Moskva för snåljåpar

När man är på semester är det inte så kul att hela tiden tänka på vad saker och ting kostar, men det behöver inte vara svårt att undvika onödiga utgifter. Jag kommer här att ge några små tips på sätt att dra ner på utgifterna i en av världens absolut dyraste städer, Moskva.

Utnyttja lokaltrafiken!

Första sättet att spara på stålarna är att inte ta taxi från flygplatsen. Ta istället en av minibussarna med det knöliga namnet ”marsjrútka”. De kör skytteltrafik mellan flygplatsen Sjeremétevo 2 och de närmaste tunnelbanestationerna; Plánernaja (lila linje) och Retjnój vokzál (grön linje).
 
Att köpa enkelresor på tunnelbana och buss är förhållandevis dyrt. Därför inhandlar du med fördel ett kort på tunnelbanan (10 resor för 140 rubel, 20 resor för 250 rubel) och ett på buss/trådbuss/spårvagn (5 resor för 70 rubel). I skrivande stund är en rubel värd 28 öre.

Tunnelbana är garanterat det bästa transportmedlet i Moskva, då du aldrig riskerar att hamna i trafikstockning. ”Próbka” är inte sällan det första ryska ord som utlänningar lär sig, för redan på väg från flygplatsen hamnar man ofta i just en sådan.
 
För övrigt är förstås tunnelbanan ett kapitel för sig. Den som ständigt åker taxi missar en hel del imponerande arkitektur. En tur på ringlinjen, förbi Kíevskaja, Belorússkaja, Novoslobódskaja och Komsomólskaja, är ett billigt nöje. Men även här bör du tänka på att undvika rusningstrafiken. På helger och vid middagstid om vardagarna brukar det vara drägligt mycket folk på tunnelbanetågen.

Trettionians spårvagn
 
Istället för att köpa en guidad busstur kan det vara ett alternativ att ta en spårvagn genom stan. Om du till exempel tar spårvagn nummer 39 från tunnelbanestation Chístye Prudý så får du en liten översikt över staden på resan.
 
”Trettionians spårvagn kan,
Om man vill det riktigt mycket,
Flyga som en svan över himlen
och titta in i nattens ögon.
[…]
Och vagnen tycks mig bevingad…”
 
– Irina Bogusjevskaja
 
Den omsjungna trettionian tar dig längs boulevardringen förbi de inte alltid så rena ”rena dammarna”, över Moskvafloden vid Jauzas utlopp, där även en av stadens sju stalinskrapor står. Du åker genom de härliga kvarteren runt Novokuznétskaja, förbi fabriksområdet efter Pavelétskaja järnvägsstation, längs Vavilovgatan med bland annat Darwinmuseet och på Lomonósovskij prospekt ända till ändhållplatsen ”Metro Universitet”.

Väl där väntar sedan den 240 meter höga stalinskrapan som utgör Moskvas Statliga Universitets huvudbyggnad, MGU. Från utsiktsplatsen på Sparvberget öppnar sig en underbar vy över staden i allmänhet och Leninstadion (Luzhnikí) i synnerhet, där man bland annat höll OS 1980.

Kul kulturtur

Även här finns det saker man kan tänka på. Ta alltid med dig studentleg om du har ett sådant. För att komma in på museum till rysspris kan du låta en ryss köpa din biljett också, medan du står bredvid och försöker se ut som en infödd moskvabo. Eventuellt plugga in frasen ”Odjín biljét, pozjálujsta” så den låter riktigt rysk. På Tretjakóvskaja kostar en biljett för utlänningar 250 rubel och för ryssar 100 rubel, så skillnaden kan vara betydande!
 
För litteraturintresserade rekommenderar jag naturligtvis Litteraturvandringen, se tidigare artikel. Alldeles gratis får du här två museer, över författarna Bulgakov och Gorkij, samt en hel del litteraturkunskap och stadsorientering på och runt gågatan Gamla Arbát.
 
Både på Tjajkovskijkonservatoriet och på Gnessinakademien hålls då och då gratiskonserter. Glöm inte att kolla var salen ligger, de olika salarna ligger nämligen sällan samlade på en plats.

Astrid avslöjar teatertricket

Att gå på teater, opera och balett är oftast väldigt billigt, och med lika delar tur och kallblodig skicklighet kan du mygla till dig en parkettplats på Bol’sjojteatern för dryga tjugolappen! Tricket är enkelt. Du köper de billigaste biljetterna och flyttar fram, antingen direkt innan föreställningens början, ifall det är tillräckligt glest i raderna, eller i pausen. Memorera ett par tomma platser extra att flytta till ifall de rättmätiga ägarna skulle dyka upp och köra bort dig.

Folk som fått en biljett över brukar försöka skänka bort den till någon på gatan innan de går in. Har du tid över en kväll kan du därför prova att stå utanför teatern innan föreställningen börjar.

Ryska ikoner

Att se kändisarna levande kostar pengar, men att se deras gravstenar är gratis! Nere vid Moskvaflodens strand vid metrostation Sportívnaja ligger Novodévitjiklostret och en av de intressantare kyrkogårdarna i Moskva. Det är gratis att gå in både på klosterområdet och på kyrkogården, där många välkända ryssar ligger begravda, bl.a. Gogol, Tjechov, Majakovskij, Sjostakovitj, komikern Nikulin och nyligen bortgångne Jeltsin. Även en och annan kvinna vilar på denna kyrkogård, t.ex. Raisa Gorbatjova.
 
Även för ateister kan det vara intressant (och gratis!) att titta in i en kyrka, om inte annat så för att värma sig en kall vinterdag. Det vanligaste är att turister går till den stora Fräslarkatedralen på Krapótkinskaja. Katedralen uppfördes under 1990-talet. Föregångaren revs av Stalin för att ge plats åt Sovjetpalatset, med en 80 meter hög Lenin på toppen, men det ”bidde” bara en simbassäng.

På den igenfyllda bassängen står nu Frälsarkatedralen, fräsch, enorm och imponerande. Men även Uppenbarelsekatedralen i Elóhovo på tunnelbanestation Báumanskaja är värd ett besök. Den är mera en typisk rysk kyrka, både på den pastellgröna utsidan och den guldglimmande rökelsedoftande insidan.

6 kommentarer på Moskva för snåljåpar

 1. Roine

  Alltid roligt att läsa dina artiklar, Astrid. Men inget slår biblioteket och den mystiska kölappsautomaten.

 2. IlidenStormrage

  Intressant läsning!
  Vill verkligen besöka Moskva snart när jag har tid och någorlunda med pengar:)

 3. Arne Aleksandersson

  Astrid har skrivit en spännande rapport om hur man kan spara en hel del pengar i Moskva. Jag kan skriva under allt hon sade iom att jag själv bor permanent i Moskva staden. Det där med teatertricket var rätt kul och ”39-spårvagnet” är verkligen ett bra sätt att se gamla Moskva.

 4. JOhanna

  Tack för tipsen- Åker till Moskva nästa vecka och letar efter all information jag kan komma över!

Svara till