Western Samoa; Savaii – den andra halvön

I den här artikeln berättar Johanna om Savaii på Samoa som hon själv anser vara otroligt laidback och till för att njutas av.

Jag testade på en del olika ställen runt båda öarna; Upolu (där huvudstaden Apia finns och planet landar) och Savaii. Det som skiljer sig mest från öarna i sig är att Savaii är otroligt laidback, där kan du verkligen komma nära invånarna. Bara du är ute och promenerar så kommer du garanterat att få skjuts bak på en truck och sen hembjuden på lite eftersnack och troligtvis erbjuden både middag och boende för ett par dagar. Savaii är också ett utmärkt äventyr att besöka för ett par dagar (rekommenderar att ta båt dit och lilla planet tillbaka, utsikten är fantastisk!) på ön kan du se mer av vulkaner, vattenfall och annan fantastisk natur.


 
Personligen föredrog jag Upolu eftersom jag stannade så pass länge. Efter ett tag kan det vara skönt att få rå om sig själv och inte hela tiden bli överöst av nyfikna frågor och blickar. Visst sticker man ut vare sig man går på fiskmarknaden tidigt på morgonarna eller drar ut på öl och biljard en kväll, men i största allmänhet så kunde jag gå mer för mig själv i Upolu.
 
Mitt intryck av Savaii var att det kändes som om det var lite mer lantligt än andra halvön, antagligen för att det inte finns alltför mycket där. Många bor där såklart, men de flesta tar båten över till landsbygden på andra ön och pendlar dag till dag. Så båten är ibland otroligt full, med både boskap och bilar och massa spännande! Ska man ta sig någonstans att bo i Savaii så rekommenderas området kring Manase uppe i norr där alla ställen faktiskt ligger på rad, gillar du inte stället du bor på kan du knalla några hundra meter och testa nästa, lite tråkigt men väldigt praktiskt.
 
Tanu beach är vad jag skulle rekommendera på den här ön. Familjen som har stället är väldigt vänliga och öppenhjärtiga och har en väldigt avslappnad attityd. De förlitar sig på att du skriver upp allt du tar i deras ”butik” och sedan betalar i slutet av din vistelse. Deras bungalows är lite större, även om det är klart mer folk på det här stället och inte lika lätt att lära känna andra, så är det ett bekvämt och gemytligt ställe. Jag berättade om eldshower tidigare och deras uppvisningar som de har en till tre gånger per vecka är jättefina, helt klart de bästa jag upplevt i Samoa. Stämningen är bra, alla går upp och dansar med varandra efteråt så det blir mycket skratt och stoj och alla kan vara med.


 
Tanu själv som äger stället ordnar gärna en tur kring ön i deras minivan för ett billigt pris så det är perfekt att gå ihop sig några stycken och uppleva allt spännande och vackert som Savaii har att erbjuda. I bilen som inte fungerade vid branta uppfärdsbackar åkte vi runt och badade i vackra Afu aau-vattenfall och promenerade på Canopy walk, som är en en hängbro byggd lite över 100 meter uppe i trädtopparna. Efter lite klättring får man en tjusig utsikt högt uppe i trädkronorna.

Lovers Leap är en annan vacker plats där myten går att det är en mor och dotter som hoppat över klipporna och förvandlas till sköldpadda respesktive haj och man kan fortfarande se dem simma tillsammans emellanåt. Du kan också besöka Alofaaga blowholes som är hur häftigt som helst, vattentrycket när klippkanten blir för stort för berget att hantera så det resulterar i ett slags vulkan sprut fast det är vatten. Släng på en kokosnöt på hålet och se hur den skjuts upp km i luften!
 
Shoppingen är dock inte den bästa på den här ön, priserna är bättre på Upolu och möjligheterna att hitta bättre kvalitet är större. Samma sak med att försöka hitta en lite större mataffär, mindre utbud på basvaror, men har man möjlighet så ska man absolut prova på den hembakta ananas pajen vid bensinstationen i Manase, så himla god!
 

Blir du sugen på att testa en smaskig skaldjursbuffe på söndagen så ska du vandra över till Vacations beachfales och köpa din middag där. Hur gott som helst och helt klart värt pengarna!
 
Tatueringar är något som är otroligt vanligt på Samoa. Den traditionella för män gör att det ser ut som byxor på dem nästan. En ritual som sker i tonåren. Allting sker såklart för hand med nålar och hammare. Även om jag gärna hade velat haft min ankeltatuering som är den typiskt kvinnliga tatueringen där, så tror jag min smärttröskel är för låg och sen skulle jag nog vara rädd för infektionsrisken.
 
Det finns självklart ett sjukhus på Samoa om något skulle bli tokigt,men jag har ingen aning om vilka resurser som finns där. Jag hörde talas om olika fall där folk blivit illa bitna av hundar och har varit tvungna att flyga till Nya Zeeland istället för att läggas in på plats, så man får väl akta sig lite.
 
Hoppas insikten om Samoa har klarnat lite nu efter mina små historier, i det stora hela så är det ett otroligt mysigt land med många spännande inslag och jag vet hur paradiset ser ut nu.

4 kommentarer på Western Samoa; Savaii – den andra halvön

 1. Ann Lindvall

  Jättefina tre artiklar om Samoa. Jag kände igen allting efter mina fyra besök där. Det finns bara ett ord – fantastiskt!

  Men apropå Lalomanu, det är faktiskt ingen hemlighet. När jag var där träffade jag ett par som rest jorden runt i två år. De hade bestämt att när de fann den rätta platsen skulle de gifta sig där. Och var tror du det var?? Jo på Lalomanu strand! De fixade präst och vit klänning och bjöd in hela ön till sitt bröllop. Så kan det gå på Lalomanu!

 2. Lina Erikson

  Jag stannade aldrig på Samoa men blev kvar på Tonga och i Ha’apai gruppen drygt 3 veckor och det du skriver påminner om min tid där!Paradiset på jorden, jag vill helst inte berätta för någon 😉

 3. annika

  Wow, nu vill jag/vi verkligen dit….
  var du där länge på öarna?
  jag och min man tänkte åka dit och stanna i 8-10 veckor för att BARA VARA,,, är det en bra vistelse för att göra detta…. ta dagen som den kommer…??????

Svara till