Madrid – Spaniens hjärta

Medan Barcelona, Valencia och andra spanska kuststäder gjort sig stora namn i Sverige, har huvudstaden Madrid förblivit något av en doldis – helt oförtjänt. Stadens ruffiga charm har inspirerat mängder av författare, filmskapare och konstnärer. Följ med Backpackings Sofie genom bohemiska gränder, vackra parker och det aldrig sovande nattlivet.

Madrids två stora fördelar: det mesta ligger på gångavstånd och du behöver aldrig oroa dig för att inte hinna. De flesta butiker har öppet till nio eller tio på kvällarna och restauranterna stänger portarna först framåt småtimmarna. Lunch äts mellan klockan två och fyra, middag från nio. Glöm att du måste köa till klubbarna innan midnatt som i Sverige – vid den tiden är natten bara barnet i Madrid.
 
Med en metrokarta i handen, tar du dig lätt från Madrids flygplats Barajas in till centralstationen Sol. Metrosystemet är ett av världens största och mest komplexa, och står till förfogande för Madrids tre miljoner invånare. För endast en euro köper du en enkelbiljett i automaterna, som sedan tar dig så långt du vill inom staden. Glöm inte att spara biljetten till resans slut då du behöver den för att ta dig igenom utgångsspärrarna!

Madrids kärna består av olika stadsdelar, eller barrios som de kallas på spanska – alla med sin unika kultur och prägel. Backpackings tips är att du provsmakar lite av varje tills du hittar dina egna favoriter. (Om du undrar varför Calle dyker upp titt som tätt, så är det spanska för ”gata”).
 
Madrids mittpunkt – Puerta del Sol
Med utgångspunkt från den centrala metrostationen Sol, navigerar du dig lätt runt i staden mellan olika torg, mysiga gränder och butiksgator. Här finns statyn av björnen och trädet, som ingår i Madrids stadsvapen och fungerar som mötesplats. Sol är inte bara Madrids, utan hela Spaniens utgångspunkt. Härifrån mäts avstånden på alla Spaniens motorvägar. På nyår är Sol den självklara samlingsplatsen där alla samlas och firar tolvslaget tillsammans.

Väster om Sol – Plaza Mayor, slottet och Plaza de España
Går du Calle Mayor västerut från Sol når du snart Plaza Mayor som är ett av Madrids kändaste torg. Torget byggdes år 1617 och användes ursprungligen för tjurfäktning. I dag finns här ett flertal dyrare caféer och barer, samt stadens största turistkontor. Plaza Mayor är perfekt för att insupa stadens atmosfär och beställa in något drickbart med tapas till.

Exempel på vanliga tapas är: oliver, serranoskinka, croquetas de bacalao (friterad ost eller fiskröra) och pincho de tortilla (spansk omelett). Vill du hellre äta middag i området rekommenderas anrika restauranten El Ñeru som ligger något gömd på Calle Bordadores 5, norr om Plaza Mayor. Här serveras traditionell spansk mat i genuin miljö en trappa ner.
 
Vandrar du vidare på Calle Mayor västerut når du Operan och Plaza de Oriente med slottet, katedralen Almudena och Segovia-bron framför en fantastisk utsikt. Via Calle Bailén norrut förbi senaten når du Plaza de España till höger och den vackra parken Templo de Debod till vänster – perfekt för en picknick i solnedgången. Under Plaza de España finns en parkering och en billig kinarestaurant där du får en måltid för cirka fyrtio kronor. Norrut från Plaza de España vid metro Moncloa ligger universitetsområdet.

Tips! Missa inte att äta churros (stänger av friterad smördeg) med choklad på Chocolatería San Gines, Calle Arenal 11 – det äldsta churrostället i Spanien.
 
Norr om Sol – Chueca och Malasaña
Strax norr om Puerta del Sol ligger huvudgatan Gran Vía och gaykvarteret Chueca som sprider ut sig kring Calle de Hortaleza. Området är väl värt ett besök – inte minst på natten då barerna och diskoteken har öppet. En partynatt börjar madridborna ofta med ”cañas y tapas” runt tiotiden, och i Cheuca rekommenderas populära (och därför ytterst trånga och röriga) El Tigre på Calle De Las Infantas 30. En öl plus tapas kostar endast 15 kronor och du äter dig snabbt mätt. För en stillsammare miljö ligger smakfulla cafébaren Mama Ines på Calle Hortaleza 22 – perfekt för ett glas vin eller iskall Martini.
 
Calle de Hortalezas parallellgata Fuencarral erbjuder mängder av moderna men billiga klädbutiker. En bra shoppingrunda börjar vid metrostationen Tribunal, fortsätter ner längs Fuencarral till Gran Vía, följer gatan till Plaza de Callao, förbi varuhuset FNAC (musik, böcker och elektronik) och sedan ner till Puerta del Sol. Väster om Fuencarral och Tribunal ligger rockiga och alternativa området Malasaña som är omåttligt populärt om nätterna med trendiga klubbar, intima barer och restauranter vägg i vägg.

Öster om Sol – Huertas, Paseo del Prado och El Retiro
Calle de Alcalá tar dig österut från Sol mot Retiro-parken och, längre bort, tjurfäktningsarenan Plaza de Toros de Las Ventas. Till Retiro beger sig tusentals madridbor på söndagarna för att motionera eller ta en öl och umgås.

Retiro är samlingspunkt för hippies och musiker som spelar och dansar hela dagen på torget vid vattendammen. Längs med Paseo de Prado som sträcker sig från Puerta de Alcalá söderut mot Atocha – Madrids stora tågcentral – ligger konstmuseerna Thyssen-Bornemisza, Prado och Reina Sofia. Många museer är gratis på söndagar och kvällar i Spanien.
 
Området kring Calle de Huertas är späckat av barer och ett perfekt område för att plocka upp ”gratis drink”-biljetter efter midnatt. Vid tvåtiden börjar folk bege sig mot klubbarna, som vanligtvis har öppet till sex eller senare. På hiphop-baren La Comedia kan man röka vattenpipa.

Söder om Sol – La Latina, Lavapiés och Rastro
Stadsdelarna La Latina och Lavapiés är tydligt präglade av Madrids afrikanska, marockanska och indiska invandrare. De har gett upphov till mängder av spännande restauranter, butiker och marknader. Särskilt stadsdelen Lavapiés rekommenderas för den som vill sukta smaklökarna med rätter från alla världens hörn.

Bohemiska Rastro, som ligger mellan metrostationerna La Latina, Embajadores och Puerta de Toledo, är rena himmelriket för backpackers. Varje söndags hålls här en enorm loppmarknad längs gatorna från gryning fram till klockan två på eftermiddagen.

I La Latina kring Cava Baja och Cava Alta finns en hel del bra tapasrestauranter. Konstnärligt, bohemiskt präglar hela området, trots att marknaden bara hålls på söndagar.
 
Två Madrid-bor listar sina favoriter

Raúl Mansilla, 30 år, ljudtekniker:
Café Chess Café (metro Acacias). Trevligt café med stort utbud av kaffe och maträtter.Restaurant La Gloria de Montera (metro Gran Vìa). Bra mat till bra priser.Bar Sidreria el Tigre (metro Chueca). För varje öl får du en stor ”tapa”.
Klubb Sala el Sol (metro Gran Vía / Sol).
Shopping Gran via, Callao, Sol och Calle Fuencarral.Promenad El Retiro (Stoooor grön park).Får ej missas! En söndagseftermiddag i La Latina med vin, tapas och mojitos…
 
Cristina Rousselot, 25 år, juridikstuderande:
Café Café Barberi, Calle Ave María 45, metro Lavapiés.
Restaurant Bar de tapas La Cabra en el Tejado, Calle Santa Ana 29 eller Ojalá, Calle de San Andrés 1 (golvet på nedre våningen är täckt av sand – ett originellt ställe med god mat).
Bar Vilken som helst av barerna kring barrio Tribunal, på Calle Malasaña finns många, till exempel Ave Fenix på Calle Manuela Malasaña 20.Klubb La Sala el Sol på Calle de los Jardines 3 och Independence Club på Calle Santa Engracia 26.Shopping Kläder på Calle Fuencarral.
Promenad Retiro-parken.
Får ej missas! Upptäcka områdena kring Sol, Tirso och Lavapiés till fots, äta tapas med gott vin till, besöka Los Jardines de Sabatini, en eftermiddag i parken Templo de Debod, ta en öl en söndag på morgonen i Rastro.

För Madrid-känsla på hemmaplan
Läs: Lucía Etxebarrias Beatriz och himlakropparna eller Kärlek, nyfikenhet, prozac och tvivel av samma författare.
Se: Pedro Almodovars Brustna omfamningar (2008) med Penélope Cruz eller Julio Medems Sex & Lucia (2001) med Paz Vega.
Lyssna på: Estrella Morente som bland annat gjort soundtracket till filmen Volver (2006), Chambao, El Canto del Loco och Melendi.
Drick: Don Simons sangria som numera säljs på Systembolaget.
Ät: Tortilla de patata. Stek fint skivad potatis tillsammans med hackad lök och vitlök i olja. Krydda med salt och peppar. Vispa samman ägg och lite vatten, krydda med salt och peppar. Häll ner äggen i pannan, stek ett tag, sen vänder du på tortillan med hjälp av en tallrik och steker på andra sidan. Klart!

2 kommentarer på Madrid – Spaniens hjärta

  1. Johanna V

    Vad bra du skriver! Det här är ett av de bästa resereportagen jag läst.. och såklart extra kul att det är om mitt favoritland 😛

  2. Sofie

    Tack Johanna! Kul att du gillar artikeln. Madrid är en underbar stad med massor att erbjuda – något som många tyvärr (eller lyckligtvis) är omedvetna om!

Svara till