Oxford – i sagofigurernas fotspår

Oxford är en otroligt vacker stad med en påtaglig och intressant historia. Många drömmer sig bort under sin vistelse i staden på grund av alla dess vackra byggnader och parker. Anrika Oxford har ett rikt utbud av sevärdheter och attraktioner, och ett besök hit ger en känsla av det genuina England.

Trots att jag aldrig varit en Harry Potter fantast kan jag inte låta bli att dras med i den magi som Oxford utstrålar. Känslan av att befinna sig i en fantasivärld är ständigt påtagande. Vart jag än går i denna stad möts jag av torn som påminner om prinsar och prinsessor och ståtliga kyrkor och universitet som påminner om saxiska tider. Det känns som om det när som helst kan komma en riddare från urminnes tider springandes på dessa kullerstensgator, som att det när som helst kommer en prins ridandes på en vit häst.

Oxford bjuder på en händelserik historia och för den intresserade finns mycket att lära och se. Eftersom staden så länge varit präglad av lärdom inger staden en känsla av intelligens. Överallt syns studenter med böcker under armen och en kopp kaffe i handen och på sommaren är staden full av nyfikna språkreseelever. När jag sakta strosar genom staden är det svårt att förstå att människor faktiskt studerar innanför murarna till dessa fantastiska byggnader.

Christ Church College är den byggnad som väcker mest intresse hos turisterna då det är en av de byggnader där inspelningarna av Harry Potter ägt rum. Innanför dessa murar finns den berömda matsalen som vid första anblick direkt för tankarna till dessa kända filmatiseringar. På väggarna hänger tavlor av berömda vetenskapsmän som alla har tagit examen från detta magnifika college. Trots att Christ Church College är en turistmagnet måste jag hålla med om att det är en otroligt vacker byggnad och väl värd ett besök.
 
I de centrala delarna är gatorna små och ger direkt insyn till de små lägenheter som gömmer sig i dessa små hus. Det är svårt att undvika att kika in i dessa små hushåll och på många ställen går det att föreställa sig att några av våra tiders mest kända författare har suttit just vid det skrivbordet, med ett stearinljus som enda ljuskälla och funnit motivation till att skriva häpnadsväckande historier. Författare som JRR Tolkien har skrivit sina verk i Oxford och en rundvandring i staden inkluderar ofta ett stopp på hans favoritpub, The Eagle and Child. På denna bar träffade Tolkien sin litteraturgrupp och diskuterade kommande skrifter.
 
Oxfords centrala del är liten och kompakt. Mitt intryck av staden är att det är lätt att spendera några dagar här för att insupa den atmosfär som finns i staden. Dock är det inte helt uteslutande att ta en dagstripp till Oxford från London. Det är enkelt att ta sig hit med buss eller tåg. Det finns även många mysiga hotell med centralt läge som inbjuder till en eller flera nätters övernattning. Precis som alla andra byggnader i staden är även hotellen exempel på byggnader som funnits med i hundratals år.

Shoppingen i Oxford är över förväntan. Här finns det mesta i klädesväg och det finns något för alla. För den som stannar några dagar finns en outlet utanför staden med 160 märkesbutiker, men även inne i Oxford finns många butiker att ta sig i genom. För den som är på genomresa och bara stannar över en dag rekommenderar jag dock att satsa på att se staden istället för att shoppa. Shoppingen kan sparas till London, i Oxford är det ett måste att se dessa fantastiska byggnader och leva sig in i denna sagovärld.
 
En annan sagolik upplevelse är att se en av de många utomhusteatrar som finns i staden. Mer än ofta visar dessa en uppsättning av Shakespeare och Oxford får en ännu större magisk betoning när man sitter med i publiken för dessa events. Dessa utomhusteatrar är ofta placerade i en park eller vid en av de amfiteatrar som finns i staden. Detta är en något dyr upplevelse, men en bråkdel av priset för en musikalbiljett i London. Är det en fin sommarkväll så är detta ett måste vid ett besök i Oxford.

I staden finns även Jamie Olivers Italian. Denna restaurang är värd ett besök inte bara för det kända namnet utan också för att maten är väldigt god och äts till förmånliga priser. De tar inte bordsbeställningar om man inte är ett stort sällskap så det är ofta kö till denna restaurang. Jag har dock aldrig väntat mer än en halvtimme för att få ett bord.
 
Oxford förknippas ofta med det typiska brittiska och med en arkitektur som får de flesta att häpna. Staden har många otroligt vackra och traditionellt engelska trädgårdar som tillhör många av de olika universiteten. Är du som turist ute efter att upptäcka England så är Oxford ett absolut måste. I Oxford möts turisten av det klassiska Storbritannien och ingenting annat.

3 kommentarer på Oxford – i sagofigurernas fotspår

 1. Tina Kronljung

  fin artikel. jag blir glad och minns tillbaka när jag själv var där.

  tänkte på det där med oxford som sagovärld. nu är det ju inte bara shakespeare och herr potter som har inspirerats av oxford utan även Alice i underlandet och ”Guldkompassen”.

 2. Hanna Elofson

  Den här artikeln var
  jättebra! Den påminde
  om filmen Harry Potter
  och om Riddar-tiden.
  Oxford är en mycket
  vacker stad!Bra att
  det finns så många
  affärer också!
  Hoppas Oxford får en
  bra framtid!
  Jag har börjat läsa
  en bok om London.
  Hoppas jag hittar någon bok om Oxford
  också. Jag vill
  gärna åka dit någon
  gång i framtiden!
  Det ska bli jättekul!

Svara till