Drömmer du om att bestiga Kilimanjaro?

Kilimanjaro i norra Tanzania är ett av världens högsta berg, och många drömmer om att nå Uhuru Peak 5895 meter över havet. Men det finns många saker att tanka på när man bestämmer sig för att försöka. Jag är under några månader 04/05 i Arusha i Tanzania och jobbar med Kilimanjaro Guides and Porters Union. De bildades i juni 2003 för att förbättra arbetsvilkoren för guider och bärare som arbetar i området.

Deras situation är ofta allt annat än bra. Bärare tvingas bära alldeles fär tungt, lönerna är minimala och få har utbildning. Dessutom finns det gott om fall där människor skadats eller till och med dött till följd av bristfällig utrustning och för att researrangörerna inte tar sitt ansvar. Knappt någon har försäkring som täcker kostnaderna om något händer.
 
Men det finns mycket man som turist kan gora, både innan, under och efter klättringen. Har är några tips:

 • Ställ krav på researrangören du bokar med, fråga hur mycket de betalar sina guider/bärare. Rekommenderad lön är 7-8 USD/dag for guider och 5-6 USD/dag för bärare.
 • Bärarnas väskor vägs i början, men det händer att de som kontrollerar vikten mutas att se mellan fingrarna med för tunga väskor. Var med vid vägningen och se till att dina bärares väskor inte väger mer an 25 kg (inklusive deras egen packning), som är den satta maxvikten. Om väskorna är för tunga, se till att de anstaller en extra bärare (det ska du inte behöva betala extra för).
 • Se till att de har varma kläder, ordentlig utrustning, att de har bra sovmöjligheter och får ordentligt med mat.
 • Lär dig namnen på dina bärare och guider. Se till att alla som är med första dagen även är med sista, och att ingen försvinner på vägen.
 • Ge dricks till varje person, inte en klumpsumma till guiden att dela ut till de andra. Ge mer om du är nöjd och mindre om du inte är det. Rekommenderad dricks från hela gruppen är ca 5 USD/dag till varje bärare och ca 8 USD/dag till guider.

7 kommentarer på Drömmer du om att bestiga Kilimanjaro?

 1. Josef

  Jag är av den åsikten att man ska bestiga berg av egen kraft, dvs ta med och bära upp den packning och utrustning man behöver själv. Allt annat är fusk, tycker jag,att anlita bärare är ett sätt att slippa ta den tyngsta delen av bestigningen. De vackra orden om att man därmed skapar arbetstillfällen för lokalbefolkningen är bara ett svepskäl, tycker jag./ Hälsningar, Josef Zsidó, som har en viss erfarenhet av bergsklättring.

 2. Mia Blomberg

  Bra Tessan att du tar ansvar för att hjälpa och sprida information om guider och bärare. Lycka till på din klättring!

 3. Johan

  Hejsan Tessan!
  Intressant brev!
  Nu är det så att jag och en polare tänkte bestiga Kili i okt, ha du ngr bra kontakter på vad man löser det till bäst pris??Vi vill ju inte ha ngn helt planerad resa och även göra safarin och avsluta med dykning och sol/bad på Zanzibar.
  Tacksam för tips!
  Mvh Johan

 4. Lena Tullberg

  Jag vill gärna veta om någon har fler synpunkter på att välja att resa med afrikasafari.se

Svara till