Vid foten av Kilimanjaro – en guide till Moshi stad

Moshi är en charmig stad vid foten av Kilimanjaro i Tanzania. Här har Karolina träffat många sköna människor som varit både vackra, hjälpsamma och vänliga. Enligt Karolina är Moshi en sån där plats som man drömmer sig tillbaka till och det är just vad hon gör – varje dag!

Tanzania – människans vagga

Historien i Tanzania sträcker sig miljontals år tillbaka. Fynd av ben har gjort att forskare kan komma längre och längre tillbaks i tiden. Ben av människor för 4 miljoner år sedan har funnits och det är också det äldsta fynd som någonsin gjorts på någon plats i världen. Man kan säga att Tanzania är platsen där de första människorna på denna jord har vandrat. Här har vi vårt ursprung och det är det som gör landet än mer intressant!

Fakta om Tanzania

 • Huvudstad: Dodoma
 • Största stad: Dar Es Salaam
 • Folkmängd: Ca: 38 miljoner
 • Självständighet: Från Storbritannien 1961
 • Valuta: Tanzanesiska shilling
 • Högsta berg: Kilimanjaro som är Afrikas högsta på 5895 möh
 • Största sjö: Victoriasjön
 • Religion: muslimer 35% inhemska religioner 35%,kristna 30%

Moshi – Staden vid foten av Kilimanjaro

Det är svårt att fatta att jag är här. Att jag går vid foten av Afrikas högsta berg. Ståtlig står hon där med sina 5800 meter och med en vit hatt av snö. Känns overkligt, som i en saga och jag fick nypa mig själv i armen många gånger. Tänk att denna utsikt har människorna som bor här varje dag.
 
Här är nästan allt på promenadavstånd och det är ganska lätt att hitta. När du går där gata upp och gata ner dag efter dag kommer människorna som bor här att börja känna igen dig. Många stannar och vill prata och nästan alla hälsar på dig.
 

  

Boende

Umoja hostel är ett billigt alternativ att bo på. Rummen kostar allt från 30 kronor till 50 beroende på om man vill ha singel, dubbel, trippel eller flerbäddsrum. Då ingår också frukost.
 
Det finns en vacker liten innergård med bord och stolar och här finns ett billigt alternativ till restaurang om budgeten är låg. En måltid kostar mellan 12 och 30 kronor beroende på vad man tar.
 

 
Du kan lämna in din tvätt här till en billig penning eller låna datorn med Internet i receptionen.
 
Buffalo Hotell har enkelrum och dubbelrum att sova i med dusch och TV på rummen. Det kostar ungefär 10 – 15 USD att bo här.

YWCA tillhör den världsomfattande organisationen YMCA. De har verksamhet över hela världen och bland annat hostel. Svenska KFUM – KFUK tillhör denna organisation. Rätt billiga rum at bo i och det finns även en pool här. Dock måste man använda baddräkt här, så tänk på det om du bara har en bikini med.

När magen är hungrig

Det finns en del bra restauranger i Moshi. Kanske är de lite av det turistiga stuket men jag nämner dem i alla fall
 
Amore/pizzaslicen ligger efter huvudgatan som heter Market street. På höger sida av vägen om du kommer från Umoja hostel. Känns igen av en stor pizzaslice som står på trottoaren och därför fick också restaurangen anta detta namn för oss. Här kan du äta pasta, pizza, olika kyckling- och fiskrätter. Priser från 15 kronor och uppåt beroende på vad man tar. Här finns bland annat ”Swedish sausage salad” att intaga vad nu det är? Denna restaurang har blandning av inhemsk befolkning och turister.
 
Indiitaliano är en charmig liten restaurang som ligger några gator nedanför market Street mot järnvägshållet. Hit kommer nästan bara turister så vill du träffa lokalbefolkning eller äta lokal mat ska du inte gå hit. Här kan du beställa pizza, pasta, förrätter, indiskt och en hel del annat. Indiitaliano ligger på New Street mitt emot Buffalo hotel.
 
Coffee house är ett mycket mysigt ställe att vara på med en liten innergård. Ganska lätt meny men ganska bra rätter. Det finns frukostmenyer, omeletter, pasta, baguetter, paj och en hel del annat. Jag kan rekommendera crepés med rattatuifyllning. Rätt billiga priser här. Hit kan du gå för att koppla av en stund och läsa en bok under parasollet.
 
Gå Market street ner förbi Amore och sväng höger när husen tar slut alldeles innan busstationen. Där ligger restaurangen på höger sida beläget på Hill Street.

Salzburger Steak House är en restaurang som ligger på Kenyatta Street. Här kan du beställa olika rätter som stekar, kycklingrätter och soppor. Rätt okej ställe men ligger lite avsides men de har goda potatiskroketter.
 
Chaga grill är en lokal restaurang som är bra för lågbudgetresenärer. Fråga någon av lokalbefolkningen efter vägen.
 
Coffee Lounge ligger på Chagga street. Här kan du äta bagels med tonfisk och kyckling, belgiska våfflor och milkshakes. Ett ställe för turister. Lite dyrare men goda smörgåsar. Här finns även Internetkafé.

Våga prova lokal mat

Det finns även många lokala hak att äta på. Prova gärna något av dem. Då blir det också ett lite mindre hål i plånboken. Namn på restauranger är Shaunaro, Milanzi och Climber.
 
Ugali är en majsgröt, Motori är banansoppa och beställer du Wali wa Maharagwe får du bönor och ris serverat. Kul att prova i alla fall.

Tips från coachen!

Efter att äta på restaurang vecka ut och vecka in blir man ganska trött på restaurangmat. Då kan du gå till marknaden och köpa frukt och nötter att knapra på eller varför inte köpa en grillad majskolv av någon av kvinnorna som sitter efter gatorna och säljer. Eller laga egen mat om stället du bor på har eget kök.
 
Ett annat tips är också att ta med till exempel torrvaror så som nyponsoppa, blåbärssoppa, potatismos och redd grönsakssoppa. Sånt som lätt kan blandas med hett vatten. Kanske har du några egna favoriter som är lätt att göra i ordning.

Jag lovar att de varorna kommer att vara hett eftertraktade efter några veckors restaurangätande.
Men du kan ju även ta med en tub kaviar, messmör, skinkost eller liknande.

Dags för party

La Liga är ett rätt stort ställe som ligger i utkanten av Moshi. Dansgolv, bar, biljardbord och många sittplatser. Både turister och lokalbefolkning tar sig hit ibland. Största dagarna är fredagar och lördagar och då spelas blandad musik. (reggae, disco, hiphop). Ta dig gärna hit med taxi för det är en liten bit och gå och kanske säkrast i mörkret. Känns igen av en jättestrålkastare som ger sken över hela staden och bland det första man funderar över var det kommer ifrån.
 
Reggae club ligger lite utanför staden och hit tar du dig lättast med taxi. Det är ett par kilometer utanför. Här brukar de ha olika reggaeband som spelar och det finns biljard samt en trädkoja att sitta i. En schysst klubb där du sitter under bar himmel och ser på band och intar något drickbart.
 
Lokala pubar finns det många av. Sväng gärna förbi någon och spela lite biljard med någon av lokalbefolkningen. De är oftast mycket vänliga.

Besöka i Moshi

Shah industries är ett intressant ställe att besöka. Det är en hantverksfabrik och butik och det som gör den så speciell är att denna fabrik anställer funktionshindrade personer. De ser inte funktionshinder som något problem. Jag gjorde även en intervju med ägarna här och det verkar som om stället arbetar på ett bra sätt (liknande rättvisemärkt för mänskliga rätigheter). Bra regler för löner, ålder på arbetare, arbetstider och så vidare.
 
Du är mycket välkommen att gå in i tillverkningsdelen i fabriken och se när de arbetar. De arbetar med skinn, ben och horn, samt tyg och trä.

Priserna i butiken är prutbara (i alla fall när vi var där).Detta är ett familjeföretag och de har även en till liten butik som heter Our heritage och ligger i samma byggnad som Coffee house på Hill Street

Moshi Järnvägsstation är faktiskt et trevligt ställe att besöka. Det tar cirka 10 – 15 minuter att gå hit. Man kan säga att det är en avkopplingsplats. Här kan man sätta sig på en av bänkarna och se på alla människor. Stationen byggdes på 50- eller 60-talet av tyskar när Tanzania var kolonialiserat.
 

 
Kibo hall and Coffe Tree Hotel är den äldsta byggnaden i Moshi.

Om du tar dig till Rau Forest kan du se vita, svarta och blå colobusapor medan du vandrar längs Rau river. Här finns en vacker natur med olika arter av fåglar och en risfarm som ligger i slutet av skogen.
 
Gå till kyrkan! Området runt Kilimanjaro blev kristnat av de tidigaste missionärerna i östra Afrika. De flesta av dem kom från Tyskland. Om söndagar som är de viktigaste dagarna i veckan vallfärdar människor till kyrkan i sina vackra kläder. Ta dig tid att besöka en av gudstjänsterna. De har gudstjänster  på engelska och swahili och du kan bland annat gå till någon av dessa kyrkor:

 • Catholic Cathedral ’Christ The King’ – mässa på engelska 10.30
 • KCMC Chapel – mässa på engelska 10.00 på söndagar
 • Majengo Pentecostal Church – mässa på engelska klockan 09.00

Här kan du vara med på gudstjänster och få höra gospel. Mycket vackert och en speciell upplevelse. De sjunger verkligen från sina hjärtan så lyssna och njut.
 
Arusha tribunalen är något som är otroligt intressant att besöka. Efter folkmordet i Rwanda som ägde rum under några månader år 1994 hålls fortfarande rättegångar. Platsen för tribunalen ligger just i Arusha som är beläget cirka åtta mil från Moshi. Tribunalen går ut på att förhöra vittnen, offer, generaler, soldater och andra inblandade i folkmordet för att reda ut vad som hände och straffa de som är skyldiga. Det är ett otroligt arbete som kräver mycket tid. Åklagare, försvarare och domare kommer från olika delar av världen och inte bara Tanzania/Afrika. Händelsen blir så verklig när jag sitter där. Tänk att nåt sånt här kunnat hända. 800 000 döda inom loppet av några månader. Kan människan vara så ond?
 
Ta dig hit med Daladala från busstorget i Moshi eller hyr en egen taxi. Är ni ett gäng som åker blir det ganska billigt. Det tar ungefär en timme att ta sig hit beroende på trafiken.

Olika projekt runt Moshi

Många kommer till Moshi för att arbeta som volontär eller göra studiebesök på olika platser. Det finns mycket att se och göra. Här får du några tips.
 
Agape learning center –  http://www.agapelearningcenter.org/
Tunahaki barnhem – http://www.tunahaki.org/main.html
http://www.independentvolunteer.org/
 

Svalka kroppen

När du besökt alla dessa ställen kan det vara skönt med lite avslappning. Bad är ett tips om du vill ha en lugn dag med lite avkoppling. Men eftersom staden ligger så långt från havet man kan komma blir det hotell som gäller.
 
Du kan bland annat ta dig till YWCA för att bada men där måste du ha baddräkt om du skall vistas i poolområdet. Bikini är förbjudet så det är att tänka på om du inte har någon med dig.
 
Andra hotell att bada på är Impala hotell. Ligger utanför staden och hit åker du med taxi i 5-10 minuter. Skall kosta ungefär 3-4000 tanzanesiska shilling (motsvarar 15-20 kronor).
 
I närheten av Impala hotell ligger också andra hotell som även de har en pool. Ligger på gångavstånd mellan varandra.Att bada i någon av hotellens pooler brukar kosta 3000 shilling vilket motsvarar ca 15 kronor.

Dags för shopping

Kommer du till Tanzania finns det otroligt mycket fina saker som du säkerligen skulle vilja ta med hem.
 
Landet är känt för sina Tingatinga tavlor. Det är en speciell teknik som föreställer savannens alla djur och målas med en prickteknik.
 
Massajsmycken är så vackra. De använder pärlor som de trär på speciella vis och formar av dessa armband, halsband, fotlänkar, örhängen och mycket mer. Köp dessa gärna direkt från en massaj så vet du varifrån det kommer.
 
Skulpturer och salladsbestick i trä är också att rekommendera. Roliga, snygga och annorlunda.
 
Att gå till en skräddare och få kläder uppsydda är dyrt i Sverige. Här däremot finns mängder av skräddare i rader som glatt syr dig en kreation du önskar. De tar alla mått och tar emot det tyg du vill använda. Tyget köps oftast i tygaffärer och de brukar vara ungefär fyra meter långt.
 

 
Att sy upp en klänning eller kjol och överdel kostar ungefär 11000 TZS och det motsvarar ungefär 60 kronor. Tyg köper du för ungefär 20-30 kronor. Så en hel dress betalar du under hundralappen. Det finns skräddare som är specialiserad på kvinnokläder men det finns även de som syr åt män. Så gå gärna och fråga om de vill sy upp en kostym eller liknande.
 
Köp även gärna lokal musik så som musikstilen bongo från Tanzania och Oliver Mtukudz från Zimbabwe samt Angelique Kidjo från Benin.

Kaffe och te är det stor produktion av i Tanzania och det är otroligt gott kaffe med mycket smak. Kaffe från Kilimanjaro är känt för att vara det bästa kaffet i Afrika. Ta gärna kontakt med ett kaffekooperativ och fråga om du får komma och besöka.  Prova med: http://www.grolink.se/epopa/Publications/Proj-folders/KNCU.pdf
 
Ett tips är också att kika på kaffepaketen i butikerna. Där står ofta adresser. Kolla om det är kvinnokooperativ eller liknande.

Telefon och annat

Telefonsamtal kan bli extremt dyra om du ringer med ett kort från Sverige. Ska du vara borta ett tag, eller ens en vecka kan det verkligen löna sig att köpa ett lokalt kort. Då kan du ringa eller bara skicka sms hem så att dina kära vet att du lever.

Tips på kort är:

Vodacom – kort med bra täckning över landet. Dock lite problem uppe i byar ovanför Moshi vid Kilimanjaro. Det var också lite problem med sms. Det gick bra att skicka till Sverige men det var svårare att ta emot dem.
 
CelTel – Bra nät över landet och inget problem med sms. Ett bättre val än det tidigare skulle jag tro. Båda näten fungerar bra inom landets gränser och kan fyllas på med olika valörer.

Ett samtal till Sverige kan kosta ungefär 5 kronor per minut. Men kom ihåg att tiden brukar rinna iväg och vips är ditt kort tomt. Fyll på eftersom så kan du prata med flera olika personer.
 
Själva simkortet till telefonen kostar bara några kronor. Koster kan du köpa lite överallt. Bland annat i butiker eller av marknadsmänniskor. Även vissa säljare som går runt på gatan brukar ha sådana kort.
Köper du lokalt kort slipper du trista dyra telefonräkningar när du kommit hem och plånboken brukar gapa tom…
 
Tanzanias landsnummer är: +255

Internetkafé

Det finns en del Internetkaféer i staden. Bland annat Coffe Lounge som ligger mitt emot den lokala fruktmarknaden. Gå market street från Umoja hostel och sväng ner höger
 
Vid Buffalo hotel ligger också ett Internetkafé du kan gå till. Men det brukar vara ganska fullt ibland.
 
I närheten av Umoja hostel ligger ytterligare ett Internetkafé. Ungefär mitt emot ett av de små taxitorgen. Det verkar som om det är mest lokal befolkning som går dit men de har rätt bra datorer. Känns igen av lila väggar utanför.
 
Tänk dock på att uppkopplingen på det ena av dessa ställen kan vara segare än det andra. Ha tålamod om du ska till Internet för ibland går det segt…otroligt segt. Ibland kanske det också är bäst att låta bli. Man får inte vara för teknisk på resorna. Då förlorar det en del av charmen…

Swahilitid

Kolla tiden en extra gång om du har en tid att passa. Har du bestämt tid med en lokal person kan det mycket väl vara i swahilitid som är sex timmar efter. Lite krångligt men det går att lära sig.
 
Klockan:
Svensk och Swahili
07.00 – klockan 01.00
12.00 – klockan 06.00
16.00 – klockan 10.00

Att ta sig till Tanzania

Hit till Tanzania kan du åka med olika flygbolag. Ethiopian Airways och Kenya Airways är några av dem.
Ethiopian Airways mellanlandar ofta i Rom och i Addis Ababa. Från Addis Ababa kan du åka direkt till Dar es Salaam.

Från Dar es Salaam till Moshi
Till Moshi kan du ta dig med bland annat buss. Scandinavian Express är ett bra val. Det kostar lite mer än de andra men är ändå billigt. Cirka 140 kronor för en färd på åtta timmar. Bussarna har dessutom toalett, luftkonditionering och så får man kaffe, vatten och kex under färden.

Transport i Moshi
Det brukar vara ganska korta avstånd i Moshi så man kan gå ganska mycket, annars kan du ta taxi eller daladala. En daladala är en oftast liten minibuss med skranglig skjutdörr där man sitter packade som sillar. Men det är en rolig upplevelse att åka. Kan dock vara lite osäkert men prova nån gång i alla fall.

Tänk på i Tanzania

 • Att saker inte är som hemma. Saker tar tid, saker är skitiga, sängar kan vara hårda, myggor finns o.s.v. Ha ett öppet sinne och respektera det som finns. Lev i nuet och se inte bara det negativa. För här finns massor av positiva energier!
 • Att inte bada i bara bikini på vissa ställen och att inte ligga och sola om hotellet/platsen inte har en pool eller solstol (som är avsedd för detta). Det kan ses mycket konstigt om man gör det och jag fick flera gånger frågor om detta när andra solat på hostel. Ta seden dit du kommer och respektera lokalbefolkningen.
 • Att många är fattiga även här och säljer saker och är ganska påträngande ibland och vill att du skall följa med till sin butik. Var inte otrevlig men avvisa dem på ett vänligt sätt om du inte vill följa med.
 • Att kanske inte gå ute sent om du reser själv. Använd ditt sunda förnuft. Men Moshi känns ändå ganska säkert. Ta dock taxi om ni är osäkra men gå aldrig själv när det är mörkt.
 • Var beredd på annan bakterieflora och lite knepig mage om du stannar längre perioder.
 • Att skyla dina axlar och ben under vissa situationer. Ex om du besöker en kyrka eller är hembjuden till en familj.
 • Smörj in dig med solskyddsfaktor. Jag lovar att solen tar och du kommer bränna dig oavsett hur lite du tror det själv.
 • Homosexualitet är olagligt här så var försiktig med att visa det öppet. Det anses även konstigt om tjej och kille håller varandra i handen så tänk på detta.
 • Fråga innan om du vill ta kort på någon person. Det kan också anses vara ohövligt att bara ta ett kort utan att få tillåtelse. Ibland kan du behöva betala en liten peng för att få ta kort.
 • Kom ihåg att vi inte får utnyttja och överexploatera lokalbefolkningen och se dem som turistföremål. Tänk på att vi är gäster i deras land så respektera dem hur mycket du anser att det kommer bli den perfekta bilden!
 • Använd inte korta kjolar eller shorts. Visa att du respekterar människorna.
 • Här är HIV och aids ett stort problem och ungefär 8% av människorna är smittade. Var försiktig vid sexuella relationer.
 • Även malaria är ett stort problem och både lokalbefolkning som turister drabbas. Det kan vara mycket allvarligt. Använd dina malariatabletter, myggmedel och sov med myggnät. Malariamyggorna är verksamma på natten.

Att lägga i väskan:

 • Reselakan (eller ett gammalt påslakan som du kan slänga vid hemfärd)
 • Ficklampa eller pannlampa
 • Guide över landet (Lonely planet har bra info om Moshi).
 • Sköna skor och huvudbonad
 • Pocketbok och en guide till savannens alla djur. Mammals of africa är att rekommendera. Kolla på adlibris eller bokus för bra priser. Se även swahili ordbok.
 • Badkläder (ta med baddräkt eftersom det krävs på viss ställen).
 • Reseapotek (skavsårsplåster, alvedon, sårtvätt, öronproppar något preparat för magsjuka och vätskeersättning). Samt Malariaprofylax, myggmedel och myggnät.
 • Mobilladdare, mobil, adapter, usb-minne att lägga över bilder till när minneskortet blir fullt. Kamera.
 • Ljus och tändare utifall det blir strömavbrott där du befinner dig. 
 • Sångtexter på svenska och engelska. Kan verka konstigt men jag lovar att människor du träffar vill höra någon sång på svenska och det är alltid lika frustrerande när man bara kan vissa rader eller endast refrängen på alla låtar. Hmm…minnet kan vara kort. Även texter på engelska låtar som ni kan sjunga tillsammans.
 • Tips är sånger med lite swahili eller om djur till ex från lejonkungen eller liknande. Själv kan du försöka lära dig Malaika och Jambo Bwana på swahili. Sök på youtube. 
 • Torrvaror av egen smak som lätt kan blandas med hett vatten. Samt smågodis och lakrits om du brukar sakna det när du reser.
 • Swiss army kniv samt plastbestick (för tillskärning av frukt mm)
 • Några linnen, ett par långbyxor, ett par shorts med längre ben, en kjol eller klänning, några par strumpor, ett par joggingskor, underkläder, tvättmedel, t-shirt, långärmad tröja, resehandduk, sarong, snöre som man kan spänna upp som tvättlina.

Vaccination och annat

Det finns olika rekommendationer på vacciner med det är viktigt att du tar mot gula febern. När du anländer till flygplatsen i Tanzania kommer personalen att kolla ditt vaccinationskort och har du inte stämpel för gula febern kan de ta och tvångsvaccinera dig där på plats. Så detta är mycket viktigt! Kolla upp detta noga innan du far.

Visum

Kan du fixa på flygplatsen när du kommit till Tanzania. Det funderade jättebra. Visumet kostar 50 USD och är giltigt i tre månader. Kom ihåg också att ha ett pass som är giltigt minst sex månader efter inresedatumet.
 
Annars är det möjligt att kontakta Tanzanias ambassad i Stockholm om du känner att du vill fixa det i Sverige.
 
Valutan i Tanzania heter Tanzanisk shilling och förkortas TZS.
1000 TZS är ungefär 5,50 svenska kronor.
10000 är 55 kronor
 
För 100 svenska kronor får du ca: 18 000 TZS. Kolla upp valutan innan du åker så du vet ungefär hur den står. Du kan dock inte växla till valutan i Sverige utan gå till Forex och be om att växla till USD istället. Det är bra att ha med lite dollar. Men var inte för snål. Växla så du har lite. Kanske några tusen svenska kronor. Tänk på att visumet kostar 50 USD när du kommer till Tanzania.

Moshi är en charmig stad vid foten av Kilimanjaro. En sån där plats ma drömmer om ibland. Här har jag träffat många sköna människor. Vackra, hjälpsamma och vänliga.

Och visst! jag drömmer mig tillbaka varje dag!

6 kommentarer på Vid foten av Kilimanjaro – en guide till Moshi stad

 1. Linnea

  Tusen tack för din artikel..åker till Tanzania om en vecka..ska jobba på barnhem och resa runt..du gav mej många värdefulla tips..Tack

 2. john

  mycket bra artikel!ska resa runt i tanzania och åker till moshi om ett par dar. tack för mycket intressanta tips!

 3. Josefin

  Tack för en lärorik, härligt inspirerande hemsida! Jag ser nu än mer fram emot vår resa om tre veckor!

 4. Karro

  Allt du skriver låter helt underbart! Jag ska till Moshi om två månader!! Längtar ännu mera nu 😀

 5. Anna-Lena

  Har läst dina artiklar med stort intresse . Skall åka dit i februari så för mig mycket lärorik läsnong

Svara till