Zanzibar – Sultanernas skatt!

Jag visste inte vad jag hade att förvänta mig av Zanzibar, ön utanför Östafrikas kust. Ön dit turister kommer för de vackra stränderna, värmen och avkopplingen.  Jag fann mer än så! En ö full med liv, glädje och skratt. En ö med mångtusenårig historia, kultur och många färgstarka personligheter. En ö i mängden kan tänkas, men inte vilken ö som helst. Det här är Zanzibar, platsen som överraskade stort!

Zanzibar, härliga Zanzibar. En speciell plats med spännande historia, levande kultur och vänliga människor. En ö med vita stränder, djungel och fiskebåtar i mängder. En plats där man kan träffa de allra underligaste människorna man inte trodde fanns. Här finns en salig blandning av roliga, tokiga, vänliga, lugna, skrattande, filosofiska och underbara människor.
 
Kanske kommer du som jag träffa vitmössan, pizzakillen Mike, konstnären Alex, apmannen eller någon av alla de andra. Här har jag funnit många nya vänner och det är också därför Zanzibar är en ö som jag kommer att återvända till många, många gånger.
 
Just Zanzibar är egentligen en hel ögrupp som består av två stora öar vid namn Ungoja och Pemba samt några små öar. Det är ön Ungoja som brukar nämnas som Zanzibar och det är den ön jag nu skall berätta om.
 

 

Historia

Zanzibar har en spännande historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Många äro de som satt sina fötter här. Assyrier, greker, kineser, indier, araber, holländare och engelsmän för att nämna några.
 
Man tror att de första människorna kom hit redan mellan 500- och 800-talet efter Kristus. Många av de som kom flydde från politiska oroligheter och krig i sina hemländer. Araberna som kom var flitiga handelsmän och bytte varor men även språk. Det språk vi i dag kallar Kiswahili. Typiska handelsvaror som byttes från Zanzibar var guld, sköldpaddsskal, elfenben och slavar. Detta bytte man i sin tur mot vackert porslin och sagolika tyger från Mellanöstern.
 
På 1400-talet var Zanzibar ett litet sultanfäste men det dröjde inte så länge innan upptäckaren Vasco da Gama kom med sina män. De regerade på Zanzibar under 200 år innan de till slut störtades.
 
Det var nu den stora tiden av många regerande sultaner började. De som hade kommit seglandes från Oman i Mellanöstern gjorde Zanzibar till ett sultanfäste och huvudstaden Muscat i Oman flyttades ett tag till Zanzibar av sultan Seyyid Said, den största av dem alla.
 
Slavhandeln
Länge var slavar en av de ”varor” som exporterades till bland annat Mellanöstern och Indien. Man sökte på fastlandet i de afrikanska inhemska stammarna efter lämpliga slavar som man trodde skulle hålla måtten. När man funnit tillräckligt många, ibland så många som 1000 stycken började vandringen. Den gick till en stad vid namn Bagamoyo vid Tanzanias kust där slavarna lastades på båtar om ungefär 200 till 600 på varje. Förhållandena på båtarna var usla och många dog av utmattning och törst. När en sjukdom upptäcktes hos någon av slavarna slängdes denne överbord innan Zanzibar nåddes. Trots att koranen förbjöd illabehandlande av slavar fortsatte detta.
 

 
Innan slavarna togs till den lokala marknaden rengjorde man de som överlevt färden så att priset skulle bli högre. Män och pojkar oljades in och kvinnor kläddes med vackra tyger och ibland även smycken samt målades med vackra hennamönster.
 
På eftermiddagen ställdes slavarna upp i led med den yngsta och kortaste först. Tillsammans med sin ”ägare” gick de genom staden samtidigt som priset ropades ut. Säljarna letade efter potentiella köpare och slavarna hade ingenting att säga till om. Köparna undersökte ofta slavarnas ansikten, tänder, armar och munnar och bad dem gå och springa för att se vilket arbete de var kapabla till.
 
Efter ett köp fördes slavarna antingen till arbete på Zanzibar eller transporterades ytterligare till Oman eller andra länder i Mellanöstern. På detta vis blev män, kvinnor och barn bytta mot majs och tyger.
 
Många gånger hade Storbritannien tryckt på att slavhandeln skulle förhindras och papper skrevs på många gånger som sedan också bröts. Men år 1890 gjordes ett nytt försök som höll och de slavar som kom till platsen efter det deklarerades som fria och inga fler såldes.
 
England hade sedan ett tag Zanzibar och Tanganyika som protektorat men år 1963 blev de befriade och självständiga. 1964 gick Zanzibar ihop med Tanganyika och formades till ett land vid namn Tanzania av president Julius Nyerere, (en man som också ses som Tanzanias landsfader).
 
Detta är en liten och väldigt förkortad bit av Zanzibars spännande historia. Det som i dag ser ut som en vacker plats har kanske inte alltid varit så charmerande med den grymma slavhandeln som hölls.
 
Så tänk på historien när du kommer hit. Be någon berätta vad de vet och besök gärna något av palatsen eller museerna här. Jag lovar att det är spännande varenda sekund. Välkommen till en mystisk värld.

Ta dig till Zanzibar

Om du tar dig till hamnen i Dar Es Salaam kommer du att överrumplas av människor som vill att du skall åka just deras båt. Och det är många företag som har båtar. För många. Människor kommer vilja att du köper returbiljett från ön samtidigt som du köper ditresan. De kommer att sälja biljetter ute innan du hunnit till något av kontoren och då tar de också ut en extra avgift så att resan blir dyrare.
 
Några av företagen som har färjor eller katamaraner till Zanzibar heter:
 
Flying Horse – en helt okej färja som tar cirka fyra timmar att åka över med. Detta är en färja som lokalbefolkningen brukar ta och den kostar ungefär 150 kronor. Lite illaluktande om man sitter inomhus men det går minst lika bra att sitta ute på däck. Trevligare utsikt också. En av budgetföretagen om du är på en lågbudget resa.
 
Sea Express är ett annat företag och den färden tar bara ungefär två timmar men kostar också därefter. 35 USD får man betala för den resan men det kan den vara värd ibland.
 
Du kan även flyga till Zanzibar och Pemba.

Vad ska jag göra på Zanzibar?

House of wonder – Beit el Ajaib är ett museum där du kan lära dig om Zanzibars historia och kultur. Allt ifrån sultaner som regerat, slavhandel, om hur fisket fungerar, traditioner och seder och mycket annat. Bland annat finns en stor rekonstruerad båt där så man kan se hur de användes förr i tiden. Ligger nära old fort, intill fiskmarknaden. Det byggdes år 1883 av sultan Barghash och blev senare drottning Fatumas bostad.
 

 
Palace museum har ett rum tillägnat livet av prinsessan Salme, dotter av Sultan Said. Det innehåller bilder av familjen och personliga tillhörigheter. Här kan du även se andra rum med möbler från olika delar av världen som importerats och bytts av sultanerna. När du står på balkonger ser du också en del av det som sultanen själv sett en gång i tiden.
 
Darajani Bazaar and Dala-dala Station: Hit kan du komma och shoppa i annat än turistaffärer. Det är inte heller turistpriser. Du kan hitta filtar, tyger, husgeråd, plastsandaler och radioapparater. Det kan i alla fall vara värt en glutt för att se var lokalbefolkningen handlar sina varor. Invid marknaden ligger stadens Daladala station. Hit går du om du skall åka någonstans med buss.
 
Fiskmarknaden på kvällarna är min absoluta favorit på Zanzibar. Hur många platser jag än besökt på denna ö som museum, stränder, regnskogar så har denna plats gjort störst intryck. För det är på kvällarna som alla fiskmän dukar upp sina medhavda träbord med dagens fångst. Fiskspett efter fiskspett, mängder av räkor och calamari trängs på borden och det är bara att välja och vraka.

Att sitta på kanten i mörkret längs den smala gatan, i ljuset av fotogenlampor med en tallrik nyfångad fisk i sin hand hör till de stunder jag uppskattar mest. Att se på människorna, njuta av stunden just nu är så härligt. Det är just här som jag träffat många härliga människor som nu är mina vänner. Jag önskar jag var där just i denna stund!

Jozani forest: Zanzibar har en unik och skyddad skog och är hem för en av våra primater i världen. Det är den omtalade rödapan som är inhemsk och den finns bara på Ungoja. Det finns ungefär 1000 stycken utspridda i skogen och de lever i små grupper. Håll ett ögonkast på din guide för om ni smyger tätt inpå dem kan de kissa på er där uppe ifrån träden.
 
Marken vi går på har för länge sedan legat under vatten är en bädd av fossila koraller. I Jozani forest lever även 50 arter av olika fjärilar och 43 olika fågelarter.

På Zanzibar arrangeras årligen Zanzibar cultural festival i början av februari och hålls inne i borggården på Old fort. Där kommer band att spela från olika hörn av Afrika och världen, shower kommer hållas, teater, akrobati och mycket annat. En fullspäckad festival med glädje, sång och dans och en massa spännande kulturmöten.

Slavmarknaden som hölls förr tillbaka låg på det nuvarande lokala marknaden. Leta efter fruktmarknaden så hittar du rätt.
 
Old Fort invid House of Wonders och fiskmarknaden byggdes 1780 av Oman för att skydda befolkningen från attacker. Fortet har även använts som fängelse förr i tiden men är nu ett ställe där man kan äta lunch och se musikarrangemang från den stora historiska scenen.
 
Kelele square är i dag platsen för Zanzibar Serena Inn, men i historien var det en plats för slavhandeln på ön. Ordet kelele betyder på swahili oväsen och det kan tyda på de många utropen från slavhandeln som ljudade genom staden.
 
Anglican Cathedral Church of Christ: Hit kan du ta dig med bil och den ligger på Mkunazini road. Kyrkan byggdes år 1873 och det är sagt att altaret står på platsen som var öns största plats för slavhandel. Här finns ett litet museum som är återuppbyggt av missionärer. Det är ett litet utrymme man kan krypa in i och fasas över alla de slavar som stått här för längesedan. Här kan man få en känsla över den skräck slavarna kände.
 
Att uppleva Zanzibars alla kryddor kan du göra om du följer med på en av kryddturerna som finns. Här finns ingefära, kanelträd, vanilj och muskot. Du kanske kan få en bra tur själv men utan guide missar man mycket. De är väldigt kunniga och kan visa er plantor, kryddor och låta er dofta och smaka.
Mycket intressant att ta del av Zanzibars växtrike i en skog av färger och dofter.
 
Zanzibar music festival äger rum årligen i juli och har musikanter och artister från hela världen. De flesta arrangemang hålls inne på old fort eller på Bwawani plasa.
 
Göra korgar vet jag att man kan lära sig göra av ett kvinnokooperativ som även odlar sjögräset de binder av. Fråga efter kvinnokooperativ.

Strosa runt och se på byggnader och dörrar. Ön har en vacker arkitektur med influenser från Mellanöstern. Palats efter palats tornar upp sig och man kan drömma sig tillbaks till hur livet här en gång tett sig. Många byggnader är slitna men en del har också restaurerats. Se även de vackra snidade dörrarna med otrolig snickarglädje. Jag undrar hur lång tid det tagit att göra dessa.
 

 
Här utmed kusten skall det vara bra dykvatten. Prata med någon på resebyråerna. Det finns även snorkelturer du kan följa med på. Snorkel och cyklop brukar finnas att låna.
 
Prison Island är ett populärt mål för de som vill utforska Zanzibars kust lite. Det tar ungefär 10 minuter att åka hit med båt och om du vill kanske du kan få ta del av historien på ön om du frågar personen som tog dig över. Han blir säkert glad om han får berätta lite om ön och skaffa sig lite extra jobb. Det finns en smal stig som går runt ruinerna och när du är där kan du leta efter det gamla fängelset.
 
Här finns en lagun att se, och passa så du inte snubblar över någon av alla de sköldpaddor som lever här. Ön ägdes ett tag av en rik slavhandlare och efter det byggdes fängelset som aldrig kom till sin fulla rätt.
 
Det finns en restaurang i ett av de gamla husen och snorkelutrustning finns att hyra här. Det är en liten avgift för att inträda ön och ta del av historien och djurlivet.
 
Att se delfiner är mångas dröm och det kan du göra hör. MEN jag kan inte säga att jag rekommenderar alla turer. Jag och min kompis åkte på er tur och vi tyckte det var mer en hetsjakt. Någon i en av de fem båtarna såg delfiner, alla båtar följde efter, människorna hoppade i vattnet för att få simma med dem sedan försvann dem. De dök upp på ett annat ställe och sedan följde båtarna efter igen. Så var det hela tiden. Inte så roligt tyckte vi. Det måste väl ändå vara lite på djurens villkor också. Att tillägga var att det fanns ungefär 15 personer i varje båt. Alltså runt 60 personer som jagade de stackars delfinerna.
 
Hör efter om det finns någon båtförare som är informerad av WWF.

Att ligga på stranden kan vara nog så skönt. Ta dig en lugn stund med en bok i handen. Men jag lovar att du kommer få många beundrare som vill prata med dig om du är tjej, de vill att man skall bli flickvän, att du ska ta med honom till Sverige och så vidare. Men det finns människor som vill prata för att vara vänliga och trevliga så dra inte alla över en kam. Vill du vara ensam så får du säga till, ibland på skarpen.
 
Det finns många stränder att välja mellan på Zanzibar. Närmare bestämt 25 stycken. Du kan tillbringa tid på stranden vid Stonetown eller åka till någon av de andra. Till exempel. Kendwa Rocks där även full moon partyt hålls en gång i månaden. Du kan också välja att åka till Nungwi, Matemwe och Kiwengwa bland andra.


 
Dhow racing : I juli kan du se när de lokala människorna tävla med sina båtar sk. Dhows. Tävlingarna startar i hamnen och mer information om tider och bästa utkiksplatser kan du få av turistbyråer eller på stället du bor på.

Andra ställen att besöka eller uppleva

 • Sahkti mosque
 • The Peace Memorial Museum
 • Aga Khan Mosque
 • Grave island
 • Sandbar island
 • Chumbe island
 • International Triathlon and Marathon
 • Zanzibar International Film Festival
 • Göra korgar hos kvinnokooperativ
 • Besöka andra kvinnokooperativ

Shake your skeleton! Barer/uteliv

Det finns en hel del ställen att välja mellan när det gäller uteliv, barer och dans. Här är några av dem.
 
Livingston ligger alldeles vid stranden i centrala Stonetown. Här kan du äta, dricka och ibland se på liveband. Fredagar brukar vara en livlig kväll här då något lokalt band spelar Bongo Flavamusik och stämningen är på topp. Hela stället kokar. Denna musikstil är verkligen härlig! Man rycks med av tonerna. Kom hit och låt din kropp vara med!

En bit utanför centrum ligger Bwanis och Rock café och det kan faktiskt vara en rolig variant att gå till. Vi följde med några nyfunna vänner som bor på Zanzibar dit. Bwanis är ett ganska stort ställe som ibland har livemusik. Annars finns discogolv, många stolar och bord samt ett lucka där du kan beställa mat (strips och annat).
 
Rock café ligger under Bwanis på markplan och är ett ganska litet ställe. På dansgolvet spelas lokal musik blandat med populära discolåtar. På båda dessa ställen är det nästan uteslutande lokalbefolkning som går och det kan faktiskt vara väldigt roligt. Tror de har öppet varje dag (vi var där en tisdag) till ganska sent inpå natten/morgonen. Väl värt ett besök om du vill fly från alla turistställen.
 
Old fort ligger i centrala delarna av Stonetown alldeles invid fiskmarknaden. Här kan du ta det lugnt, dricka ett glas och spela biljard. Lite blandat med folk men ibland rätt mycket lokalbefolkning.
 
Mercurys är en restaurang döpt efter sångaren Freddie Mercury som föddes på ön 1941. Han är känd som sångare i gruppen Queen. Det är han som skrivit låtarna Bohemian rapsody, samt we are the champions. Detta är ett riktigt ”turisthak” och priserna är därför lite dyrare. Ligger en bit bort efter Old Fort och fiskmarknaden. Följ vägen fram så kommer du rätt.
 
Starehe club ligger ganska centralt alldeles i centrum. Detta är en reggaepub med skön musik. Här är nästan uteslutande lokala människor och ölen är också billig. Inte direkt nåt dansgolv men dock ett ställe där man kan sitta och ta det lugnt eller ta ett parti biljard
 
Dharma Lounge verkar vara ett av det populäraste ställena på denna ö. Ligger i närheten av Haven guesthouse alldeles vid en parkering. Dharma är ett litet ställe och det kan bli väldigt trångt här inpå småtimmarna. Ofta är Dharma det sista stället man går till under en kväll och också ett av de ställen som har öppet längst. Vid 18 – 19 tiden är det inte alls något hålligång utan det är först vid 24 – 01 tiden som folk börjar droppa in.

Full  moon party på Kendwa rocks

Ungefär en gång i månaden brukar det vara full moon party på Kendwa beach. Dit måste du ta en taxi eller daladala för att komma och det kan verka lite läskigt och ensligt när du åker där i mörkret, men du kommer fram till slut. Skulle dock inte vilja åka själv i en taxi utan åk några stycken tillsammans.

Väl framme finns en utomhusbar under tak och med massor av stolar och bord samt ett dansgolv direkt på stranden. En ganska oskyldigt full moon party men jag kan tänka mig trevligare än Koh Pangans version. De spelade mycket bra musik blandat av disco, reggae, rock och bongo flava. Alla var på bra humör och stämningen var på topp. De hade även en akrobatshow med artister från Tanzania som gav en spektakulär show utöver det vanliga.
 
Det finns rum att hyra där men du kan också åka taxi eller daladala hem på morgonkvisten. Daladala börjar gå runt 6 – 7 på morgonen. Tänk på att inte åka med någon som druckit eller rökt på.

Projekt att besöka

Är du intresserad av annat än bara party och avkoppling så kan du besöka något av dessa ställen på Zanzibar.
 
Sos barnby/childrens village Zanzibar: Du kan få tillfälle att besöka en SOS barnby här och se hur den fungerar. Allt det som man ser på reklamen blir till liv när man kan se det med egna ögon. Barnbyn ligger lite utanför centrala delarna och du kan ta en daladala för att komma dit. Men ring gärna innan och fråga om det går bra och boka ett möte. Säg till busschauffören att du ska av vid barnbyn eller SOS så stannar de där.

Stonetown concervation center: Att se hur de restaurerar de ganska förfallna palatsen från sultantiden kan man göra på Zanzibar concervation centre. Projektet sponsras av Sida och det kan göras genom svenska byggnadsvårdsföreningen. De gör ett fantastiskt jobb med att restaurera byggnader, dörrar, gravar och annat.

Marine biological institute: Vill du veta mer om det marina arbetet kring ön kan du försöka boka ett möte på marine biological institute. Ligger nära hamnen efter Mercurys restaurang. Detta projekt är även det sponsrat av Sida och här arbetar man med att förebygga framtida miljöförstöringar.
 
Unicef har ett kontor på ön som du eventuellt kan fråga om det går att besöka. Ligger i närheten av haven Guesthouse

På Zanzibar house of trade kan du få reda på mer om handeln och hur det fungerar där. Skeppningar, regler och annat om du har det intresset. Ligger i närheten av Marine institute.

Att köpa på Zanzibar

Landet är känd för sina Tingatinga-tavlor. Det är en speciell teknik som föreställer savannens alla djur och målas med en prickteknik. Fadern till denna konstform heter Eduardo S. Tingatinga och föddes 1932. Han började så smått att måla tavlor med cykelfärger på hårda träfiberskivor. Hans stil influerades av den arabiska kulturen samt den afrikanska swahilikulturen. Efter sin död tog hans elever över och målade i samma stil. En stil som nu utvecklats och delats upp i flera olika riktningar.
 
Det finns otroligt många konstnärer och kanske hittar du en tavla som faller dig i smaken i några av de många butikerna.
 
Massajsmycken kan du handla av någon av massajerna som sitter invid fiskmarknaden på kvällarna. De brukar lägga ut sina filtar med smycken runt sex, sju tiden på kvällarna. Smyckena görs på så sätt att de använder pärlor som de trär på speciella vis och formar armband, halsband, fotlänkar, örhängen och mycket mer. Tänk på att detta är ett av massajernas sätt att försörja sig så lägg inte skambud.
 
Skulpturer och salladsbestick i trä är också att rekommendera. Roliga, snygga och annorlunda.
 
Köp även gärna lokal musik så som musikstilen bongo från Tanzania och Oliver Mtukudz från Zimbabwe samt Angelique Kidjo från Benin.
 
Kaffe och te är det stor produktion av i Tanzania och det är otroligt gott kaffe med mycket smak. Kaffe från Kilimanjaro är känt för att vara det bästa kaffet i Afrika.
 
Korgar i alla dess former finns också att köpa. Jättevackra och eventuellt en bra present?
 
Mussa gallery: Här kan du köpa lokalt producerad tvål och oljor. Dofter som citrongräs, eacalyptus, kanel, rosor och mycket annat finns att välja mellan. Tvålarna kostar också bara 1000 TZS styck om jag inte minns helt fel. Vi blev också erbjudna att besöka den lilla fabriken där tvålarna tillverkades. Så fråga gärna i butiken när du är där.

Kangakabisa: Detta är ett svenskt rättvis handlat och ekologiskt företag som tillverkar kläder i kangastil fast med en egen touch av modernt skurna plagg. Väldigt vackra former och färger kan du se i butiken som ligger i Stonetown. De har även en fabrik på ön där kläderna tillverkas så är du intresserad kan du kontakta dem.

Restauranger

Amore är en italiensk restaurang som ligger nere vid stranden i centrala Stonetown. Här kan du beställa goda pasta- och pizzarätter och mängder av olika glassorter. Ett trevligt ställe med vacker utsikt över havet. Bra plats om du vill se solnedgången samtidigt som du intar din middag.
 
Cafeét ligger på ”huvudgatan” genom Stonetown och är ett populärt ställe att äta på. Här finns paj, falafel med goda sallader eller couscous. De har även frukostmenyer här om du missat morgonens mål på hotellet.
 
Livingston är en restaurang och bar där du kan sitta alldeles invid stranden och äta. Även detta ställe har bra utsikt om du vill se solnedgången. Bra uppträdanden på fredagar.
 
Fiskmarknaden är ju såklart mitt favoritställe som jag nämnt tidigare. Här kan du välja och vraka från dagens fångst. Tonfisk, svärdfisk, räkor och calamari samt naan bröd, samosas och falafel. Det är bara att äta och njuta av maten och atmosfären. Men tänk på att de ibland har ”mzungu” priser vilket betyder priser för turister.
 

 
Prova även pressade sockerrör att dricka istället för läsk eller vatten. De står där med sina små pressar invid kanten. De låter även citron eller lime pressas i så det blir lite syrligare. När vi var där försökte vi undvika att dricka coca cola. Faktum är att coca cola company äger större delen av allt drickbart i Tanzania och det innefattar Cola, citrondricka, Fanta och även olika vattensorter på flaska. Nu ska jag inte gå in mer på det men det är sånt man kan tänka på.
 
Små stånd med lokal mat: Gynna lokalbefolkningen och handla från deras små stånd efter vägarna istället för att gå på stora maffiga turistrestauranger. Det finns även små matmarknader utöver fiskmarknaden där du kan köpa pommes frites, naanbröd, falafel, samosas, pannkakor och annat till en väldigt billigt pris. Tänk på att de stora restaurangerna och hotellen ägs av utlänningar som säkert tjänar storkovan i alla fall. Så vill du sponsra ön köp mat av människorna som kommer därifrån.

Swahili

Kiswahili är Tanzanias officiella språk och talas även i Kenya och andra gränsande länder. Det är roligt att kunna lite swahili på resan och människor kommer tycka att det är roligt att prata och lära dig mer.
 
Köp en swahiliordbok (gärna engelska-swahili) innan du far. Kolla på bokus.com eller adlibris.se.De kanske även har språk kurs på cd.
 
Vill du fördjupa dig ännu mer kan du studera språket på högskola. Bland annat på Uppsala universitet samt Faluns Högskola. Det finns kurser på nybörjarnivå samt avancerad nivå.

Ett ord du kommer att höra överallt är Mzungu vilket betyder ungefär vit människa. Ordet är inget nedvärderande. Från början menas det kringresande människa.
 
Det finns många sätt att hälsa på Swahili. Jambo är egentligen en förenkling. Grammatiskt riktigt är det Hujambo och svaret är sijambo.
 
När du hälsar på äldre personer skall du alltid säga shikamu vilket visar på respekt för den äldre personen. (han eller hon behöver inte vara mycket äldre än du). Säger du shikamu till någon kommer svaret att bli marahaba. Du kan själv bli hälsad av barn på detta vis men då är det du som skall svara marahaba.

 Att tänka på:

 • 99 % av befolkningen på Zanzibar är muslimer. Respektera deras religion och använd gärna sjal över axlarna. Inte för utmanande kläder och korta kjolar. Även fast Zanzibar är en turistö så är vi faktiskt i deras hem. Respektera seden dit du kommer.
 • Att kanske inte gå ute sent om du reser själv. Använd ditt sunda förnuft.
 • Du kan inte lära dig alt om ön. Men lär du känna någon av lokalbefolningen kan den personen ta med dig till ställen dit turister inte vanligtvis kommer eller ens vet att de finns.
 • Var beredd på annan bakterieflora och lite knepig mage.
 • Smörj in dig med solskyddsfaktor. Jag lovar att solen tar och du kommer bränna dig oavsett hur lite du tror det själv. Solen är väldigt stark här och du vill inte se din hud ramla av när du kommer hem.
 • Fråga innan om du vill ta kort på någon person. Det kan anses ohövligt att bara ta ett kort utan att få tillåtelse.  Åter igen. Respektera människorna. Kom ihåg att vi inte får utnyttja och överexploatera lokalbefolkningen.
 • Här är HIV och aids ett stort problem i hela Tanzania och Zanzibar är inget undantag. Ungefär 8% av människorna i landet är smittade så var försiktig vid sexuella relationer.
 • Även malaria är ett stort problem och både lokalbefolkning som turister drabbas. Använd dina malariatabletter, myggmedel och sov med myggnät. Malariamyggorna är verksamma på natten så smörj in dig om du går ut. Kan verka lite konstigt att sitta med Mygga men jag lovar att det är värt det. Se det som en annorlunda form av parfym.

Att lägga i väskan:

 • Reselakan (eller ett gammalt påslakan som du kan slänga vid hemfärd)
 • Ficklampa eller pannlampa
 • Guide över Tanzania eller Zanzibar
 • Sköna skor och huvudbonad
 • Pocketböcker för långa sköna stunder på stranden.
 • Badkläder
 • Reseapotek (skavsårsplåster, alvedon, sårtvätt, öronproppar något preparat för magsjuka och vätskeersättning). Samt Malariaprofylax, myggmedel och myggnät.
 • Mobilladdare, mobil, adapter, usb-minne att lägga över bilder till när minneskortet blir fullt. Kamera.
 • Ljus och tändare utifall det blir strömavbrott där du befinner dig. Vilket hände en gång på Zanzibar och varade i ungefär tre dagar.
 • Sångtexter på svenska och engelska. Kan verka konstigt men jag lovar att människor du träffar vill höra någon sång på svenska och det är alltid lika frustrerande när man bara kan vissa rader eller endast refrängen på alla låtar. Hmm…minnet kan vara kort.
 • Även texter på engelska låtar som ni kan sjunga tillsammans.
 • Tips är sånger med lite swahili eller om djur till ex från lejonkungen eller liknande. Själv kan du försöka lära dig Malaika och Jambo Bwana på swahili. Sök på youtube.
 • Torrvaror av egen smak som lätt kan blandas med hett vatten om du tröttnar på restaurangmat. Samt smågodis och lakrits om du brukar sakna det när du reser.
 • Swiss army kniv (för tillskärning av frukt mm).

Telefon:

Telefonsamtal kan bli extremt dyra om du ringer med ett kort från Sverige. Ska du vara borta ett tag, eller ens en vecka kan det verkligen löna sig att köpa ett lokalt kort. Då kan du ringa eller bara skicka sms hem så att dina kära vet att du lever. Celtel är ett bra alternativ.

Internetcafé

Det finns några Internetcaféer i Stonetown. De ligger båda i närheten av varandra efter huvudgatan uppe vid Zanzibars populära café. Men tänk på att Internetuppkopplingen inte är så bra här. Det kan gå otroligt segt och ibland är det bäst att låta bli för att inte bli irriterad. Jag har många gånger försökt ladda upp bilder till min resedagbok för att en timme senare inse att det inte funkar då ett glatt ”error” ploppar upp på skärmen.
 
Jag hoppas du har fått inspiration och information att åka till denna härliga ö belägen i ett fantastiskt land.

7 kommentarer på Zanzibar – Sultanernas skatt!

 1. Louise Henriksson

  En lättläst och intressant artikel! Tack så mycket för att du tog dig tid att skriva den. Nu får jag ett ännu större intresse för Zanzibar!

 2. Johan Ström

  Jätte bra artikel, blir väldigt nyttig eftersom jag beger mig dit i mitten av maj! Tack!

 3. marielle

  jag funderar starkt på att besöka zanzibar. men om alla uteställen du beskrev och diverse.. vilken av öarna ligger allt på? haha

 4. Torben Engström

  Härlig, informativ, rak och träffsäker beskrivning av ”mina” gamla öar. Jag bodde och jobbade på Unguja under åren 1994 t o m 1997 beskrivning: Kul att kunna känna igen så mycket i din skrivning fortfarande. Flying Horse, detta lite låpngsamma transpormedel finns år tydligen i bruk… ocg sea express där man satt som stuvade i en sardin burk. Går inga dowher längre?? Bra att du rekommenderar klka val vid t ex delfinutflykter. Tack för en bra information om Zanzibar.
  //Torben

 5. Isabel Lundén

  Trevlig artikel! Nattklubben du nämner tillsammans med Rock Café kallas Bwawani vilket egentligen syftar på hela området, bwawani är swahili för våtmark(kanske hörde du någon gång alla grodor som kväker i våtmarkerna utanför klubbarna under skymning?) nattklubben har något annat namn som står på entréskylten (företagsnamnet) men som ingen använder och jag inte heller kommer ihåg.

 6. Kattis Ljungströmmer

  Tack för all information. Blir verkligen nyfiken. Vi ska åka dit om 13 dagar – så vi ser fram emot äventyret. Tack!

Svara till