Engelsklärare i Thailand

Det var kanske mer populärt för några år sedan än vad det är nu. Kanske beror det på nya regler som gör det svårare att stanna utan giltig behörighet som lärare. Fast för de som verkligen är intresserade så finns samma skolor samt elever kvar och det är ju det som gör det hela intressant.

Det har varit väldigt vanligt för yngre resenärer (och även äldre för all del) att dryga ut restiden eller reskassan med hjälp av några månaders jobb som engelsklärare runtom i Thailand. Ingen erfarenhet krävdes eller på sina håll ens arbetstillstånd och arbetsuppgifterna var mer eller mindre mest att låta thailändare få ha kontakt med en västerlänning för att kunna använda sin engelska på riktigt. Baksidan blir förstås att det aldrig fanns någon konsekvent form av undervisning och det var okvalificerade resenärer som efter en kort tid drar vidare eller är tvungna att åka tillbaks till hemlandet.

Det är så vanligt med västerländska lärare i Thailand att det blir vilken thailändares som helst första gissning på vad man jobbar med. Däremot är det inte så konstigt med tanke på de restriktioner som finns när det gäller vilka jobb man kan ta i Thailand. Problemet är dock att antalet lärare utan kompetens är överväldigande och det medför ju förstås problem, både pedagogiskt och lagligt.

Man får komma ihåg att i Thailand är det dyrt att ha en västerlänning som anställd och dessutom kostar ett arbetstillstånd mycket mer än vad en allmän skola vill betala. Så för en okvalificerad lärare är det alltså en ”win win situation” – du behöver inget arbetstillstånd och skolan slipper betala skatt och får ett västerländskt ansikte att visa upp.

Det ser också bra ut för elevernas föräldrar och de kan säga att deras barn läser engelska med en västerlänning. Flott värre.

Men saker och ting har ändrats eller håller på att förändras. Det är inte längre lika lätt att få ett lärarjobb hur som helst och speciellt inte som svensk i ett ämne som engelska. Inte utan kvalifikationer iallafall men det kan man ju lösa ifall man är intresserad av att jobba som lärare på riktigt och inte bara driva runt och tro att man gör något meningsfullt. Säkerligen vet de flesta att det går att göra en några månader lång TEFL-kurs som ger behörighet som lärare i engelska på skolor i Thailand.

Vilken nationalitet som helst kan ta kursen och där finns garanti för både visum och jobb. Men det kostar förstås att få friheten att kunna jobba legalt. Det egentliga problemet är inte att lösa ut sitt diplom för TEFL och sedan börja som lärare, det har flera tusen personer redan gjort. Men att kunna hantera thailändska elever är en helt annan sak. För glöm hur vi är i Sverige, glöm läxor, glöm individuella frågor och glöm allvaret – kan du inte glömma det så glöm idén att vara engelsklärare i Thailand!

I min tidigare artikel ”Kwam pen Thai” så skrev jag om hur thailändare helst vill att saker och ting ska vara lättsamma och det gäller mer än någon annanstans i skolan. Det går inte att pressa thailändska elever för gör man det har man förstört chansen att lära ut något överhuvudtaget. Thailändare är ett kollektivt folk och det har indoktrinerats redan från dagisnivå där man sjunger nationalsången på morgonen i uppställda led med korrekt och skinande ren skoluniform.

Att ta en thailändare ur gruppen och ställa honom eller henne som ensam ansvarig för ett svar på en fråga är lika meningsfullt som att köra hela lektionen på svenska. Lägg sedan till den inneboende blygheten hos thailändare gentemot västerlänningar och du kommer få en situation där du är den ende som talar och lyssnar.

Man måste försöka avväpna thailändska elever genom att vara lättsam, inte för saklig och absolut inte hålla lektionen på en för hög nivå. Från åldern 6 till 18 år så lär sig de flesta thailändare exakt samma engelska fraser som upprepas termin efter termin och att storma in med ”present perfect continuous” det första man gör innebär ett akademiskt folkmord och ett slöseri av whiteboardpennor. Det gäller att leka fram engelska i grupp där du är clownen och det är bara att acceptera, det blir inte sämre eller tråkigare för det.

Nu är det förstås skillnad på skolor och skolor. Jag har till exempel varit lärare på allmänna statliga skolor med femtio elever i varje klass, tjugo klasser i veckan. Det vill säga att jag hade runt tusen olika elever i veckan. Försök att strukturerat lära ut grammatik i en sådan miljö så förstår du att det inte går. Dessutom är engelska i dessa skolor ett ämne som inte är särskilt intressant. Thailändare bryr sig faktiskt inte direkt mycket om engelska i den åldern tyvärr. Vill man vara konstruktiv så får man sakta men säkert gå framåt med lite nytt material och bjuda på sig själv och visa på att man är en i gruppen, att man inte vill pressa någon. Kombinera det med att försöka vara en smula auktoritär för att bevara koncentrationsförmågan hos eleverna och man förstår att det inte är konstigt med västerlänningar som endast pallar med två-tre månader.

Ett scenario som uppstod rätt ofta i större klasser hos mig var att tio elever längst fram var intresserade, tio killar där bak satt och spelade spel, tio andra läste serietidningar, en liten grupp sov och de sista verkade inte riktigt förstå var de befann sig någonstans. Kom ihåg att på statliga skolor sitter ofta killarna för sig och tjejerna för sig och att börja blanda ihop killar och tjejer i 10-års åldern kan vara mardrömslikt. Thailändska lärare kan vara strikta, de slår inte eleverna men de bär med sig en respekt som du som västerlänning sällan får. Man måste hitta en annan väg och det är inte alltid det lättaste.

Jag har också varit lärare på privata engelskskolor som till exempel ECC och AUA. Där är det oftast mindre klasser och elever som är genuint intresserade av engelska. Tyvärr är det ganska svårt som svensk att få jobb på en privat engelskskola eftersom de för det mesta endast tar emot ”native speakers”. Men man märker skillnaden och belöningen i att ha en mindre klass. Man kan göra fler övningar, nivån på engelskan är högre och det blir personligare. Därför är det också bra att ha en utgångspunkt som gör att man kan välja lite grann på egen hand, antingen med ett TEFL-certifikat eller en högre utbildning ifrån Sverige.

Om man funderar på att jobba utomlands, speciellt i Thailand, så är det väldigt bra att redan ha pluggat klart innan man drar iväg. När det gäller löner för lärare i Thailand kan de ligga på allt mellan tiotusen baht till trettio- eller fyrtiotusen. Råkar man på någon som har en högre lön än så betyder det oftast att de har en spetskompetens och jobbar för ett större företag. I vilket fall som helst så räkna inte med att bli rik på lärarjobb i Thailand men det kan leda till bättre kontakter och möjligheter ifall man sköter sitt jobb ordentligt.

Det finns alltför många som inte tar lärarjobben på allvar och istället ser det som en cool grej att ha provat på. Den låga nivån på utbildningen i Thailand far inte bättre av att man ser på det hela på det sättet. Folk som kommer för att festa sig igenom några månader samtidigt som man stapplar omkring i klassrummet dagtid för att verka kreativ finns det ingen brist på. Det visar däremot brist på respekt för den status man innehar som lärare i Thailand.

Men tar man sin uppgift på allvar och försöker förstå sig på hur utbildningssystemet ser ut med dess brister och fördelar så kommer man inte bli missnöjd och dessutom många gånger få chansen att bli inbjuden av elevers familjer till olika högtider och ceremonier. Saker som man kanske aldrig annars skulle fått möjlighet att uppleva. Så länge man förstår att det blir vardag även i Thailand och inget upptäcksresande så finns det tillfälle att utforska det som folk verkar vara på ständig jakt efter – ”Det äkta Thailand”.

4 kommentarer på Engelsklärare i Thailand

 1. granQ

  oj, trevligt goski, lång och fin men gärna fler blider på dom thailändska skoluniformerna.. *host* 😉

  Jag tillhör ju TEFL skaran och kan bara säga, om det väl löser sig, så otroligt skönt jobb.. mitt problem var inte att jag var svensk, tvärtom tyckte ”chefen” att det var trevligare engelska, inte så svår att förstå sig på.. problemet var inte hade någonsomhelst högskoleexamen och därför inte kunde få arbetsstillstånd.. attans, för trevlig tillvaro var det..

 2. MickeBollen

  Härlig läsning goski. Jag kommer tyvärr inte kunna besöka de norra bredgraderna denna gång… är fast i Singapore på ett internship hela sommarlovet. Men till nästa resa ska jag försöka komma förbi, och bjuder självklart på den där biran. Lycka till!

 3. Johanna Wester

  När jag ville jobba som engelsklärare i Thailand hade jag länge uppfattningen att det krävdes att man dedikerade sig en längre tid och att man hade olika utbildningar eller behörigheter. Men det är inte nödvändigtvis så komplicerat, särskilt inte ifall man främst vill få en känsla för hur läraryrket där är, för att senare involvera sig mer. Jag kontaktade WatArun som är ett av templen i Bangkok där de i stort sett alltid söker hjälp med att hålla lektioner för sina tempelelever. De erbjuder gratis mat och husrum till den som kan ta ett par timmars lektioner om dagen. Inget förväntas av en mer än att man ger eleverna allt man har. Det finns många sådana skolor i Thailand, så om man är på genomresa och vill volontära lite tycker jag att det bästa man kan göra är att kontakta en bunt lärare/rektorer och se var man kan vara till nytta.

 4. Petter

  Hej!
  Mycket intressant. Jag funderar på att också åka till Thailand och jobba som engelsklärare. Är det svårt att få visum? Hörde att det inte funkar så bra med turistvisa längre då de kortat ner förlängning till endast 15 dagar.

Svara till