Advent är julmarknadernas tid i Tyskland

November och december är för många den mörkaste och tristaste tiden. Men i Tyskland nöjer man sig inte med att sitta inne och trycka när mörkret och kylan faller på. Första advent varje år drar julmarknadssäsongen igång i hela landet. Då kan biergartenabstinensen i alla fall stillas något med en spetsad Glühwein.

Det är inte lätt att i julklappsstress rusa igenom de tyska städerna i december. Juletid betyder nämligen att klä sig varmt och var och varannan kväll stämma träff på någon av de otaliga julmarknaderna (kallas Weihnachtsmarkt, Christkindlesmarkt, Christkindlemarkt, Christkindlmarkt, Adventmarkt eller Glühweinmarkt beroende på region). Städernas torg är fullproppade med små stånd som skulle kunna vara hämtade ur sagan om Hans och Greta. Bara i Berlin finns det runt 50 olika julmarknader.
 

 
Och mer tyskt än så här går nästan inte. Det finns ett fåtal traditionella julmarknader utanför Tyskland och Österrike, till exempel i Luxemburg och delar av Frankrike. Den största julmarknaden utanför den tysktalande regionen är julmarknaden i Straßburg. I Storbritannien, Kanada och USA anordnas här och var ”German Christmas Market” eller ”Christkindlmarket”. Men ingen av dessa har lika många stånd eller besökare som de tyska förebilderna. För om det är en sak tyskar kan så är det att skapa julstämning för hela slanten.
 
En äkta tysk julmarknad doftar pepparkaka, glögg och kanel. Gillar man julgranskitsch kan man botanisera ihjäl sig i de många stånden. Här säljs julprydnader i alla kategorier, julens alla sötsaker. Klassiska bakverk som Stollen och Lebkuchen är självklara, men även munkar, choklad av alla slag, brända mandlar, sockervadd, grillade kastanjenötter, crépes och mycket mer. För de flesta tyskar är dock julmarknaden under hela december först och främst den givna platsen för att träffa kompisar, arbetskollegor eller familjen över ett glas vid något av glöggstånden. Tyskarna älskar nämligen att dricka alkohol utomhus och väder och vind spelar då en liten roll.
 
Den tyska glöggen är starkare än svensk glögg och är inte lika söt. Den dricks inte heller med russin och mandlar. Istället dricks den ofta ”mit Schuss”, vilket helt enkelt betyder att den är spetsad. Något som understryker de olika alkoholkulturerna är namnet på glöggen. I Sverige säger vi ”sprit- eller vinglögg” och lättglögg. I Tyskland heter starkglöggen Glühwein och lättversionen Kinderpunsch (barnpunsch).
 
En annan uppskattad glöggliknande dryck är Feuerzangenbowle. Den består av varmt rödvin med kryddnejlika, kanelstänger, anis, citron- och apelsinskal. Ovanför kastrullen placeras en sockerkon som dränks i rom och tänds på. Sockret smälter, karamelliseras och droppar ner i rödvinet.
 
Den som har turen att befinna sig i Tyskland i advent hittar julmarknader i varje stad. Här följer tio tips på uppskattade Weihnachstmärkte runt om i landet.
 

  • Nürnberg – Tysklands förmodligen mest kända julmarknad äger rum i Nürnbergs gamla stad. Nürnberg är världsberömt för sina speciella Lebkuchen (pepparkakor) samt grillkorven Nürnberger Bratwurstl. Därför återfinns många turister bland de två miljoner julmarknadsbesökarna. Japanerna står för runt 7 000 övernattningar i Nürnberg under advent.
  • Dresdner Striezelmarkt – En av Tysklands absolut äldsta julmarknader som organiseras sedan 1434. På den tiden var marknaden en enkel köttmarknad.
  • Köln – Landets största julmarknad hittar man i Köln, där marknaden vid foten av domkyrkan lockar hela fem miljoner besökare under fem veckor. Denna julmarknad är speciellt känd för sitt stora utbud av mat. Busslaster med turister från speciellt Storbritannien flanerar över Kölns gator i advent.
  • Aachen – Aachen är en stad uppskattad för sin vackra arkitektur och gamla bevarade byggnader. Förmodligen är stadens julmarknad därför så populär. Runt 1,5 miljoner besökare kommer varje år.
  • Dortmund – Den näst största julmarknaden i landet med över 300 marknadsstånd och mer än 3,6 miljoner besökare. På Hanzaplatz bygger man varje år upp en 45 meter hög julgran.
  • Erfurt – Räknas som en av landets största och vackraste julmarknader. Centrum för julmarknaden är Domplatz med domkyrkan och kyrkan Severikirche i bakgrunden. Men även på andra platser i stan byggs de små trähusen upp, till exempel på Fischmarkt, Schlösserbrücke, Anger och Willy-Brandt-Platz. Två miljoner människor kommer varje år till Erfurt.
  • München – Den äldsta julmarknaden i staden är den på Marienplatz. Desto mer populär bland lokalbefolkningen är marknaden vid Chinesischer Turm, som är känd för sin fina julstämning mitt i stadsparken Englischer Garten.
  • Rostock – Norra Tysklands största julmarknad och de skandinaviska turisternas favorit. Tiotusentals danskar och svenskar åker hit i december.
  • Braunschweig – Sedan över 300 år tillbaka organiseras julmarknad i Braunschweig. Stånden byggs upp mitt i den gamla stadskärnan, vilket satt stämpeln som en av norra Tysklands absolut vackraste marknader.
  • Stuttgart – Sedan 1692 lockar staden Stuttgart med en riktigt praktfull julmarknad. Den sista torsdagen i november varje år invigs den officiellt på innergården till gamla slottet. Runt 3,5 miljoner besökare brukar titta förbi. På Karlsplatz organiseras en av tyskarna uppskattad finsk julby med röda små hus och finska specialiteter.

Also Prost i advent!

2 kommentarer på Advent är julmarknadernas tid i Tyskland

  1. Lars, Kalla mig Bernt

    Jag daaaaaaaaaaampar väääääääääääääldigt myyyyyckeeeeet när jag dricker. Kom och hjälp mig! Jag sitter i ett Nordkoreanskt fängelse. De har så små toaletter, men annars är det ganska trevligt.

Svara till