Hallo aus Berlin!
«Guten Morgen Berlin, du kannst so hässlich sein, so dreckig und grau» sjunger den populäre tyske halvrapparen Peter Fox. Men honom borträknad verkar alla som någonsin varit i Berlin lovprisa staden. Tänk efter! Har du någonsin hört någon säga med eftertryck: «Men Berlin… USCH en sån tråkig stad!» Nej, det har nog ingen annan heller. Alla älskar Berlin och den kärleken är besvarad! Naturligtvis är det olika saker som drar människor till staden. Här kommer Astrid att framföra några teorier.
Först så måste jag få förklara mig. Många 80-talister förstår mig i och för sig säkert när jag säger att det var helt otänkbart för mig att kalla denna artikel för något annat än «Hallo aus Berlin!» Tysklektionerna på högstadiet satte sina spår ändå. Tyvärr suddades allt vettigt och användbart ut när jag började plugga ryska. När jag kom till Berlin i höstas fanns inte mycket kvar av tre års högstadiestudier i tyska språket. Det enda jag kunde var att citera «Liebe Sabine» och lösryckta fraser ur Alles Klar och diverse UR-program.
Nu när det var utrett så vill jag gå vidare till mina egna tankar om Berlin och varför just denna europeiska huvudstad är så lätt att förälska sig i.
Cyklarna!
Cykeln är i Berlin lika helig som kon är i Indien. Cykelvägnätet är så omfattande att det går snabbt och lätt att ta sig precis vart som helst i staden per cykel. På tjugo minuter flyger du på din tvåhjuliga vän från Kreuzberg till Prenzlauer Berg eller Kurfurstendamm.
Jag tillhör för övrigt dem som hävdar att cyklarna i sig gör en stad trevlig och tillmötesgående. Alla människor cyklar i Berlin, stora som små. Hela barnfamiljer är ute och trampar tillsammans mitt i stan och det är verkligen en glädjande syn! Vid mitt första besök i staden höll jag på att bli påcyklad mängder av gånger och det var för mig ett mysterium hur alla dessa stackars cyklister kunde behålla fattningen med förvirrade turister överallt på cykelbanan. Nu tillhör jag själv de som far fram och plingar glatt på oförstående och ovana.
Priserna!
Om Moskva är Europas dyraste huvudstad så måste Berlin vara den billigaste! Och det är inte bara spriten som är billig, även om det förstås är ett populärt faktum hos utlänningar. Hyrorna är låga. För en tvåa i någorlunda centrala Berlin får du betala ungefär 2500-3000kr/mån, hälften av priset på en etta i Moskvas utkant. I denna härliga stad äter du dig dessutom mätt och glad på en enklare restaurang för dryga femtiolappen. Garanterat! Trots att jag inte är någon restaurangmänniska måste jag passa på att tipsa om ett par trevliga små ställen.
Mr Long – Vietnamesiskt i Prenzlauer Berg (på Kollwitzstr. i korsningen med Sredzki-str.)
Helt underbart gott och de flesta rätter kostar runt fem euro. För lite mer än en euro styck får du färska vårrullar, inte sådana där stekta som man får på kinarestauranger utan kalla och fräscha med en speciell sås att doppa dem i. Speciellt populär är annars nudelsoppan med fläskkött, kyckling eller tofu och ett helt berg gröna kryddväxter på toppen. Mycket koreander blir det! Ett tips är att peta bort de röda chilibitarna innan du hugger in på denna smaskiga rätt! Alla rätter finns i vegetarisk variant med tofu.
Tibet Haus – Tibetanskt och Indiskt i Kreuzberg (Zossener str. söder om Gneisenau-str.)
Denna lilla restaurang nere i källaren ser inte mycket ut för världen men maten är både billig och riktigt mumsig. Även här håller sig priserna runt femman och utöver det du beställer får du dessutom in en gratis ärtsoppa till förrätt! Många vegetariska alternativ ty i Berlin tar man hand om sina vegetarianer.
PriMaria – Bulgariskt i Friedrichshain (Boxhagener str. 26)
Jag besökte alldeles nyligen Maria och hennes restaurang och båda var de så sympatiska att jag bara måste rekommendera er att gå dit! Maria, som själv kommer från Bulgarien, öppnade sin restaurang för ungefär fem år sedan och erbjuder bland annat östeuropeisk mat, som pelmeni och vareniki, vilket gör restaurangen omtyckt bland de många ryssar som bor i Berlin. Borsjtj, crepes och varma baguetter med bulgarisk ost finns också på menyn, liksom mycket annat smarrigt.
Curry 36 – Currywurst i Kreuzberg (Mehringdamm 36)
På Mehringdamm ligger Curry 36, ett av stadens stora kult-korvmojor! Här går currywursten som smör till långt in på nätterna. Det korvätande folket hopas kring borden som getingar runt ett glas saft. Skrämmande nog kan du på hemsidan beställa tröjor och förkläden med Curry 36-loggan på (http://www.curry36.de). För en som inte äter korv är detta ett mindre upphetsande ställe. Pommesen är fullkomligt dränkta i både ketchup och majonnäs och något annat erbjuds inte. I vagnen mittemot, som inte är på långa vägar lika kultig och poppis, kan du i alla fall få dig en grönsaksrulle…
För att inte tala om alla araber som säljer falafel, haloumi och kebab!
Kulturen!
Berlin är i allra högsta grad en kulturstad. I min grupp på folkhögskolan där jag läste tyska gick till exempel en fotograf, en arkitekt, en konstnär, en musiker och ett par arbetssökande. Det är inte konstigt att det blivit så, inte minst med tanke på min förra punkt. Berlin är nämligen en stad man har råd att chansa i! Det krävs inga stora besparingar för att hyra ett rum någonstans och försöka sig på att leva på sin hobby. Går det så går det!
Tacheles kunsthaus på Oranienburgerstrasse är ett sådant ställe vars existens bara är möjlig i Berlin. Byggnaden har hyst allt från 40-talets SS-högkvarter till dagens moderna konst. Efter kriget såg huset ganska risigt ut och när muren föll beslöts från statligt håll att riva det. Men så kom räddningen när en bunt konstnärer och performers ockuperade huset och krävde att få det klassat som historiskt minnesmärke. Det kravet gick igenom och så fick Tacheles sitt nya namn och nya liv som konsthus och nattklubb.
Jag vill även slå ett slag för museibesök. Torsdag kväll är statliga museer öppna till 22:00 och de sista fyra timmarna är inträdet fritt! Vilken underbar idé! Man skulle kunna tro att detta innebär mycket folk och långa köer men så är inte fallet. Snarare tvärt om, konstigt nog. Du går där på kvällningen och tittar på konst och det känns nästan som att alla dessa konstverk är utställda just för dig!
Stämningen!
Den avslappnade stämningen märks i samma sekund som du sätter din fot i Berlin. Kanske beror den på att halva stan röker på… En grek jag snackade med berättade om en situation som överraskade honom när han just kommit till Berlin: Han stod och rökte tillsammans med några tyska vänner när han plötsligt såg ett par poliser närma sig. Kvickt som attan slängde han sin cigarett på marken och satte sulan över den. Polarna skrattade bara åt honom och stod lugnt kvar och puffade på medan poliserna passerade. Jag antar att det inte är högsta prioritet hos Berlinpolisen att jaga gräsrökare.
Men även utan hasch kan man känna sig totalt avslappnad i Berlin. På sommaren badas det i varje fontän och varenda gräsmatta utnyttjas till solbad och picknick. Den tyska bastun är en för både damer och herrar och ingen sitter och trycker i ett hörn iklädd heltäckande baddräkt för det. Tyskarna har inget att skämmas över, verkar det som!
Och så den oerhörda blandningen av nationaliteter och etniciteter! Hurra!
vilken stad är bäst för en romantisk weekend då, berlin eller moskva?
Trevlig fråga!
Berlin är ju definitivt lättare och billigare att ta sig till. Man behöver inget visum och det går en massa lågprisflyg dit.
Berlin är dessutom säkrare…inte för att Moskva är farligt, men det finns många faktorer som kan störa (eller förstöra) en romantisk weekend i Moskva!
Den ryska staden är förstås mer exotisk och spännande för oss västerlänningar (och full av saker att se och uppleva!!!), men är det romantik du är ute efter så lägger jag min röst på Berlin.
Berlin är definitivt en annorlunda upplevelse trots sin betong-fula karaktär. Fjolårets augusti-värme gjorde mig helt matt, men tyskarnas öppenhet slår den skandinaviska.
Bra artikel om Berlin! Jag älskar curry 36.