Till fots eller på glid – Alperna gör ingen besviken
Åtta länder har fått lyckan att dela på ett av Europas mest natursköna och imponerande områden. Alperna är en guldgruva för friluftsliv, som sträcker sig från Medelhavet ända upp till Schweiz och Österrike. Oavsett om man söker den perfekta pisten, ringlande vandringsleder genom oändlig bergsterräng eller helt enkelt lite genuin alpromantik á la Sound of Music, är Alperna det perfekta resmålet.
Om det är något man är stolt över i Centraleuropa så är det Alperna. Och alperna fortsätter att prägla människorna i bergsregionerna än i dag. För den som har turen att vara bosatt i närheten av detta mytomspunna bergsmassiv är helgerna året om givna. Vinterns heta samtalsämne är vart man kan finna den bästa nysnön och på somrarna ringer man ihop sig i både små och stora grupper för dagsutflykter, klättring, bergsturer med mountainbike eller kanske bara en picknick vid en bergsjö.
Möjligheterna är oändliga och verkligheten överträffar varje filmkuliss.
Skid- och brädåkning
Alperna är förstås skidåkarnas mekka och det finns en skidort för varje sinne. Finsmakarna åker till Frankrike, livsnjutarna till Italien och de som söker den där traditionella och mysiga alpbilden man har i bakhuvudet från TV, styr kosan mot Tyskland, Schweiz eller Österrike. Det alpland som ger mest valuta för pengarna är för många just Österrike. Alperna utgör 29 procent av landets sammanlagda yta. Österrike är landet med flest vintersportområden i hela Europa och erbjuder därmed det absolut största utbudet för snowboard- och skidåkare.
Vintersportregionerna delas upp i Salzburger Land, Tyrolen, Kärnten, Nedre Österrike (Niederösterreich), Övre Österrike (Oberösterreich), Steiermark, och Vorarlberg. Det är inte alls svårt att hitta boende. Oftast har de olika skidorterna bekvämt nog en samordnad bokning för alla hotell och stugor.
Många tror att det är extremt dyrt att åka skidor i Alperna, men det stämmer inte. På liftkorten skiljer det exempelvis oftast bara några hundralappar. Vad som skiljer i upplevelse får var och en avgöra för sig själv…
Att plocka ut några favoriter bland skidorterna är inte lätt, det finns heller inte direkt några ”dåliga ställen”. Här följer i stället fem mycket trevliga orter:
Lech/Zürs am Arlberg (www.lech-zuers.at)
Arlberg är ett pass mellan de österrikiska delstaterna Vorarlberg och Tyrolen. Här befinner sig bland annat skidorterna Lech och Zürs och området räknas av många som en av världens bästa skidregioner. Tillsammans med de närbelägna skidorterna Zug och Oberlech bildar de ett av Österrikes största vintersportområden. Lech/Zürs bjuder besökaren på ett extremt stort utbud på pister, alla svårighetsgrader. Området har hela 278 km pister och 85 moderna skidliftar.
St. Anton am Arlberg (www.stantonamarlberg.com)
Ytterligare en trevlig skidort vid Arlberg. St. Anton brukar räknas som ett säkert kort vad gäller snö tack vare läget på 2811 meters höjd över havet. Pisterna är många både för nybörjare och mer vana åkare och många lockas inte minst av det berömda after-ski-utbudet.
Sölden (www.soelden.com)
Sölden är en av Tyrolens mest populära skidorter. 146 varierande pistkilometer och ett rikt utbud på pubar och diskotek är framgångsreceptet. För skid- och snowboardåkare på högre nivå lockar Söldens „Big3-Rallye“ som tar skidåkarna till tre bergstoppar på över 3 000 meter. På fyra timmar avverkas tre berg och 50 kilometer.
Stubaier Gletscher (www.stubaier-gletscher.com)
Österrikiska Stubaidalen, nära Innsbruck, är 35 kilometer lång och omges av 80 glaciärer. Ett populärt område är ”Stubaier Gletscher” som med sina 110 pistkilometer är Österrikes största glaciärskidområde.
Zugspitze (www.zugspitze.de)
Det är något speciellt med att åka skidor på Tysklands högsta berg och enda glaciär. Berget Zugspitze ligger 2 962 meter över havet. Är man där måste man ta sig tiden att åka linbanan upp till den högsta punkten och njuta av utsikten över zugspitzmassivets sammanlagt 400 bergstoppar. Hela 30 procent av besökarna på Zugspitze kommer dit enbart för att se på utsikten.
Skidåkningen gör man på 2 000 till 2 830 meters höjd. 22 pistkilometer och 11 skidliftar är förvisso nästan ingenting jämfört med andra större skidorter i Alperna. Man betar av backarna på någon dag. Men det vackra landskapet vid Zugspitze är som balsam för själen. Förutom det har man snögaranti mellan november och början på maj, liftköerna är inte så långa och Bayerns huvudstad München ligger bara en timme bort med bil. För många münchenbor därför ett trevligt val för en dagsutflykt.
Vandra i Alperna
För de flesta är ändå sommaren årets bästa tid. Den som kan bör ta chansen att uppleva Alperna just på sommaren. Uppe på alpplatåerna är luften ren, floran färgglad och alpkossornas koskällor det enda man hör. Här och var ligger små värdshus och har man tur kan man råka på en stenbock. Men se upp! Inte bara Loch-Ness har sitt odjur.
Sedan flera hundra år tillbaka talar man i de tysktalande delarna av Alperna om en ”Tatzelwurm”, en cirka en meter lång orm med framtassar och katthuvud, som inte är speciellt trevlig att ha att göra med. Än i dag spekuleras det huruvida detta väsen existerar eller inte. För den som inte låter sig avskräckas finns det dock mängder av trevliga regioner att vandra i.
Allgäu (www.allgaeu.info)
Allgäu sträcker sig ända från Ulm i Tyskland till den österrikiska gränsen. Här talas en tysk dialekt som är otroligt svår att förstå även om man är duktig på tyska. Allgäu är känt för sin vackra och bergiga natur. De tio högsta alptopparna i Allgäu befinner sig runt Obersdorf, som många säkert känner till från skidskyttesammanhang. Allgäu kallas också ”sjöarnas land” och sjöarna Rottachsee, Grüntensee, Kleinwalsee och Schwarzenberger räknas till de vackraste. Den berömda Bodensjön ligger också i Allgäu. ”Allgäuer Hochalpen” är ett av Tysklands största naturskyddsområden och består av 21 000 hektar skyddad bergsnatur.
Gstaad – Saanenland (www.gstaad.ch)
Pittoreska Gstaad Saanenland ligger i den södvästra delen av Schweiz, vid franska gränsen. I Saanenland finns det lika många kor som människor, det är därför viktigt att vara djurvän inför alpvandringen. Här finns nio berg och 300 kilometer vandringsleder att upptäcka.
Zugspitze (www.zugspitze.de)
I närheten av Zugspitze hittar man fem fantastiska vandringsregioner: Alpenwelt Karwendel vid de magiskt vackra Karwendelbergen, Ammergauer Alpen som är Bayerns största naturskyddsområde och dit kung König Ludwig II gärna sökte sig, Das Blaue Land med över 500 kilometer cykel- och vandringsleder i ett landskap av mossar och sjöar och Zugspitzland med berömda orten Garmisch-Partenkirchen.
Ötztal (www.oetztal.com)
Ötztal är inte bara ett besök värt på vintern utan för en riktig Tyrolsemester på sommaren. Den vackra dalen är 65 kilometer lång och ligger mellan Stubaier Alpen och Ötztaler Alpen. Berömd blev dalen 1991 då tyska turister upptäckte ett lik i Similaunglaciärens is. Passande döptes den 5 000 år gamla jägaren till Ötzi.
Wilder Kaiser (www.wilderkaiser.info)
I hjärtat av Kitzbühlsalperna ligger friluftsregionen Wilder Kaiser. Området är en av Österrikes största skidorter på vintern, men här vill vi lyfta fram regionen för dess styrka som sommartillflykt. Bergsgruppen består av bergskedjorna Wilder Kaiser (den vilde kejsaren) och Zahmer Kaiser (den tame kejsaren). Sedan 1962 är bergen naturskyddsområde. Här hittar man en imponerande alpflora med drygt niohundra olika blommor. Vid senaste besöket siktade en stenget. Trevligt boende hittar man i någon av de små pittoreska byarna Brixental, Scheffau med flera.
Seiser Alm (www.seiseralm.it)
I Sydtyrolen hittar man Europas största „Hochalm“, Seiser Alm, en 160 kvadratmeter stor högplatå mitt i Alppartiet Dolomiterna. Njut av sagolik alpomgivning, exempelvis berget „Der Schlern“ är en av Dolomiternas vackraste bergskulisser. Seiser Alm är ett av de mest kända orterna i Alperna för såväl vintersport som vandring.
Svara till
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.