Central Park – att hitta lugnet i New York

Gröna Central Park är en härlig oas i New YorkI jättestaden New York består vardagen för många av polissirener, bilköer och trånga tunnelbanevagnar. Tempot och volymen är ständigt på en hög nivå, och det finns få ställen i stadens kaos där man faktiskt kan vara ifred. Men någonstans måste man väl även här kunna komma bort – bort till avkoppling, gröna träd och fågelsång? Backpackings Andreas vet var man hittar lugnet i en av världens största städer.

Svaret ligger mitt i hjärtat på Manhattan. Namnet är, som säkerligen många redan har koll på, Central Park. En park som sträcker sig från 59th street upp till 110th street, med en bredd från 8th till 5th avenue. Med andra ord, den är stor. Sätt ihop alla parker i Sverige så förstår ni storleken på denna (med en viss mån av överdrift, såklart).

Här finns tips och råd om du vill hyra bil under ditt besök i USA.

Kontrasten mot storstadspulsen är total i Central Park; vatten, skog, ekorrar och, om man så vill – ensamhet. Slingor eller gångvägar som går i kors med varandra, öppna gräsytor, skog, sjöar, små berg etcetera som hela tiden avlastar varandra. När behovet av att ”ladda batterierna” börjar trycka på själen är Central Park platsen att bege sig mot. Parken kan inte liknas med någon annan, fylld med aktiviteter i kombination, och samrörelse, med lugnet. För ja, aktiviteterna är många.

Picknick är en skön aktivitet i Central Park

Att tillbringa en dag enbart i Central Park rekommenderas starkt då platsen erbjuder nöjesfält, ett zoo, baseballbanor, vattenrutschbanor, fik och restauranger. Under vintertid finns det dessutom mängder av skridskorinkar som erbjuder skridskor till uthyrning (inte allt för ofta man packar ned grillorna i resväskan för en weekend i New York). Så med andra ord erbjuder parken en skön kontrast med chanser till nöjen. Med tanke på att Central Park har en mycket stor yta kan det kännas alldeles för ansträngande att till fots upptäcka platsen.

Parken har nöjesfält, ett zoo, baseballbanor, vattenrutschbanor, fik och restauranger. Under vintertid finns det dessutom mängder av skridskorinkar som erbjuder skridskor till uthyrning.

Detta är dock inget bekymmer; runt i stort sett hela parken står kuskar med sina hästar och erbjuder en guidad transport med häst och vagn till de platser som anses värda att besöka. Detta kostar dock givetvis en summa pengar, vilket varierar beroende på årstid. Men dock, detta är ett smidigt och väldigt bekvämt sätt att upptäcka parken på.

Vill man vara säker på att finna någon av dessa kuskar (vilket normalt inte är några svårigheter) ska man bege sig till något av hörnen på 59th street. Där står de uppradade på led och erbjuder, med ett klassiskt turistleende, förhandlingsbara priser för en färd runt Central Park. 59th street kan dessutom erbjuda, vilket defintivt är värt att nämna, ett stort utbud av gatukonstnärer som på ett mycket skickligt vis målar porträtt av platser eller, vilket är det mest vanliga, avbildar den betalande kunden. Även med detta varierar priserna beroende på konstnärens utbud av kunder.

New Yorks skyline över Central Park

Även fast man åker till New York för en tid av semester kan det ju hända att springskorna och joggingbrallorna ändå åker med i resväskan. I de flesta fall är denna del av packningen enbart av utfyllnadsskäl då dessa klädesplagg allt som oftast är det enda som ligger prydligt och orört när man packar ur väskan i Sverige igen. Men, om detta inte är fallet; att ta en löprunda i Central Park kan rekommenderas. Spår i mängder, mycket vackert beläget.

Det i kombination med hundratals löparpartners runt om i parken, gör att man får en njutfull springtur samtidigt som man pressar sig det lilla extra för att komma före den okända joggaren som legat två steg framför under hela rundan. Som sagt, värt att i alla fall tänka tanken till att vara aktiv under semestern!

”Central Park är platsen där New York-borna tillåter sig själva att bara vara. Vi brukar ofta, under sommaren, samla ihop vänner och bara hänga hela dagar i parken” – Rob Asher, New York.

Var den första som kommenterar

Svara till