En rockens guide till East Village, New York

East Village, stadsdelen på lägre östra Manhattan, har ett alternativt hjärta. Sedan över ett halvt sekel tillbaka är det en av världens främsta samlingsplatser för subkulturella strömningar. Hit har normbrytande stjärnor som Iggy Pop och Debbie Harry sökt sig för att få utlopp för sin kreativitet och den punkrockiga prägeln håller i sig. Linda guidar till ett leopardmönstrat Manhattan tonsatt av elgitarrer.

For every prohibition you create, you also create an underground”, sa Dead Kennedys-sångaren Jello Biafra en gång. Påståendet är som en metafor för Biafras gamla hemkvarter East Village. Sedan 1940-talet har stadsdelens trädkantade gator lockat till sig bohemsjälar från hela världen som förvandlat kvarteren till brännpunkt för artister, konstnärer, författare, hippies, rockare och punkare.

Mycket riktigt har många av populärkulturens centralaste auktoriteter haft stadsdelen som hem. Rockklubben CBGB’s, som mellan 1973 och 2005 låg på anrika adressen 315 Bowery Bleecker Street, är framkastad födelseplats för punken. I Tompkins Square Park har Jimi Hendrix gett gratisspelningar. Artister som Sonic Youth, The Strokes och Beastie Boys är bara ett minimalt urval av alla dem som slagit igenom på stadsdelens otaliga natthak.
 

Men det är inte bara musikerna som gjort East Village till vad det är. Andy Warhol höll en gång i tiden hov på polska klubben The Dom och såg till att Velvet Underground med Nico blev husband. Konstnärer som Keith Harring, Jeff Koons och Jean-Michel Basquiat anses ofta ligga till grund för den amerikanska modernismen och har samtliga levt och verkat i East Village. Alla dessa årtionden med excentriska entusiaster inom populärkultur och alternativkonst har, tillsammans med politiska rörelser, gayaktivister och allsköns rebelliska virtuoser, satt en alldeles särskild prägel på stadsdelen och gjort den till en av New Yorks mest unika.

Det är fortfarande en ungt upprorisk plats med gott om klubbar, teatrar, musikaffärer och ett frapperande modeutbud. En del nostalgiker gör gällande att East Villages glansdagar är över och att de sanna icke-konformisterna sökt sig vidare till Brooklyns Williamsburg på andra sidan East River. Kanhända var allt bättre förr, men den konstnärliga frigjordheten i de östra kvarteren på lägre Manhattan fortsätter likafullt att inspirera romantiker i alla åldrar.
 
Ta dig dit: East Village ligger mellan 14th Street i norr, East River i öst, Houston Street i söder och Broadway i väst och utgörs av distrikten Alphabet City och NoHo. Ta tunnelbana Q, N, R, W, 4, 5, 6 eller L till Union Square; R eller W till 8th Street, 6 till Astor Place eller Bleecker Street, L till 1st eller 3rd Avenue; B, D eller F till Broadway-Lafayette eller F till 2nd Avenue. Tompkins Square Park är stadsdelens gröna lunga och ligger i Alphabet City.
 

För vem? Vem som helst som gillar rock och punk, avantgardekultur, att drömma bort dagarna på uteservering och nätterna på ett rökigt musikhak. East Village har en genuin New York atmosfär.

Fem remarkabla butiker: Trash & Vaudeville, 4 Saint Marks Place, mellan 2nd och 3rd Avenue, som sedan punkens tidigaste början fått musiker att vallfärda hit för att bli skrudade av butiksbiträdet Jimmy, en blond gammal rocker med lika många minnen och ärr som stjärnorna själva.Patricia Field, 302 Bowery, butiken som en av Hollywoods mest kända stylister står bakom, är ett gigantiskt, glammigt paradis.

Rapture Café and Bookstore, 200 Avenue A, mellan 12th och 13th Street, hette en gång i tiden The Korova Milk Bar och var en inspirationskälla till Stanley Kubricks A Clockwork Orange. Nu hyser lokalen ett bokkafé, inspirerat av den anda allt från punkare till dragqueens ingjutit i platsen.Obscura Antiques and Oddities, 280 East 10th Street, säljer ting du antagligen inte trodde fanns. Bredvid giftflaskor och mumifierade huvuden hittar du äkta viktorianska korsetter och kappor.

Love Saves the Day, 119 2nd Avenue, är färgglatt och överbelamrat med prylar som för gemene man har gått ur tiden för länge sedan. Fynda Barbiedockor från 50-talet, platåboots med zebramönster från 60-talet eller inplastade rariteter som Madonnas SEX-bok från 90-talet.
 

Tre remarkabla uteställen: Pyramid, 101 Avenue A, mellan 6th och 7th Street, passar alla med smak för det teatrala. Undertecknad tycker att torsdagarna är bäst, då gästerna förflyttas tillbaka till det välsignade året 1984 och festar sig svettiga i nostalgins bitterljuva sötma.PDT (Please Don’t Tell), 113 Saint Marks, ligger i ett annex till restaurangen Crif Dogs och nås bara genom att man slår ett telefonnummer från en gammal telefonkiosk i affären. Har några av New Yorks delikataste cocktails på menyn. Otto’s Shrunken Head, 58 East 14th Street, mellan Avenue A och B, skriker tiki-kitsh med allt från leopardmönstrade barstolar till Hawaiitapeter. Läckert!

 

Några kända kulturpersonligheter som bott i East Village: Madonna, Ryan Adams, Allen Ginsberg, Rufus Wainwright, Regina Spektor och Leonard Cohen.

Var den första som kommenterar

Svara till