Fem oumbärliga resetips i San Francisco

Naturen omkring San Francisco är vacker - och lättillgänglig. Denna vy bjuds cyklister och bilister på väg till Point Bonita LighthouseSan Francisco är inte bara en fantastisk storstad med utsökt mat och mängder av intressanta stadsdelar – med sitt läge vid Stilla Havskusten finns dessutom möjligheter att uppleva spektakulär natur alldeles runt hörnet.

Hyra bil i San Francisco

Hela San Francisco är en storstadsregion och för att ta sig runt på ett smidigt sätt rekommenderas en hyrbil. Nedan rekommenderar jag olika cykelturer, promenader med mera. För att ta sig smidigt till dessa och andra platser behövs en hyrbil. Det bästa är att hyra bilen innan avresa och hämta upp hyrbilen på San Franciscos flygplats. Det finns en del att tänka på när man hyr bil i USA, för bäst villkor och pris läs informationen innan bokning.

Cykla till Point Bonita Lighthouse

Det finns ändlöst av vild natur att utforska i San Francisco Bay Area – platser som är förvånansvärt tillgängliga men ändå får en att känna sig en hel värld bortom stadens myllrande gatuliv. Här kommer ett förslag till rundtur på cykel på andra sidan Golden Gate bron som garanterat väldigt få turister känner till.
 

Att hitta till området kring Golden Gate bron är enkelt, oavsett var i staden man startar, och väl där finns skyltar som dirigerar cyklister till den separata cykel- och gångbana som leder över. Turen över detta arkitektoniska praktverk är en upplevelse i sig. På andra sidan bron cyklar man rakt norrut förbi parkeringsplatsen till höger, och tar sig därefter uppför den branta vägen till vänster som slingrar sig en bra bit upp ovan havsnivån.

Nu börjar det bli lite jobbigt. Men ju högre upp man kommer ju mer andlös blir utsikten över Stilla Havet å ena sidan, och Golden Gate bron med inloppet till hela San Francisco bukten å den andra. När man nått slutet av vägen vänder de fåtal cyklister och bilar som kämpat sig hit nedåt igen. Det är ett stort misstag! Här börjar det roliga.

Fortsätt istället nedför den intilliggande svindlande, enkelriktade vägen som löper längs den karga kustlinjen. Plötsligt är man mitt i ett helt nytt landskap, där solen skiner (ofta, jämfört med centrum i alla fall) och där luften är frisk. Man flyger förbi avskilda stränder och utsikten över Golden Gate bron förändras ständigt. Följer man denna väg till dess slut når man fyren Point Bonita Lighthouse, dit man sista biten får gå till fots först genom en tunnel och sedan över en bro. Ett perfekt crescendo på resan. Strax öster om fyren kan man dessutom cykla upp till en parkeringsplats som överblickar den spektakulära kusten och sceniska Rodeo Beach.
 
Sedan får man ta sig tillbaka en kort bit, och följa skylten mot den exklusiva kustorten Sausalito. Efter lite cyklande uppför nås en lång tunnel och därifrån är det en hisnande nedförsbacke hela vägen till Sausalito. Härifrån tar man sig enkelt tillbaka till San Francisco med färja (det kostar inget extra att ta cykeln på färjan.), nöjd och belåten efter ett relativt ansträngande men oerhört givande litet äventyr. Planera åtminstone en halv dag åt denna cykeltur.

Bästa burriton – Pancho Villa

En burrito är en mexikansk snabbmatsrätt som är mycket populär på den amerikanska västkusten. Det är en typ av tunnbröd som proppas full med kött, guacamole, sourcream, ost, grönsaker, bönor, ris, chili och massor av annat gott. Den kan i princip skräddarsys för att passa varje smak. För en hungrig resenär i USA är detta en perfekt måltid – billig, mättande, hyfsat nyttig och väldigt god.

Det råder nog inga tvivel om att man hittar San Franciscos bästa burrito i The Mission, stadens mexikanska distrikt, där det pratas mer spanska än engelska. Men efter det konstaterandet går åsikterna isär. Jag gav mig därför ut för att hitta stans bästa burritoupplevelse.
 
Det blev en rätt grisig uppgift. Något kilo tyngre, men inte särskilt mycket fattigare kunde jag till slut konstatera att vinnaren var burriton på taquerían Pancho Villa. Denna är perfekt inpackad med fräscha ingredienser, till och med köttet och kycklingen ser ovanligt fräscht ut.
 
Ett roligt inslag är att man får se på när de anställda packar och rullar burriton – ett häftigt hantverk som görs på några få sekunder av flinka, vana fingrar. Servicen är utmärkt, här finns till och med en säkerhetsvakt (som visserligen mest agerar dörröppnare) och dessutom en säregen diskplockare som i sann ”Rain Man”-stil imponerar på gästerna med sin förmåga att kunna säga vilken veckodag de fyller år på, oavsett vilket år det handlar om. Allt detta gör burritoupplevelsen till något utöver det vanliga. Ta mitt ord på att ni inte kommer att bli besvikna!

Häftig familjerestaurang vid Ocean Beach

Väster om enorma Golden Gate Park i San Francisco finner man Ocean Beach, en lång vidsträckt strand som förvånansvärt få turister hittar till. De flesta lokalbor tar sig inte hit för att bada (undantaget surfarna), på grund av kyligt vatten och starka strömmar, utan snarare för att promenera på den fina sanden och vila ögonen på Stilla Havets obrutna horisont. Och som alla vet så tar havet på krafterna, dess blotta närvaro kittlar hungern.

När jag cyklade längs denna kust gjorde sig hungern mycket riktigt påmind. Jag hamnade då på en restaurang på Point Lobos Avenue, strax ovanför det välkända och anrika Cliff House och precis bredvid parkeringen där leden mot Lands End börjar.
 
Restaurangen heter Louis’, den startades 1937 av grekiska immigranter och har varit familjeägd ända sedan dess. Servicen här var bland den mest vänliga och genuina jag upplevt i USA, de riktigt pysslar om en, och menyn var både inbjudande och typisk – hamburgare, omeletter, soppor, jättelika cheesecakes och annat gott.
 
Trots sitt spektakulära läge ovanför Stilla Havets skummande vågor (utsikten är ”second to none”) har denna opretentiösa restaurang lyckats med bedriften att fortfarande vara billig och ha en prägel av ett typiskt amerikanskt lokalhak.
 
Detta ställe var unikt, kom jag fram till. Det är inte många gånger jag ätit så gott, för så lite, på en sådan vacker plats. Det var en underbar måltid. Och det var ett nöje att lämna dricks.

Tänk på!
Vid mitt andra besök på Louis’ upptäckte jag att restaurangen är betydligt mer välbesökt på helger. Kom därför hit på en vardag för bästa möjliga matupplevelse.

Stans bästa cafékedja

Till skillnad från de flesta andra städer i USA passar San Francisco utmärkt för att utforska till fots. Visserligen kan det vara rätt ansträngande – det tar på krafterna att klättra upp för denna kreativa stads branta, världsberömda backar.
 

Vill man sätta sig ner en stund efter allt klättrande och vila benen vid något café (som det finns många av här), är kedjan The Coffee Bean & Tea Leaf en personlig favorit. Här finns gratis trådlöst Internet och utbudet av té, kaffe och munsbitar är varierat, utsökt och dessutom riktigt billigt. En gigantisk kopp té (minsta alternativet) kostar två dollar. En saftig kakbit kostar tre. Men under de värmeböljor som ibland råder i San Francisco Bay området är deras läskande isté och iskaffe det som säljer bäst.

Vandring vid Lands End

Till sist vill jag tipsa om området Lands End, som är en del av Golden Gate national recreation park. För alla med lite mindre tid i San Francisco eller som inte kan ta sig över till Marin Headlands norr om Golden Gate bron är detta ett alldeles utmärkt ställe att uppleva kusten på.

Lands End, som återfinns längst ut i den nordvästra hörnan av staden (se karta nedan), upplevs bäst till fots och passar utmärkt för en lugn promenad för insupande av havsluft och vackra utsikter. Horisonten skymtar överallt, precis som Golden Gate bron och kustlinjens karga klippor. Och vid lågvatten kan man se gamla vrak som för många tiotal år sedan gick under i San Francisco-buktens tjocka dimma.

Ta sikte på Lands End Coastal Trail, en vandringsled som täcker upp större delen av detta enastående område. Klicka här för att läsa mer om denna led.

Var den första som kommenterar

Svara till