Florida – Miami

Florida, den subtropiska solens hemtrakter. En Floridabesökare sticker sällan under stolen med sina avsikter, det gäller nöjen, enbart nöjen och såklart en stor dos avkoppling.

Njut också du av solen, havet och sanden längs kusten. Från Miami och upp till Palm Beach. Det är självklart Miami Beach jag talar om, som förbinder staden Miami på fastlandet genom flera brovägar över Biscayne Bay, som välbefinnandet sträcker sig drygt en mil, med glimrande sandstränder framför skyskrapshotell och lyxiga våningshus.

miami-beach

Stränder i Miami
Visste du att för många år sedan höll stränderna nästan på att försvinna genom den erosion som orsakades av ett ohejdat byggande längs havet. I slutet av 1970-talet kom amerikanska arméns ingenjörstrupper till undsättning och dumpade tio miljoner kubikmeter vit sand längs den återvunna 100 meter breda strandremsan. Åker man till Miami för att uppleva sandstränder kan jag rekommendera följande:

Haulover Beach
Checkar du in på ett hotell runt 46th Street väljer du kanske att stanna kvar där. Men glöm inte att det finns många andra intressanta alternativ. Haulover Beach är just ett sådant. Ligger i norra änden, är idealisk för de mer aktiva och med skuggande palmer för deras mer makliga vänner. Här går det utmärkt att surfa, kasta frisbee och fiska från piren. Det finns utomhusgrillar för den som vill göra sin fiskfångst till en hejdundrande picknick på Beachen.

Bal Harbor
Bal Harbor är ett annat fantastiskt alternativ, här stortrivs snäcksamlare och vrakjägare. Här trivs även den som vill blanda sitt strandbesök med en liten nypa shopping i butikerna som gladeligen utropar sig för att vara dyrast i världen. Kanske blir det inte mer än fönstershopping.

Surfside
Surfside vid 93rd Street och stränderna runt 64th och 53rd Street är helt klart bäst om man vill simma och bada lite för sig själv. 21st Street är ett favorittillhåll för ungdomar som förvandlar stånd med snabbmat till hålligångklubbar utomhus. Kanske inte den mest lämpade platsen för barnfamiljen på badutflykt. Men Miami Beach är så mycket mer än bara stränder, bad och vatten. Avlägsnar man sig från stränderna bjuder Miami Beach på en välkommen belöning om man är vän av Art Deco.

Washington Avenue och Collins Avenue
I området kring Washington Avenue, i kvarteren mellan 8th och 21st Street kan man ströva omkring bland hotell, lägenhetskomplex, restauranger och självklart affärer som växte upp under turistrushen under 20- och 30-talen. Med en flora av krom och bakelit, glatt färgade keramiska plattor och spegelglas är dessa Art Deco byggnader nationellt kulturminnesmärkta. Collins Avenue är en mycket välkänd gata, vidarebefordrar 50-talets anda till våra dagar, där den sträcker sig längs 100 moderna hotellbyggnader med flaggskeppet Fontainebleau Hilton vid 44th Street.

Har du tid så måste du boka in en drink eller en måltid (gärna aven en rundtur) i detta monument utan motstycke över amerikansk semesterfirande. Detta även om ni då inte bor där! De som flesta som besöker Florida och Miami besöker mycket sällan själva staden Miami. Detta gör att många har besökt Miami (Miami Beach) utan att egentligen verkligen har varit där. Man går miste om så mycket genom att inte besöka själva staden Miami.

Miami centrum och Little Havanna
I centrum ligger ett livligt område med varuhus, restauranger och nattklubbar runt Flagler Street och Biscayne Boulevard. Men mest livat är det helt klart lite mer söder om centrum, nämligen den kubanska stadsdelen Little Havanna. Little Havanna består av ett 30 kvarter långt område längs ”Calle Ocho”, 8th Street som löper österut från 73th Avenue. Här kan jag varmt rekommendera att du skall prova på det kubanska kaffet som serveras som espresso i pappersmuggar på gatan eller choklad som Du kan doppa din nyinköpta ”churro” i, en lång tunn munk.

På Ocho och 12th Avenue kan man med stort beundrande se hur cigarrer rullas, pressas, slås in med sådan elegant fingerfärdighet att man tappar ord. När du nu ändå är nere i centrum måste du besöka det bohemiska konstnärskvarteret Coconut Grove (South Bay Shore Drive), ett mycket trevligt självständigt samhälle med butiker, gallerier, parker och segelbåtar som glänser i hamnen.

Parrot Jungle och Seaquarium
Åk gärna ut till Miamis stjärna bland djurparker, nämligen Seaquarium. Här kan Du se valar, delfiner, hajar och sköldpaddor som arbetar, leker eller vilar. Delfinerna hoppar hur högt som helst för lite fisk och besökarna applåderar naturligtvis för djurens konster. Är du en fågelälskare måste du självklart göra ett besök på Parrot Jungle. Ligger vid 57th Avenue och 112th Street. Här utför fåglarna konster än delfinerna på Seaquarium. De cyklar, åker rullskridskor och till och med räknar. Bara den oerhört vackra flamingon gör besöket på Parrot Jungle värt besväret.

Dade County Museum
För den som inte lockas av djurens konster finns självklart annat att göra. Kanske vill du se vad industrimannen James Deering gjort med sitt hem Vizcaya på 3251 S. Avenue. Detta 70-rumspalats i renässansstil vid Biscayne Bay som nu också är Dade County Museum, inrymmer i sitt överdådiga inre varje för västvärlden känd konstnärlig stil. Allt från altare från 200 f .Kr till rörmokeri i guld från ca. 1915. Om inte detta imponerar på Dig, vad sägs då om ett spanskt kloster från 1100-talet, som var avsett för tidnings- och kopparmagneten William Randolph Hearsts hem i Kalifornien. Ni som kanske åkt Pacific Higway 1 utefter Kaliforniens kust känner säkert till Hearsts Castle, den mannen är det vi talar om.

Everglades National Park
Har du nu köpt en flygbiljett till Florida och besökt Miami och dess stränder rekommenderar jag Dig att ta dig ännu längre från centrum. Är du intresserad av djur och wildlife måste du besöka Everglades. För att ta dig dit är det lättast att hyra bil och ta den avgiftsbelagda motorvägen söderut till Homestead. Tag sedan State Route 27 och därifrån behöver du bara följa skyltarna. Denna enorma vattenrika slätt har givit sumpmarkerna ett gott rykte och ersatt bilden av ett malariaträsk med ett underverk av naturskönhet.

everglades-national-park

Everglades består av ett åtta mil brett bälte av bräckt vatten som rinner långsamt ner genom Florida från Lake Okeechobee och vidare ut i Atlanten. Den hela 6000 kvadratkilometer stora Everglades National Park vaktas av U.S Rangers, uniformerande ridande poliser som är utstationerade på olika Vistors Centers runt om i parken. Besöker ni parken på sommaren bör Du smörja in dig ordentligt med insektsmedel.

Glöm inte att följa vakternas föreskrifter vad gäller giftiga växter om Du bestämmer dig för att gå på hajk eller campa i området. Visste du att det i Everglades finns mer än 10000 alligatorer och ca. 500 krokodiler, en gång i tiden fanns det miljoner. Reptilerna höll nästan på att utrotas pga. sitt skinn som vi människor ville använda till handväskor, bälten och skor.

kennedy-space-center

Kennedy Space Center
Vill man se mer högteknologiska sevärdheter är väl Kennedy Space Center värt ett besök. Beläget 150 kilometer norrut på Merritt Island, är den plats där bemannade raketer skjuts upp. Obemannade raketer skjuts upp från Cape Canaveral på andra sidan Banana River. En idealisk rundtur på denna plats skulle självklart omfatta en raketuppskjutning. Vill Du veta mer om specialvisningar och uppskjutningar kan du kontakta Kennedy Space Centers Visitor Center på tel. (407)452-2121.

Air Force Space Museum
Är du intresserad av att se historia skall du hoppa på The Blue Tour som tar Dig med på en historisk översikt över rymdprogrammet och omfattar besök på Air Force Space Museum. Mest spännande är att besöka de tidigare startplattorna där raketer skjutits upp ifrån. Ett besök inne på kontrollstationen är också givet på denna rundtur. Är du inte intresserad av historia finns det även ett val för dig. Hoppa på Red Tour så får du se alla anläggningar som är i drift i dagens rymdprogram.

Walt Disney World Nöjespark
För dig som har familj med lite mindre barn (även vuxna uppskattar detta) är ett besök på Walt Disney World Resort en självklarhet. Ligger 30 kilometer sydväst om Orlando strax intill Interstate 4 och Highway 192. Utifrån den store filmskaparens fantasier har hans bolag med Walt Disney World skapat en väldig semesteranläggning med egna hotell, campingplatser, golfbanor, bad, båtutflykter, semestervillor och butiker som omger den största nöjesparken i hela världen.

disney-world-orlando

Inför besök på Walt Disney Wold: Tips!
Att beskriva denna nöjespark och dess sevärdheter skulle fylla en hel artikel så jag går bara in kortfattat på tips inför besöket. När ni närmar er Disneys territorium (från highway 192 eller I-4) väljer ni ut den av de tre parker ni tänkt att besöka.

Parkering
Kommer ni med bil betalar ni och väljer sedan ut någon av de enorma parkeringsområdena. Tro nu inte att du kommer komma ihåg vilket parkeringsområde du står på, än mindre vilken rad du parkerade bilen på. Skriv upp område och rad.
Parkeringsområdet är större än något du någonsin sett tidigare.

Biljetter och planering
Ta tåget till huvudingången, har du inte köpt en paketbiljett där allt ingår kan du nu välja mellan endagsbiljett som bara gäller för en park eller köpa fyradagars biljetter som gäller för alla tre parkerna inkl. Pleasure Island. Förse er med karta och tidtabell vid varje entré. Minst folk som besöker parken är från början av september till mitten av februari. Under högsäsong kan parken vara så full att de stänger grindarna för inkommande besökare till parken. Planera ditt besök väl och ankom tidigt på morgonen till parken särskilt om Du/Ni inte bor på något av Disneys hotell.

Som jag sagt tidigare finns det hur mycket som helst att skriva om varje resmål och stad. Men jag skrapar bara på ytan för att kanske väcka ditt intresse att uppleva mer. Lycka till med ditt Floridabesök.

Åk på kryssning till Karibien från Miami

Om du vill uppleva den karibiska övärlden med tropisk sol, paradisstränder med kristallklart vatten och palmer, spännande kulturupplevelser och fantastiskt god mat så ska du åka på kryssning från Miami. Det går kryssningar från flera städer i Florida, men Miami är vida känt som ”Cruise Capital” – kryssningarnas huvudstad. Ett förslag är att boka in din kryssning sist eller först på en längre resa i USA. En kryssning är ett fantastiskt sätt att få uppleva det äkta, sagolika Karibien från piratfilmerna. Förr var kryssningar ett lyxalternativ men idag är det ett väldigt prisvärt sätt att resa och uppleva världens vackraste hörn, och det finns alternativ för alla åldrar och önskemål. Det sägs att om man en gång provat att åka på kryssningar så vill man inte resa på annat vis.

Det finns kryssningar med olika längd och prisklasser som går från Miamis hamn ut i den tropiska övärlden. De är alltifrån ett par dagar till några veckor långa, så det är enkelt att pussla ihop med en längre resa och få det bästa av två världar under samma semester.

Från Port Miami åker de mest populära rederierna, som ibland snarare påminner om flytande nöjesparker. Du kan till exempel åka med Royal Caribbean och Carnival härifrån. Fartygen i sig är alltid en upplevelse och erbjuder en hel del aktiviteter ombord som spabehandlingar, pool och lek och inte sällan casino, musikshower och party. Rederierna har olika teman så det går att välja kryssning utifrån dina intressen. Därför kan det vara smart att göra lite research om de olika rederierna innan man bokar.

Det härliga med en kryssning är att du reser till en ny plats medan du sover, och vaknar i en ny hamnstad eller paradisö som är redo att utforskas. Och den stora valmöjligheten. Från Miami går turer till Karibiens alla hörn som mexikanska Rivieran, Jamaica, Kuba, Bahamas, Aruba, San Juan och mycket mer. Under resans gång kan du välja att koppla av och ligga i solen med en fruktdrink eller boka in guidade utflykter och ger dig ut på äventyr i tropisk regnskog, simma med delfiner, snorkla i korallreven, åka jet ski eller lära dig om Karibiens smakrika matkultur. Missa inte att prova piraternas ”drink of choice”- rom, som fortfarande är en av de vanligaste dryckerna i Karibien! Och för att inte tala om öarnas storslagna solnedgångar i rosa och gyllene orange över det glittrande havet.

Du kan också åka via den legendariska Panamakanalen som är en väldigt omtyckt rutt från Miami. Det finns till och med kryssningar som går från Floridas kust över Atlanten hela vägen till Europa. Ett svårslaget alternativ om du vill ta ett betydligt roligare och mer minnesvärt resesätt hemåt. Dessa kryssningar tar dock ca två veckor, och har flera härliga stopp bland medelhavets pärlor längs rutten.

Här kan du läsa mer om kryssningar som går från Miami.

4 kommentarer på Florida – Miami (Miami Beach)

 1. Lina Eliason

  Maste bara passa pa att rekommendera den shoppingsugne resenaren att ta en svang pa Lincoln Road Mall, South Beach! Det ar ett ”utomhus-shoppingcenter” langs en fin gata dar dom har massa schyssta affarer att snoka i 🙂 Dar finns det mesta och dar finns aven manga mysiga restauranger! 7 blocks med bara godsaker!! 😀

  Har ar en lank for den intresserade!

  http://www.miamibeach411.com/maps-lincoln-road.html

  // Lina, som trivdes som fisken i vattnet!

 2. Calle

  Mycket intressant och välformulerad information, om någon som läser detta vill bli skribent på den nystartade Florida sidan http://www.besokflorida.se

  Då är ni varmt välkomna! Info finns på sidan!

  Tack på förhand!

 3. JN

  Mycket bra info för sådana som mig, som funderar på att åka till Florida men inte vet så mycket om resmålet.

Svara till