I och omkring Philadelphia

Många resenärer missar helt Philadelphia – the city of brotherly love – staden strategiskt placerad mellan New York och Washington. Philadelphia har spelat en stor roll i den amerikanska historien och de historiska besöksmålen såsom Liberty Bell och Independence Hall är otaliga, men staden och dess omgivningar har så mycket mer att erbjuda.

Många resenärer missar helt Philadelphia – the city of brotherly love – staden strategiskt placerad mellan New York och Washington. Hit kan du åka för tio dollar med “Chinatownbussarna” från New York, eller för en billig penning med de lokala tågbolagen (NJTransit/Septa) eller varför inte nyttja Greyhoundbussarna. Det går även att hyra bil och köra till Philadelphia.

Kommer du med flyg så ligger flygplatsen en liten bit utanför staden och du tar dig enkelt in till centrum med lokaltåg eller taxi. Philadelphia har spelat en stor roll i den amerikanska historien och de historiska besöksmålen såsom Liberty Bell och Independence Hall är otaliga, men staden och dess omgivningar har så mycket mer att erbjuda.

South Street
South Street är en gata som går i öst-västlig riktning i södra delen av Philadelphias centrum. Gatan har blivit känd för sin bohemiska atmosfär och mängden mindre affärer och små matställen. Det var här som den lokala musikscenen hade sin början och än i dag finns här många mindre klubbar som erbjuder live-uppträdanden. I dag är gatan en utav de mest populära besöksmålen bland turisterna som tar sig till staden – dag som natt.
 
Manayunk
Manayunk är en mysig stadsdel innästlad mellan Schuylkill River och Manayunk Canal. Här finns flera små intressanta butiker, härliga caféer och otalet möbelaffärer!

Boathouse Row
Boathouse Row, tio stycken båthus längs Schuylkill Rivers östra strand, är ett återkommande motiv på vykorten från Philadelphia. Boathouse Row står som värd för flera regattas under året och ses utav många som roddcommunityns hjärta i USA . Husen är upplysta kvälls- och nattetid med en imponerande avspegling i Schuylkill River.
 

Rocky Steps och Philadelphia Museum of Art
Att besöka Philadelphia Museum of Art brukar vara så gott som obligatoriskt för varenda Philadelphiabesökare, dock är det inte alltid säkert att de faktiskt går in. Trapporna som leder upp till den anrika byggnaden är nämligen mest kända från Rocky-filmerna, det är för dessa steg Rocky sprintar upp och segervisst höjer armarna då han når toppen. Här kan man bokstavligen talat stå i Rockys fotspår, och museet är i övrigt även det väl värt ett besök.
 
Penn – University of Pennsylvania
Besök det livliga campuset centralt beläget i stan och irra dig bort bland studenter från alla världens horn, små caféer och mysiga gränder.
 
Philadelphia Zoo
USA:s första zoo återfinns i Philadelphia. Det grundades redan 1859, men slog inte upp portarna förrän 15 år senare. Philadelphia Zoo utgör hemmet åt mer än 1300 djur, varav många är utrotningshotade. Runt 1.1 miljoner människor besöker zoo:t varje år.

Fairmount Park
Om du frågar invånare i Philadelphia om vad Fairmount Park är, kommer du troligen få flera olika svar, det kan vara parken i grannskapet, området vid Schuylkill River mellan Kelly och Martin Luther King Drives eller enbart en väldigt stor park någonstans i Philadelphia. Men Fairmount Park är helt enkelt parksystemet i Philadelphia City och County och utgör 10% av hela landytan. ”Parken” består av 63 mindre områden, varav East and West Parks, Franklin Roosevelt Park och Pennyback Park återfinns bland de större. Vart du än är i Philadelphia är du aldrig långt från en av alla dessa underbara grönområden. För att hålla dig informerad om vad som pågår vart, är Fairmount Parks gemensamma hemsida en utmärkt källa för information.
http://www.fairmountpark.org
 
Philly by night
Philadelphias nattliv har det mesta att erbjuda, små barer, liveuppträdanden, stora klubbar med diverse inriktningar. I de näromliggande områdena är West Chester ett hett tips med många studenter och mycket barhäng.


 

Omkring Philadelphia

Valley Forge National Historical Park
Valley Forge National Historical Park ligger i Montgomery County strax utanför Philadelphia och är en mycket omtyckt park för picknick, sport och rekreation. Vintern 1777-78 kamperade George Washingtons styrkor här och cirka 2000 soldater dog i den hårda vinterkylan, trots att inte ett enda slag utkämpades. Parken som är cirka 3,600 tunnland stor erbjuder mycket historik och enkel information om dess historiska betydelse.
http://www.nps.gov/vafo/
 
King of Prussia Mall
Östkustens största köpcentrum finns utanför Philadelphia i området King of Prussia. Här kan man spendera dagar med att shoppa eller äta på något av de många caféerna eller restaurangerna. Vill man ta en paus i shoppandet och komma ut i naturen ligger Valley Forge National Historical Park på bekvämt avstånd.
 
Shopping i Lancaster
Lancaster County, cirka två timmars bilkörning från Philadelphia längs väg 30 erbjuder flera stora outlets. De flesta större märken har outlets här och vägen dit erbjuder en härlig färd genom den amerikanska landsbygden.
 
Amish folket
En stor grupp amish bor i Pennsylvania och många av dem i Lancaster County, cirka två timmars bilkörning från Philadelphia. Amishfolket, som på engelska även är kända under namnet ”the plain people”, lever som man gjorde för ungefär hundra år sedan. Främsta färdmedlet är häst och vagn, klädseln är enkel och man försöker i möjlig mån vara helt självförsörjande och minimera kontakten med omvärlden. Ett besök på ”The Amish Farm & House” ger en god inblick i amishfolkets liv.

Det är en gammal gård som numera är omgjord till museum, där man kan få se hur amishfolket bor och få de flesta frågor besvarade. Gården är tänkt att bidra till korrekt information om amishfolket och samtidigt bidra till att de lämnas i fred och minska trycket från nyfikna turister. Det är ett respektfullt sätt att lära sig om ett folk som lever på ett sätt som oftast skiljer sig starkt från ens egna liv.

Givetvis är detta enbart ett axplock av allt som finns i och omkring Philadelphia, pärlorna är otaliga i staden av broderlig kärlek.

Var den första som kommenterar

Svara till