Lockande Los Angeles – en andra guide

I sin första guide gav Linda Backpackings läsare sina bästa praktiska tips till Los Angeles: stadsdelar, navigering, boende, mat och sevärdheter. Nu fortsätter resan i änglarnas stad med tips på shopping, utomhusupplevelser, nattliv och utflykter.

5 x shopping

I en av världens minst promenadvänliga städer kan det vara skönt att strosa längs en gata som butikstäta Montana Avenue. Montana Avenue ligger i härligt havsnära Santa Monica och sträcker sig över tio kvarter. Det anses vara ett av LA:s bästa områden för just shopping till fots, känt för att locka till sig stadens mer uppseendeväckande hemmafruar och deras lika förbluffande barnvagnar. Montana Avenue är med andra ord en kul erfarenhet både vad gäller att shoppa och uppleva kaliforniskt folkliv.

Rodeo Drive är historia. Det är längs Robertson Boulevard du upptäcker det hävdvunnet hetaste heta. Det gäller i första hand den norra änden av den långa gatan som hör hemma i städerna Beverly Hills och West Hollywood, där det exklusiva möter det hippa och skapar en intressant modekrock. LA:s kanske allra bästa kändisspaning fås på den del av Robertson Boulevard som ligger mellan Beverly Boulevard och Third Street. Här ligger berömda haute spots som The Ivy (113 N), Vionnet Boutique (158 N), Alice & Olivia (134 S) och Lisa Kline (136 S) – till och med svenska WESC (144 S).

Det finns två nämnvärda marknader i LA och båda inträffar på söndagar. Varje söndag är marknaden The Melrose Trading Post, som hålls på parkeringsplatsen på Fairfax High School (7850 Melrose Avenue), värd ett besök för att knipa läckerbitar som coola solglasögon och gamla vinylplattor. Jippot kostar $2, drar igång vid niosnåret och håller på till fem på eftermiddagen.

Andra söndagen i varje månad bör dock siktet vara inställt på Rose Bowl Flea Market (1001 Rose Bowl Drive). Det anses vara en av de allra bästa marknaderna i hela världen med varor som sträcker sig från antika möbler till unika smycken och mycket välbevarade vintagekläder. Det finns fyra möjliga tidpunkter att dyka upp. Redan klockan fem på morgonen, fram till sju, erbjuds en special preview VIP entrance för $20 per person. Mellan sju och åtta råder så kallad early admission för $15 och mellan åtta och nio express admission för $10. Vanliga dödliga brukar dock dyka upp först vid nio när inträdet ligger på $8 och är gratis för alla under tolv år i vuxens sällskap.

Camarillo Premium Outlets är ett outletcenter av rang. Det drivs av gigantiska kedjan Premium Outlets som finns över hela USA. Med över 160 butiker – som till exempel Barneys New York, Saks Fifth Avenue Off 5th, Neiman Marcus, Tommy Hilfiger, GAP, Polo Ralph Lauren och Nike – är CPO ett av Kaliforniens största outletscenter.

8 x vintage

En skön favorit bland LA:s många vintagebutiker är Ozzie Dots i Hollywood. Mycket av utbudet passar särskilt kring Halloween, men det går att göra riktiga fynd, bland annat i sko- och jackutbudet. Ett extra plus är de små kul accessoarerna och prylarna som också är till salu. Den första lördagen i varje månad har Ozzie Dots så kallad dollar sale, missa inte det! När du ändå är här bör du heller inte missa färgstarka bokaffären-galleriet-prylboden Soap Plant / Wacko / La Luz De Jesus som ligger vägg i vägg.

I Long Beach ligger East 4th Street, ett riktigt himmelrike för den som lider av vintagefeber. Även känt som Retro Row är East 4th Street fullpackad med kläder, konst, möbler och alla tänkbara prylar från tjugotalet fram till åttiotalet. Det är ett populärt vattenhål för filmproducenter på jakt efter tidskorrekta prylar till diverse produktioner.

Undertecknad rekommenderar särskilt Imonni Retro Clothing (2106) för skor, Siren (2240) för mexikanska märkvärdigheter från fyrtio- och femtiotalet och Sneaky Tiki Boutique (2234 A) för coola gamla klänningar och unika tatueringsföremål med samlarvärde. Kommer du till Retro Row den tredje helgen i en månad är proppfulla La Bomba Vintage Clothing (2222) ett måste. Då kan du nämligen gräva dig igenom ett berg av kläder mellan $1-5 under deras så kallade pile sale.

När kuriositetsfyndandet gör fötterna trötta eller magen tom är det bara att slå sig ned på något av kaféerna eller restaurangerna som ligger utspridda mellan vintagepalatsen. Portfolio Coffeehouse (2300) är framröstat som Long Beachs bästa kafé och Number Nine (2118) är perfekt för att läska gommen med smakrika nudlar och en kall öl.Adress: East 4th Street, mellan Cherry Avenue och Junipero Avenue.

Jet Rag är den typ av vintagebutik som man gärna vill påstå har ”allt”. I dess ladugårdsliknande lokal känns det nämligen som om det mesta från de flesta av 1900-talets årtionden trängts ihop, ofta i gott skick och till överkomliga priser. På söndagarna hälls också en stor del av utbudet ut på bord på parkeringen och säljs för en dollar styck. Det är trångt, det är i stor mängd, det är värt det.

Med decenniers erfarenhet och ett ypperligt handplockat urval påstås det ha varit på exklusiva Lily Et Cie som vintagetrenden i Hollywood föddes. Ägarinnan Rita Watnick har ett rykte om sig att vara överdrivet dryg; månne resultatet av att passa upp ett klientel som huvudsakligen utgörs av kändisar och rika Beverly Hills-fruar. Men har du fyrsiffriga dollar som bränner i fickan och gärna vill få äkta klassiska Chanel-, Gucci- eller Yves St. Laurent-munderingar – som Rita och hennes hjälpredor självklart provar ut åt dig för perfekt passform – är det till Lily’s du ska gå.

Om du inte har råd att handla vintage från samma butik som kändisarna kanske du i stället vill klä dig i kläderna de burit? Då ska du ta dig till It’s A Wrap Productions vars 650 kvadratmeter stora lokal är rågad med plagg som använts i filmer och tv-serier. Varje plagg har en lapp som anger dess specifika bakgrund och det dyker upp nya kläder så gott som dagligen. It’s A Wrap har också ett stort utbud av klassiska femtiotalsklänningar, fräcka handväskor och ett stort så kallat spooky loft i oktober som fylls med ett stort urval av Halloween-dräkter.

5 x grönt och skönt

Griffith Park & Observatory är mycket möjligt den bästa platsen att fånga en ikonisk LA-känsla och ett ställe där stjärnor går från att vara skådespelarbildliga till himmelskt bokstavliga. Observatoriet – som är museum, planetarium och biograf i ett, med restaurang, kafé och föreläsningssalar – har inget inträde och är högt beläget på Mount Hollywood. Vyerna över staden är svindlade, hela vägen ned till kusten. Det är också ett av de bästa ställena att få en nära kameravinkel av Hollywood-skylten. Det är häftigt att se på dagen, fullkomligt hypnotiskt i skymning och mörker.

Palisades Park, ett av Santa Monicas 20 allmänna grönområden, har havet som närmaste granne och erbjuder en annan slags svindlande utsikter. Slår man sig ned på en bänk erbjuds en perfekt panoramavy av Stilla Havet i 180 grader, Santa Monica Pier inbegripen, inramad av palmer och sandstensklippor. Vill man aktivera sig mer går det att plocka upp kartor över promenadstråk i den lilla kiosken som utgör Visitors Center och till exempel traska mot Santa Monica Canyon. Norra änden av Palisades Park, det vill säga norr om Wilshire Boulevard, är att föredra. Kom hit på kvällen med en picknickkorg för att bevittna en sensationell solnedgång.

Det kan låta makabert att tipsa om en kyrkogård, men Hollywood Forever Cemetery, som anlades 1899, bjuder på både det ena och andra för kulturintresserade med faiblesse för filmhistorien. Är du i LA på sommaren är lördagar bäst lämpade för besök, då Cinespia visar film under bar himmel på kyrkogården. Ta med en filt, lite varmare kläder och något gott att äta och dricka – och kom i tid för att få en bra plats. Det är inte varje dag man får se rörliga bilder omringad av odödliga celebriteter som Charlie Chaplin, Douglas Fairbanks, Fay Wray och Dee Dee och Johnny Ramone.

Runyon Canyon Park, som ligger i östra Santa Monica Mountains, är omtalat av många orsaker. En är tv-serien Seinfeld, där huvudrollerna Jerry, George och Kramer i ett avsnitt sitter på en bänk i parken. En annan är att den irländske tenoren John McCormack en gång ägde ett hus här som han ofta lånade ut till celebriteter som John Barrymore och Janet Gaynor. Högsta punkten, 400 meter ö.h., kallas för Indian Rock och har sensationell överblick av alla väderstreck. Det finns tre vägar att nå Runyon Canyon. I norr via legendariskt läckra Mulholland Drive och i söder via norra ändarna av Vista Street respektive Fuller Avenue i Hollywood.

Ett annorlunda sätt att uppleva LA är till hästrygg. Sedan 1929 ligger Sunset Ranch precis under Hollywood-skylten och säljer olika slags ridutflyktspaket som lockar med panoramavyer och mat. Missa inte deras två för en-erbjudanden på tisdagar. Rabattkupongen skrivs ut via ranchens hemsida.

Uteliv (10 x barer och klubbar)

Det är trist att behöva erkänna men traditionell storstadspuls, likt den i New York eller Tokyo, finns det inte mycket av i LA – åtminstone inte om man besöker staden ett kortare tag. Trots alla miljoner människor tycks trottoarerna ofta underligt öde och nattlivet är på sitt sätt inget undantag. Det kan vara knökfullt inne på en klubb, men bara tomma gator utanför.

De bilburna tenderar förstås också att dricka i måttliga mängder för att kunna ratta hem då klockan slår det magiska slaget två och ingen alkohol längre får serveras. Sunset Boulevard, med nöjesblänkaren Sunset Strip, är en ikon i särklass. Det är svårt att ta två steg här utan att trampa på en plats där något klassiskt ögonblick ur musikhistorien inträffat. Åttiotalets glamrockande glansdagar må vara över men festen är fortfarande intensiv. Whisky a Go-Go (8901 W), Rainbow Bar & Grill (9015 W) och The Roxy (9090 W) är bara en liten handfull av klubbarna med legendarisk status.

Sedan si så där tjugo år är Sunset Junction, området i Silver Lake där Sunset Boulevard korsas av Santa Monica Boulevard, en viktig del av LA:s alternativa musikscen och har gott om barer och butiker. Är du i LA i augusti är livliga festivalen Sunset Junction Street Fair (sunsetjunction.org/streetfair) väl värd din tid. Echo Park har onekligen kommit upp sig i partysmöret och ett av de coolaste ställena är lilla The Echo och systerklubben Echoplex, där bland annat Nine Inch Nails spelade sin allra sista livespelning 2009.

Det är hippt och försynt på en och samma gång och varmt rekommenderat. Cahuenga Corridor ligger mitt i hjärtat av Hollywood och är ett schysst område för att hoppa mellan haken. Den ena baren är läckrare än den andra och gångavstånden mycket små. Personliga favoriter är åttiotalsdoftande Beauty Bar (1638 N), mexikanskt knäsvagssnygga La Velvet Margarita Cantina (1612 N) och hårdkokta Burgundy Room (1621 1/2 N).

Är du hungrig efter en blöt barrunda är det bara att hoppa vidare in på dygnet runt-öppna Kitchen 24 (1608 N) för en tallrik eggs benedict.För att uppleva någonting helt annat har hotellet The Standard Downtown en läcker utomhusbar med skyskrapedekorerad LA-vy som, åtminstone med lite fantasi, påminner om att sippa drinkar på ett hustak i New York.

Har du tagit dig ned till Downtown är The Edison också värt ett stopp. Den gamla elektronikfabriken har tre barer och ett tjugotalstema som är både galet och superläckert, med allt från elgeneratorer och drinkvagnar till stiltrogna burleskdansöser. Du gör dig själv en tjänst om du beställer cocktails: de är dyra men ljuvliga. Tänk på klädseln och dress to impress, här kommer inga turistuniformer in.

5 x utflykter

Områdena runt Los Angeles inbjuder till måttlöst mycket. Aktiviteterna i sig är frestande, men än mer så är egentligen själva landskapen. Att exempelvis köra Angeles Crest Highway är bedövande vackert, liksom naturupplevelsen Mount Lowe Historical Railway. Med tillgång till bil blir det lätt (nåja, så länge man kan undvika mardrömsköer) och roligt att ägna sig åt dagsutflykter.

Orange County, som ligger strax söder om LA, är i det närmaste en löjligt perfekt avbildning av det arketypiska Kalifornien med till synes fläckfria strandstäder som Huntington Beach, Laguna Beach och Newport Beach (som porträtterades i nollnolltalsserien The O.C.). Anaheim lockar årligen mycket turister eftersom Disneyland ligger här, men många tycker också att det är roligt att besöka OC för de pittoreska pirerna, havsnära restaurangerna och traditionellt vräkiga amerikanska köpcentra som Fashion Island (453 Newport Center Drive) i Newport Beach eller South Coast Plaza (3333 Bristol Street) i Costa Mesa. Ta sig hit: Kör Pacific Coast Highway söderut

Den som är villig att köra ytterligare två timmar söderut når San Diego och eventuellt också Tijuana i Mexico. Städerna skiljs av San Ysidro som är världens mest trafikerade landgräns. Kontrasterna är slående mellan det välbärgade surfparadiset San Diego och Tijuana, som allra mest påminner om en kaotisk asiatisk storstad med gatuförsäljare och neondränkta souvenirbutiker och barer. Den mättade trängseln i Tijuana ligger bara ett par kilometer från de öppna ytornas San Diego. Ta dig hit: Fortsätt bara söderut på Pacific Coast Highway

Santa Catalina Island, eller bara Catalina som det vanligtvis kallas, tillhör ögruppen Channel Islands of California och går att nå med en timmes färjetur från Newport Beach, Long Beach, San Pedro, Marina Del Rey och Dana Point. Som en tydlig motsats till bilburna LA är antalet motordrivna fordon lågt på Catalina och runt en miljon besökare gästar ön varje år för att vandra, cykla, snorkla, dyka och besöka dess enda stad Avalon.

Nöjesparken Six Flags Magic Mountain norr om LA lockar med ett enormt antal berg- och dalbanor med lokalt fantasieggande namn som Canyon Blaster, Goldrusher, Log Jammer och Grinder Gearworks. Fantastiskt roligt för adrenalinknarkare med passion för svindel i maggropen.

Ett förslag på en mönstergill dagsutflykt är att köra norrut på 101:an till Las Virgenes Road. Här svänger du vänster och kör västerut till vägen blir den spektakulära Malibu Canyon Road i Santa Monica Mountains. Tids nog når vägen Stilla Havet där en högersväng leder ut till en av världens vackraste kustvägar, Pacific Coast Highway (också känd som Highway 1). Snart därefter nås Malibu Seafood Fresh Fish Market & Patio Café (25653 PCH, malibuseafood.com), välrenommerat för sina fisktacos. Efter pausen fortsätter resan norrut längs PCH till Zuma Beach där sol, sand och bad väntar. Har du tur träffar du inte bara på sjöuttrar utan också delfiner.

När skymningen börjar komma krypande är det dags att köra PCH tillbaka mot LA med ett uppfriskande stopp på Moonshadows Blue Lounge medan solen går ned över havet.

Var den första som kommenterar

Svara till