New York – Alltid rätt

Låg dollar är lockande, men med all sannolikhet inte ett evigt tillstånd. Men New York behöver inte vara en dyr stad oavsett hur växlingskursen står. Linda ger tio tips för tunna – eller prismedvetna – plånböcker.

UPPLEVELSE: Central Park
Den gröna oasen Central Park upptar sex procent av Manhattan. Det låter lite för en park som är så ofattbart stor att den förtjänar flera dagar av din tid att upptäcka och njuta av ordentligt. Luta dig tillbaka i gröngräset och gotta dig åt hur dagen seglar förbi mot en kuliss av träd, molntussar och några av världens mest imponerande skyskrapor. Känns det för futtigt kan du ju alltid adoptera en parkbänk, käka middag på Boathouse Restaurant mitt i sjön eller gifta dig – alternativen är många. Om du är i New York på sommaren bör du kolla upp konserterna på Central Park Stage som i stort sett alltid är gratis.

Var? Mellan Central Park West i väst och Fifth Avenue i öst.

UTSIKT: Staten Island Ferry
Strunta i att åka till Ellis Island eller att någon annan dyr båttur runt Manhattan. Gör istället som 60 000 andra pendlande New Yorkers gör dagligen: åk från Whitehall Street på nedre Manhattan till Saint George på Staten Island med färjan Staten Island Ferry. Utsikten är magnifik, inte minst på kvällen. Och inte kostar det en cent heller.

UTFLYKT: Coney Island
En av USAs oemotståndligaste och mest unika platser ligger i Brooklyn och stavas Coney Island. Med sin nöjesfälstsiluett Astroland, särskilt bergochdalbanan The Cyclone från 1927, är attraktionerna på halvön imiterade världen över. Men Coney Island är så mycket mer och det kostar dig bara $2 och 45 minuter att ta dig hit. Subversiva performancekonstnärer och burleska cirkusartister lockas hit lika mycket som barnfamiljerna som vill äta glass och gå en tur på The New York Aquarium.

Var? Brooklyns sydligaste, och yttersta, postering. Hoppa på tågen D, Q, N eller F till Stillwell Avenue (sista stoppet).

MAT: En ”dagens” på en deli
I New York känns det ofta som om det finns fler matställen än människor – nja, men nästan. Det finns också en oundviklig tjuskraft i att minst en gång om dagen stanna till på en av de extremt många lokala delis och köpa på sig bagels med allehanda underliga pålägg och en coffee to go.

Var? Var som helst. Delis är för New York vad vatten är för Venedig.

DRYCK: Barrow Street Ale House
Billigare än så här blir det knappast. Fatöl för $3 passar i stort sett vilken plånbok som helst. Det märks på klientelet; här skymtas mest bara original av varierande karaktär. Men roligt är det.

Var? 15 Barrow Street, mellan West 4th Street och Seventh Avenue South.
 
MUSIK: Acoustic Sundays på Continental
Det finns många skäl att ta titta in på Continental. Att Iggy Pop druckit här och att ingenting någonsin är dyrare än $5 till exempel. Trevligast är det dock att befinna sig på Continental en söndag efter klockan 19 då en open mic session följs av akustiska bokningar. Innerlig stämning utan inträde.

Var? 25 Third Avenue, mellan Saint Mark’s Place och 9th Street.
 
MUSEUM: The Skyscraper Museum
Skyskrapor är knappast avvikande i dag. Men ingenstans är de så stolta och tjusiga som i den stad där de ursprungligen började uppföras. Att gå på The Skyscraper Museum i just New York känns därför naturligt och ett måste för alla storstadsjunkies. Vuxna betalar ynka $5 och studenter och pensionärer $2.50.

Var? 39 Battery Place.
 
KONST: Gratis inträde på gallerier
Få saker är så inspirerande som att befinna sig i närheten av produktiva konstnärer mitt uppe i skapelseprocessen. På Studio Museum of Harlem (144 West 125th Street) är det nöjet helt gratis den första lördagen i varje månad. MoMA, Museum of Modern Art (11 West 53 Street, mellan Fifth och Sixth Avenue), öppnar dörrarna utan inträde varje fredag mellan 16 och 20. Detsamma gör Whitney Museum (945 Madison Avenue vid 75th Street). Kom dit mellan 18 och 21 för att uppleva amerikansk konst till självkostnadspris.
 
KULTUR: The New York Public Library
I en av New Yorks vackraste byggnader kombineras med fördel nytta med nöje. Kombinera botaniserande bland en fantastisk litteraturskatt med en gratis guidning av byggnaden och dess utställningar.

Var? 42nd Street och 5th Avenue

MINNE FÖR LIVET: Big Apple Greeter
Få din alldeles egen personliga guidning av städernas stad! Den ideella föreningen Big Apple Greeter består av ett antal volontärer som tillsammans med dig skräddarsyr en guidad tur. Fyll i en request form på deras hemsida minst fyra, fem veckor innan du reser till New York. Det blir ett minne för livet, kanske till och med en vän för livet.

Var den första som kommenterar

Svara till