Politik & party – En guide till Washington D.C.

Det patriotiska hjärtat slår i Washington D.C., en stad full av magnifik marmor, grönskande gräsmattor och betydande beslutsfattande som påverkar hela den enorma kontinenten som är USA.

Det patriotiska hjärtat slår i Washington D.C., en stad som inte formellt ingår i någon av staterna och som är full av magnifik marmor, grönskande gräsmattor och betydande beslutsfattande som påverkar hela den enorma kontinenten som är USA. Vita Huset, Capitol Hill och Arlington National Cemetary vittnar alla om att Washington D.C. inte är som vilken metropol som helst.

Men ett besök i den amerikanska huvudstaden kan med fördel innehålla så mycket mer än upplevelser av det mäktiga pompa och ståt som politiken står för. Längs Potomacflodens västra strand sträcker storstadsområdet på halsen med världens mest berömda kulturkvarteren Penn Quarter, oemotståndliga Georgetown och det stolta gay- och partydistriktet DuPont Circle. 

Ta sig runt

Washington D.C. är inte en jättestor stad, men den lider av tung trafik. Låt bli att köra bil om du inte absolut måste! Du slipper mördande långsamma köer och vedermödan att över huvud taget hitta en parkeringsplats. Det går mycket bra att promenera omkring, men för lite längre sträckor är det bästa sättet för en besökare att ta sig runt tunnelbanan The Washington Metropolitan Transit Authority, eller kort och gott Metro, som med sunt förnuft är trygg och säker.

Priserna ligger mellan $1,35 och $3,75 beroende på hur långt du åker. Det är gratis att byta mellan linjerna, som är fem till sitt antal och går mellan Washington, Maryland och Virigina. Förutom att köpa enskilda biljetter för varje resa kan du köpa Metrorail One Day Pass som kostar $6,50 och ger dig obegränsade resor under ett dygn; ett begränsat 7-day Pass kostar $22 och gäller bara för $2,20-resor under rusningstrafik och ett obegränsat 7-day Pass kostar $32,50.

Dit Metron inte går – eller du befinner dig långt från själva stationerna – är Metrobus ett bättre alternativ. Priserna ligger mellan $1,25 och $2,50 och byte brukar landa på $0,35.

I centrala D.C. går numera även DC Circulator Bus som är ett billigt ($1) och enkelt sätt att a sig runt bland NAMA-sevärdheterna.

Det finns gott om och är lätt att få tag på en taxi i D.C. Bilarna använder dock ingen taxameter: priset bestäms istället av zonsystem. Priserna ligger mellan $4 och $15, en extra kostnad på $1 under rusningstrafik och varje passagerar kan även tvingas betala en extra kostnad på $1,50.

Upplevelser

The National Mall & Memorial Parks – NAMA
Det mesta av det mest berömda i Washington D.C. finns koncentrerat kring det centrala The National Mall & Memorial Parks. I folkmun kallas det ofta för The Mall, men namnet till trots är det knappast något shoppingcenter det rör sig om.

Parken är öppen dygnet runt, en del är gratis och annat är det inte. Många av monumenten är även vackert upplysta efter att mörkret fallit och mellan april-september är många av hissarna som tar dig till de spektakulära utsiktspunkterna öppna fram till midnatt.
I The Mall hittar du sådant som:


 • Washington Monument
 • Capitol Hill (United States Capitol)
 • Lincoln Memorial
 • Thomas Jefferson Memorial
 • WWII Memorial
 • Franklin D Roosevelt Memorial
 • Korean War Veterans Memorial
 • Vietnam Veterans Memorial
 • United States Botanic Garden

Det finns många planer på utbyggnad och The Mall kommer garanterat att växa med tiden. 

The Smithsonain Institution
The Smithsonain Institution, mer eller mindre en del av The Mall, är världens största musei- och forskningskomplex i vilket inte mindre än nitton museer och nio forskningsinstitut ingår. Hit kommer du för att besöka:


 • African Art Museum
 • National Museum of American History
 • National Museum of Natural History
 • National Gallery of Art
 • Air and Space Museum and Udvar-Hazy Center
 • American Art Museum samt Renwick Gallery
 • American Indian Museum
 • Anacostia Community Museum
 • Arts and Industries Building
 • Cooper-Hewitt National Design Museum
 • Freer Gallery och Sackler Gallery
 • Hirshhorn Museum and Sculpture Garden
 • National Zoo
 • Portrait Gallery
 • Postal Museum

I framtiden kommer även National Museum of African American History and Culture att vara en del av Smithsonian.
Läs mer: http://www.si.edu/ 

I NAMA:s närhet…

Mycket ligger på behagligt promenadavstånd från de officiella NAMA-sevärdheterna. Vita Huset (1600 Pennsylvania Avenue), National Theatre (1321 Pennsylvania Avenue), The United States Holocaust Memorial Museum (100 Raoul Wallenberg Place), Library of Congress (101 Independence Avenue) och The United States Supreme Court (1 First Street) är bara några av dem. 

Arlington National Cemetary
Arlington, en av två nationella kyrkogårdar som förvaltas av den amerikanska armén, är berömt för sina böljande kullar och rader på rader av enkla, vita gravstenar. Här hålls närmare 100 jordfästningar varje vecka, men de fyra miljoner människor som besöker Arlington varje år kommer även för att andras gravar – mängder av ”krigshjältar” är begravna här, liksom John F. Kennedy – liksom för att se det berömda vaktbytet.
Var? State Highway 110 och Memorial Drive 

D.C. bortom D.C. 
Det finns onekligen en stad bortom politiken, monumenten och de nationella museerna. Det är väl värt att hitta människornas D.C.!

I Penn Quarter ligger visserligen The Smithsonain Institution, men också Chinatown och många berömda teatrar.

I Georgetown bodde en gång John F. Kennedy och tankarna går inte helt osökt till San Francisco i de branta, pittoreska kvarteren. Mysiga butiker och utsökta restauranger kantar de lummiga gatorna.

Shaw är stadsdelen som bär D.C.:s afroamerikanska historia på sina axlar med Howard University och gott om jazzklubbar. Här ligger även Little Ethiopia.

Woodley Park, där vice-presidentens bostad ligger och Embassy Row fortsätter, är sköna kvarter till för lite tjockare plånböcker. 

Mat och annat inmundigande

Det är inte svårt att hitta restauranger runt om i centrala D.C. I Verizon Center och Chinatown ligger mängder med hyfsat nyöppnade krogar. Little Ethiopia har gott om – surprise, surprise – bra etiopiska restauranger. 

Shopping

Det är till The Chevy Chase Shopping District du åker om du vill spendera mycket pengar på din shopping. I och omkring varuhusen Mazza Gallerie och Chevy Chase Pavilion ligger Saks Fifth Avenue, Bloomingdale’s, Versace och Gucci på rad.

Charmiga Georgetown har också gott om butiker längs M Street och Wisconsin Avenue. Sväng in på parallellgatorna för att trilla över antikvariat och hemtrevliga kaféer.

DC har för övrigt väldigt gott om bra bokaffärer, många kombinerade med kaféer. Kramerbooks (1517 Connecticut Avenue, NW) och Lambda Rising (1625 Connecticut Avenue, NW) är två personliga favoriter i DuPont Circle som vill ta ett stort socialt ansvar och stöttar lokala rörelser och konstnärer.
Kring The Mall och turistattraktionerna finns mängder av butiker och gatuförsäljare med allehanda souvenirer och krimskrams. 

Nattliv och nöjen

DuPont Circle är inte bara ett av USA:s mest gayvänliga distrikt, det är också ett av D.C.:s livligaste nöjeskvarter. Här tävlar otalet krogar och klubbar om din uppmärksamhet. Kontrastrikt nog ligger även en del av maktkoncentrerade Embassy Row (Massachusetts Avenue) också här.

Nöjeskvarteret med stort N stavas däremot Adams Morgan som har stor mångfald i form av restauranger från hela världen och klubbar som blandar latinska, afroamerikanska och vita rytmer. Atlas District är ett annat kvarter med ett livligt nattliv dit framför allt lite mer konstnärliga typer söker sig.  

1 kommentar påPolitik & party – En guide till Washington D.C.

 1. marie

  hej, bra sidor med info o NY, Wdc..bra beskrivningar..fina bilder..längtar tillbaka…jag ”lånar” gärna lite info och lämnar din sida som resetips om ok.?

Svara till