Tio Tips – Shoppingmåsten i New York City

Trots hård konkurrens från uppstickare som Beijing och Dubai är städernas stad New York fortfarande något av shoppingens huvudstad. Allt finns och det är alltid rea, någonstans. Backpackings Linda ger tio klassiska shoppingtips till östkustresenären.

Bloomingdale’s
”Little brown bag” – trendens huvudsäte. Bloomingdale’s anor sträcker sig hela vägen tillbaka till 1861 och i dag finns 36 varuhus över hela USA. Men flaggskeppet på Manhattan sitter säkert på den egna tronen. Här är avdelningarna stora som landskap. Halva nöjet består i att spana på de trendiga New York-borna som i långsamt mak gör sina dagliga inköp.

Macy’s
Macy’s är känt för att vara världens största varuhus, för att ha en av världens bäst välsorterade skoavdelningar och för att ha några av världens mest fantastiska reor. Det är helt enkelt ett berömt New York-måste – men var beredd på trängsel, särskilt om du lyckas komma när det är någon rea.
 
Loehmann’s
Många lämnar Loehmann’s och hävdar att det är omöjligt att hitta något spännande om man inte gillar tantig stil – eller att det är den bästa och mest prisvärda kedjan för märkeskläder. Allting säljs till rabatterade priser, men ingår också ofta i kampanjer som sänker dem ytterligare 25-40 procent.
 
J Crew
På jakt efter basplagg med edge? Ha då siktet inställt på ”all-American” J Crew som finns utstrött här och var över hela New York. Kashmirtröjor, häftiga smycken och skyltdockor som alltid är intressant stylade är J Crews främsta kännetecken.
 

Old Navy
Likt ett komplement till J Crew har även Old Navy ett schysst och prisvärt utbud av baskläder. Kedjan har gjort sig känd i USA för sina retrochica kampanjer som doftar 40- och 60-tal.
 
Barneys New York
Ingen fashionista lämnar Manhattan utan att ha botaniserat en bra stund på Barneys New York. Det är flådigt, inspirerande och väcker lätt de där barndomsdrömmarna om att en dag bli rik och berömd. Första våningen är sofistikerad, andra våningen mer prosaisk – men ingenting är billigt.
 
Hell’s Kitchen Flea Market
Varje lördag och söndag svämmar 39:e gatan över av hundratals marknadsstånd då Hell’s Kitchen Flea Market håller öppet mellan nio på förmiddagen och sex på kvällen. Toppkvalitet säljs intill krimskrams, köksattiraljer är lika vanligt som smycken. Håll ögonen öppna efter både fynd och kändisar.
 

Screaming Mimi’s
Inget besök i New York är komplett utan att ha besökt legendariska vintagebutiken Screaming Mimi’s som numera också finns i trendkänsliga Daikanyama i Tokyo. Kvantiteten sträcker sig från 50-talet och fram till i dag och lever verkligen upp till butikens ambition att spegla ”the fashion furore of tomorrow with the cutting-edge trends of yesterday”. Men se till att avsätta gott om tid att gå igenom det digra utbudet!

Century 21
Gigantiska Century 21 är ett av otaliga varuhus dit märkeskläder kommer för att dö – det vill säga få en ägare som i vanliga fall kanske inte skulle spendera så mycket pengar på kläder men samtidigt gärna vill få kvalitativa plagg. Var dock beredd på att Century 21 är rörigt och att det kan vara svårt att hitta det man är på jakt efter. Många plagg finns bara i ett enda exemplar och mycket är i riktigt stora storlekar. Men gillar du shopping och har förtröstan går det verkligen att göra kap.
 
Woodbury Premium Outlets
Orkar du ta dig dryga timmen utanför Manhattan hamnar du på en av världens största outlets. Bussen Grey Line avgår varje hel timme från hållplatsen Port Authority och i priset ingår ett rabatthäfte till samtliga butiker på Woodbury. Det går även att hyra bil och köra ut till Woodbury Premium Outley. Läs mer om att hyra bil i New York här. För att få så mycket valuta som möjligt för pengarna bör minst en dag förläggas på att botanisera bland utbudet från DKNY, Versace, Armani, Dior, Dolce Gabbana och oräkneliga fler förstklassiga butiker.

1 kommentar påTio Tips – Shoppingmåsten i New York City

  1. Tengil Kato Lindgren

    Bra tips. Vill lägga till underbara Uniqlo – eller yunikuro som det tydligen uttalas på japanska. Enfärgade basplagg i fler än rgnbågens alla färger. Finns även i London.

Svara till