Pokhara – staden i skuggan av Himalaya

Skylt på toppen av Poon HillI den tredje och sista artikeln i Wildas Nepalserie besöker vi staden Pokhara i skuggan av Annapurna massivet. Här hittar du Nepals godaste pizza och tar mysiga promenader runt sjön. Himalayas snötäckta toppar lockar dessutom ut oss på en trekk längs Ghorepani-Ghandruk circuit med en topptur till Poon Hill.

Pokhara är uppdelat i två stadsdelar, Damside och Lakeside. Damside ligger som namnet antyder närmast dammen. Här finns ett fåtal restauranger och hotell. De flesta backpackers uppehåller sig i Lakeside. Gatan längs med sjön är fullproppad av hostels, trekkingaffärer, restauranger och supermarkets. Längre från sjön finns bostadsområden och små lokala matställen.

Lakeside har allt du behöver, från vandrarhem till restauranger. Att hitta boende är nästan för enkelt. Att priserna är mer rättvist satta än i Kathmandu gör atmosfären trevligare. Prutning ska du naturligtvis också prova. Ett fint dubbelrum kostar kring 600 NRS men du kan också hitta mycket billigare.
Hotel View Point har trevliga rum och vänlig personal. Sväng in på gränden vid Buddha Tours and Travels (bästa internet caféet) så hittar du. Rummen kostar cirka 600 NRS.

Att äta sig mätt är heller inget problem. Matpriserna är relativt höga men något bättre än i Thamel, Kathmandu. På Moondance äter du den godaste pizzan. Degen smakar lite saffran och tomatsåsen har fått ett stänk rödvin. Sizzlartallrikarna med kyckling och grönsaker smakar också utmärkt. Att stället dessutom serverar stans godaste kaffe (100 NRS) ger än fler pluspoäng. Atmosfären är mysig och vacker på kvällarna på grund av den utsökta inredningen. Bistro Caroline serverar utmärkta momos och god spaghetti med pesto. Akta dig för pizzan bara, den är vidrig.

Frukost äter du på Boomerang Restaurant and German Bakery. Nybakat bröd, kanelbullar och croissanter säljs över disk och kan ätas i restaurangens stora trädgård. Servicen är det si sådär med. Allt tar oerhört lång tid även för att vara Nepal. På kvällarna ges en traditionell dansföreställning klockan 19.
Dagarna är lätta att fylla med shopping av trekkingutrustning, promenader längs sjön eller dagsvandringar i närområdet. Du kan också hyra en båt och paddla på sjön på egen hand.

Det finns flera bokaffärer där du kan köpa/byta/sälja både nya och begagnade böcker. De säljer även kartor för vandring. Vet du att du vill vandra, köp en karta i Kathmandu istället. De flesta korta vandringar kräver heller ingen karta.

Transport till och från Pokhara görs via buss eller flyg. Flyg rekommenderas för sträckan till/från Kathmandu då den annars innebär minst åtta timmar på en buss. Sitt på vänster sida om du vill se bergen på vägen! Till/från Chitwan national park är buss ett lämpligt alternativ (se mer om transport i de första två artiklarna i Jennys Nepalserie).

Trekking i Himalaya

Vandring bland Himalayas snötäckta toppar är en dröm de flesta Nepalbesökarna passar på att förverkliga. Det är verkligen ingen dans på rosor att promenera bland världens högsta berg. Fast med lite förberedelse och träning blir det en underbar upplevelse!

Att välja vilken sträcka du vill gå kan vara svårt – det finns oerhört mycket att välja på. Först bör du tänka efter hur mycket tid du är beredd att lägga ner på vandringen. De mest kända trekkarna tar cirka tre veckor att ta sig igenom. Hur det står till med fysiken påverkar också vilken vandring du väljer.

Fråga nummer två att ställa sig är: Vill jag vandra på egen hand eller behöver jag hjälp? Att vandra på egen hand går i de flesta fall utmärkt. Med egen hand menas givetvis inte ensam. Gå alltid minst två personer, gärna fler om turen är längre. Är du ovan vandrare, reser ensam eller bara vill ha det bekvämare, anställ en guide och/eller bärare. Guiden visar vägen och planerar, bärarna bär din utrustning så att du bara behöver bära en enkel dagsturssäck.

Den sista frågan är vilken utrustning har jag eller är jag beredd att köpa. En dagsutfärd nära Pokhara kräver såklart inte lika avancerad utrustning som en tre veckors tur runt Annapurna. Tänk på att det gäller att veta hur du använder utrustningen också. Det räcker inte att köpa en karta och kompass, du måste veta hur man orienterar!

Tänk på att terrängen i Himalaya skiljer sig drastiskt från till exempel den svenska fjällkedjan. Det är inte backar du går uppför det är sluttningar så branta att det har byggts trappor. Du får heller inte så mycket överblick och sikt mot horisonten. Det är vassa toppar och branta raviner, du går längs stigar som ständigt kröker sig och du vet aldrig vad som finns bakom nästa hörn. Oftast kommer dock en jobbig uppförstrappa. Så länge du är lägre än cirka 3000 meters höjd vandrar du ofta i rhododendron skogar, inga kalfjäll här. Fast när du väl blickar mot topparna som bildar världens tak är upplevelsen svårslagen.

En vandring som är lämplig för dig med begränsad tid är Ghorapani-Ghandruk circuit. Här kan alla vandra, även barnfamiljer så länge barnen kan gå själva eller är små nog att bäras. Genom att anställa bärare görs vandringen lättare eller så bär du din packning själv. En guide är skönt om du inte har någon vandringskompis eller om du inte vill tänka på vägval och marschsträckor själv. Vandringen tar 4-6 dagar beroende på hur mycket du vill gå per dag. Turen tar dig till Ghorepani och Poon Hill (3210 möh), vidare mot Ghandruk med fantastisk utsikt och därefter ner till startpunken Nayapul igen.

Jomsom trekken var tidigare mycket populär. Det är den fortfarande, så populär att du nu kan åka bil hela vägen. Den vackraste sträckan finns norr om Jomsom.

Flera trekkar, inklusive Jomsom och Ghorapani-Ghandruk utgår från Naya Pul. Hit åker du antingen buss eller taxi. En taxi kostar 1000 NRS. Bussen kostar inte ens en tiondel. Från Naya Pul vandrar du cirka 25 minuter till Birethani. Där checkar du in. För att kunna checka in krävs att du ordnat tillstånd i förväg. Detta görs enkelt på ACAP office inuti Tourist Office i Damside, Pokhara. Du behöver fyra fotografier i pass storlek (Tidigare var det två, men det har ändrats).

Vid två olika diskar skaffar du ett tillstånd att vandra i Annapurna Conservation Area och ett TIMS, Trekkers Information Management System. Avgiften är 2000 NRS. Du måste ange vilken väg du tänkt vandra. Längs vandringen förekommer sporadiska kontroller. Om du ertappas utan tillstånd blir det dryga böter.
Höjdsjuka (Altitude sickness/acute mountain sickness) är en relativt vanlig åkomma, men enkelt att förebygga. Vänj dig vid de höga höjderna och syrebristen i lugn och ro. Ett ordspråk värt att följa är: Vandra högt, sov lågt. Det vill säga sov alltid på lägre höjd än du vandrat.

Utrustningslista

  • Ryggsäck – En ryggsäck på cirka 50 liter om du tänker bära allt själv eller en dagsturssäck om du har porters. Storleken beror givetvis på hur länge du vandrar och om du vill ha med egen mat och sovsäck.
  • Sovsäck – Bra under vintern även om filtar oftast finns.
  • Kängor – Skor som ger bra grepp och stöd för vristen gör vandringen bekvämare. Rejäla joggingskor fungerar också så länge det inte snöar.
  • Första hjälpen utrustning – Bör innehålla till exempel medicin mot magsjuka, allergi, bandage, skavsårs plåster/tejp, smärtstillande tabletter, personlig medicin (se till att förvara ytterligare en omgång i någon annans väska, du kan förlora din!) vattenreningstabletter med mera.
  • Karta/kompass – Bra att ha med. Kortare trekkar är lättorienterade men ibland delar sig stigen och det är trevligt att veta vad nästa by heter.
  • Tändstickor/tändare – Att tända ljus med på vandrarhemmen samt kan rädda ditt liv om du mot förmodan går vilse.
  • Kniv – Bra att ha, samt ovärderlig vid nödfall.
  • Strumpor/underkläder – Efter behag. Du bör ha ett ”sovpar” och ett ”vandringspar” åtminstone.
  • Byxor/tröja – En omgång att vandra i. Underställ är skönt att sova i.
  • Jacka – Nödvändigt. En jacka med löstagbart foder är bra.
  • Regnkläder – Beroende på säsong. En funktionsjacka kan kanske ersätta behovet under de torra månaderna.
  • Ficklampa – Vid nattliga toalettbesök.
  • Vandringsstavar – Avlastar oerhört mycket, rekommenderas starkt.
  • Friluftskök – Att laga mat på men även koka dricksvatten. Vattnet i bäckar bör du inte dricka utan att koka/sterilisera med tabletter först.
  • Vattenflaska – Det är smart att ta med en stadig vattenflaska som inte läcker. Du kan köpa mineralvatten och sedan återanvända flaskorna, men dessa läcker ofta. Köp kokat vatten och be att din egen flaska fylls. Om du köper mineralvatten, lämna gärna tillbaka flaskan eller bär ned den för berget.
  • Mat – Personligen uppskattade jag friheten att laga egen mat men det finns restauranger/tea houses längs vandringssträckorna. Att ta med godis/kex är också trevligt. Extra bra om du ska vandra långt under lågsäsong när några restauranger kanske är stängda.
  • Kamera – Uppenbar orsak!
  • Skräp – Det du bär upp ska med ner!

3 kommentarer på Pokhara – staden i skuggan av Himalaya

  1. Jessica

    Vilka fina artiklar om Nepal!
    Jag kommer verkligen ha nytta av dem här i höst när jag åker dit 😀 Tack!

  2. Daniel Peterson

    Intressant artikel, dock så förstår jag inte varför flyg skulle rekommenderas mellan Kathmandu och Pokara? Iofs en lång busstur, men intressant väg att åka…

    Mvh Daniel

  3. Wilda Nilsson

    Daniel: Har man tid och ork kan man naturligtvis ta bussen- inga problem. Sen är vägarna och bussarna i fruktansvärd kavlitet ibland… =)

Svara till