Äventyr i Dalarna

Dalarna med omnejd erbjuder massor av aktiviteterNorra Dalarna erbjuder såväl adrenalinkickar som meditativt lugn. Kasta dig ut i en fors på en raft eller trixa med brädan i Idrefjälls snowpark. Klättra i höghöjdsbana eller vandra på Fulufjället. Wildas guide hjälper dig hitta häftiga aktiviteter för alla årstider!

Med Idrefjäll som utgångspunkt är denna artikel tänkt som en inspirationskälla till att äventyra i Dalarna när tiden och pengarna inte räcker till ytterligare en resa långt bort. De fyra årstiderna bjuder på olika möjligheter varför denna guide är uppdelad i fyra delar och en del om möjligheterna att ta sig runt, bil, hyrbil eller buss?

Våren

– året börjar, snön smälter och energin sprudlar.
Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, är särskilt mäktigt under våren då snön smälter. Leden dit (4 kilometer) är oerhört lättvandrad, endast lågskor behövs. Du tar dig dit genom att åka till Fulufjällets naturreservat och in i Njupeskärsentrén. Därifrån är det skyltat till fallet. Ett naturrum finns också där du kan lära dig mer om hur fjället ter sig genom de olika årstiderna.

Njupeskär är vintertid en av de populäraste platserna i Sverige för isklättring. Längs vägen till fallet passerar man genom många olika biotoper (naturtyper). Myrmark avlöses av urskog innan den klippiga fjällterrängen börjar vid vattenfallet. Läs mer om vandring på Fulufjället under ”Hösten”.

Sommaren

– älvarna dansar fram i solskenet och fjället inbjuder till spännande aktiviteter.
Sommarsäsongen är sprängfylld med aktiviteter. Familjeturer, skolklassäventyr, utbildning till forsrännarguide, med mera ägnar du dig åt här. Dra med ett kompisgäng och boka in er på turen till norska Trysil! Turen kostar 850 kronor/person, varm lunch ingår.

Älvsträckan är 12 kilometer och du passerar en mängd spännande forsar. I en fors finns ”Oboyen”. Det är ett ”hål” med baksug i vilken du kan fastna om du faller i. Under min utbildning till forsrännarguide hände detta en vän, men hon tog det lugnt och följde instruktionerna hon fått innan och tog sig loss på egen hand. Ägaren Dennis är mycket kompetent i räddning i fors och hade såklart annars löst situationen.

Vill du sitta ensam i en båt kan du testa forskajak. Dessa små och något vingliga kajaker gör det möjligt att ta sig ner för de svåraste forsar, men du börjar på plattvatten. Detta är ingen aktivitet för vattenrädda. Kajaken kommer garanterat välta åtminstone ett par gånger. Då måste du rycka kapellet sittandes upp och ned under vatten innan du kan krypa ur kajaken och ta dig till ytan. Men de som fastnar för kajaken älskar det verkligen.

Idrefjäll har mycket att erbjuda trots att snön smält bort. Endagsvandringar, höghöjdsbana, ridning och mycket annat. Kanske lockas du av svunna tider? I så fall bör du inte missa Riddarveckan (vecka 27) i stallet. Riddarveckan är ett ridläger där du kan lära dig rida som en riddare. Veckan avslutas med en längre uteritt. Längs vägen dyker olika utmaningar upp som sätter dina riddarfärdigheter på prov!

Att klättra genom höghöjdsbanan på Idrefjäll är en utmaning. Svåra balansövningar högt ovan mark (6-12 meter) ska genomföras innan du kommer i mål. I priset (100 kronor) ingår säkerhetsutrustning samt instruktör.

Det finns också en låghöjdsbana perfekt för mindre äventyrare. Denna är gratis om man bor på Idrefjäll. Gillar du svett, lera och cyklar borde du testa mountainbike och dirtbanorna längs fjället. Pris: 350 kronor/person med egen cykel, 500 kronor/person inklusive hyra av cykel, hjälm och transport. Även i närheten av Mora finns grymma cykelmöjligheter.

Fjällvandring får du inte missa. Ett par kilometer från Idrefjäll finns både Nipfjället och Städjan. Båda vandringarna är ganska enkla och görs på en halvdag. Du kan åka bil till foten av fjällen och sedan vandra upp. Lederna är välmarkerade men en karta/kompass är såklart att rekommendera. Nedanför Nipfjället, ett par hundra meter längs leden (på sommaren går det att köra bil ända fram), finns Trollvägen. Denna plats är mycket underlig. Det sägs att Niptrollet förvandlat en backe, ställer du bilen i den kommer den rulla uppför, baklänges. Hemligheten är en synvilla beroende på den flacka terrängen, men det är fortfarande ballt!

Hösten

– naturen rodnar vackert och bereder väg åt kung Bore.
Grövelsjön är en perfekt utgångspunkt för kortare vandringar. Terrängen är lättgången men mycket vacker. Du kan även besöka Idre Samebys. Samerna berättar om sin kultur, renskötsel och livet nuförtiden. Sedan får du prova på att kasta lasso. På ett stillaliggande renhorn är det inte så svårt, men att fånga något som rör sig är helt annorlunda. Avslutningsvis bjuds det på renkött tillagat i kåtan. Nere i byn har samerna en butik där du handlar renprodukter som kött och souvenirer.

En vandring runt sjön kan göras på en dag men två-tre dagar gör det hela behagligare. Boken ”Vandringsturer i Norra Dalarna – Särna, Idre och Grövelsjön” ger dig mer information om olika vandringar.

Vill du vandra längre gör du bäst i att åka från Grövelsjön till Fulufjället. Fjället är fantastiskt vackert på hösten då riset skiftar i rött. Uppe på fjället är det platt och lättvandrat. I vissa dalar är det däremot mycket lösa stenar. Detta beror på det häftiga skyfallet som år 1997 svepte med sig enorma mängder sten och träd.

Längs lederna finns stugor att övernatta i. Dessa är inte bemannade utan du tar själv ett inbetalningskort och betalar in när du kommit ned från fjället. Annars fungerar det utmärkt att tälta.
Som vid all annan vandring och vistelse i naturen är det viktigt att inte lämna skräp efter sig. Det du bär upp på fjället skall också ned igen!

Vintern

– med glittrande snökristaller och tyngden på dalskidan.
Den givna aktiviteten på vintern är såklart skid/snowboardåkning. Idrefjäll och Fjätervålen erbjuder ett antal backar i olika svårighetsgrader.

42 pister och 34 lifter gör Idrefjäll till ett utbyggt system med åkmöjligheter i alla svårighetsklasser. Under den sista veckan på säsongen var underlaget inte vidare bra. Sorbétåkning skulle man kunna kalla det för. Se till att åk när det är kallare helt enkelt. De bästa backarna för den mer avancerade åkaren finns på nordsidan av fjället.

På ostsidan hittade jag min personliga favorit, Snövit. En grön backe visserligen men ack så trevlig för en nästan nybörjare på snowboard. Den röda Västbacken är sedan perfekt att avancera till när benen känns stabilare. Snowparken och halfpipen däremot känns avlägsna… Bästa barnbacken är såklart Askebacken. Idrefjälls egen renmaskot Aske tar bredbent emot åkare och andra figurer pryder träden på väg ner. Gupp och smala slingor i skogen vid sidan av huvudspåret uppskattas av såväl små som stora barn. Två olika ”tunnlar” att åka genom finns också. Kalaskul för barn men varning för låg takhöjd!

Flertalet olika skidskoleklasser erbjuds också. Grupperna delas upp efter ålder och erfarenhet. Det finns även vuxenklasser och privatlektioner. En privatlektion kostar 635 kronor för en timme. En vuxengrupp lektion i slalom på 1 timme och 20 minuter kostar 495 kronor/person. Fler alternativ och prisuppgifter hittar du på Idrefjälls hemsida.

Afterski finns på Utsikten, Charlies, Vildmarksnästet och Dantes. Sista veckan på säsongen var afterskin väldigt ljum. Ett liveband klinkar fram ”härliga klassiker” som Kiss. Helgens största dragplåster var dansbandshjältarna Larz Kristerz. Personligen säger jag nej tack. Fast som vanligt blir ju allt vad man gör det till.

I Simhallen vid Sporthallen badar du för en billig peng även om du är över 16 år, annars är det halva priset. Fast ärligt talat är det inte lönt att gå dit. Omklädningsrummen på såväl dam som herrsidan var fruktansvärt smutsiga och bastun är gammal och unken. I bassängväg erbjuds en liten bassäng och ett ”äventyrsbad” för barn. Höjdpunkten är den stora bubbelpoolen. Detta är dock ingen avslappnande spa upplevelse direkt då den vid mitt bad fylldes med lekande barn. Summa summarum, har du barn är badet en jättebra kvällsaktivitet, vill du slappna av de ömmande skidmusklerna får du söka dig någon annanstans.

Idrefjäll är tveklöst ett paradis för barnfamiljer. En mängd olika aktiviteter riktas till familjer eller direkt till barnen. Askeklubben, Fjälldagis, Barnens Afterski och Barnens Vinterland är bara några exempel. Familjen kan välja mellan turer med hundspann, fisketurer, slädtur med häst, skotersafari och bad i vedeldade kar. Det jag saknar är aktiviteter riktade till 17-25åringar ungefär. Alltså de som är för gamla för barnaktiviteter men inte har med sig egna barn. 

Resa runt i Dalarna

Dalarna är väldigt stort och därför är det smidigast att resa runt me bil, har du ingen egen bil kan hyrbil vara ett bra alternativ. Buss är klart det billigaste men det tar ganska lång tid att resa med buss i Dalarna. En för del med att hyra bil att att du även kan ha större flexibilitet när det gäller boende, inköp av mat med mera. På så sätt kan du spara in en del av hyrbilskostnaden genom att välja ett boende via AirBnB och handla mat på vägen upp i en stor mataffär.

Från Falun
Om du vill resa med tåg eller buss, för att sedan hyra bil sista bilen är Borlänge eller Falun det bästa. Hyrbilar i Falun finns både i staden eller på Dala Airport som ligger 20 minuter iväg.

Mat

En Ica nära butik mitt i skidcentrum täcker det dagliga behovet av mjölk och andra färskvaror. Har du däremot tänkt laga egen mat hela veckan är det billigare att storhandla på antingen Willys eller Ica Maxi i Mora på vägen upp, om du kör bil. Fäbodcaféet, som ligger utefter backen Fäbodsvängen, är bästa stoppet för fika under dagen. Härligt frasiga våfflor intas med fördel innan du glider ned mot liften igen.

Var den första som kommenterar

Svara till