Málaga – Flamenco, paella och arabiska fästningar

Beläget på spanska Costa del Sol har Málaga över 300 soldagar om året. Los malagueños har en härligt kaxig attityd, en dialekt de knappt själva förstår och alltid något att fira. Närheten till Afrika märks i både arkitektur, musik och kultur. Backpackings Sofie guidar dig runt i Picassos födelsestad.

Storstad med småstadskänsla

Málaga är Spaniens femte största stad och har omkring 600 000 invånare – en siffra som sägs fördubblas om somrarna då husägare från övriga Spanien och Europa kommer hit. På grund av sitt läge har Málaga genom historien varit en viktig handelsstad och från hamnen går lastfartyg till bland annat Marocko och Tunisien på den afrikanska nordkusten. Omkring staden skyddar en bergskedja mot kalla vindar och bidrar till att Málaga har ett behagligt klimat året runt.

Ta det ”mañana”!

Människorna i södra Spanien är kända för sin tillbakalutade livsstil. Mellan klockan två och fem varje eftermiddag stänger de flesta affärer (med de största kedjorna och varuhusen undantagna) för siesta. Då går spanjorerna och äter lunch, tar en tupplur eller möter upp vännerna för några tapas och skitsnack innan de återvänder till arbetet.
 
Middag serveras först efter klockan nio på kvällen och många familjer sitter kvar med efterrätten långt in på småtimmarna. Det är alltså ingen brådska med att ta sig iväg till nattklubbarna, utan de kommer igång först runt tvåtiden och stänger ofta långt efter soluppgången. ”Mañana!” (= imorgon) är ett svar man ofta får när man frågar när något ska tas itu med. Därav det svenska uttrycket ”mañana-mentalitet”.
 

Hitta i Málaga

Málagas västra, moderna stadsdel skiljs från den östra, historiska delen av viadukten Guadalmedina. I stadens centrum övergår huvudgatan Avenida Andalucía, på den moderna sidan, till Alameda Principal, på den äldre sidan. Från Alameda Principal går stadens alla busslinjer. På den moderna sidan bron ligger det stora postkontoret (Correos) samt varuhuset El Corte Inglés.
 
Följer man Alameda Principal österut når man hamnen, den vackra stadsparken Paseo del Parque och Calle Larios – det huvudsakliga shoppingstråket. Calle Larios leder vidare upp till Calle Granada och Plaza de la Merced – Málagas största torg där konstnären Pablo Picasso föddes. Från torget tar man sig lätt via Calle Sta Ana ner till stränderna.
 

Strandliv

En av de största fördelarna med Málaga, och hela Costa del Sol, är så klart stränderna. De största i och omkring Málaga är:

  • La Malagueta – Málagas mest lättillgängliga strand är cirka 1,2 kilometer lång och ligger en tiominuters promenad från Plaza de la Merced. Här finns en mängd strandrestauranter, så kallade chiringuitos, där du kan svalka dig med en kanna sangria eller mätta magen med färsk fisk eller tapas. La Malagueta är en anlagd strand, med sand från Saharaöknen.
  • La Caleta – Öster om La Malagueta vid Paseo Maritimo de Pablo Picasso ligger lokalbefolkningens favoritstrand som är mycket välskött. Möjligheter till vattensporter finns.
  • San Andres – Via Antonio Machado Paseo Maritimo når du denna strand som sträcker sig hela vägen från hamnen till Guadalhorce-floden.
  • Pedregalejo och El Palo – Ta buss nummer 11 från Alameda Principal österut cirka 15 minuter så når du dessa mindre, men mer harmoniska och rena stränder i utkanterna av Málaga. Här finns mängder av restauranter, barer och caféer längs strandpromenaden.

Nattliv

I området mellan Plaza Unicibay, Plaza de la Merced och Calle Carreteria finns mängder av nattklubbar och barer. Ett vanligt sätt att festa i Málaga är att plocka upp drinkbiljetter av klubbrepresentanter på gatorna och sen dra runt från bar till bar och se vad de har att erbjuda. Calle Beatas är en bra plats att börja.

Restauranter och matupplevelser

Málagas utbud i matväg kan sammanfattas med ett ord: seafood. När som helst under dagen kan du beställa in nyfångad fisk, räkor och bläckfisk. Den traditionella menyn inkluderar paellan – skaldjur och gult ris som serveras i en stekpanna, och tapas – spanska smårätter. För att släcka törsten kan du välja mellan ett flertal närproducerade öl- och vinsorter, eller sangria – gjort på rödvin, rom och färsk frukt, kryddat med kanel. Du bör också prova churros med choklad, som är en fet och söt vanlig frukost i Spanien. Friterade stänger av smördeg doppas i tjock varm choklad. Två churros räcker för en förstagångsätare.

Shopping

På och omkring Calle Larios hittar du allt från märkesbutiker till de stora kedjorna, små personliga butiker och marknader. Vill du hitta allt på samma ställe rekommenderas shoppingcenter som till exempel Larios Center och Vialia som ligger nära Renfe-tågstationen i den moderna delen av staden. Där hittar du mängder av lågpriskedjor som till exempel Bershka, NewYorker, Pull&Bear, Springfield, Zara, Mango och Stradivarius. Annars finns varuhuset El Corte Inglés på Avenida Andalucía, som ungefär är Spaniens motsvarighet till svenska NK. Med tåget når du Plaza Mayor som är en outlet-liknande handelsplats en bit utanför Málaga.
 
För böcker rekommenderas antingen Libreria Luces som ligger på Alameda Principal 16, eller varuhuset FNAC strax bakom El Corte Inglés på c/Armengual de la Mota 12.
 
Marknader för matvaror: Mercado Central de Atarazanas på c/Ataranazanas 8, Mercado de Salamanca på c/San Bartolome 1 och Mercado del Carmen på c/La Serna 17.
 

Sevärdheter

Málagas eftertraktade läge vid Medelhavet nära Afrika, har bidragit till en intressant historia och en rik kultur – något som blir tydligt i stadens sevärdheter. Det arabiska styret från 700- till 1400-talet har satt sina tydliga spår i arkitekturen, men också i språket. Exempelvis kommer det spanska uttrycket ”Ojalá” från arabiskans ”Inshallah” som betyder ”Om gud vill”.

  • Katedralen La Manquita – c/Molina Lario 9. Fantastiskt vacker både in- och utsida. Definitivt värd ett besök!
  • Alcazaba – Ingång från Paseo de Don Juan Temboury. Imponerande arabisk arkitektur. Alcazaba är en militär fästning som byggdes under det arabiska styret.
  • Gibralfaro – Högst upp på berget ovanför Alcazaba ligger fortet Gibralfaro. Vandra på muren och njut av utsikten över hela Costa del Sol.
  • Picasso-museerna – Den världsberömde konstnären Pablo Picasso föddes i Málaga och hedras med två olika museer. Det ena i hans födelsehem vid Plaza de la Merced, och det andra, mer konventionella konstmuseet, ligger i närheten på c/San Agustín 8.
  • Tjurfäktning – Som de flesta spanska städer har även Málaga sin tjurfäktningsarena. Typisk spansk underhållning – som numera kritiseras både inom och utanför landets gränser för djurmisshandel. De senaste åren har nationalsportens popularitet minskat kraftigt. Ett besök till stadens arena kan ändå vara intressant ur ren historisk synvinkel.
  • Festivaler – Ska du till Málaga rekommenderas att matcha ditt besök med tiden för Feria de Málaga – en av Spaniens största musik- och kulturfestivaler. Under festivalveckan fylls festområdet strax utanför staden med matstånd, barer och tivoli och los malagueños vallfärdar hit i specialabonnerade bussar som går direkt från centrum. Hålls årligen i augusti. Påskveckan, Semana Santa, är en annan tid på året som är lämplig för ett besök. Då vandrar stora processioner omkring på gatorna bärandes på kyrkornas enorma ikoner, en katolsk tradition.

Flamenco

Málaga andas flamenco. Musiken fyller gatorna från lägenhetsfönster, restauranter och förbipasserande bilar. Det inte ovanligt att människor helt spontant bryter ut i en hjärtskärande flamencosång med tillhörande handklappningar – till och med på bussen. Otroligt charmigt – eller konstigt – kan man tycka som tillfällig besökare. En sak är säker: man behöver inte förstå spanska för att hjärtat ska börja bulta hårt och ögonen tåras när man lyssnar på den känslofyllda flamencon.

Flamencon växte fram genom samspelet mellan araber, andaluser och zigenare i Andalusien på 1400-talet. Så småningom spred den sig till resten av Spanien och har nu påverkats av latinamerikanska och då främst kubanska rytmer. Musiken utgörs av karaktäristiska handklappningar, gitarr och sångare. Dansen dansas av kvinnor i volangklänningar som stampar takten med kraftiga klackar. Kändaste flamencogruppen är Gipsy Kings som gjort succé med låtarna ”Volare” och ”Bamboleo”.
 
I Málaga finns mängder av barer som har flamencouppträdanden. Året runt mellan klockan 23-06 kan du se liveshower på ”Vista Andalucía” som ligger på Avenida de los Guindo 29, en bit utanför centrum. Mer centralt har du Onda Pasadena Jazz Club, c/Gomez Pallete 5 nära Plaza de la Merced som har shower varje torsdag från klockan 23-01:30. Vill du köpa med dig några flamenco-skivor hem rekommenderas butiken Flamenka på Pasillo Santa Isabel 5.

Omkring Málaga

Vill du se dig omkring längs kusten tar du dig smidigast fram med tåg eller bil. I Marbella kan du umgås med jetset-folket och frossa i märkeskläder. Från bergsbyn Mijas ovanför Torremolinos får du en fantastisk utsikt över hela kusten (och vid bra väder även Afrika). Benalmádena är Solkustens nattklubbs-mecka och Nerja som är känt för sina underjordiska grottor. I svenskkolonin Fuengirola finns bland annat Svenska kyrkan, Svenska skolan och en svensk mataffär som säljer knäckebröd, smågodis, sill och annat svenskt. Eller varför inte ta båten en sväng till Marocko och uppleva städer som Tanger, Tétouan och Chefchouen?
 

Boende

Omkring Calle Larios finns mängder av billiga ”hostales”. Om du inte har något emot att bo en bit utanför staden rekommenderas Hostal Domus i Pedregalejo, bara fem minuters promenad från stranden och med en vacker utsikt från bergssluttningen. Fräscht och fint, inrett i modern andalusisk stil. Förbered dig på att betala minst 15 euro/person och natt.

 

Bra att veta


  • Stora och billiga internetcaféer finns bland annat mitt emot Museo Casa Natal de Picasso vid Plaza de la Merced, samt på tvärgatan mellan Avenida Andalucia och Avenida Aurora bakom Larios Centro.
  • Buss till flygplatsen tar cirka 30 minuter och kostar bara en euro från Alameda Principal. Du spar alltså mycket pengar på att ta buss istället för taxi.
  • Antalet turister som blir av med väskan är betydligt färre här än i Barcelona och Madrid – men var ändå försiktig.
  • Ett vanligt sätt att säga hej då i Spanien (till så väl främlingar som vänner) är att säga ”Hasta luego!” som ordagrant betyder ”Tills senare!”.
  • Bli inte förvånad om du skulle stöta på Antonio Banderas på gatan i Málaga. Han föddes nämligen här och kommer gärna på besök när han behöver en paus från Hollywood.

6 kommentarer på Málaga – Flamenco, paella och arabiska fästningar

  1. B E Oskarsson

    Du skriver att Spanjorerna tar siesta 2-5 och att middag serveras först efter 21, vet du varför? Därför att Spanjorerna jobbar stenhårt mellan 17 o 21, vilket liksom bara trillat ur din rsistiska artikel. Spanjorer är ett generöst folk som tillåter alla turister att fullständigt invadera och många förstöra i massor. I Sverige ska invandrare ”minsann” lära sig prata svenska, men det finns tusentals svenskar som bott i Spanien i årtionden och inte lärt sig ett enda ord spanska. När man läser din artikel får man en känsla att Spanjorer är födda slöfockjar som aldrig gör någonting vettigt utan bara skjuter på allt till morgondagen. Skärpning bruden, snacka om sprida fördomar och att generalisera!! från tacksam svensk som har förmånen ha detta som delvis hemland under vintern

  2. Anton

    Riktigt, riktigt bra! Du e ju grym!

    Du hjälper många med dina texter, stort tack tjejen!

  3. Sofia

    Kanonbra info, precis vad jag letat efter. Sticker till Malaga under ferian och tar med mig en utskrift härifrån. Tack:-).

  4. kjell

    Bra skrivet, fick mig intresserad av att åka hit.

    Bry dig inte om ”B E Oskarsson”, förstår inte vad han hittade för rasistiskt i denna artikel. Fortsätta i samma stil!

  5. Carolina Bodin

    Oj, nu vill ja allt aka tillbaka till Malaga, dar jag bodde i ett helt ar. Din artikel fick mig att tanka tillbaks och minnas alla mojliga kul saker.

Svara till