Shinjuku – Där det moderna hjärtat slår

Linda tar med Backpackings läsare till det som för många är sinnebilden av Tokyo. En plats där resliga skyskrapor trängs med neonbadande pachinkohallar. Där fem-stjärniga hotell som Park Hyatt står axel mot axel med det beryktade sexdistriktet Kabuki-chō. Mer fashionabelt än Ikebukuro och med mer stjärnor i ögonen än Roppongi. Välkommen till den nymodiga märg som stavas Shinjuku.

I rusningstid känns Shinjuku som osaliga pendlares straffort. Oräkneliga kroppar flyter fram mellan de tiotalet tåglinjerna som sammanstrålar på de enorma stationskomplexen. Shinjuku Station påstås vara världens mest hektiska och folktäta med över två miljoner trafikanter varje dag. Stående mitt i infernot känns det onekligen sant. Samtidigt är folklivet fascinerande och storstadspulsen påtaglig som hjärtslag i öronen.

Dygnets övriga timmar är även de fyllda med en trängsel och intensitet som för många är sinnebilden av det moderna Japan. Salarymen och business women springer upp och ned för gatorna. Arkadhallarna blinkar såväl dag som natt. Högklassiga varuhus konkurrerar med ”one of a kind”-butiker. Och allt där emellan ger en besökare tefatsögon.
 
På bakgatorna finns en annan värld med hostess- och host-barer, transvestithäng och en allt mer okontrollerad sexindustri. Kabuki-chō är Tokyos mest notoriska red light district – en estetisk inspirationskälla för filmen Blade Runner – och i Ni-chome svänger gayvärlden sina lurviga.
 
Dagtid är området anonymt, särskilt för någon som inte förstår virrvarret av japanska tecken som täcker åtskilliga husfasader. Bara de många affischerna, med bilder av unga tjejer och killar som kan stå till tjänst, ger en hint om vad som försiggår bakom lyckta dörrar. Nattetid exploderar distriktet i allehanda mer eller mindre laglig prostitution. Det är en främmande värld för gaijiner, då fukoza (den japanska sexindustrin) nästan uteslutande är av japaner, för japaner. Men i Kabuki-chō och Shinjuku Ni-chome finns också ett krog- och klubbliv av rang som ingen Tokyo-besökare bör missa.

Upplevelser

Shinjuku Skyscraper District
Området väster om stationen kallas ibland för Shinjuku Skyscraper District, av förklarliga skäl. En skog av skyskrapor reser sig här, så som myndighetsbyggnader och hotell. Affärer på bottenplanen och restauranger i toppen är praxis i de flesta.

Tokyo Tochō (Tokyo Metropolitan Government Office) – 都庁
En av de mer imponerande byggnaderna är det omdebatterade stadshuset Tochō. De arkitekturiskt imponerande tvillingtornen höjer sig 243 meter ovan jord och på 45:e våningen finns ett utsiktsdäck öppet för allmänheten. Stadens bästa vyer är med andra ord alldeles gratis, så undvik att åka upp i dyra Tokyo Tower.

Park Hyatt
Ytterligare en av de mer celebra byggnaderna i skyscraper district. Sofia Coppola gjorde alldeles rätt i att förlägga utgångspunkten för sin film Lost in Translation i det 5-stjärniga hotellet. Upplevelsen av Tokyo är på många sätt ultimat där uppe bland molnen. Olika matbutiker och restauranger tar emot dig med öppna armar. Servicen är fenomenal. Interiören är sparsmakad och elegant. Priserna är lika svindlande som höjden, men med en drink i handen i New York-baren på 52:a våningen undrar du varför du någonsin skulle vilja vara någon annanstans.

Shinjuku Ni-chome
Fag-hags, fruit flies och alla queera där emellan får inte missa Tokyos mest fabulösa gaydistrikt. Det lovas förstås allt från dragshows till diskodans natten lång. Här finns även mängder med små musikaffärer som specialiserat sig på alternativa musikstilar, t.ex. punk. Ett måste för den invigde

Hanazono-jinja – 花園神社
Mer berömt för sitt läge än för att vara ett av Tokyos vackraste shrines. Ta en välbehövd paus från Kabuki-chō – i Kabuki-chō. På helgerna hålls ofta loppis i den närliggande parken.

Ōkubo – 大久保
Med mängder av koreanska butiker och restauranger, är Ōkubo något av ett Koreatown.

Shinjuku-gyoen – 新宿御苑
Mitt i storstadshysterin finns sedan 1906 denna trädgårdsoas. Njut av en tecereomi mitt i fristaden av grönska och små sjöar och se hur metropolen tornar upp sig utanför parken. Kostar ringa ¥200 i inträde.

Folklivet
Folklivet är sannerligen aldrig tråkigt i Tokyo, men i häftiga Shinjuku har du ett av de bästa. Området öster om Shinjuku Station anses av många vara mer intressant än det västra, med sina labyrintiska smågator av allt, allt, allt.

Mat

Som i, i stort sett, alla Tokyos stadsdelar, finns det även i Shinjuku gott om restauranger som sträcker sig från det mest högklassiga till billiga kaiten-zushis och namnlösa hål-i-väggen-varianter. Ett tips för den som är intresserad av restaurang-strosande är lilla Omoide-yokochō intill tågrälsen nordväst om Shinjuku Station.

Nattliv

Natten är lång i Shinjuku. Alternativen är mer eller mindre obegränsade. Golden Gai (ゴールデン街) är det nostalgi-tyngda barstråket som de flesta förr eller senare hittar till och som fått något av ett uppsving på senare år. Trots hög frekvens av turister är många av vattenhålen enbart öppna för stammisar, så var inte förvånad om du får kalla handen. Kom trots allt hit för stämningens skull.

7 kommentarer på Shinjuku – Där det moderna hjärtat slår

  1. mikael carlsson

    Fantastisk läsning Linda. Stort tack igen.. uppskattar att du skriver vilken station man ska gå av vid.

  2. Linda

    Mikael, jag är bara glad att kunna stå till tjänst! Att bo i och utforska Tokyo hör till det bästa jag gjort och jag vore bara dum om jag inte ville dela med mig av mina ”kunskaper” 🙂
    Att skriva om hur man tar sig till platserna istället för bara adress kanske jag borde fortsätta med i de kommande artiklarna…? Det kan ju vara ganska förvirrande att hitta…

  3. Martin Frid

    Har en gång i tiden jobbat i på 46e våningen i Shinjuku Center Building, så dessa kvarter är alltid lite speciella! Fantastiskt bra sammanfattat med humor och Lindas speciella sinne för de små, små detaljerna mitt i det stora.

  4. mikael carlsson

    gör gärna det för jag sitter här med en karta över Tbanan i yokyo o den är stor och inte helt lätt att hitta alla ställen på.
    Har plastat in den så det står på japanska på ena sidan o engelska på andra.
    tror den kommer att vara till nytta.
    skulle uppskatta om du skrev om fisk marknaden och hur man tar sig dit. vet att den börjar 03.00 så då är väl Tbanan stängd?

  5. Linda

    Mikael, din önskan är noterad!
    Tsukiji Fish Market skrev jag om i min artikel till Ginza, eftersom det ligger i närheten av det. Gå in där och läs och följ länken där det finns mycket mer info som du har nytta av inför ett besök!

  6. Malin

    Jättebra artiklar Linda, men om man som Svensk vill tillbringa något år i Japan finns det några möjligheter att hitta jobb? Eller får man plugga o ta studielån?

Svara till