Sedlar i USA, 10 000 dollar

Undvik att bli rånad på resan – 8 bra tips!

Vem som helst kan råka ut för tjuvar på resan och oavsett om man är försäkrad eller ej är det alltid en obehaglig upplevelse att bli bestulen. Här följer några tips för vad du kan göra för att undvika att bli rånad när du är ute och reser. Som resenärer är vi tyvärr rätt enkla offer för tjuvar. Vi är på platser vi inte känner till så väl och i kulturer med sociala koder som vi kanske inte är vana vid. Vi har därför samlat ihop 8 användbara tips på vad det kan vara värt att tänka på för att minska risken för att bli rånad eller bestulen på resan.

1. Var diskret

Försök att inte se ut som en klassisk turist. Går du med en karta och kamera i högsta hugg sticker du ut och tjuvarna vet vem de ska ta sikte på. Bär inte kameran runt halsen, utan ha den i väskan. Samma sak gäller för din mobil, kamera och annan dyrbar elektronik. Räkna heller inte reskassan offentligt. Det kan också vara en bra idé att lämna dina smycken hemma – även glittrande örhängen utan egentligt värde – om du åker till ett utsatt land.

2. Välj ett boende med värdeskåp

Rån förekommer ofta i närheten av hotellet. Ett bra alternativ är därför att välja ett hotell som erbjuder värdeskåp. Dessa finns vanligtvis i hotellets reception eller inne på rummet.

3. Bär inte omkring på kontanter och värdesaker

Ju mindre du bär med dig på dina promenader desto bättre. Tänk efter vilka värdesaker du verkligen behöver ta med dig, lämna resten i värdeskåpet. Satsa även på kortbetalning så länge du befinner dig på platser där det är möjligt och pålitligt. Om du bär kontanter – dela upp dem genom att lägga lite i väskan, lite i fickan och varför inte i strumpan eller i innerfickan med dragkedja? Och: placera pengarna i fickor som går att stänga.

4. Håll ett öga på väskan

Undvik att ställa ifrån dig din väska och ha den inom synhåll. En ryggsäck kan vara nog så praktisk och bekväm, men du ser inte vad som händer bakom din rygg. Om du äter på en restaurang, häng inte väskan på stolen utan placera den på golvet och i kontakt med dina fötter så du känner att den står kvar. Och: ha absolut inga värdesaker i ytterfacken på ryggsäcken! Kan i vissa lägen tom vara bra att bära ryggsäcken på magen (såklart inte din 60l ryggsäck!)

5. Se upp för bedrägeri

Det händer att man som turist blir lurad i samband med betalning på restauranger och i butiker. Är du inte bekant med valutan kanske du inte märker extra pålägg som du inte ska betala för. För att vara säker på att notan stämmer – räkna om till din egen valuta, ta hjälp av telefon eller en miniräknare.

6. Lär dig att upptäcka faran

Kolla med lokalbefolkningen, turistbyråer eller varför inte ERVs landsguide om vilka platser som är farliga och du bör undvika. Ju mer du vet om platsen desto bättre, eftersom tjuvar ser olika ut på olika platser. I städer som Rio de Janeiro och Nairobi är exempelvis barn de farligaste på gatorna. Tänk på att inte gå ensam när det är mörkt, håll dig till upplysta platser där det finns folk.

7. Orientera dig

Att inte gå vilse i en ny stad kanske är lättare sagt än gjort. Men om du skulle tappa bort dig, se åtminstone ut som att du har koll på läget. Ser du förvirrad ut anses du som ett lätt byte av personer som är ute efter att lura dig. Gör så gott du kan för att orientera dig, kanske finns en huvudgata du kan ha som utgångspunkt och som är lätt att hitta tillbaka till. Ofta kan du när du har bra internet ”cacha” kartor på google maps, då får du tillgång till dom även offline.

8. Förbered dig!

Man bör alltid vara förberedd, genom att ta kopior på alla viktiga dokument. Du kan fotografera eller scanna de viktigaste dokumenten och sända dem till din egen e-post. Dokumenten som är bra att göra det med är: passet, kreditkortsupplysningar samt kontaktupplysningar till kreditkortsbolag och bank, biljetter och bokningsnummer för resa och hotell.

Glöm inte heller att vara uppmärksam! Håll ett extra öga på folk som beter sig underligt, det kan vara ett trick för att distrahera dig. Njut ordentligt på din resa och var inte för misstänksam, de flesta människorna vill dig faktiskt inget illa! Men det skadar inte att vara försiktig.

Läs även mer här Aftonbladet RESA

Läs mer här om reseförsäkringar >

Var den första som kommenterar

Svara till