Wudaokou – Kinas studentoas


Wudaokou är studentstadsdelen som samlar alla världens studenter i en annorlunda och spännande miljö. Här ligger några av Kinas främsta universitet och blandningen av språk och kinesisk kultur gör att många letar sig hit från resten av Beijing. Så du kan känna dig lika välkommen som backpacker eller nyanländ affärsman.

Läs även:

Wudaokou har fått ett rejält lyft de senaste åren, mycket på grund av de kommande Olympiska spelen och dess närhet till huvudarenan. Det tar inte mer än femton minuter att ta sig dit med taxi från Wudaokous tunnelbanestation. Och skulle du bli sugen på köttbullar och brunsås kan du alltid stanna till vid ”vackert hem”, som Ikea heter på kinesiska, bara några minuter därifrån.

Wudaokou består av många mysiga kaféer, mindre barer och klubbar. En av stadsdelens mest kända ”hangouts” är kaféet/baren Lush.

Lush har många trogna kunder. Kanske för de många temakvällar som stället erbjuder. Dessa kan innehålla allt från livemusik, filmkvällar och open mic, men vill man uppleva Lush i sin glans ska man ta sig hit tidigt en onsdag eftermiddag. När klockan har slagit åtta börjar nämligen PopQuiz och alla bord är oftast tagna.

Beställ in en bucket öl för 70 RMB och spela om att vinna äran och en flaska whiskey. Dryckerna ligger runt 30 RMB och maten likaså. Prova gärna terayakihamburgaren och den utsökta ranchsalladen. Lush ligger mitt emot tunnelbanastationen, ovanför en bokhandel och är öppet dygnet runt.

Propaganda är en klubb där kineser och utlänningar möts för att dansa och dricka. På onsdagar är det open bar för tjejer, men låt dig inte luras, du får nog räkna med en rejäl bakfylla. Inte bara på grund av mängden utan även spritens kvalité. Propaganda ligger på samma gata som Lush och är öppet mellan 20:00 till 03:00. Musiken som spelas är en blandning av techno och hiphop/R&B. Inträdesavgift kan variera beroende på dag mellan 30-70 RMB.

Vill du vara först med att upptäcka några av Kinas kommande rocktjärnor så är det D22 du ska besöka. Här får du uppleva liveband nästan varje kväll och det är inte svårt att dras med i stämningen. Atmosfären påminner om det forna ”CBGB” i New York. Inträdet kostar 40 RMB och ölen kostar runt 20 RMB. Bara tio minuters gångväg från Lush.

Vad har Marylin Monroe, Mao Zedong och Marx gemensamt? Kanske att dessa tre pryder väggarna på den småkitchiga English study bar. Här kan du få allt från en gratis lektion i kinesiska till en kall Tsingdao öl. Du kan även spela pingis, biljard eller bara surfa på Internet. För att komma dit, korsa gångbron över från D22.

En uppstickare bland kaféerna med sina två våningar och takterras är The Bridge Cafe. The Bridge Cafe är kanske en av de få ställen där du kan få en god espresso. Men beställer du en spagetti Carbonara, så bli inte besviken om den inte serveras toppad med en äggula. Maten är annars utsökt och inte dyrare än på många andra ställen. Dock kostar dryck som läsk och kaffe runt 20-30 RMB.

Pepper Bar är en av de få ställen du kan få riktigt bra drinkar. Här brinner bartendrarna för sitt jobb och ger dig bästa service. Vid tiotiden på kvällen är det show som gäller i äkta cocktail-film anda. Är du tjej kan du nästan förvänta dig en gratis drink efter showen. Och är du osäker på vad du vill ha så är det bara att fråga bartendern ”Jojjo” att blanda ihop något i din smak.

2 kommentarer på Wudaokou – Kinas studentoas

  1. Gunilla

    Lättläst men ändå innehållsrikt!Precis vad jag behs vad jag behövde. Ska försöka hitta min väg till Pepper bar. Hörde att det även finns en med samma namn och lika goda drinkar på San Li Tun?

  2. Ida Söderström

    Lush är verkligen ett helmysigt ställe! Det var så kul att besöka Wudaokou, få se pekings studentliv, wudaokou market (där det är billigare och trevligare shopping), propaganda (trevligt att träffa studenter). Ska åka till Peking om två veckor igen, och Wudaokou kommer garanterat få besök av mig den här gången också.

Svara till