Visumregler för alla länder

Denna sidan är under uppbyggnad. All information som står här är ifrån oktober 2016

Länder som du kan hitta information om här:
Australien
Europa
Indonesien och Bali
Kanada
Mexiko
Nya Zeeland
Ryssland
Tanzania
Thailand
USA

Det är en djungel för vad som gäller när man ska skaffa visum i olika länder. Alla länder har lite olika sätt hur man ska gå tillväga, men det finns en del saker att tänka på generellt.

Bra att tänka på

  1. Ha ett giltigt pass – Se till så att ditt pass inte går ut under din vistelse, och helst också att det är giltigt minst sex månaders efter du kommer hem. Är det inte det, ansök redan innan resan (och innan du ansöker om visumet) om ett nytt pass.
  2. Var ute i god tid! – Beroende på om du ”bara” ska ha ett turistvisum eller ett jobbvisum, tar det olika tid för ansökan. Ett Working Holiday Visum i Australien tar minst ca en 1,5 vecka enligt hemsidan, men om inte alla papper är i ordning, kan det ta mycket längre tid såklart.
  3. Bokstäver i svenska alfabetet – Tyvärr har vi svenskar problem när man ska fylla i visumansökan på engelska. Ofta är direktiven att man ska fylla i sitt namn exakt som det står i passet, men sedan har ju ofta inte engelskspråkiga länder bokstäverna å,ä och ö, så det är lite motsägelsefullt. När jag kikar runt hur folk brukar göra, ser jag att detta generellt alltid fungerar (skriv gärna i kommentarerna om ni är av annan åsikt):
    • Å = aa
    • Ä = ae
    • Ö = oe
    • T ex heter du Söderling så blir det Soederling och bor du på Södergatan skriver du Soedergatan.
  4. Budget under resan – Om du ska befinna dig i landet en längre tid, ska du ofta kunna uppvisa att du kan försörja dig under tiden.

Europa

Om du är EU-medborgare behöver du inte visa ditt id-kort eller pass när du reser mellan två Schengenländer. Du behöver inte visa upp ditt pass vid gränserna inom Schengen, men se till att ha passet/id-kortet med fih eftersom du kan behöva styrka din identitet om du blir stoppad av polis eller ska flyga. Schengenländerna får ha regler om att du måste ha med dig id-handlingar när du vistas där. Det är bara id-handlingar som utfärdats av nationella myndigheter som är giltiga. Körkort, skattekort eller andra slags id-kort är inga giltiga resehandlingar eller identitetsbevis.

Enligt Schengenreglerna får medlemsländerna under särskilda händelser införa tillfälliga gränskontroller. De senaste åren när kriget i Syrien eskalerade och flyktingströmmen till Europa ökade, har en del länder infört gränskontroller (bl a Sverige). Se till att du har ditt id-kort eller pass med dig när du reser till dessa länder. Tänk också på att du även under normala omständigheter kan behöva styrka din identitet. Här följer några bra länkar om resehandlingar inom Europa och du kan även läsa mer här om du reser med en icke-EU medborgare.

Nya Zeeland

Här finns en bra artikel om att söka visum på Nya Zeeland

Tanzania

Du behöver ett visum för att resa till Tanzania. Du fyller då i en blankett i förväg och skickar eller lämnar den till Tanzanias ambassad i Stockholm. Detta ska vara med:

  • Ditt pass, som ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresan.
  • Ifylld blankett
  • Ett nytt passfoto
  • Förfrankerat kuvert adresserat till dig
  • Kopia på genomförd betalning. 500 kronor (single entry) ska sättas in på Ambassadens plusgiro/bankgiro. Kontanter och kortbetalning accepteras ej.
  • Standardvisumet gäller i tre månader från när det utfärdas och en inresa, därav namnet single entry visa.
  • Här hittar du mer information om visum till Tanzania
  • På vissa ställen står det att man kan ansöka visum när man är där, det vet jag att en del har gjort. Vid större gränsposteringar som t.ex. Kilimanjaro International Airport, Dar Es Salaam International Airport samt vid gränsövergången Namanga mellan Tanzania och Kenya ifall du kommer med buss från Nairobi kan du göra det. Samma pris som annars men bra att ta med 2 passbilder.

Australien

Australien uppdaterar sina visumregler väldigt ofta, den här informationen är ifrån september 2016, men se till att alltid gå in och läsa på deras hemsida. Om man åker till Australien, är väl det vanligaste att man antingen ska jobba, studera eller besöka där. Jag kommer här att ta främst upp besöka eller jobba där. Om du mellanlandar i Australien och du lämnar inom 8 timmar, behöver vi från Sverige inget Transit Visa. Men stannar du längre behöver du ha ett visum. När du reser in i Australian fyller du alltid i ett Passenger Card.

Turistvisum

De vanligaste turistvisumen i Australien är: Electronic Travel Authority visa (subclass 601) är enbart för besök, eVisitor (subclass 651) får du vara delaktig i vissa ”business activities” (kolla vad det är nedan! Gäller bl a seminarier, konferencer men inte så att du får betalt), och eVisitor (subclass 651) är för besök men tror inte det är aktuellt för oss svenskar.

Electronic Travel Authority visa (subclass 601)

På detta visumet får du åka till Australien hur många gånger du vill inom ett år men bara stanna tre månader i taget, efter det datumet som du fick visumet. Visumet kostar AUD20 och det brukar ta en dag att få visumet. Läs mer här och ansök:

eVisitor (subclass 651)

Också ett resevisum. Samma krav på tid och vistelse som ovan. Du får även studera här i tre månader under vissa situationer. Du får även vara delaktig i vissa ”business visitor activites” som seminarier, detta är gratis att ansöka om.

Visitor visa (subclass 600)

Samma som ovan, men kostar mkt mer, gäller andra länder än Sverige, så inte aktuellt för oss. Kostar AUD135.

Arbetsvisum

Ett Working Holiday Visa ger dig möjlighet att arbeta medan du är på semester i landet, det vanligaste är Working Holiday Visa (subclass 417). Det kostar AU440 (September 2016 = 2870 SEK). Detta får du ansöka om två gånger, så totalt kan du vara borta två år. Du kan generellt endast arbeta sex månader hos en arbetsgivare men verkar som det finns undantag.

First Holiday Visa: Då måste du vara utanför Australien när du ansöker och när visumet är beslutat. Tar ca 6 dagar om alla papper är i ordning.
Second Holiday Visa: Om du ansöker i Australien, måste du vara i Australien när visumet är godkänt. Om du ansöker utanför Australien, måste du vara utanför även när det t blir godkänt. För att ansöka en andra gång, måste du kunna påvisa att du kan försörja dig under året. Tiden för ansökan och tills dess att du får visumet är ca 21 dagar. Du måste också har gjort tre månader eller 88 dagar av ”specified work” i Australien. Kolla vad det är för specified work under Visa Applicants –>Specified Work

Krav

  • Vill arbeta och semestra i Australien i upp till ett år
  • Är mellan 18-30 år
  • Har ett giltigt pass
  • Har tillräckligt med pengar för:
  • att klara dig under den här tiden (AUD5000) och kan köpa en returbiljett
  • Har inga barn som du ska ta hand om under tiden
  • Du kan ansöka online genom att först fixa ett immiAccount

Övriga bra länkar Australien

Annan information Australien

Ett Working Holiday Visa kan du bara ansöka om när du är under 30 år. Så kan du inte åka och jobba i Australien när du är 31 år och äldre? Jo klart, men det är lite knivigare. Jag upplever att du i så fall måste ansöka med andra arbetsvisum som ofta benämns ”skilled visas”. Det är definitivt svårare att som äldre jobba i Australien, men inte omöjligt. Här hittar du några visum som kan vara aktuella.

Nu finns det tydligen även ett enterprenörs-visum, för att Australien ska locka mer ”skilled” arbetskraft och entreprenörer till landet.

Indonesien och Bali

I mars 2016 ändrades reglerna för vad som krävs för att svenska medborgare får komma in i Indonesien, till vår fördel. Vi stå nu på Short Visit Visa Free Facility-listan, vilket innebär att svenska medborgare med ordinarie pass inte har krav på visum till Indonesien för turistbesök i 30 dagar. Syftet med resan får vara turism, familjebesök, socialt besök, konst och kultur, officiellt uppdrag från regering eller myndighet, hållande av föredrag eller deltagande i seminarier, deltagande i internationella expon, deltagande i möten med centrala eller underlydande representanter för Indonesien eller för genomresa till andra länder. Vistelsen 30 dagar går inte att förlänga, inte heller kan man ändra visumet till annan kategori inne i landet. OBS! Provisoriska pass godtas inte för inresa i Indonesien, även om du ordnar visering i förväg.

Kravet för att kunna erhålla en viseringsfri vistelse är följande:

Stanna upp till 60 dagar i Indonesien

Vill du stanna upp till 60 dagar måste du ansöka om ett visum i förväg, det kostar 450 SEK. Antingen att du besöker ambassaden i Stockholm, eller skickar in dokumenten nedan:

  • Att resenären har ett ordinarie pass med minst sex månaders kvarvarande giltighetstid vid inresan till Indonesien.
  • Fyller i ett dokument som finns i länken nedan.
  • Ett nyligen taget foto, storlek 3*4
  • Utresebiljett från Indonesien.
  • Kvitto på betalt visum. Ambassaden tar inte emot kontanter.
  • Ett brev där man kan skicka tillbaka brevet (förslagsvis rekommenderat brev)
  • Visumet är giltigt i 60 dagar, och måste användas inom 90 dagar. Om en sökande inte reser till Indonesien inom 90 dagar, blir visumet ogiltigt.
  • Läs mer här om hur du ansöker om 60 dagars turistvisum

Ryssland

Det vanligaste är att man ordnar ett turistvisum till Ryssland. Då får du vara i landet i max 30 dagar. Det är väldigt strikta regler för vad som gäller när du ansöker, så se till att ha alla papper i ordning. Det tar max 10 dagar att få allt på plats (så länge ingenting strular) och du kan få det på 1-2 arbetsdagar om du betalar lite extra.

Thailand

Om du ska stanna i max 30 dagar behöver du inte visum till Thailand, Sverige finns på listan ”Tourist Visa exemption Scheme” om du kommer med flyg och du kan visa upp en utresebiljett inom 30 dagar. Rekommendation som alltid är att ha ett pass som är giltigt 6 månader efter hemkomst till Sverige. Men om du kommer till Thailand via någon av immigration checkpoints, via land eller sjöss, får du bara stanna i 15 dagar.

Det är även bra att veta att resenärer som reser från / till länder som har deklarerats med att ha ”gula febern smittade områden” måste ha ett internationellt hälsointyg där det verifieras att man har vaccinerats mot gula febern. För mer information, vänligen se förteckning över länder förklaras gula febern smittade områden. Läs mer om gula febern listades länder

Från 13 November 2015 finns det två olika turistvisum till Thailand: Single entry visa och multiple-entry visa. Som jag förstår det vill du stanna mer än 30 dagar, kan du ansöka för antingen single entry eller multiple entry visa. Detta måste såklart göras innan du kommer till Thailand.

Single Entry Visa:

1. Fyll i detta dokumentet, och kryssa i single entry.
2. Ett pass som är giltigt mer än 6 månader och har två tomma sidor för visum. for at least 6 months and containing at least TWO completely empty visa pages.
3. En kopia av passet, sidan med foto och information. Klipp inte i kopian. A copy of passport. The page with your photo and information. Do not cut or alter the copy.
4. Två foto (3.5 cm. x 4.5 cm. framifrån) Fotot måste ha tagits inom 6 månader och får inte vara hemmatagna foto. The photographs MUST be taken within the last 6 months and MUST NOT be your homemade photographs.
5. En kopia av flyginformation med ankomst och utresebiljett. Kolla så att din inresebiljett är inom 3 månder för visumet är bara giltigt i 3 månader.

Multiply Entry Visa:

1. Samma som punkt 1 ovan, men kryssa i multiply.
2. Ett pass som är giltigt i minst nio månader och innehåller minst helt tomma visumsidor.
3-4. Samma som ovan.
5. Ett kontoutdrag som visar konto (s) (endast kontanter) med mängden av minst 57 000 kronor (200.000 baht) under de senaste sex månaderna.
6. En arbetsintyg på engelska från en arbetsgivare som visar sökandens befattning, lön, i syfte att besöka Thailand, och den dag då du ska återgå till arbete. För egenföretagare ska det även finnas med verksamhetstillstånd eller registrering av nya företag som anger den sökandes namn. För studenter skicka in ett originalintyg på studentstatus på engelska från skola, högskola eller universitet.
7. En kopia av hotellet / boendets bokning i Thailand som visar den sökandes namn, datum för ankomst och avgång, samt fullständiga adress till hotellet.
8. En kopia av flygreservationen som visar den sökandes namn samt ankomst och avresedatum (Kontrollera om din ankomst i Thailand är inom 6 månader från dagen för utfärdandet. Giltighetstiden för visum är 6 månader från dagen för utfärdandet)

Avgifter:
Single entry: 300 SEK i kontanter
Flera poster: 1500 SEK i kontanter

Behandlingstid (med färdig dokument)
Personligen eller genom en representant: 4 arbetsdagar. Hämtningsdatum för visum anges på ett kvitto. Ta med kvittot när du hämtar ditt visum.
OBS! Den thailändska ambassaden i Stockholm och den thailändska konsulatet i Göteborg accepterar sedan 2014 INTE ansökan per post och skickar heller inte retur på visumansökan per post.

Vistelse:
Single entry: inte mer än 60 dagar
Multiple entries: inte mer än 60 dagar för varje vistelse.

Läs mer om de två olika turistvisumen i Thailand

Thailand har även infört hårdare straff from 20 mars 2016 om du är längre tid i landet än vad ditt pass tillåter. Här kan du läsa mer om detta på UDs hemsida.

Mexiko

Svenska medborgare med svenskt giltigt pass kan befinna sig i Mexico under 180 dagar utan visering. Den mexikanska migrationsmyndigheten förbehåller sig rätten att begränsa vistelsetidens längd och i extrema fall neka inresa. Inresedokumentet, ofta kallat ”turistkort”, delas ut och fylles i ombord på flyget. Dokumentet som stämplas i passkontrollen måste uppvisas vid utresan. Har man förlorat det får man böta.

USA

Här finns bra information vad du ska tänka på vid inresa till USA.

Kanada

Här finns bra information vad du ska tänka på vid inresa till Kanada.