Budget för vandring, Everest BC i Nepal.

Hej gottfolk! Jag ska i sommar försöka nå Mt. Everest base camp. Tänker köra utan guide och undrar om det är någon som har kört med guide och vet vad det kostade? (Hyr guider på plats, isåfall) Vad behöver jag för budget inför det? Är det något annat jag bör tänka på? Är annars förberedd med utrustning, etc. Vet också att det finns ''guesthouses'' lite här och där bland bergen, i fall man skulle behöva ta in. God jul till er!

Tjena! Läste precis för 5 minuter om exakt samma sak. Räkna med runt 1200-2000$ om du kör fullt ut med guider. Om du kör utan guide klarar du dig mycket billigare. Du behöver ett "National Park Permit" eller något sådant, tror det kostar 33$. Tänkte du åka KTM-Lukla-KTM? Eller gå via Jiri? Flyg till Lukla, som förresten rankas vara världens farligaste landningsbana då den bara är 140m kort och i en uppförsbacke, kostar 170$ enkel. Drar du från Jiri, kan du om jag uppfattat det rätt, åka buss. Försäkring som täcker upp till 6000m kan också vara värt att ha. Ingen aning var det går på. Om du vill ha guider är det bäst att fixa det på plats, mycket billigare än att boka i förväg. Flyger du till Lukla får du tänka på att det ofta blir inställt, så att du har några dagar till godo för din hemresa. Vissa försäkringar täcker dock detta. Kan även rek. Annapurna Circuit som ska vara världens finaste väg. Ingen aning om det är den som leder till Annapurna BC (som förresten är ett mycket häftigare berg i bergsklättrarsammanhang, med en fatilityrate på 1:4). Vägen från Pokhara till Annapurna BC tar 7-14 dagar beroende på hur vältränad du är, och inga guider eller tillstånd alls behövs. Jag har inte varit i Nepal än, men har undersökt en del då jag ska dit och bestiga Island Peak (Imja Tse) senare under min resa, och blev då även sugen på en EBC-trek alternativt Annapurna BC, eller båda. Gällande Annapurna BC så har min roomie här i Norge trekkat den rutten. Glömt att fråga om de behövde något Permit dock, men de tror jag inte. Det tar 8 timmar med buss från KTM att åka till Pokhara. God tur!

nepaltourism.info/nepaltravelguide/… Du behöver climbing permits för Annapurna också, men det kostar inte för mycket. Samma kostnad för EBC tror jag.

Tja! Vi planerar också att eventuellt göra ett försök upp till Mount Everest BC, fast nu i mitten av februari när vi kommer befinna oss i Nepal. Har läst och hört att det kan vara lite kallt samt snö då, någon som har erfarenhet från den årstiden? Inte alls så insatt egentligen men har läst på lite och det verkar vara en riktigt häftig vandring. Dock har man ju hört om "höjdsjukan". Behövs det lång acklimatiseringstid för att undvika att drabbas? Vi funderar även i lite samma banor, vad guider kostar och allmänt vad för budget man ska räkna med? Mvh Emil

[q]"Tja! Vi planerar också att eventuellt göra ett försök upp till Mount Everest BC, fast nu i mitten av februari när vi kommer befinna oss i Nepal. Har läst och hört att det kan vara lite kallt samt snö då, någon som har erfarenhet från den årstiden? Inte alls så insatt egentligen men har läst på lite och det verkar vara en riktigt häftig vandring. Dock har man ju hört om "höjdsjukan". Behövs det lång acklimatiseringstid för att undvika att drabbas? Vi funderar även i lite samma banor, vad guider kostar och allmänt vad för budget man ska räkna med? Mvh Emil" - Emil Björnström (emilbj)[/q] "Lite kallt och snö".... Det är ju trots allt Everest det handlar om. Acklimatisering är viktigt, det är dödligt om du går för snabbt. Nu är dock dryga 5K inte lika farligt som 8K+, men det är ändå viktigt, annars kan du drabbas av HACE eller övriga slags "Altitude sickness"-sjukdomar. Se till att ta några dagar extra på er och njut, istället för att stressa :) Internationella guider kostar mellan 1200-2000$, men man ska kunna vandra själv. Se till att försäka dig bara upp till 6000m.

"Lite kallt och snö".... Det är ju trots allt Everest det handlar om. Acklimatisering är viktigt, det är dödligt om du går för snabbt. Nu är dock dryga 5K inte lika farligt som 8K+, men det är ändå viktigt, annars kan du drabbas av HACE eller övriga slags "Altitude sickness"-sjukdomar. Se till att ta några dagar extra på er och njut, istället för att stressa :) Internationella guider kostar mellan 1200-2000$, men man ska kunna vandra själv. Se till att försäka dig bara upp till 6000m." - Joakim Westman Haha ja såklart är vi inställda på att det blir kallt och snö. Men menade i jämförelse med de lite senare så kallade "mildare" månaderna. Vi båda är ju trots allt från Kiruna så snö och kyla tål vi! Ja det är ju det man hört om, så det är nog som du säger värt att ta lite tid på sig. Det verkar i alla fall vara mer värt att fixa allt med guider, boenden, tillstånd osv på plats istället för att förhandsboka via arrangörer. Stort tack för infon! Emil

[q]"Lite kallt och snö".... Det är ju trots allt Everest det handlar om. Acklimatisering är viktigt, det är dödligt om du går för snabbt. Nu är dock dryga 5K inte lika farligt som 8K+, men det är ändå viktigt, annars kan du drabbas av HACE eller övriga slags "Altitude sickness"-sjukdomar. Se till att ta några dagar extra på er och njut, istället för att stressa :) Internationella guider kostar mellan 1200-2000$, men man ska kunna vandra själv. Se till att försäka dig bara upp till 6000m." - Joakim Westman Haha ja såklart är vi inställda på att det blir kallt och snö. Men menade i jämförelse med de lite senare så kallade "mildare" månaderna. Vi båda är ju trots allt från Kiruna så snö och kyla tål vi! Ja det är ju det man hört om, så det är nog som du säger värt att ta lite tid på sig. Det verkar i alla fall vara mer värt att fixa allt med guider, boenden, tillstånd osv på plats istället för att förhandsboka via arrangörer. Stort tack för infon! Emil" - Emil Björnström (emilbj)[/q] Tror att det går, men är inte säker, i en långårmad tunnare tröja den större delen. Man blir ju varm av att vandra. Men kan inte lova. Vet att det är -30 grader på Everest under Maj då det är som varmast och bäst väder, så då borde det vara minusgrader vid BC. Kör utan guider, det blir ett roligare äventyr! Det ska jag göra iaf. Jag skulle inte lägga 10 000kr för något jag kan få mer eller mindre gratis, speciellt inte om jag redan har sällskap.

Everest Base Camp is an good trek. himalayasonfoot.com/trekking-in-nepal/everest-base-camp-trekking/ You will find the price and itinerary for the everest base camp trek.

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444