Guide till volontärarbete

Volontararbete

Läs även:

Allt fler intresserar sig för att åka utomlands och arbeta som volontär. Men utbudet av projekt är förvirrande stort, och med alla praktiska detaljer att ordna innan avfärd kan det hela kännas övermäktigt. Men det är värt alla förberedelser, menar Karolina, som har stor erfarenhet av volontärarbete. Här reder hon ut allt man behöver tänka på innan och under resans gång.

Volontärarbete kan vara tufft, men ibland har man tid att ta det lugnt

Att åka som volontär innebär ofta en stor omställning från vår vanligtvis trygga och inrutade vardag i Sverige. Därför finns mycket att tänka på innan man ger sig av och när man väl är på plats. Det handlar om ansvar för dig själv och för andra, men framför allt om inställning. Det kan vara det som helt avgör hur du upplever din resa. Men vi börjar med det praktiska.

Biljetter
Tänk på att när du bokar din biljett så måste ditt namn vara korrekt stavat. Skriver du fel och namnet inte överensstämmer med ditt pass, kan landet du skall in i neka dig inträde, eller så kommer du inte ens iväg från Sverige. Därför är det superviktigt att du fyller i rätt om du bokar själv via Internet. Se också efter vilka regler din biljett har. Vissa biljetter är bara giltiga i ett speciellt antal månader och kan därför inte bokas om ifall du skulle vilja stanna längre på ditt volontärprojekt, i vissa andra ingår gratis ombokning.

Här hittar du mer information om att söka och boka flyg >

Vaccination

För olika länder finns olika rekommendationer för vaccination beroende på hur länge du ska stanna, vart du ska och vad du ska jobba med. Ett antal länder kräver dessutom att du har en viss vaccination för att komma in i landet. Gula febern brukar vara en av dem. Kolla upp med diverse land. Har du inte vaccinerat dig i Sverige innan när du visar ditt vaccinationskort i tullen, kan det komma på fråga att du måste vaccineras på flygplatsen.

Pass

Se till att ditt pass är giltigt, att inte datumet har gått ut eller går ut under tiden du är borta. Många länder kräver att passet ska vara giltigt i sju månader efter det att du är över gränsen. Om ditt pass av någon anledning går sönder dagarna innan avresa (det hände mig), kan du om du ska vara borta kortare tid än sju månader få ett provisoriskt pass (rosa och fint). Bäst är att kontakta aktuella ambassader i förväg och fråga vad landet har för passregler och hur länge passet ska vara giltigt.

Ett rosa provisoriskt pass utfärdas inte på så många ställen. På Arlanda kan du åka till passpolisen tidigast dagen innan avresa. De gör ditt pass på en gång. Kom ihåg att ha med giltig legitimation. Ett provisoriskt pass kostar 980 kronor och är giltigt i sju månader. Ansökan om provisoriskt pass utomlands på en ambassad eller generalkonsulat kostar 1600 kronor.De är också maskinläsbara, vilket många länder kräver att passen är nuförtiden.

Visum
Tänk på att se till att ansöka om visum i tid om landet du ska till kräver det. Och då måste du ofta veta exakt hur länge du ska vara borta. Mer om visum kan du läsa på diverse ambassaders hemsidor.  Här finns också en utförlig artikel om visumregler för alla länder >



Försäkring
Ofta ingår reseförsäkring i din hemförsäkring i 45 dagar, men efter dag 45 bör du köpa till en försäkring från något försäkringsbolag. Tänk på att olika försäkringar täcker olika saker. 
Läs mer här om reseförsäkringar >
 
 
Vem kan åka?
På mina resor har jag mött volontärer i alla åldrar. Det har varit personer som precis tagit studenten, det har varit människor i 20–30 års ålder och det har varit medelålders och faktiskt pensionärer. Vem som helst kan egentligen åka som volontär. Det kan dock hända att någon volontärbyrå har en viss åldersgräns, men jag tror inte att det är så vanligt (kanske om du söker praktikplats/volontärplats genom KFUM, eller andra organisationer). Vissa volontärer åker på sin semester för att jobba några veckor, andra är borta månader och år och vissa viger sina liv åt ett visst projekt och stannar år ut och år in. Vissa åker en gång, andra är återkommande och jobbar kanske på samma projekt ett tag varje år. En del byter projekt. Det finns dem som åker genom organisationer och de som letar reda på projekt själva, ofta via nätet. Det är också ett billigare alternativ, men kanske en mindre trygghet? Det beror nog på vem du är.
 
 

Vart kan jag åka?

Ja, i princip kan man se hela världen som potentiella volontärplatser. Det beror på vad man är ute efter. Många projekt finns i Latinamerika och på den afrikanska kontinenten, men du kan lika gärna jobba i Spanien, Frankrike, Ukraina, Indien, Thailand eller Ryssland. Vi har volontärverksamhet även i Sverige.
 
I vissa länder och genom vissa organisationer kan du studera språk först i några veckor och under tiden besöka olika projekt. På så vis hinner du även få en känsla över vad du ska göra och var du vill vara.
 
Språk
Det är en enorm fördel att kunna språk när man reser, inte minst för att kunna kommunicera med de du jobbar med eller för att du vill lära känna landet och människorna bättre. Många länder/volontärbyråer har som sagt även språkskolor, ibland med en lärare per elev så all tid ägnas åt dig och ditt lärande. De flesta tycker att det är jättekul med människor som kan lite av språket eller är villiga att lära sig. Kom ihåg att om du lär känna någon i lokalbefolkningen kan du få vänner för livet. De kan visa dig orten/landet på ett sätt många andra inte kan. Att visa genuint intresse och respekt för det land du besöker och de människor som bor där är otroligt viktigt.
 
Foto
Tänk på att människor inte är turistattraktioner. Fråga alltid om du får ta ett kort. Många tar illa vid sig om du fotograferar utan att fråga och kom också ihåg att du missar mycket av det verkliga om du ser allt genom kameralinsen!
 
Inställning är viktigast!
När du reser och jobbar som volontär är det mycket man ser. Att jobba som volontär innebär just att hjälpa någon annan med ett projekt. Vi blir varse om världen på ett annorlunda sätt på detta vis. Och trots en del orättvisor finns även positiva saker i landet du besöker. På de resor jag gjort har jag sett mycket orättvisor, men jag har också upplevt en enorm förståelse, gemenskap, kärlek, tro och glädje. Människor har varit uppriktiga och hjälpsamma (och inte för att få något tillbaka). Jag har under mina resor fått vänner som jag fortfarande har kontakt med i Guatemala, Tanzania och Mongoliet.
 
Tips
Leta reda på och ta kontakt med människor som rest/jobbat i respektive land. Kanske på något projekt du är intresserad av. Kontakta mig om volontär- och resetips angående främst Guatemala, Mexiko och Tanzania. Jag svarar gärna på frågor.


Res med en resandeskola!
Om du inte vill resa själv, eller om du vill lära dig saker innan och under tiden du skall åka, kan du söka till en resandeskola. Många folkhögskolor har resandekurser och studier i globalkunskap och mänskliga rättigheter. Är du intresserad av sådana frågor är det ett hett tips. I kurserna brukar ingå resa som praktikant/studiebesök till något eller några länder.
 
Jag har studerat en distanskurs på Birka folkhögskola i Östersund vilket fungerade mycket bra. Studier via nätet och temahelger i Östersund med otroligt intressanta föreläsningar om både det ena och det andra. Rekommenderas starkt om du exempelvis vill studera vid sidan av ditt jobb. I utbildningen ingår en resa till något afrikanskt land (min klass reste till Tanzania). Res med bland andra:
Birka folkhögskola
Röda korsets folkhögskola
Färnebo folkhögskola

Eller kika på:

www.folkhogskola.nu (alla folkhögskolor, sök på globala studier).

 


 
Vad kan man jobba med?

Barn
Många volontärer jobbar med barn på ett eller annat sätt. På skola, dagis eller liknande. Det kan handla om att vara lärare, assistent, eller mest leka och pyssla med barnen. Det kan bero helt på var du är och vad du har för uppgifter. I vissa fall kanske barnen har föräldrar och de går i skolan i samma stad/by, i andra fall kan barnen vara föräldralösa. I barnhemsmiljöer blir personalen ofta förebilder, likt moders- eller fadersgestalter och många av barnen söker otroligt mycket uppmärksamhet och kärlek.
 
Sjukvård – barn, handikappade, äldre
Många som exempelvis är utbildade sjuksystrar åker som volontärer och jobbar med sitt yrke. Men på vissa sjukhus finns även möjlighet att ta hand om sjuka barn, handikappade och äldre. Det kan handla om att leka med och aktivera barn, plåstra om, ge medicin, tvätta, gå på promenader och liknande.  

Miljö
Det finns också projekt där du kan arbeta med miljö, exempelvis sådana som går ut på att bevara och minska nedskräpningen av en sjö. Eller skogsplantering för att hjälpa befolkningen till självhjälp.

Övrigt
Det kan handla om att bygga något, informera, mathållning i skola. Även större projekt som att gräva brunnar för vattenhållning, djurprojekt eller journalism.
 

Hur kan jag bo?
Du kan bo på olika vis beroende på hur du bokar. Vissa volontär- och språkförmedlingar har familjer man kan bo i, andra anordnar gemensamt boende med andra volontärer, eller om bokar du själv kanske du kan hyra lägenhet ensam eller med andra, eller så bor du på samma ställe där du jobbar. Det finns många möjligheter!

 
Vad kostar det?
Det kan vara otroligt varierande. Åker du genom en förmedling blir det troligtvis dyrare än om du kontaktar ett projekt själv, men det finns också organisationer som anordnar till bra priser. Flygbiljett kan du också få för mycket varierande priser. Men, som nämnts ovan, tänk på biljettvillkoren när du bokar, så att du vid behov har möjlighet att boka om den.

Packningstips

  • ficklampa/pannlampa
  • fickkniv
  • tändare
  • reselakan/sovsäck
  • resehandduk
  • första hjälpen kit (inklusive alvedon, plåster, samarin, vätskeersättning)
  • reseadapter
  • myggnät
  • bilder på vänner/Sverige (människor är ofta nyfikna på hur det är hos dig)
  • minilexikon
  • försäkringspapper
  • vaccinationskort
  • bekväma skor
  • badkläder
  • myggolja
  • present (om du ska bo i en familj)

Tips på sidor om volontärverksamhet:
Globalportalen
Forum Syd
 
Projekt jag kommit i kontakt med på mina resor:
Safe passage
Agape Learning center

10 kommentarer på Guide till volontärarbete

  1. Johanna

    Hejsan Karolina,

    Det är så här att min syster och en kompis till henne hade tänkt att åka som volontärer på sin praktik sista året på gymnasiet. Vilket är nästa år.(båda är 19 vid tillfället,om det spelat någon roll)Vad ska dom tänka på? Har du några tips?
    MVH/ Johanna

  2. David Carlström

    Har du ens last artikeln? :D:D

    Dina fragor ar ratt svara att svara pa, ar du orolig for att de ar 19 ar, eller undrar du vad som lampar sig som praktik sista aret pa gymnasiet? Vad vill du veta?!

  3. sofie

    Hej jag och min kompis är 15 år och ska snart ut i praktik vi skulle verkligen vilja wwoof:a på den tiden men hittar ingen gård att kontakta. Vi ville röra oss i länderna portugal, spanien, italien och grekland. Vi kan tyvärr inte bli medlem på oilak wwoof sidor pågrund av vår ålder men står på det flesta sidor att många gårdar tar emot yngre wwooffare men finns inga kontakter. Om någon vet något om detta svara snälla 😀

  4. David Carlström

    hej sofia, jag ar just nu i indien och wwoofar. jag behovde bara bli medlem om jag ville ha kontaktuppgifterna till farmerna. innan jag blev medlem skickade jag ett mail och fick da info om alla farmerna. sen ar det bara att goggla, manga finns pa natet. detta gallde da indien..jag blev anda mednlem. manga av farmerna ville ha medlemsnumre, annars tog de inte emot en. men kolla om du kan fa kollapa alla farmer innan du blirmedlem. ochsag da inte att du ar 15 ar. de bor du fa gora for att veta om det finns farmer som passar. du far kora lite incognito.

  5. Be My Guest

    Att man ska vara över 18 för att wwoofa i det flesta länder har mest med ansvars och försäkringsfrågor att göra. Det flesta gårdar vill att man ska vara över arton för att man då kan ta fullt ansvar om man skulle orsaka eller råka ut för en olycka.

    Det kan hända mycket på en bondgård som på så många andra ställen.

    Kan dock tipsa om att i Schweiz är det större chans att få en plats på en gård om man är under arton.

  6. Mikael G

    Hej!
    jag & min fru har funderingar om att åka som voläntärer med våra barn 2 & 5 år gamla. Så min fråga till dig är om du tror det är några problem att åka med så små barn eller om du vet några ställen som passar bättre än andra?
    Tack på förhand
    Mvh Mikael

  7. Karolina Jansson

    Det beror helt på var ni ska åka och vad ni vill göra och vad ni har för krav på standard. Hör er för på olika projekt. Har ni någon idé om var ni vill åka? Då kankse det är lättare att kolla lite.

  8. elin

    Hej Karolina!
    Jag går andra året på gymnasiet och som projektarbete i 3:an skulle jag vilja åka iväg i 2-3 veckor på volontär arbete. Jag skulle bli hur glad som helst om du skulle kunna ge mig några tips på länder, som du själv har erfarenhet om och som skulle passa en 18 åring att åka till. Tack på förhand

  9. ofelia

    Hejsan!

    Håller på med ett projekt i skolan som berör ämnet volontärarbete och söker därför några frivilla personer som skulle kunna tänka sig att berätta (i skriftlig form) om deras upplevelse som volontärarbetande utomlands.

    Tänkte att du kändes som en perfekt kandidat med mycket kött på benen.

    Du får jättegärna höra av dig till mig här, eller via mailen om du tycker detta låter intressant.

    ofelia_frenker@hotmail.com

    Tack på förhand! / Ofelia

  10. Kalle

    Hej Karolina!

    Jag är en kille på 18 år som går 3:e året på Sandö’s Räddningsgymnasium och ska försöka ta mig ut i världen. Jag skulle värdera din hjälp med detta otroligt mycket. Jag vill helst jobba med människor i ett U-land, exempelvis i Afrika. Jag undrar om du kan ge tips om vart jag borde åka (väldigt öppen för förslag) och även om du sökte stipendier som hjälpte dig med den ekonomiska fronten och isåfall, vilka? Tack på förhand!

    Mvh Kalle Lundgren (kalle147@hotmail.se)

Svara till