Vulkanhiking i Antigua

Vulkanhiking i GuatemalaSugen på att klättra upp för en vulkan? Då är Antigua i Guatemala stället för dig. Omkring staden reser sig fyra vulkaner – två av dem aktiva. Backpackings Sofie har bestigit den högsta av dem, huttrat bort natten i kratern nästan 4 000 meter upp och sett solen vakna över Stilla Havet.

– Det kommer att vara tufft, men det är inte omöjligt, försäkrar vulkanguiden Kevin från Texas i USA.
Kvällen före äventyret trängs 16 förväntansfulla hikare på OX:s kontor för information och utdelning av utrustning. Väggarna är fulla av foton från Antiguas fyra vulkaner, dunjackor hänger på en kedja från taket och ryggsäckar står prydligt uppställda i ena hörnet. Guiden Kevin från Texas i USA har 20 års erfarenhet av vulkaner samt bergsklättring i Alaska. Tillsammans med Devin ska han leda turen upp på 3 976 meter höga Acatenango – Centralamerikas tredje högsta vulkan.

Vi går varvet runt och presenterar oss. Gruppen består av människor i åldrarna 23 till 65, från USA, Kanada, Nederländerna, Frankrike, Kina och Sverige. Vissa är erfarna hikare som är på snabbvisit i Guatemala bara för vulkanernas skull, för andra kommer det här att bli den första erfarenheten.

Julie från Paris i Frankrike frågar om riskerna att drabbas av höjdsjuka, som yttrar sig i yrsel och huvudvärk.
– Luften är väldigt tunn på toppen. För att undvika höjdsjuka måste ni dricka minst sex liter var under de har två dygnen. Vi kommer att ha koll på att ni dricker ordentligt, intygar Kevin.

Klockan sex på morgonen följande dag samlas hela gruppen återigen på kontoret, och fyller sina ryggsäckar med dunjackor, tältdelar, matsäck och vattenflaskor. Efter en snabb frukost på Cafe Condessa vid Parque Central ger vi oss av i två minibussar till byn La Soledad vid botten av Acatenango, som är start- och slutpunkt för hikingturen. Två polismän möter upp oss för att agera skydd under turen.

Vid halv nio påbörjar vi hiken mellan odlingsfälten. Pulsen ökar snabbt och mjölksyran känns direkt i vaderna, eftersom vi vandrar uppåt i sand de första tjugo minuterna. Den första pausen för att hämta andan och samla gruppen, kunde inte ha kommit mer lägligt.

Ungefär var tjugonde minut tar vi en femminuters paus. Efter cirka en och en halv timme är det dags för mellanmål och en kvarts paus i skogen. 12:00 stannar vi för lunch. En timmes välbehövd vila. Nu har vi nått nästa zon med kala träd och brantare backar. Ungefär var tjugonde minut stannar vi för att hämta andan och vila benen. Otrolig utsikt.

15:30 når vi den första toppen och befinner oss över molnen. Dags att sätta på sig fleecetröjan. Nu väntar en härlig nedförsbacke och sedan den sandiga helvetessluttningen upp till toppkratern. Sista halvtimmen håller mångas krafter på att ta slut, men med uppmuntran och stöd från resten av gruppen tar de sig upp.

16:30 når vi Acatenangos högsta punkt – kratern – och sätter upp tälten. Händerna blir vita av kylan och blåsten. Tillsammans dricker vi vin till solnedgången vid sextiden. Sen blir det kolsvart. Några guatemalaner har tänt en brasa och bjuder på varm choklad. Vi äter en underbar middag bestående av ris och grönsaker i currysås. Efter maten somnar de flesta på en gång, utmattade efter dagens äventyr.

05:05 skakar jag liv i min stela kropp och tar mig upp för att se soluppgången. Det blåser ordentligt. Våra guider bestämmer att vi måste ta oss ner en bit för att kunna äta frukost. Vi tar ner lägret, ger oss av vid sju, och vid åttatiden äter vi frukost i bara t-shirt. Det är otroligt hur vädret förändras snabbt med bara några hundra meters höjdskillnad på vulkanen.

Nervägen är svettig, men en barnlek jämfört med gårdagen. Vid tiotiden är vi nere igen. En minibuss plockar upp oss och tar oss tillbaka till Antigua, där vi avslutar med en gemensam brunch på Rainbow Cafe. Med trasiga gympaskor och två tånaglar fattigare – men en oförglömlig upplevelse rikare – tackar jag guiderna Kevin och Devin.

Kevin berättar att han ska upp på Acatenango imorgon igen. Jag frågar vad hans rekord är.
– Fyra gånger på en vecka, blir svaret.

Erfaren äventyrare eller gröngöling på hiking? I Antigua finns vulkaner för alla smaker. Ta dig upp för aktiva Pacaya på 1,5 timmar eller ge dig på en tvådagarshike med övernattning på Acatenango. Priserna varierar från 50 kronor till 1 000 kronor. Tänk på att vulkanerna är populära tillhåll för banditer, så se till att arrangören har poliseskort och avvik aldrig från gruppen på vulkanen.

  • Pacaya – aktiv, 1,5 timmar. Nationalpark. Inträde 40 kronor. Hundratals agenturer har turer till Pacaya för under 10 dollar. Hundratals besökare om dagen. Förut kunde man gå upp ända till toppen, men på grund av att lava de senaste åren börjat rinna ut från mitten av vulkanen, så kan man inte längre gå alla 2 552 meter upp till toppen.
  • Volcan de Agua (Vattenvulkanen) – 5 timmar, 3 766 meter, svårast. På Agua finns det både tv-antenner, ett kraschat flygplan och en fotbollsplan. Många turister ger sig upp hit själva, för att den ligger närmast Antigua, men risken att bli rånad är mycket stor. Mer monoton natur än Acatenango. Trots att den tar kortare tid att bestiga än Acatenango och Fuego, påstar vissa att Agua är svårare på grund av den tuffa naturen.
  • Volcan de Fuego (Eldsvulkanen) – 7 timmar, 3 763 meter. För att ta sig upp på Fuego, börjar man med att klättra upp för Acatenango och sen byter man spår. Mer teknisk hike. Du kan få uppleva att hela vulkanen skakar som ett åskoväder. Man kan gå hur långt upp som helst, men arrangörerna har en viss gräns där de stannar.
  • Acatenango – aktiv, högst. 7 timmar, 3 976 meter. Tredje högsta vulkanen i Centralamerika. Från toppen kan du en klar dag se Stilla Havet, Atitlan-sjön, Mexico, El Salvador och Belize. Vulkanen Tajumulco nära staden Xela, 4 220 meter, är Centralamerikas högsta punkt.

    Tänk på: Du behöver inga förkunskaper för att genomföra en vulkanhike, men det skadar inte att vara i någorlunda fysisk form. Hikingen upp på Acatenango är krävande, men man tar många pauser för att samla krafterna. Ta med mössa, vantar och halsduk (oftast lånar arrangören ut detta), eftersom det kan vara riktigt kallt på toppen. Pannlampa kommer absolut till användning. Tåliga skor, speciellt for Pacaya, då skorna kan smälta eller gå sönder av den hårda och ibland varma lavastenen.

2 kommentarer på Vulkanhiking i Antigua

  1. jennie

    vilken resa du varit med om. tack för all information. Jag kommer göra centralamerika september-november, och har börjat klura på vad jag vill göra. Har du mer tips och info så hör gärna av dig!

Svara till