Tokyo – Guide A till L

Japan är än lekande lätt, än motsträvigt svårt.

Tokyo är så stort, tycks så oändligt, att till och med den japanska regeringen har svårt att definiera staden. Var börjar den? Var slutar den? Hur ska man som en liten turist ha möjlighet att orientera sig i en stad som ömsom tycks hysterisk, ömsom meditativ; ömsom är ful, ömsom hjärtslitande vacker; ömsom tar emot dig med öppna armar, ömsom ger dig en fullständig utfrysning? Det är inte alltid lätt, men knepet som stavas kunskap finns att tillta. Här följer en del sådan som underlättar den, i övrigt ganska oundvikliga, kulturneuros som världens coolaste stad kommer att försätta dig i.

Adresser
Ett gissel även för många japaner. Centrala Tokyo består av 23 såkallade ku och har ett invånarantal på cirka 8 miljoner. Det som officiellt kallas för Metropolitan Tokyo är dessa 23 ku samt 26 så kallade shi, som finns i västra Tokyo. När Greater Tokyo kommer på tal räknas även omgärdande regioner som Kanagawa och Chiba in, eftersom den urbana expansionen är obrutet sammanhängande. Det gör Tokyo till världens största stad med ofattbara si så där 35 miljoner invånare.
 
Att det inte alltid är lätt att hitta där är kanske inte så konstigt, men ett dumt adressystem gör inte saken bättre. Stora gator kallas för dōri och har, till skillnad från de flesta andra, ofta ett namn. Många gånger innehåller adressen inledningsvis namnet på en byggnad, som platsen ligger i eller i närheten av, tillsammans med vilken våning, till exempel F3 som i våning (floor) 3 eller B2 som i källarplan (basement) 2.
 
Detta följs av tre siffror. Varje ku består nämligen av cirka 10 stycken kinjo, grannskap, som i sin tur består av 3-4 chome som brukar vara mellan 30 och 50 kvarter stora. Inom varje chome är kvarteren individuellt numrerade, så att det kan bli så förvirrande att kvarter nummer 4 ligger intill kvarter 39. Den första siffran i en adress indikerar husets chome. Den andra siffran indikerar vilket kvarter i detta chome. Den tredje siffran är själva husnumret i kvarteret.
 
Efter trippelnumret följer namnet på kinjo och avslutningsvis vilken ku. Svårt att hänga med? Det är du inte ensam om. På många hemsidor, visitkort och liknande finns det därför en karta intill adressen för att underlätta proceduren att hitta dit. Husen står i nummerordning – oftast.

Banker och betalning
Banker är i allmänhet öppna 9-15 på vardagar. Många bankomater godtar inte utländska kort. För att slippa jaga en som gör det, kan det vara värt att istället gå direkt till Citibank som godtar internationella VISA-kort och MasterCard.

I övrigt är Japan fortfarande i mångt och mycket ett land man betalar kontant i, särskilt på restauranger som är traditionellt japanska. Enklast är det därför att göra det till en vana att betala så för att slippa bekymmer.

Dricks
Något du inte behöver ägna en tanke åt i Japan. Det existerar helt enkelt inte.
 
El
100 volt och platta stickkontakter (precis som i USA).

 
Flygbiljetter
Ligger vanligtvis någonstans mellan 7000-9000 SEK tur och retur.

Gai(koku)jin
Det japanska ordet för utlänningar. Oftast inte menat nedlåtande, bara som ett konstaterande: man är ju trots allt det.
 
Hemma hos
Det är inte vanligt i Japan att träffas hemma hos varandra; det gör man på diverse restauranger. Blir du mot förmodan inbjuden i ett japanskt hem är det kutym att ta av sig skorna, ha med en gåva och försöka följa de japanska vett och etikett-reglerna. Japaner har emellertid en hög toleranströskel för gaijiner som inte ”vet hur man ska bete sig”, men naturligtvis uppskattas det om du har lagt manken till och lärt dig det mest elementära.
 
Hotell
Du kan hitta allt från femstjärniga västerländska lyxhotell till kapselhotell till övernattningsmöjligheter i tempel. Personligen rekommenderar jag att försöka bo åtminstone några nätter på ett ryokan, ett traditionellt japanskt värdshus som ofta ger en behaglig inblick i hur det japanska vardagslivet kan se ut med allt från skjutdörrar till futon-madrasser och möjlighet att bada onsen. Ett annat tips är att bo på minshuku, ett traditionellt japanskt vandrarhem som ofta är familjeägt. Beroende på säsong och standard varierar övernattningspriser mellan ¥2000 till hur nästan mycket som helst…

Hyrbil
Att utforska japanska storstäder med bil är inte direkt att rekommendera eftersom den japanska kollektivtrafiken är utmärkt och lättnavigerad. Vill du ändå hyra en bil, till exempel för att ta dig till avlägsna platser på landsbygden, bör du se till att ha införskaffat ett japanskt eller internationell körkort innan du lämnar ditt hemland.

 
Högtider
Det japanska året har mängder med årliga högtider. Allra viktigast är nyåret, shogatsu, vars firande ibland sträcker sig ända fram till 3 januari. Andra betydelsefulla högtider är Golden Week i slutet på april/början av maj, som består av inte mindre än fyra helgdagar utspridda på en vecka, och Obon som infaller 13-15 augusti och är den buddhistiska motsvarigheten till kristna Allhelgona. Under året infaller även mängder av matsuri, lokala shintofestivaler, och förstås det populära hanami-firandet då sakuran, körsbärsträden, slår ut på våren.
 
Internet
Tillgången till Internet är hög i Japan. Internetkaféer finns det gott om. På översta våningen på Apple Store i Ginza surfar du dessutom gratis (det vill säga om du kommer åt någon dator). Har du en laptop med wifi finns det även gratis trådlöst på sina ställen.
 
Jordbävningar och tyfoner
Det finns en stor möjlighet/risk att du kommer att uppleva någon typ av skalv om du befinner dig i Japan en tid, ofta inte värre än att du märker av det utan att någonting farligt sker. Många japaner inser dock att förr eller senare kommer ”the big one”, men eftersom det inte finns någonting att göra åt faran är det bara att fortsätta leva som vanligt.

Man använder en speciell motståndskraftig byggnadsteknik och de flesta japanska hem/hotell har jordbävningskit med vatten, mat, ficklampor, en radio och första hjälpen-artiklar. Lär dig var nödutgångar finns när du är inomhus. Om olyckan skulle vara framme: undvik platser där det finns risk för fallande föremål och försök lyssna på nyheter för att hålla dig uppdaterad. Risken för tyfoner är som störst i september och oktober.
 
Kriminalitet
Fortfarande generellt låg. Tokyo är en förvånande trygg stad. Givetvis ska man inte vara naiv, men det är fortfarande möjligt att känna sig säker i stort sett var som helst, när som helst.
 
Koban
En såkallad koban är en polisbox som finns runt alla stationer och större korsningar. De är till för att bistå vid mindre problem, så har du till exempel svårt att hitta en adress är det precis det de är till för att hjälpa dig med.
 
Kartor
Det finns kartor – ibland på japanska, ibland på engelska, ibland både och – i de flesta korsningar och invid de flesta tunnelbanestationer. Att du inte går vilse finns det förstås ingen garanti på, men det är väldigt skönt att åtminstone kunna orientera sig lite.

 
Konbini
Samlingsnamn på närlivsbutiker, vilket det bokstavligt talat kryllar av i Tokyo. Vanligast är AmPm, Sunkus, Lawson, Family Mart och 7-Eleven.
 
Läkare & sjukhus
Som resenär bör du givetvis se till att ha en bra sjukförsäkring när du reser utomlands, så även till Japan. Blir du sjuk, kontakta Tokyo Medical and Surgical Clinic, öppet mellan 08:30-17:30 på vardagar och 08:30-12 på lördagar. Adressen är 2F Shiba-koen Building, 3-4-30 Shiba-koen, Minato-ku – mitt emot ingången till Tokyo Tower.

4 kommentarer på Tokyo – Guide A till L

 1. Peter Lindqvist

  Konbini = convenience store. 😀
  Något av det svåraste, mest irriterande, och samtidigt mest roliga med att lära sig japanska, är när man stöter på denna ambition att pressa in en massa engelska ord i det japanska språket, fast det egentligen inte går. :p

  Tack för goda tips!

 2. Marcus

  någon som varigt i tokyo? och har erfarenhet av hostels och youkans behöver man lakarn?

  / Mackan

 3. Axel

  Intressant artikel! Ska själv bege mig dit i slutet av Maj. Som sagt, har du någon erfarenhet av vandrarhemmen i Tokyo? Hur kan dagsbudgeten se ut för en backpacker?

  Tack på förhand

Svara till