Vardag i Nicaragua

För några månader sedan flyttade 25-åriga Lena och pojkvännen till Nicaragua. Vi ställde Lena några frågor om hennes flytt och om det ganska okända landet bland svenska resenärer.

Berätta om dig själv!
Jag läste vid jur.kand.programmet i Göteborg, men var aldrig så där die-hard inriktad på att ge mig in på åklagar/försvar/domarbanan eller massproducera bouppteckningar på Fonus. Istället var, och är, jag mer intresserad av företagsekonomibiten och internationella frågor, så jag läste mycket sådant vid sidan av och kände mer och mer att jag vill testa att leva utanför Sverige innan jag blev färdig jurist. Trevligt nog tyckte Svenska Institutet exakt likadant och gav mig och min pojkvän stipendium så vi kunde läsa ryska i Moskva under ett år. Vi flyttade dit hösten 2004 när jag gått klart basdelen av juristutbildningen, och när läsåret var slut fortsatte vi till Mexico istället för att åka hem till Göteborg.

Varför flyttade du till Nicaragua?
För att det ligger vid havet (två hav till och med!) och har flera fina sjöar och floder.

Vad gör du nu i Nicaragua?
Lite allt möjligt. Jag studerar på distans, driver några hemsidor och frilansar en del som skribent. Min pojkvän gör ungefär det samma, och spelar en del poker (själv är jag allergisk mot spel sedan min tid som dealer på ett kasino). Så egentligen kan man inte säga att jag jobbar i Nicaragua, jag bor bara här medan jag jobbar. Fast jag är inte helt främmande för att någon gång i framtiden sticka ut åtminstone en tå ur Internet och sätta igång off-line projekt i den här delen av världen.

På brittiska UD:s sida varnas många turister för den höga brottsligheten. Är det något ni märkt av?
Nej, inte alls. Å andra sidan märkte vi inte av någon brottslighet i Moskva heller, trots att vi hela tiden fick höra att Moskva skulle vara livsfarligt för utlänningar. Vi kanske har haft tur hittils, eller så anses vi av olika anledningar som olämpliga mål. Jag är givetvis medveten om att jag förmodligen kommer utsättas för brott under min livstid, precis som jag förmodligen skulle utsättas för det någon gång om jag levde i Sverige i 100 år. Men jag är inte rädd. Kanske skulle det ändras om jag var tvungen att uppleva något väldigt traumatiskt, men än så länge känner jag mig oerhört trygg i Nicaragua. Nämnas ska dock att vi bor i Granada i Nicaragua som är en extremt lugn stad. Den kallas för ”mormorstaden”/”kvinnornas stad”, för varje gång det varit krig eller oroligheter i Nicaragua har alla högt uppsatta militärer och politiker, oavsett vilken sida de hållt på, skickat mammor, mormödrar och andra kvinnliga släktingar hit.

Hur skulle du beskriva Nicaragua?
Hmm. Jag har ju bara bott i Nicaragua sedan den första juni och jag har varit i Granada med omnejd hela tiden, så egentligen kan jag bara beskriva den här delen av landet. Det är oerhört vackert med en i det närmaste explosiv växtkraft. Om du har besökt Chiapas eller Guatemala skulle du nog känna igen dig en del.

Vilka tips har du till resenärer som vill åka dit?
Återigen, jag har inte rest runt i Nicaragua ännu så ta mina råd med en nypa salt. Personligen tycker jag att man ska dra nytta av att Nicaragua är så smalt och billigt, och passa på att njuta av surfing i Stilla Havet och dykning i Karibien under samma resa. Nicaraguas Atlantkust är ju trots allt en del av Karibien, men säger man ”Nicaragua” tänker de flesta våld-anarki-fattigdom-smuts. Säger man däremot Dominikanska Republiken associerar de flesta det med lyxsemester-långa sandstränder-glada människor. Detta trots att världen inte riktigt är så enkel och det faktiskt är i princip samma typ av miljö vi pratar om. Så, om du vill verka som en cool och modig resenär men innerst inne drömmer om att äta hummer varje dag (för cirka fem USD portionen) och dricka fruktdrinkar på stranden så är Nicaragua den ultimata destinationen.

Ett av mina främsta tips är helt enkelt att se till att njuta av Nicaragua. Om du ser det som en livsfarlig strappatssemester som ska ge dig adrenalinkick efter adrenalinkick eftersom du ständigt hamnar i eldstrider med paramilitärer och knarkkungar kommer du nog bli rejält besviken. Det verkar tyvärr som att många bara reser igenom Nicaragua för att kunna pricka av det på sin besökta länder-lista på väg till Honduras eller Costa Rica, men inte riktigt vill/vågar stanna. Har ni planerat att stanna lite längre i till exempel Costa Rica för att vila och njuta av djur, natur och kultur så tycker jag att ni ska överväga att testa Nicaragua istället. Mindre utvecklad turismsektor, ja, men på många sätt är det bara ett plus. En av de saker jag gillar med Granada är just att folk här är fullt upptagna av sina egna liv (trots att Granada är oerhört välbesökt av turister jämfört med resten av landet). När jag går på marknaden så är människor trevliga och vänliga, men absolut inte pushiga.

Jo, ett tips till som inte bara gäller Nicaragua – res på höjden, inte bara på bredden. Blir det för varmt nere vid havsnivån för dig så åk upp i bergen och bada i vulkansjöarna. Svalare klimat och underbar natur.

Det sista tipset gäller språkstudier, Nicaragua har väldigt många språkskolor med extremt flexibla scheman. Här i Granada kan man läsa tio timmar/vecka för 39 USD och får ofta generösa rabatter om man vill stanna längre än två veckor. Många skolor ordnar även boende i familj, volontärarbeten, danskurser, matlagningskurser etc om man gillar sådant. Det är visserligen mycket dyrare att ta sig till Nicaragua för en språkkurs än att flyga till Spanien, men man får å andra sidan en rejält annorlunda upplevelse och lever mycket billigare under tiden. Priset ovan är för Granada som är en av de dyrare städerna generellt sett. Vill man ut till mindre ställen skulle jag gissa att priset sjunker rejält men jag har inte gjort någon research eftersom jag bor i Granada.

Flygbiljetter mellan Europa och Nicaragua är oftast väldigt dyra. Vill man flyga till Centralamerika kan man spara en hel del på att flyga till Costa Rica istället och sedan ta bussen till de övriga länderna. Många som kommer hit har också flugit till Mexico City och sedan rest ner genom centralamerika.

Vilka är de största skillnaderna på din vardag i Sverige och den i Nicaragua?
– Att jag inte har några lektioner eller arbetstider att passa, i Sverige gick jag ju i skolan och jobbade som timanställd.- Att jag alltid vet vad det kommer bli för väder. Varmt och spridda skurar.- Att jag inte behöver diska själv.- Att inomhus och utomhus flyter ihop.- Att allting är nära, jag promenerar överallt i staden och utanför.- Att det mesta är billigare.- Att min spanska är extremt mycket sämre än min svenska.- Att jag knappt känner någon här än.

Tror du att Nicaragua kan bli ditt hem för resten av livet?
Ja, jag tror det skulle kunna bli mitt hem för resten av livet. Men det är svårt att säga efter mindre än en månad i ett nytt land. Det beror ju givetvis också på hur Nicaragua utvecklas politiskt. Om den mest vänsterextrema sortens sandinister kommer tillbaka och gör om landet till ett mini-Sovjet skulle det nog bli svårt för mig att stanna.

2 kommentarer på Vardag i Nicaragua

  1. Sofie Karlström

    Hej Lena! Jag bodde i Granada i 3 månader i våras, och längtar tillbaka otroligt mycket. Känns som att jag lämnade en stor del av mitt hjärta där… Jag håller med dig om att Nicaragua inte krigspräglade stämpel, men en sak som dock är fruktansvärd är det utspridda korruptionen som finns överallt. Dessutom är kvinnors rättigheter i praktiken ungefär lika med noll. När jag var där umgicks jag bara med nicas, och det anses helt normalt att t.ex. bli slagen av sin pojkvän. Jag tror också att jag skulle kunna bo en längre tid i Nicaragua, men det jag hade otroligt svårt för var att man sällan kan lita på andra människor, och i längden blir det oerhört påfrestande. Önskar dig lycka till med allt!

Svara till