Inblick i det sydafrikanska köket

Något många påpekar efter att ha besökt Minna nere i Kapstaden är den goda maten där nere och detta har nu inspirerat Minna till att skriva lite om det underbara sydafrikanska köket och tipsa om några restauranger i och runtom Kapstaden.

Det kryllar av restauranger I Kapstaden och utbudet är enormt med ett antal olika internationella kök representerade. Små kinahak, italienskt, franskt, indiskt, amerikanskt, engelskt, tyskt, afrikanskt – allt finns här i en salig blandning och ofta har man kombinerat flera “cuisines” I en restaurang.
 
Eftersom Kapstaden ligger vid havet, specialiserar många restauranger sig på skaldjur och fisk och storsäljaren är Rock lobster (crayfish) eller havskräfta.
 
Portionerna är oftast stora, till ett mycket rimligt pris. Ok, inte jämförbart med ställen som Thailand, men ändå. Man kan lätt komma undan med en tre rätters måltid för två och dela på en flaska vin för under 400kr. Och det är på en finare restaurang.
 
Vill man äta billigt i Kapstaden ska man undvika V&A Waterfront, området nere vid hamnen med oräkneligt antal restauranger och stort shoppingkomplex. Waterfront är jättetrevligt att promenera runt i och definitivt värt ett besök men just på grund av den stora mängden turister, ligger priserna högt.
Om man ändå vill uppleva atmosfären nere I Waterfront så finns det ett flertal mycket bra restauranger att välja på och några av mina personliga favoriter listas längre ned.

Så hur ser det sydafrikanska köket ut?

Detta är en ganska komplicerad fråga eftersom Sydafrika som land är väldigt mångkulturellt och maten likaså. De flesta restauranger serverar välkända internationella rätter varvat med några inhemska rätter. För att förstå varför det serveras samosas, curry och boerewors på ett och samma ställe behöver man ha lite inblick I Sydafrikas historia.
 
Kapstaden grundades 1652 när Holländska Ostindiska kompaniet behövde etablera en halvvägstation för sina handelsskepp på väg till Indien. Resan till Indien var tuff och sjömännen drabbades ofta av skörbjugg och andra sjukdomar på grund av den dåliga maten ombord så man byggde en liten fästning (som i dag kallas Castle of good hope) och började plantera grönsaker i vad som än i dag kallas Company’s garden.
 
Så småningom behövdes även andra byggnader och till detta skeppade man slavar från kolonier som t ex Java, Ceylon, Indonesien och även östra afrika. Dessa slavar såldes sedan till bönder för att hjälpa till med matproduktionen men också som arbetskraft till att bygga upp Kapstaden.
 
Med sig hade dessa slavar kunskapen om kryddor och en helt annorlunda matkultur mot vad holländarna var vana vid. Slavarna fick vara lite mer försiktiga med kryddorna när de skulle servera mat till sina holländska husbönder som inte alls använde kryddor på samma sätt i sin matlagning och på så vis skapades “Cape Malay”, milda men kryddiga maträtter med mycket asiatiska influenser. Personliga Cape Malay favoriter är: Bobotie (ungefär som en shephard’s pie fast kryddigare) Sosaties (grillade lammspett), och chilli bites (kryddiga friterade bollar).
 
Holländarna tog givetvis också med sig maträtter från hemlandet och britterna likaså och därför har i dag Sydafrika ett väldigt annorlunda och fascinerande kök.

Braai & Biltong

Något som sydafrikanerna är ruskigt bra på är vad de kallar Braai, en sk BBQ. Det är ett riktigt projekt där man grillar med ved och killar kan diskutera valet av träslag och marinad etc. i timmar. En riktig konst. Man samlas ett helt gäng hemma hos någon för att njuta av grillat, några öl och goda vänners sällskap. Braai favorit är Boerewors, en kryddig hemmagjord farmarkorv som serveras med Chakalaka, en stark relish. Snoek, en fisk, fungerar också utmärkt på grillen och nästan ännu godare rökt.
 
Biltong som kan liknas lite vid amerikanska Beef Jerky (fast godare), är kött som kryddats och torkats för att sen skivas upp och ätas I mindre bitar, gärna till öl istället för ölkorv. Finns ett oräkneligt antal olika sorters Biltong att köpa gjort på biff, kudu, springbok eller struts och även kryddorna skiftar. Finns att köpa vakumförpackat och det är något jag alltid får order om att köpa med till Sverige.

Tips på restauranger

Jättesvårt att tipsa om restauranger eftersom det helt beror på vad för slags budget man har så jag har listat några alternativ i och runt om Kapstaden utan att ha funderat alltför mycket på pris utan mer på kvaliteten på maten och servicen. Servicen är generellt helt ok men tänk på att beställa in notan i tid för det kan ibland dröja och precis som i många andra länder brukar man lägga 10-15% dricks. Ett annat tips är att har man t.ex. varit uppe i vindistrikten och köpt på sig vin kan man ofta ta med sig flaskan till restaurangen och de öppnar och serverar vinet för en liten corkage fee. Dryck är för övrigt mycket prisvärt. En öl kostar mellan 10-13  kr, ett glas vin ca 15 kr och en flaska vin från 50 kr och uppåt.

2 kommentarer på Inblick i det sydafrikanska köket

  1. Millie

    Jag saknar The Brass Bell i Fishhoek på din lista. Bästa seafood restaurangen i CPT! Under mina fyra år i Kapstaden (1998-2002) åt vi där minst en gång i veckan när det var säsong. Rekommenderas varmt!

  2. Haw

    Hej

    kul att du uppmärksammat Mesopotamia. Råkade själv in där och älskade stället. De driver även Baran theatre bar nere vid torget. Riktigt koolt ställe i samma anda.

Svara till