Nio underbara öar i Andamanhavet

Koh SimilanVad skulle ni säga ifall Amaru berättade att han känner till ett antal öar bestående av granitklippor, tropisk djungel och vita stränder, allting omringat av ett turkosfärgat hav?

Similanöarna ger nio olika öar att välja mellan som alla erbjuder just detta, plus mycket mer. Amaru guidar till ett tropiskt paradis.

1982 deklarerades området som nationalpark och är även listad på världsarvslistan. Alla båtar som besöker området måste följa stränga regler (de bara får använda sig av bojar som redan finns, fiskeri är förbjudet m.m.) för att bevara området för framtida generationer.
 
Mellan den 16:e maj och 15:e november så är nationalparken stängd på grund av regnperioden. Den bästa tiden att besöka öarna på är mellan februari och april, vädret är då bäst samt att man inte behöver dela öarna med alla som är här under jul och nyår. Det är också den bästa säsongen för att se manta och valhaj.
 

 
Namnet Similan kommer från språket ”Yawi” och betyder ”nio”, vilket är antalet öar i gruppen. De är numrerade från 1 – 9 räknat från den sydligaste och har följande namn:

 • Similan nr. 1 – Koh Huyong
 • Similan nr. 2 – Koh Payang
 • Similan nr. 3 – Koh Payan
 • Similan nr. 4 – Koh Miang
 • Similan nr. 5 – Koh Ha
 • Similan nr. 6 – Koh Payu
 • Similan nr. 7 – Koh Hin Pousar
 • Similan nr. 8 – Koh Similan
 • Similan nr. 9 – Koh Bangu

Två andra öar som räknas in i nationalparken men som inte är en del av Similanöarna är Koh Bon och Koh Tachai.

Att ta sig till öarna

Öarna ligger 60 km från Taplamu hamn som är strax utanför Khao Lak. Resan dit tar allt mellan 1-5 timmar beroende på vad för slags båt ni befinner er på. Avståndet till Phuket är ca 120 km och tar självklart längre tid.
 
Även om det finns ett helt gäng företag i Phuket som lovar direkta resor till och från öarna, så kommer de flesta av dessa företag att sätta er på en minibuss som kör er 100 km upp till Taplamu innan ni ens ser en båt.
 
Det bästa alternativet är att basera er i Khao Lak och därifrån göra era turer till Similanöarna. Det är enkelt att ta sig hit med direktbuss från Bangkok (ta bussen på den södra busstationen, Sai Tai Mai). Resan tar ca 13 timmar och har priser från 450 baht och uppåt (ta expressbussen som går till Phuket och inte den som tar er till Surat Thani).
 
Flyger ni till Phuket så finns möjligheten att hoppa in i en taxi, vilket bör kosta runt 1000-2000 baht, eller att ta lokalbussen. Bussen är visserligen betydligt billigare (runt 30 baht), men ganska omständig. Först måste ni ta er till huvudvägen vilket är ca 3-4 km från flygplatsen, när ni väl kommer fram så tar ni bussen norrut. Bussen ni vill ta går mot Khao Lak, Takua Pa och Ranong (se till att fråga chauffören var han ska då en del av bussarna viker av mot Krabi). Det finns även möjlighet att ta tåget till Surat Thani och sedan bussen därifrån till Khao Lak.

Information om the olika öarna

Av de nio öar som Similans består av så är man bara tillåten att landstiga på två av dem, ö nummer 4 (Miang) och 8 (Similan). De andra kan besökas men bara för snorkling och dykning.
 

 

Koh Similan

Ö nummer 8 är även den största av öarna och har den mest skyddade bukten av dem alla, den så kallade ”Donald Duck Bay”. Bukten har fått detta namn på grund av granitformationen som liknar den kända Disney figuren.
 
Det går att klättra upp till den kända stenen (skor är att föredra) för en enastående vy över bukten och är ni sugna på mer vandring så innehåller ön en 2.5 km lång vandringsled. Det finns möjlighet att tälta här, antingen med ett eget tält eller genom att hyra ett av de tält med tältsängar som erbjuds.

Koh Miang

Den 4:e av öarna är den näst största ön och också nationalparkens högkvarter. Ön innehåller två vackra vita stränder, separerade av en 10 minuters gång genom ön. Under vandringen så är det inte ovanligt att se djur som ”Nicobar Pigeon”, ”Hairy-Leg mountain land crab”, ”Fruitbats” samt Stora ”Monitor Lizards”. Se också till att inte missa vypunkten från toppen av ön, vandringen hit tar ca 15-20 minuter (även här skulle jag rekommendera er att använda skor) men utsikten är helt klart värd besväret!

På den här ön finns möjligheten att övernatta i tält samt bungalows med a/c.

Koh Huyong

Den sydligaste av alla öar, ö nummer 1, har den längsta, bredaste och vackraste av alla stränder. Tyvärr så tillåter inte nationalparken att turister landstiger på ön då havssköldpaddor använder den för att lägga sina ägg.

Koh Bon

Ön har ingen strand alls och på grund av allt dynamit fiske som pågick här så är de flesta av korallerna döda, men eftersom chansen att se mantor är absolut störst här så är ön väldigt populär bland dykbåtarna.

Koh Tachai

Den nordligaste ön i nationalparken innehåller många vackra sandstränder samt bra snorkling och dykning.

Att ta sig mellan öarna

Om ni väljer att göra en liveaboard eller snorkling/övernattningstur så behöver ni inte tänka på transport mellan öarna. Om ni däremot anordnar allt själva så finns det möjlighet att ta er mellan öarna genom nationalparken. De erbjuder en del olika snorklingsturer samt transport mellan öarna med priser som startar från 150 baht och uppåt.

Övernattning på öarna

Det finns tre olika sätt att övernatta på öarna:

 • Liveaboard dykbåt
 • Snorkling/övernattning
 • Att tälta på ö 4 eller 8 eller bo i bungalows på ö 4

Det finns mängder med liveaboards att välja mellan, tänk bara på att dessa båtar är gjorda för dykare och är inget alternativ för snorklare och icke-dykare då de spenderar nästan all tid på båten. Vissa operatörer erbjuder snabbåtar ut till Similanöarna, snorkling under dagen och sedan övernattning i tält på öarna. Ett bra alternativ som erbjuder lite av allting.
 
Koh Similan (ö nummer 8) så kan ni antingen sätta upp ert eget tält eller hyra ett redan uppsatt tält med tältsängar, kuddar, täcke och myggnät. Dessa tält kostar cirka 600 baht att hyra och bokning i förväg är rekommenderat.
 
Koh Miang erbjuder förutom samma tält (ej egna tält på denna ö dock) också 20 bungalows med a/c och toalett. De är enkla men rena och är det enda alternativet ifall ni inte gillar tält. De kostar ca 2000 baht att hyra per natt och återigen så rekommenderas bokning i förväg.

Från vad jag har hört så kan det vara ganska bökigt att försöka boka direkt via nationalparken. Ifall ni inte lyckas så kan de flesta dykföretag m.m. i området ta hand om det åt er.

Nattliv och Underhållning

Sugen på att parta och shoppa? Då har ni verkligen kommit till fel ställe. Det finns en liten restaurang på Koh Miang och en ännu mindre på Koh Similan men det är också allt som finns…. med andra ord, inget nattliv!

Är ni å andra sidan här för att slappa och ta det lungt så kommer ni inte att bli besvikna. Det enda som finns att göra är att sola, bada, snorkla, dyka, vandra samt beskåda djurlivet.

Dykning? Jag antar att jag inte behöver nämna att Similanöarna är världskänt för dess suveräna dykning och snorkling.
 
Ett par av de bästa dykplatserna är ”Christmas Point”, ”Elephant Head Rock”, ”East of Eden”, ”Koh Bon” samt ”Richelieu Rock” (visserligen så är denna dykplats en del av Surin nationalpark men den är inkluderad i varje liveaboard på grund av att den innehåller mängder att se samt erbjuder den bästa chansen att se valhaj).
 
Förutom chansen att se valhaj och mantor så kan ni runt Similans också se leopardhajar, olika slags revhajar, havssköldpaddor, barracudor, Triggerfish, Angelfish, Nudibranch, Ghost Pipefish, Lionfish, Bumphead Parrotfish, Napolean Wrasse och många många fler…

6 kommentarer på Nio underbara öar i Andamanhavet

 1. Robin

  Similan är inte vad det varit… Turismen har påverkat dessa öar alldeles för mycket senaste tio åren. Dynamitfiske sker fortfarande, båtar river upp revet med förtöjningslinorna vid stränderna, skräp hittas överallt… Vi påverkar dessa öar alldeles för mycket genom att besöka dom. Låt dem förbli ett världsarv för kommande generationer. Antalet och vilka typer av båtar måste begränsas skarpt (speedboats framförallt). Thailändarna har svårt att hantera massturismen.

  Ska du till Similan – åk med en större, länge etablerad och seriös båt/dykfirma i alla fall.

 2. Amaru Medina

  Kan hålla med när det gäller snabbbåtarna, de är riktigt irriterande när man är ute och snorklar eller badar längs stränderna. Tyvärr så finns det inte många andra alternativ att ta sig ut till öarna om man inte vill dyka.

 3. martin

  Vilken toppenartikel, hade aldrig hort talas om dessa oar innan men vill skriva att jag gillade artikeln och fick en ny ide tills jag aterkommer till asiens skonhet
  tackar!!

 4. Mikael G

  Tack för en bra artikel! Besökte öarna i januari i år och det var nog de tre bästa dagarna i mitt liv. Åkte under tre dagar med en båt där det inte slängdes något överbord. Vi fick inte mata fiskar eller ens vidröra koraller enligt vår guide. Instämmer helt med Robin. Ta tid på dig och kör ett sådant alternativ om du skall dit.

 5. amanda

  inte ENS röra korallerna!? sånt skrämmer mig.
  Tur att dom upplyser om detta då. eftersom det undgått en del av våra oupplysta
  bröder och systrar.

  hur kan man ha missat att det dödar

Svara till