Liftarens guide till Kalifornien, del I

Om du ska göra en road trip i ditt liv, så ska du göra den i Kalifornien. Få platser i världen har lika många upplevelser att erbjuda som USA: s gyllene stat. Gör som jenkarna själva – köp, hyr eller sno en bil och ge dig ut på Kaliforniens breda vägar.

Nedan följer ett förslag på en rundresa i norra Kalifornien med utgångspunkt i San Francisco. På bara någon dag kan man se världens högsta träd, bada i heta källor, dricka utsökta viner och köra på världens mest berömda kuststräcka. Allting inramat av norra Kaliforniens böljande, vackra landskap.
 
Den som behöver använda Internet under resan bör ta med en egen laptop. Det är väldigt ont om Internetcaféer i amerikanska städer, samtidigt som många motell erbjuder tillgång till trådlös uppkoppling. Bästa tiden att göra resan är vår och höst då himlen ofta är blå, landskapet färgglatt och priserna relativt låga. Första steget ut på vägarna är att få tag i en bil.


 
Bilen
En bil är absolut nödvändigt för att utforska Kalifornien. På nedanstående länk finns alla nödvändiga tips och information om att hyra bil i Kalifornien samlade. Det går även att boka hyrbil till förmånliga priser på sidan.


 
San Francisco
En utmärkt bas för att utforska norra Kalifornien. San Francisco är en rolig, vacker, och långt ifrån amerikansk stad som förtjänar flera dagars upptäckande. Med amerikanska mått är det en dyr stad men precis som i Los Angeles så bestäms kostnaden till stor del av var i staden man vill bo. Nyckeln till att leva billigt i San Francisco är att bo i the Mission, ett mångkulturellt distrikt där spanska fungerar lika väl som engelska. Här kan man äta burritos för fem dollar, kinesisk mat för lika mycket och indisk mat för några dollar till.
 
Elements hostel har ett bra, centralt läge på Mission street. 60$ kostar ett dubbelrum, 23$ för ett 6 bäddsdorm, 20$ för ett 12 bäddsdorm. Deras hemsida påstår att de har kök, som i verkligheten består av en gammal mikrovågsugn placerad i tvättstugan. Rummen är tråkiga och frukosten en ren katastrof men det är ändå ett av de bättre boendealternativen i området. Två datorer med bra Internetuppkoppling finns att använda gratis för gästerna. Undvik dock vandrarhemmet El Capitan som ligger ett stenkast bort på samma gata. Märklig personal, dålig stämning och brandfarliga rum gör att det aningen lägre priset inte väger över.
 
Burritos är själva grunden för att hålla matkostnaden nere, och det gäller i hela Kalifornien. Det är ett slags tunnbröd fullpackat med ris, guacamole, bönor, sallad, köttfärs och andra läckra tillbehör. I the Mission finns de att köpa överallt. Poncho villa ligger på Valencia och 16th och kan ha stadsdelens bästa burritos. Och det säger inte lite.

Bönor och ris har dock en tendens att bli tröttsamt i längden. När magen och smaklökarna längtar efter något annat bör man söka sig till Haight street som har ett enormt utbud av restauranger från världens alla hörn. Bland dessa utmärker sig Kates kitchen som ligger ungefär där Webster korsar Haight street. Maten är helt enkelt enastående.
 
Golden gate park är en av stadens trevligaste parker. Parken är oerhörd i sin storlek och utforskas bäst med hjälp av en cykel. Vid vackert väder kan en halv dag spenderas här utan att man besöker samma plats två gånger.

Mission Dolores park ligger i the Mission och är betydligt mindre än ovanstående park, men är väl värd ett besök om man är i området. Parken kantas av fina byggnader och träd och erbjuder en strålande utsikt över delar av staden.
 
Chinatown är intressant på många sätt och bör ha upplevts innan man lämnar San Francisco. Här träffar man vissa människor som knappt kan ett ord engelska. Åtskilliga affärer säljer krimskrams, tingeltangel och kopierat blingbling. Inne på de lokala restaurangerna serveras det utsökta dumplings och nudelsoppor, samtidigt som mindre utsökta kackerlackor stryker omkring på golven. Precis om i Kina, med andra ord.
 
En dagsutflykt till Sausalito rekommenderas varmt för de med lite extra tid i staden. Denna idylliska ort ligger precis vid vattnet på andra sidan Golden Gate bron, och nås antingen genom att ta bilen över bron (sväng av vid Alexander ave) eller genom en trevlig färjetur. Färjorna avgår från Fishermans wharf eller Golden Gate ferry terminal.
 
För den som hyrt en bil kan garage vara en nödvändighet. De finns utspridda runtom i staden, bland annat ligger Mission public parking på Valencia och 21th street, ett par stenkast från Elements hostel. Priset är 15$ för ett dygn. Var noga med att kolla öppettider när ni ställer bilen i ett garage då de flesta inte är öppna dygnet runt.
 

 
Montgomery Woods, Orr hot springs & Ukiah
Montgomery Woods är en undangömd, stämningsfull skog som kan nås på tre timmar från San Francisco. Är man ute efter att få en glimt av världens högsta träd (redwoods) är detta ett förträffligt alternativ till Redwood national park som ligger åtskilliga timmar norrut. Missa inte: Färska äpplen och annan frukt som säljs längs vägen. Missa gärna: Att köra på en skunk.
 
För att ta sig till skogen kör man norrut på Highway 101, över Golden Gate bron, i riktning mot Ukiah.

För att slippa den värsta trafiken ut ur staden rekommenderas en tidig avfärd, gärna innan soluppgången. Vid denna tid kommer den norrgående trafiken flyga fram samtidigt som man i mörkret kan urskilja ett ändlöst fackeltåg i de södergående filerna, som tycks stå alldeles stilla. När solen sedan börjar gå upp befinner man sig i ett böljande landskap, bland vackra kullar, olivodlingar och vingårdar. På hösten förvandlas vindodlingarna till röda och eldgula fält som får hela landskapet att se ut som om det stod i lågor.
 
Efter två timmars inspirerande bilkörning når man Ukiah, som är huvudstaden i Mendocino county.
Norra Kalifornien är ett populärt tillhåll för hippies av alla generationer (därav det stora utbudet av ekologiska mataffärer) och Ukiah är inget undantag. Det en hyfsat trevlig stad med avslappnade invånare och fungerar perfekt som bas för utflykter i Mendocino’s vindistrikt och till Montgomery Woods.

Ukiah har massor av motell. Sunrise Inn har fläckfria dubbelrum med rena badrum för 53$, utan frukost. Discovery Inn erbjuder 2 queen beds (fyra personer) för 108 $, inklusive frukost. Båda ligger på North state street.
 
För att ta sig till Montgomery Woods följer man North state street tills en skylt dyker upp för Orr springs road. Sväng in på denna något spartanska väg som ringlar sig fram genom ett vackert kuperat landskap. Efter cirka 45 minuter (21 km) av ständiga kurvor dyker Orr hot springs upp. Här kan man bada i heta källor och njuta av skogens stillhet (ryktet säger dock att vattnet inte längre kommer från naturliga källor, men ärligt talat – vem bryr sig?). 25$ är priset för en hel dag i källorna som garanterat kommer att göra vem som helst avkopplad. Källorna är öppna mellan 10-22.
 
Denna anläggning har även hotell och plats för camping, dock relativt dyrt. Strax efter Orr hot springs når man sedan Montgomery Woods state reserve. Mellan åren 1996 och 2000 hade ett av skogens träd, the Mendocino tree, titeln som hela världens högsta träd (112 m). Därefter upptäckte man ännu högre träd i andra delar av staten. The Mendocino tree är dock inte utmärkt i syfte att skydda det från allt för mycket uppmärksamhet av turister. Vilket det är får fantasin avgöra.
 
Få utländska turister tar sig till denna skog och därför är det ofta lugnt och fridfullt. En led på cirka fem kilometer tar en runt i skogen som lämpar sig perfekt för en stillsam vandring och en picknick.

Efter bara några minuters promenad från parkeringen når man en öppen skogsdunge, där några av de allra högsta träden i skogen (och därmed i hela världen) stoltserar med sin närvaro. Att stå bredvid ett av dessa uråldriga träd, som reser sig mot himlen likt skyskrapor och vars enorma kronor slukar allt solljus, är en upplevelse som ger perspektiv. Det går inte riktigt att förstå hur stora de är förrän man försöker omfamna dem. Inträde till skogen är gratis.
 

 
Mendocino’s vindistrikt
De flesta som reser till Kalifornien för att dricka vin åker till Napa eller Sonoma valley. De vinproducerande delarna av Mendocino county, som besöks av betydligt färre turister, har minst lika goda viner och minst lika vacker natur. Strax söder om Ukiah kan man svänga in på väg 128, även kallad Mountain house road (eller Mt view road, beroende på kartans årgång). Denna väg är oerhört vacker och leder en rakt igenom hjärtat av Mendocino’s vindistrikt, förbi gröna berg, äppelodlingar och givetvis – vingårdar.
 
Längs med vägen dyker ett flertal ställen upp där man kan stanna och prova vin. Yorkville cellars är ett exempel på Mendocino’s mer personliga känsla. Det är en familjeägd ekologisk vingård, mycket vackert belägen på höger sida om man kör västerut, där man kan provsmaka och köpa massvis av utsökta viner. Ofta utan att trängas. Priserna är överkomliga och personalen gästvänlig. Rekommenderas varmt även för icke-vinälskare.
 
Vidare körning på väg 128 leder en in i en tät skog full av skyhöga redwood träd. Som i en underjordisk pelarsal slingrar sig vägen fram bland träden, med bilarnas lyktor som enda ljus. Slutligen lämnar man den mörka skogen, horisonten öppnar sig och Stilla Havet brer ut sig under karga, vindpinade klippor. Världens högsta träd känns då plötsligt avlägsna men gör sig påminda av en påtaglig men inte alltför smärtsam nackspärr.
 
Highway 1
Om man kommer österifrån (via Mt house road) bör man satsa på Fort Bragg som övernattningsställe. Det är en rätt trist stad men är betydligt billigare än trendiga Mendocino en bit söderut. Ebb Tide lodge är ett av de bättre motellen i staden och ligger på Highway 1 som löper rakt igenom staden. 77$ kostar ett rymligt dubbelrum.

Resan från Fort Bragg söderut till San Francisco kan göras på en dag om man startar tidigt, men två är att rekommendera. På vägen bör man definitivt stanna till i Mendocino som är en välbesökt men mycket vacker stad. En annan höjdpunkt på resan är mynningen vid Russian river där man kan se en hel koloni av knubbsälar på strandbanken. Mellan december och mars finns dessutom goda möjligheter att se valar utanför kusten.
 

 
Rundresan fullbordas när man sedan når San Francisco igen. På eftermiddagen kommer de södergående filerna ha gott om utrymme och man kan enkelt navigera fram över Golden Gate bron och ta sig in i staden. Den här gången i solljuset. Del II av denna guide tipsar om en längre rundresa som går österut mot Sierra Nevadas berg och sedan söderut mot öknarna och Los Angeles. Både San Francisco och Los Angeles lämpar sig väl som bas för denna något mer äventyrliga resa, som har en helt annan karaktär och vidgar vyerna för vad USA:s gyllene stat har att erbjuda.

4 kommentarer på Liftarens guide till Kalifornien, del I

  1. Mattias Richter

    När jag hyrt på Enterprise i södra cali så har jag inte betalt extra för att jag är under 21 så länge det inte är på flygplatsen. Vet inte om det bara är så i södra cali eller om det var för att jag har ett californiskt körkort. Det är iaf värt att kolla upp, prova på några olika kontor på http://www.enterprise.com och se vad som dyker upp.

  2. Marre

    Du är ju en pärla på att skriva guider! Intressant, levande språk och vackra bilder! Man blir ba så sugen på att se alla de här platserna! Åker till CA i nov. Ska bli askul å spännande =)

Svara till