Lockande Los Angeles – en första guide

Det är missvisande att säga att Los Angeles är en stad. Delvis på grund av det faktum att det som vanligtvis kallas för Los Angeles i själva verket är ett enormt gytter av närmare hundra städer. Men kanske ännu mer för att Los Angeles är en livsstil, ett luftslott, en fysisk manifestation av all världens möjliga – och omöjliga – fantasier.

Det är därför också svårt att hitta ett ord att sammanfatta Los Angeles med. Märkligt? Tja. Banalt? Svårt att säga emot. Ansträngande? Om man inte har en bil tenderar det att vara det. Bedårande? Bitvis, utan tvekan. Uttrycksfullt? Ja. Gott nog: uttrycksfullt. Det är ett bra ord att försöka fånga något som är både ytligt och kreativt på en och samma gång med. Om man nu alls vill ge sig i kast med att försöka. Undertecknad väljer i stället att i en tudelad guide sammanfatta fjorton nedslag i Los Angeles med fem infallsvinklar inom vardera kategori. Inte helt lätt det heller, men åtminstone lättare.

Missa inte att även läsa Lockande Los Angeles: En andra guide som har de bästa tipsen på shopping, utflykter, nattliv och mycket mer!

5 x stadsdelar

Staden Los Angeles är bara en liten del av allt det som i folkmun omtalas som Los Angeles – vilket i sin tur oftast brukar vara det som innefattas av Los Angeles County. Los Angeles, det vill säga Los Angeles på papper, är med sina fyra miljoner invånare den största staden i countyt.

På plats är det dock lätt att glömma vad som är vad på pappret. Under solen rör det sig om en tämligen svårnavigerad massa av stadsdelar, avskilda städer och distrikt som geografiskt hänger ihop. Vilken adress de nära 20 miljoner invånarna har blir plötsligt mindre intressant.

Delarna sammanlänkas ofta av enorma boulevarder och avenyer som skär genom många av de olika delarna. Reser man med bil är det varmt rekommenderat att inhandla en GPS. Den som tycker att det är en kul idé att vara fotgängare för en stund bör vara inställd på att det kan ta timmar att gå längs en gata som på kartan bara ser ut att vara en stump och att ta sig mellan stadsdelar är i mer än nio fall av tio en lönlös syssla.

HOLLYWOOD (West Hollywood)
Hollywood brukar vara det första namn som dyker upp när någon nämner Los Angeles. I det ryms arketypen för vad den amerikanska drömmen om ett perfekt liv är, mycket på grund av att filmindustrins ursprungliga hjärta bultar här (numera hittar man det däremot i Culver City, Burbank och San Fernando Valley). Verkligheten är brokig och har sin beskärda del av slitna bostadsområden och missbruk. Hollywood är en stadsdel i Los Angeles men det finns också ett West Hollywood (Weho), vilket är en egen stad, och Hollywood Hills, namnet på bostadsområdet som ligger på kullarna norr om Hollywood och West Hollywood.

BEVERLY HILLS (Westwood)
Till skillnad från Hollywood kan Beverly Hills, världsberömt efter en viss tv-serie på nittiotalet, leva upp till de starrbligande visioner som namnet föder. Till Beverlys kullar har de kända och rika lockats i otaliga decennier och alla från Britney Spears, Gene Simmons och Frank Sinatra till Lucielle Ball, Fred Astaire och Marilyn Monroe har slagit ned bopålarna här. Systerstaden Westwood är gemytlig och något mindre högfärdig.

VENICE BEACH (Santa Monica)
Venice Beach är på många sätt en slags antites till stilrena Beverly Hills. Det är resultatet av affärsmannen Abbot Kinneys något kollriga idé om att bygga ett Venedig i Kalifornien. I dag är stadsdelen charmigt bohemisk och en av få som på allvar bjuder in till strosande. Strandpromenaden är omtalad för sina gatuförsäljare, gycklare, muskelbyggare och allehanda udda soldyrkare. I kvarteren innanför plagen ligger fullkomligt förtjusande områden med Kinneys ryktbara kanaler, bra shopping, god mat och konstnärsbostäder.

Santa Monica ligger strax norr om Venice och är som en lite mer välbeställd kusin men inte utan äventyrlig utstrålning.

ECHO PARK (Silver Lake)
Grönt, promenadvänligt, alternativt. Echo Park och själsfränden Silver Lake har länge varit LA:s icke-konformisters främsta tillhåll vid sidan om Venice Beach. Kändisarna som inte vill sätta sitt namn på en brevlåda i Beverly Hills – bland andra Tom Waits, Frank Zappa, Leonardo DiCaprio och Charles Bukowski – har i stället traditionellt hittats här, på något kafé med hemmabakat eller udda konstgalleri. Det som gör Echo Park och Silver Lake särskilt attraktivt för en tillfällig besökare är de coola butikerna och små dunkla barerna med schyssta jukeboxar, det mesta på gångavstånd.

DOWNTOWN (Chinatown)
Skyskrapor och misär. LA:s finansiella distrikt visar upp kapitalismens glänsande fasader sida vid sida med dess hemlösa revers. Downtown har ett gäng kul barer och museer, konserthuset Walt Disney Concert Hall som ligger längs Grand Avenue Cultural Corridor, tågknutpunkten Union Station och Chinatown. Men utan specifik målsättning kan man hoppa över ett stopp i Downtown, det är inte LA:s mest självlysande enklav – förutom eventuellt under sommarens konsertevenemang i Pershing Square.

5 x ta sig runt

LAX
Los Angeles International Airport är med sina nio terminaler en av världens största och den tredje största i USA. Trots att det i området finns inte mindre än sex andra flygplatser, och ett tiotal privata dito, är det framför allt LAX internationella besökare kommer till. Eftersom LA framför allt är en bilburen stad kan det vara knepigt att ta sig till och från flygplatsen. Vid sidan om taxi rekommenderas gratisbussarna som går till Aviation Station som ingår i tunnelbanans nätverk (Green Line). Den mesta nödvändiga informationen går att hitta på LAX:s hemsida.Webben: lawa.org/welcomeLAX

Bil
Det har sagts många gånger: bilen är en del av angelenos livsstil. Det är förstås fysiskt möjligt att vistas i Los Angeles utan bil, men det är en del av upplevelsen att få sitta bakom en ratt. Köerna kan vara mördande och det är tveklöst en fördel att vara en hyfsat van förare i stadsmiljöer för att inte ängslan ska ta kål på nerverna. Vid sidan om det är dock fördelarna med bil många.

Se till att använda bilen för att även upptäcka de många dramatiska naturområdena som finns i närheten av Los Angeles. Glöm inte GPS:en!

Hyra bil i LA
Det bästa sättet att ta sig runt är trots allt att hyra bil i LA. Det går att hitta prisvärda och billiga hyrbilar i Los Angeles med full försäkring. Det finns ett stort utbud av hyrbilsbolag både i centrum och på flygplatsen LAX. För att slippa ta dig vidare med kollektivtrafiken så är det ofta smidigast att hyra bil direkt på flygplatsen. Hyrbilsbolagen har egna bussar som hämtar resenärer från flygplatsen efter ankomst och kör dem direkt till hyrbilscentret. Du lämnar sedan enkelt tillbaka hyrbilen på samma ställe, och hoppar på bussen från hyrbilscentret tillbaka till LAX.

Buss
Det centrala bussnätet i Los Angeles drivs av Metro och är hyfsat enkelt att lära sig. Ska du inte ut på några trendiga exkursioner, utan hålla dig till klassiska vattenhål för turister, fungerar det helt ok för att ta sig runt med buss. Biljetter köps ombord av chauffören och till dags dato kostar en enkel resa utan byte $1,25, en dagsbiljett $5 och ett veckopass $17. Tänk på att städer som Santa Monica och Culver City har sina egna bussar.

Tunnelbana – Trots att tunnelbanan, Metro Rail Subway, funnits i över 20 år är det inte ovanligt att angelenos inte känner till dess existens. Det betyder däremot inte att tunnelbanan är dålig, tvärtom. Många av de mest intressanta sevärdheterna för turister täcks in av tunnelbanenätets sex linjer, som till exempel Hollywood, Downtown och Universal City.

En enkel biljett, dagsbiljett och ett veckopass kostar lika mycket som med buss och går att använda till båda färdsätten. Ett månadspass kostar $62. I tunnelbanan finns varken spärrar eller vakter, men regelbundna biljettkontroller genomförs och den utan giltigt färdbevis måste böta ett antal hundra dollar och döms också till ett par dagars samhällstjänst. Blanda inte ihop Metro Rail Subway med pendeltågen Metrolink (metrolinktrains.com) som har ett annat biljettsystem.Webben: mta.net

Med fötternas hjälp
Nej, det är inte lätt, men det går. Åtminstone om man planerat sin resa utifrån enskilda stadsdelar och inte tänker sig att man kan knalla omkring på måfå. Venice Beach och Echo Park är till exempel ypperliga för promenader där det mesta går att täcka in till fots. Här kan man också till exempel hyra cyklar, inlines eller en skateboard vilket kan underlätta lite.

5 x boende

Farmer’s Daughter Hotel
Lantligt liv mitt i en av världens mest intensiva metropoler är svårt att föreställa sig. Men det här är LA och ingenting är omöjligt. På Farmer’s Daughter tas bondetillvaron till helt nya, skruvade höjder – du kan till exempel bo i ett så kallat No Tell Room med speglar i taket och ”full wet bar for entertaining”. Utanför dörren ligger The Groves märkesbutiker, Third Avenues mer fristående affärer och, förstås, LA:s farmers market med ett hundratal marknadsstånd. Country kitsch har aldrig varit coolare. Webben: farmersdaughterhotel.com

Cadillac Hotel
Historiskt hotell, som nyligen helrenoverats, och vars rosa och turkosa fasader vetter rakt ut mot Venices lysande strandpromenad. En gång i tiden var det Charlie Chaplins sommarhus och 2014 kommer det att fylla hundra år. Att se solnedgången över Santa Monica Bay från takterrassen är något i särklass.

Chateau Marmont
Något av LA:s många hotell med kultstatus måste nämnas och stadens svar på New Yorks Chelsea Hotel är en personlig favorit. Chateau Marmont är nämligen ett hotell som i många omgångar fungerat som mer permanent boende för celebra personligheter som Mick Jagger, Jim Morrison och John Lennon och Yoko Ono. Och precis som Nancy Spungen drog sin sista suck på Chelsea Hotel dog John Belushi av en överdos på Chateau Marmont för snart trettio år sedan. Det är inte billigt, men garanterat svårslaget. För ovanpå alla populärkulturella poäng som sitter i väggarna är hotellet både läckert och har ett stort utbud av såväl flärdfriare rum som fristående stugor.

Vibe Hotel
Charmigt budgetboende med motellkänsla, gratis frukost, bar och biljard som ligger precis där du kör av Hollywood Freeway och 101:an. Ligger på gångavstånd till de viktigaste sevärdheterna i Hollywood liksom till coola Cahuenga Corridors bästa uteställen.

Hollywood Silver Lake & Suites
Det är något speciellt med att bo på LA:s kullar, med utsikt över såväl den ikoniska Hollywood-skylten som Kaliforniens bedövande vackra och dramatiska landskap. Boutiquehotellet Hollywood Silver Lake & Suites har gratis frukost, gym och morgontidningar. För den som vill betala lite mer går det att få rum med egen jacuzzi.

5 x mat

Palms Thai Restaurant
God thailändsk mat räcker inte, här bjuds det på thailändsk Elvis medan du smörjer kråset.

Mel’s Drive-In
Trots att dygnet runt-öppna Mel’s Drive-In inte såg dagens ljus förrän på åttiotalet är haket i minsta detalj tidstypiskt för femtiotalet.

Gonpachi Beverly Hills
Eftersom LA på många sätt är lyx och flärd är det värt att ta på sig bästa sviden för ett riktigt högklassigt restaurangbesök minst en kväll. I Beverly Hills har anrika japanska Gonpachi lokaliserat sin första exklusiva izakaya på den nordamerikanska kontinenten. Det är sparsmakat och fashionabelt på en och samma gång.

Cha Cha Cha Restaurant
Kocken Toribio Prado är mest känd för att ha öppnat fashionabla The Ivy. Vill man ha lite mindre glitter och lite mer jordnära charm rekommenderas hans och Mario Tamayos Cha Cha Cha i Silver Lake. Hur ofta får man möjlighet att stoppa hopkok som jamaicansk curry i munnen?

2100 Laurel Canyon Blvd
Många av LA:s adresser är mytomspunna, men få områden kan skryta med lika legendarisk status som Laurel Canyon. Det kan ge rysningar bara att tänka på vad invånare som Joni Mitchell och The Byrds haft för sig här samtidigt som man inmundigar riktigt god italiensk mat av den klassiska skolan.

5 x lunch och fika

Brite Spot Coffee Shop
Brite Spot har öppet till fyra på morgonen och är undertecknads favorithak för nattmat, särskilt efter en lokal pubrunda. Det är svårt att veta om personalen eller klientelet vinner tävlingen i mest rockchic attityd, musiken är schysst och utbudet för veganer och vegetarianer ansenligt. Brite Spot har gott om stämning och någon mer eller mindre känd musiker trillar då och då in genom dörren.

Johnny Rockets
Johnny Rockets är en kedja som går att hitta här och var på den nordamerikanska landmassan, men det var längs Melrose Avenue allting började 1986. Lokalen är ett älskvärt retroskrik och när man stoppar en dime i jukeboxen och suger i sig en milkshake är det svårt att veta vilket decennium man hamnat i.

Urth Caffé
Ekologiskt är logiskt på populära Urth som har fyra välplacerade kaféer runtom i centrala LA. Undertecknad har bara sippat söt smoothie på Melrose Avenue vars personal förstås intygar att de andra kaféerna är lika bra.

Masa of Echo Park Bakery & Café
Chicago-pizza mitt i LA som tack vare kockens rötter i, just det, Chicago smakar precis som den ska. Det stora utbudet av vegetariska rätter är också schysst, liksom utbudet av melts (grillat bröd) med allt från avokado till sojaburgare. På helgerna, mellan åtta på morgonen och tre på eftermiddagen, serveras en särskilt prisvärd brunch.

The Sidewalk Café
Världens mest berömda strandkafé? Ja, åtminstone om man får tro ägarna. Sidewalk Café i Venice är månne inte så originellt, men utsikten är fenomenal vad gäller både att spana in strand och människor. Köket serverar amerikanska klassiker, som burgare med pommes frites (testa en Timothy Leary eller Marcel Proust), men också mexikanskt (”South of the border”) och italienskt (”make your own pizza!”). Skölj ned det hela med en Sidewalk slammer, El Niño eller 405 Freeway, det vill säga speciellt anrättad cocktail.

5 x sevärdheter

Hollywood Walk of Fame
Det är med de rosa stjärnorna under fötterna man verkligen inser att man hamnat i LA-LA Land. Det ligger onekligen något fängslande i att gå på boulevarden och försöka hitta ”sina” stjärnor. Väl här är det dumt att missa Mann’s Chinese Theatre (6925 Hollywood Blvd), eller Grauman’s Chinese Theatre, som är LA:s mest kända biograf. De flesta stora filmpremiärerna äger rum här och det är också utgångspunkt för ”Hollywood för turister” med allt vad det innebär av krimskrams, bussturer som passerar stjärnhem och dylikt. I närheten ligger också Kodak Theatre, där Oscarsgalan hålls, och köpcentret Hollywood & Highland. Strosar du en bit österut börjar Hollywood-skylten skymta.

Universal Studios och Disneyland
Universal är den mest kända nöjesparken i LA, Disneyland den mest välbesökta. I grund och botten är det samma typ av nöje, men reser man utan barn rekommenderas Universal Studios som med sina roliga kopplingar till filmindustrin känns lite mer spännande än Musse Pigg. Parken är mycket populär, speciellt under lov och sommaren. Under dessa perioder bör man köpa ett front-line pass för att hinna med allt och kunna njuta av dagen. För mer tips om Universal Studios i Hollywood.

Santa Monica Pier
Av alla Kaliforniens många pirer är Santa Monicas mest symbolladdad. Vill man inte bara glutta på piren för att ha det gjort finns det ett stort utbud av aktiviteter att ta del av, bland annat många butiker, tjugotalskarusellen Pacific Park och gatukonstnärer och musikanter som gör sitt bästa för att underhålla flanörerna.

El Pueblo de Los Angeles State Historic Park
Att strosa längs Olvera Street i LA:s äldsta stadsdel fyller en med helt andra känslor än dem som bubblar upp längs Walk of Fame. El Pueblo har över 200 år på nacken och är i sig ett stadshistoriskt minnesmärke. Nolläget för El Pueblo är The Plaza, men missa inte Sepulveda House, Old Plaza Firehouse och Merced Theater.

Hollywood Bowl och Staples Center
I en del städer blir arenor märkvärdigheter i sig. Den stora amfiteatern Hollywood Bowl är en av USA:s mest anrika konsertscener där mängder av legendariska spelningar framförts. Staples Center är framför allt en manege för sportevenemang där bland andra Lakers och Los Angeles Kings spelar hemmamatcher. Kolla aktuella datum inför din resa på respektive hemsida.

5 x museer & gallerier

Museum of Tolerance
Har du bara tid med ett museum under din LA-vistelse tillråder undertecknad Museum of Tolerance. Med närgångna tillvägagångssätt som tvingar besökaren att se på sig själv, och sina medmänniskor, med nya ögon har museet till syfte att fördjupa kunskap om rasism, fördomar och Förintelsen. Det är garanterat en upplevelse man bär med sig länge. Webben: museumoftolerance.com

Getty Center
Ett av världens bästa konstmuseer blev en gång i tiden mest uppmärksammat på grund av sin iögonfallande exteriör. I dag är innehållet – och inte att förglömma utsikten över Sepulveda Pass – ännu mer lockande. Efter klockan fem på lördagar är det dessutom alldeles gratis att ta del av utställningarna och se den dramatiska solnedgången.Webben: getty.edu

Hollywood Wax Museum
Gav kändisspaningen inget resultat? Hollywood Wax Museum, USA:s äldsta vaxmuseum och det enda som är helt och hållet tillägnat nöjesindustrins kända nunor, kan vara lite plåster på såren. Katherine Hepburn och Elvis Presley, Angelina Jolie och Michael Jackson – alla finns de här. Webben: hollywoodwaxmuseum.com

Petersen Automotive Museum
Ska man någon gång besöka ett bilmuseum torde LA, födelseplatsen för de moderna motorvägarna, vara den bästa platsen. Petersen Automotive Museum är också, tack vare till exempel en batmobile, betydligt roligare än vad det låter.

Show Cave Night Gallery
Konstnärerna Eric Nordhauser och Hazel Hill driver Show Cave, ett udda galleri som bjuder på såväl lokala konstnärers verk som lokala musikers tonkonster. Det mesta i provokativa, sjaviga och omstörtande utstyrslar.

Länkar

Mer om Los Angeles

Upplevelser

Inför resan

Artiklar om Nordamerika

5 kommentarer på Lockande Los Angeles – en första guide

 1. Sofie Petersson

  Jag är imponerad! Vilken artikel, infospäckad och välkommen såhär några månader innan min resa till kalifornien. Tack och bock!

 2. Jonas

  Helt suveran artikel, befinner mig i Brasilien pa Karnival och ska till Usa i April, hade inte planerat LA innan men med din mycket bra skrivna artikel har jag och mitt resesallskap nu andrat resplan och LA blir det.

  Bra skrivet…

  Jonas med resesallskap

 3. Linda

  Tack snälla!
  Att inspirera och ge matnyttiga tips är precis vad jag vill med guiden så toppen att det ger resultat!

  LA är en särskild stad som jag tror att man tycker bäst om, om man reser dit med öppet sinne. Personligen var det bra tips – som dem jag nu själv försöker dela med mig av också – som gjorde min egen långa vistelse där så bra!

  Håll utkik efter guide 2 som har ännu mer konkreta tips på shopping, uteliv och liknande! 🙂

 4. Tommy

  Hejsan!
  Gud vad mycket bra info man fick här, tackar! Jag ska plugga på Santa Monica College i februari 2011 och tänkte fråga om du inte kunde skriva en ”guide” till boende. Hur mycket man ska vara redo att betala, vart man kan vända sig osv. Hade verkligen varit super men jag förstår ju såklart om du inte pallar hehe.

Svara till