En guide till Florens höjdpunkter

Florens är en stad som har allt att erbjuda. Inte nog med byggnader som står fasta sedan 300-talet, eller de gator som sett likadana ut sedan 1300-talet och som bevandrats av personer som Leonardo da Vinci, Dante och Michelangelo.

Inte nog med ett enormt kulturarv som lämnats kvar sedan den kanske viktigaste tidsepoken genom tiderna, renässansen. Renässansen som dessutom startade här i Florens, och som förändrade en hel värld. Florens är en stad som ständigt kommer att överraska dig, förundra dig och fånga dig ända in i hjärtat.

Jag har länge haft planer på att skriva en guide till Florens. Det har alltid varit en stad som fascinerat mig, speciellt nu efter att jag även bott i staden en tid. Men var ska man börja? Att skriva en guide till Florens i artikelform är som att försöka skriva en datamanual på ett A4. Det finns så oändligt mycket att se, alltid nya saker att upptäcka och tusentals platser att beskriva. Hur mycket jag än skulle skriva om Florens skulle jag aldrig känna att jag riktigt rättfärdigat staden till fullo, men i den här artikeln har jag i alla fall nämnt i vilka ändar man bör börja i.

Att vara här är som att leva ett nutida liv i en gammal dimension, gammalt och nytt möts i en fulländad tilldragelse. Här finns enorma utbud av allt; historia, konst och arkitektur såväl som mat och dryck, shoppingmöjligheter och uteliv. Det finns alltid något för alla! Och som om inte allt detta vore nog, så ligger allt du kan möjligen sakna mindre än två timmar bort.Varför ska du resa till Florens? Jag ser helt enkelt inte ett enda skäl till varför du inte skulle det!

Museum

Museum finns det enormt många av i Florens, de tar aldrig slut! Här nedan har jag nämnt de allra vanligaste och de som du absolut bör uppmärksamma under din vistelse. Tänk på att många museum stänger innan 14:00 om dagarna, kolla öppettiderna. Inträdet ligger oftast runt 6 euro, men reducerade priser finns för europeer samt för de under 25 år. Visa upp din legitimation vid biljettdisken. Många museum är också väldigt populära, så räkna med en del köande. Gå dit tidigt om du vill kunna titta i lugn och ro.

Palazzo Vecchio: Den här magnifika byggnaden agerar fortfarande som Florens stadshus. Det byggdes klart år 1322. Här bodde hertig Cosimo del Medici och hans hustru under medeltiden, och interiörerna är i stort sett oförändrade sedan dess. Alla rum har sina egna karaktärer. På andra våningen, i Salone dei Cinquecento, finns magnifika skulpturer, bl.a. Michelangelos ”Segern” från 1534. Just den här skulpturen har en väldigt personlig touch av konstnären. Teoretiker påstår att konstnären skulpturerat sig själv i konstverket, (som den undergivne, kontrollerade och besegrade fången) och är därmed ett av hans få verk som faktiskt reflekterar Michelangelo själv och inte bara hans skickligt utförda beställningsverk. Ett måste om du är ett fan av Michelangelo!

Det går även en passage från Palazzo Vechhio över Arno och ända bort till Palazzo Pitti, som kallas ”Secret Route”. Men den går bara att besöka med en speciell guide vid speciella tidpunkter och kostar en hel del. Personlig kommentar: Underbart vackra och storslagna rum. Bara Michelangelos ”Segern” gör det hela värt vartenda öre. Ett absolut måste.

Uffizerna: ”Kontoren”… Användes förr som kontor, men är numera ett stort konstgalleri med stora samlingar av florentinsk och italiensk konst. Många av tavlorna tillhörde familjen Medici och deras privata konstsamling. När den sista ättlingen i familjen dog testamenterade hon hela konstsamlingen till galleriet och Florens invånare. Tips: Kom hit tidigt! Köandet tar minst en timme. Förköp finns att boka för 4 euro extra, då får du en speciellt utsatt besökstid och slipper köandet. Personlig kommentar: Helt klart ett måste om du är det minsta konstintresserad. Hela Italiens konsthistoria från medeltiden och framåt finns samlad här. Extra intressant är Boticellis egna rum. Kan dock vara trångt med folk.

Casa di Dante: Tros vara poeten Dantes egen bostad. Exteriören är oförändrad sedan Dantes tid, interiören är restaurerad en hel del. Museet består mest av planscher med text som berättar om Dante och perioden av hans liv. Mycket annan sidinformation också som inte har med Dante att göra. Finns inga direkta objekt som tillhörde Dante, utan mest förslag på hur det skulle kunna ha sett ut. De tillhörigheter som finns kvar av Dante finns på andra museum. Planscherna är skrivna på italienska och engelska. Personlig kommentar: Museet i sig är inte speciellt märkvärdigt om det är Dantes liv du är mest intresserad av. Samma info kan du hitta på google. Utsidan bör dock ses, den är riktigt tjusig. Kostar inget heller.

Galleria dell’Academia: Här står originalskulpturen av David, hjälten som besegrade Goliat, Michelangelos största mästerverk och enligt många DET största mästerverket. Trots att du troligtvis redan sett hans kopia utanför Palazzo Vecchio kommer du ändå att häpnas över dels hans storlek som perfekthet. Statyn stod ursprungligen utanför Palazzo Vecchio (där kopian också står i dag) och tillhörde egentligen deras samlingslokal, men blev flyttad till Academia för att inte bli förstörd. I Academia finns mängder av andra skulpturer, bl.a. De fyra ”fångarna” av Michelangelo, som är intressanta främst för att de inte är helt färdiga – medvetet eller omedvetet – och man kan därmed fortfarande se hela arbetsförloppet i originalblocket som är halvt uthugget till armar, ben och ansikten.

Om du vill se Michelangelos teknik, är det hit du ska gå. Finns även ett stort antal tavlor från medeltiden och framåt, samt ett helt rum fyllt till taket med gipsskulpturer gjorda av olika konststudenter genom åren. Även här kan det vara långa köer, men tar oftast inte längre än en timme. Personlig kommentar: Här kan du bara inte bli besviken om du gillar skulpturer! Om du mot förmodan inte skulle bli speciellt imponerad av David, så kan du omöjligt passera helt ofascinerad förbi Michelangelos halvt uthuggna fångar. Det här är ett av få ställen där du har chansen att se hur konstnären skapade sina mästerverk.

Palazzo Pitti: Det här palatset byggdes för bankiren Luca Pitti på 1400-talet (därav namnet) men köptes av Medicifamiljen 100 år senare. Sedan dess har palatset bebotts av Medicis ättlingar och Florens härskare. Rummen visar många storslagna konstverk och inuti palatset finns även mindre museum, som t.ex. ”Galleria d’arte Moderna” och ”Galleria del Costume”, museum som visar konst i både tavelform och tygform. Bakom Palazzo Pitti finns de storstagna Boboliträdgårdarna, som ingår i entrépriset. Tips: Det finns en ingång i Boboliträdgårdarnas södra del, precis vid Porta Romana. Det är en bit att gå, men ingången är helt folktom och du slipper alla långa köer borta vid Pittipalatset.

Personlig kommentar: Klart mycket värde för pengarna! Trädgårdarna är jättevackra och museumen är storslagna. Medici var en mycket intressant familj som gjorde mycket för Florens och att besöka deras hem är fascinerande.

Bargello: Florens största samling av Florentinska renässansskulpturer av bl.a. Michelangelo, Donatello, Verrocchio Giambologna och Cellini. Detta är även stadens äldsta regeringsbyggnad och användes som stadshus från 1255. På 1500-talet var byggnaden ett fängelse och polischefens residens. I dag är rummen fyllda av skulpturer i sten och brons. Här finner du också originalrelieferna från Dopkapellets berömda dörr. Personlig kommentar: Ett klart måste om det är skulpturer du vill se! Ett skulpturernas Uffizi. Otroligt fascinerande saker!

Palazzo Davanzi: Ett museum som visar hus de rikare Florentinarna bodde under 1300-talet. Huset är helt bevarat sedan dess, väldigt intressant och ett hett tips för den som inte har så stor budget att röra sig med, eftersom inträdet är gratis. Spana efter vattenhisschacktet som man använde till att hissa upp vatten från brunnen (en lyx på den tiden). Köket på översta våningen får du inte missa, heller inte badrummet i det bortersta rummet; som också är ett av de vackraste. Personlig kommentar: Mysig byggnad i medeltidsstil, intressant eftersom den är så pass välbevarad. Inget att förlora med gratis inträde! Hade kunnat betala för att se detta.

Kyrkor

Santa Maria del Fiore (Duomen): Florens största byggnad. Spelar ingen roll hur många gånger du sett den, du blir slagen med häpnad varje gång. Kyrkan byggdes på 1200-talet, men blev färdigt marmorbeklädd först på 1800-talet. Den enorma kupolen ses på lång väg över Florens hustak och det är möjligt att besöka toppen och dess fantastiska utsikt över staden. Kampanilen (klocktornet) byggdes 1359, 22 år efter Giottos (som designat den) död. Även den går att besöka. Dopkapellet (den 8-kantiga byggnaden) har stått här ända sedan 300-talet och är en av stadens allra äldsta byggnader. Många berömda Florentinare har blivit döpta här, däribland Dante. Missa inte takmosaiken som är bevarad ända sedan 1200-talet och föreställer Yttersta Domen.

Personlig kommentar: Dopkapellet är ett måste att besöka! Kyrkan är också vädligt vacker, men mäter inte riktigt upp till den storslagna utsidan. Insidan är lite kal. Kupolens utsikt är fantastisk.

Santa Maria Novella: Det första du kommer att se av Florens om du kommer hit med tåg. Den ligger allderles framför tågstationen, som har samma namn som katedralen. Den har samma klassiska utseende med röd, grön och vit marmor, men är bara beklädd på framsidan. Baksidan är fortfarande i gammal tegel. Personlig kommentar: Väldigt vacker kyrka även denna, insidan väger upp! Freskerna är väldigt tjusiga!

Santa Croce: Kyrka i samma stil som Duomen med grön, röd och vit marmorbeläggning. Vacker stor piazza framför. Många kända personer har sina gravstenar här, bl.a. Michelangelo och Galilei. Har underbara fresker av Gaddi och ett vackert litet kapell ritat av Brunelleschi (1430). Mängder av andra vackra fresker och målningar i kringliggande rum. Har också en liten söt trädgård på insidan bakom kyrkan. Notera det fint dekorerade golvet, har många reliefdetaljer. Tyvärr väldigt nedslitna i dag, men fortfarande fascinerande. Personlig kommentar: Jättesöt fascinerande kyrka med många smådetaljer. Insidan är lika vacker som utsidan. Klart värd att besökas!

Bakom Santa Croce: Precis bakom kyrkan finns en läderskola (Scuola del Cuoio) som är öppen av besök från allmänheten under tiden det arbetas. Gå först igenom en liten park, längst inne står ett hus med en sidotrappa som leder upp till lokalerna. Här kan du se eleverna jobba samt se alla fantastiska färdiga produkter i små butiker och montrar. Priserna på produkterna är höga, men av allderles särskild klass. I priset för en handgjord plånbok i läder ingår guldgravering av dina egna initialer. Besöket är gratis, produkterna kostar.

San Marco: Var från början ett kloster som byggdes på 1200-talet, byggdes ut under 1437 när dominkanermunkar från Fiesole flyttade hit. Ritat och designat av Michelozzo. Missa inte Bibliotekssalen som är väldigt luftig och vacker i ljusa färger. Fra Angelico har målat massor av fresker i kyrkan som allihopa är väldigt vackra och detaljrika.

Personlig kommentar: Söt liten kyrka med vackra målningar. Vädligt enkel jämnfört med många andra av Florens överdådiga kyrkor.

Santo Spirito: Ljus och vacker kyrka som grundbyggdes år 1250, men fullbordades först i slutet av 1400-talet med riktingar designade av Brunelleschi. Fasaden är fortfarande ofullbordad sedan 1700-talet. Detta är en av de få stora kyrkorna i Florens som inte har marmorbeläggning.

I kyrkan finns 38 sidoaltare, utsmyckade med renässansmålningar och skulpturer från 14 och 1500-talet av bl.a. Cosimo Rosselli, Domenico Ghirlandaio och Filippino Lippi. Gångarna är mäktiga med stora kolonner i gotisk stil. Piazzan utanför är en populär samlingsplats bland många Florentinare, speciellt vid lunchtid. Personlig kommentar: Värd ett besök enbart för det fantastiska ljuset inuti kyrkan. Något alldeles extra!

San Miniato: Enastående kyrka som ligger uppe på toppen av en av Florens kullar med magnifik utsikt över hela staden. Ett mindre svettpass för att ta sig upp, men det är det värt. En trappa nedanför kyrkan på framsidan finns en stor gravplats med både minnesstenar samt en enorm minneslund, mycket välskötta och utsmyckade gravar. Många med fotografier av de döda. Vädligt vacker. Personlig kommentar: Om du inte kommer hit för den fantastiska kyrkans skull så kommer du åtminstone för utsiktens. Vackrare ställe att bygga kyrka på får man leta efter.

San Lorenzo: San Lorenzo var familjen Medicis slottskyrka och byggdes på 1400-talet. Här finner man även familjen Medicis grav. Dess gravmonument är designat av Michelangelo och symboliserar Natten, Dagen, Gryningen och Skymningen och hör till hans främsta verk. Kyrkan är oerhört vackert utsmyckad med många arbetade detaljer. Här finns många små avdelningar att undersöka, alla lika fascinerande. Trappan som leder upp till Biblioteca är även den designad av Michelangelo. Personlig kommentar: En av de vackraste kyrkorna i Florens. Liten men väldigt sevärd!

Piazzor

Piazzor hittar du i nästan varenda gatukorsning och det är omöjligt att nämna alla som finns i Florens. Men här kommer några favoriter som inte bör missas, stora som små.

Piazza Pitti: Stor Piazza med perfekt lutning ner mot gatan. Här kan du sitta och ta det lugnt i timmar, titta på folk, äta en glass, läsa en bok eller bara njuta av solen. Piazzan är en populär viloplats och är inte alls smutsig.

Piazza Santo Spirito: Gå hit vid lunchtid och välj och vraka bland alla lunchbarer som säljer panini och pizzor till rimliga priser. Ät och njut i solskenet i trapporna framför kyrkan och titta på scenerna runtom piazzan.

Piazza Torquato Tasso: En liten minipark som ligger ganska långt bort från centrum. Hit kommer många barnfamiljer med sina barn samt många ungdomar för att spela fotboll på den inhängnade planen mitt i parken. Hett tips om du är sugen på lite gratis livefotboll.

Piazza Santa Maria Novella: Just nu är piazzan under ombyggnation, så just nu är den inte mycket att se. Men när den blir färdig fram mot vintern är det en stor öppen plats. Här hittar du också en äkta Guinnes-bar.

Piazza San Marco: I mitten av denna piazza finns ett antal bänkar där du kan sitta och koppla av, förslagsvis efter att du besökt Galleria dell’Academia, eller San Marcokyrkan. Tyvärr rätt trafikerad runtomkring.

Piazza Annunziata: Sägs vara en av de vackraste piazzorna i Florens. Mycket stor och heller inte speciellt turistig. Byggnaderna runtomkring är väldigt vackra!

Piazza Santa Croce: Vackraste piazzan i Florens enligt mig. Den är stor, Santa Croce står längst bort med sin skönhet och runtomkring står fascinerande byggnader i olika mönster och färger.

Piazza Michelangelo: Ett absolut måste! Härifrån har du utsikt över hela Florens, den verkliga vykortsbilden! Missa heller inte att gå upp hit när det mörknat och staden lyser upp i mörkret. Otroligt vackert!

Piazza della Republica: I mitten av denna piazza finner du en karusell i gammaldags stil som går nästan dygnet runt. Den här piazzan är också väldigt vacker. Mycket liv och rörelse här om kvällarna.

Piazza della Signorina: Piazzan framför Palazzo Vecchio. Väldigt vacker piazza med många kända imponerande skulpturer. Här finner du också Florens största fontän.

Piazza del Duomo: Den här piazzan märks knappt under dagtid eftersom det är proppad med folk. Vill du se hur piazzan ser ut bör du komma hit på kvällen, när det är lite gresare. Den mäktiga Duomen får dig aldrig att sluta förundras!

Marknader

Det finns gott om marknader i Florens, dessa är de tre största:

San Lorenzo marknaden: Ganska stor marknad som sträcker sig ända från San Lorenzokyrkan och många gator bakom. Priserna här är hyfsade, inte speciellt billigt men inte heller farligt dyrt. Många läderbutiker ställer också ut stånd som reklam för sina produkter, så här kan du fynda fina läderjackor t.ex. och eftersom det är marknad fungerar det att pruta vilt.

Mercato Nuovo: Här finns en marknad under ett romerskt tempeltak som säljer lädervaror, väskor, mattor, sjalar och andra varor. Priserna här är dock ganska dyra, du köper samma saker billigare på San Lorenzo.

Cascine-marknaden: En enorm marknad som hålls vid sidan av Cascineparken, en liten utanför Florens centrum. Följ Arno på dess norra sida i västlig riktning så hittar du dit. Här säljs allt! Från kläder och skor till djur och mat. Men marknaden har endast öppet på tisdagmornar, de stänger klockan 13:00.

Shopping:

Dolce & Gabbana, Gucci, Armani, Valentino, Fendi… näst efter Milano ligger Florens i toppen över designutbud och för den som är ute efter dessa och liknande produkter är det inte svårt att hitta butiker att välja och vraka mellan. Var: Via de’ Tournabuoni & Via della vigna Nuova.För den med lite mer sparsam ekonomi finns andra billigare varukedjor som fortfarande håller hög kvalitet, som t.ex. traditionella Zara eller United Colours of Benetton. Var: Via Roma

Vad handlar man i Florens?
Lädervaror hittar du i vart och vartannat hörn. Florentinskt läder hör till hög kvalitet och du kan göra många fina kap här… Skor, jackor, väskor. På Via Santo Spirito finns en skomakare som tillverkar äkta läderskor skräddarsydda efter just dina fötter. Porslin är också en annan specialitet.

Butiker finns även de att finna lite överallt, men en speciell butik finns på Borgo Ognisanti, där de säljer Giottoporslin. Små Pinocchiogubbar är också en populär souvenir, eftersom Florens var hans hemstad. Vin och olivolja kan du köpa prisvärt i hela Italien, men eftersom Florens ligger alldeles bredvid regionen Chianti (som är extra kända för sina välsmakande viner och oljor) så kan du finna många lokala och unika produkter här. En fin olivoljeaffär hittar du på Via Santo Spirito, där du också har möjlighet att provsmaka oljan. c

I Florens finns det för övrigt ett massivt utbud av småbutiker som säljer allt möjligt. Papper och kartong i gammeldags stil finns det gott om… också tavlor, porslin, tyg m.m. Det är ett nöje i sig bara att gå och strosa runt och förundras över utbudet. Varje gata har något speciellt. En charmig gata där du hittar allt möjligt är Via Porta Rossa. Tyvärr ligger priserna väldigt högt i Florens. Runt turiststråken är det som vanligt värst, men även utanför är priserna höga. Det är få ställen där du riktigt kan göra stora klipp, förutom på marknader och utförsäljningsaffärer.

Restauranger

I Italien finns det två olika sorters matställen; ”restauranger” och ”osterior”. ”Restauranger” är mer till för middagar och finare måltider, ”osterior” är oftast även öppet lunchtid, har lite billigare priser samt är ofta familjeägda. I Toscana finns dessutom ”Trattorior”, vilket är undefär detsamma som ”Osterior”, hett tips om du vill prova något lokalt. De serverar för det mesta väldigt typiska Toscanska och Florentinska rätter.

Soppor är vanligt i Florens, t.ex. Minestrone eller Pappa Pomodoro – gudomliga. En annan säregen finsmakarklass är s.k. ”fattigmansmat”, som t.ex. hjärna (cervello) eller komage. I Italien betalar du nästan alltid ”coperto”, vilket är en summa på 1,5-3 euro för servicen och brödet och det betalas per person. På ställen där detta finns behöver du alltså inte lämna någon dricks, eftrsom detta ingår i ”Coperto-avgiften”. Har du inte jämna slantar får du växel tillbaka. Men det är klart att avrundning på notan alltid uppskattas.

Caféer & Uteställen

Det finns gott om caféer och uteställen i Florens, men tyvärr är det mesta ganska dyrt. Åtminstone runt centrumkärnan, om man inte vet var man ska gå. Här kommer ett par tips om både billigare och mysiga ställen. Tänk på att i Italien höjs priserna om du sitter ner och dricker/äter din beställning, det kan skilja så mycket som 5 euro ibland. Om du beställer framme i baren och äter/dricker på stående fot sjunker priserna betydligt!

Ta sig runt i Florens:

Florens centrum är ganska kompakt och det går utmärkt att ta sig runt i centrum till fots. På bara 40 minuter kan du ta dig från ena sidan till den andra. Det går också utmärkt att ta sig runt med buss. De två största bussbolagen som trafikerar Florens områden är ATAF och SITA. ATAF är lokalbussarna som går ofta och ända ut i förorterna. Biljetter kan du köpa i tobaksaffärer eller i biljettdisken mittemot Santa Maria Novella.

En förköpsresa kostar 1,10 euro, men det finns rabattkort att köpa för den som kommer att åka mer. Biljettförsäljning är oftast inte möjligt på bussen, och där det går kostar det en slant extra. Biljetten stämplar du själv ombord på bussen och ditt åk gäller då i 70 minuter. Det är speciella biljettkontrollanter som lite då och då kliver ombord och kollar biljetterna, inte busschauffören. ATAF’s hållplatser hittar du lite överallt i stan och de allra flesta går till Santa Maria Novella.

Att köra själv i Florens
Att köra är inte speciellt svårt om man bara är uppmärksam på vägskyltar och vad som händer på vägen. Tyvärr är inte Florens 1400-tals gator speciellt anpassade efter bil- och busstrafik, så det blir ofta trafikstopp och trångt på vissa ställen. Men det funkar. Också eftersom gatorna är så smala så är majoriteten av gatorna i Florens enkelriktade, därför kan du behöva köra lite kringelkrokar för att komma dit du ska. Se också upp för upptagna och navigerande turister!

Till och från Florens

Florens flygplats: Florens har en flygplats som bara ligger ca 30 minuter utanför stan med taxi eller buss. Den är väldigt liten och okomplicerad. Direkt utanför flygplatsen finns oändligt många taxibilar, in till centrum kostar det mellan 20-25 euro fast pris. Bussen går varje halvtimme från den enda busskur du kan hitta på flygplatsen och biljetten kostar 4,5 euro. Bussens slutdestination är strax utanför Santa Maria Novella järnvägsstation.

Pisas flygplats ligger alternativt bara en timme bort med tåg. Pisas flygplats är lite större och flyger till fler destinationer.

Santa Maria Novella: Tåg är det snabbaste och enklaste transportmedlet i Italien. Det finns gott om avgångar och priserna är hyfsat billiga. På Santa Maria Novella är biljettdisken öppen från nio på morgonen till nio på kvällen. Skulle du behöva köpa biljett tidigare eller senare finns ett antal biljettautomater som du kan använda (nästan enklast, eftersom det alltid är vansinnigt lång kö till disken) De är inte alls svåra att använda. Det går att välja engelska som språk och det går bra att betala med både kort och kontanter. Här kan du dessutom kolla upp tider och anslutningar till ditt resmål, så länge som du avbryter din bokning innan du kommit fram till betalningen (som sker sist av allt).

De billigaste tågen är ”regionaltågen” (R) och ”InterCitytågen” (IC). De stannar på många stationer efter vägen och går därför inte så snabbt, ungefär likvärdigt som med buss. Ingen platsbokning behövs. Vill du komma fram snabbare finns det EuroStartåg (ES). De stannar inte lika ofta och minskar tiden avsevärt, men till ett saftigt pris. Från Florens till Rom t.ex. tar bara en timme med ES.

Dessa tåg kräver platsbokning.Tänk på att det ofta är tågstrejker i Italien som drabbar vissa sträckor, så kolla gärna upp på stationen innan du ska åka om det är något på gång. Det sitter alltid uppe lappar om planerade strejker. Spana efter ordet ”Sciopero” (=strejk) följt av dina resdatum. Tänk också på att datumstämpla din tågbiljett innan du går ombord på tåget. Om du inte gör detta är din biljett inte giltig och du kan åka på böter. Stämpla gör du i de små gula automaterna, ungefär lika stora som en brevlåda. De finns överallt på stationerna. På Santa Maria Novella finns även ett apotek som är öppet dygnet runt!

Säkerhet i Florens

Överlag är säkerheten hög i Florens centrum. Gatorna är ordentligt upplysta nattetid och det är alltid folk ute dygnet runt. Polisen patrullerar ofta områden där det brukar röra sig mycket folk. Om du behöver ta dig till utkanterna av stan nattetid är dock det säkraste sättet att ta en taxi. Det förekommer ficktjuvar i Florens, men oftast märker man inte av dem. Håll dock ett extra öga på väskan i folksamlingar samt på bussen (!) där stölderna oftast inträffar.

Tips på utflykter från Florens:

 • Fiesole: Är en vacker liten by allderles utanför Florens som du når på 20 minuter med lokalbussen. Härifrån har du en utsikt över hela Florens stadskärna som är helt oslagbar. Följ trapporna väster om busshållplatsen. En extra trappa upp från utkiksplatsen hittar du en söt liten kyrka, och på vägen ner igen en charmig liten park där många sitter och pratar eller rastar hundarna. I Fiesole finns även ett stort utgrävningsområde från Etruskerna som är värt ett besök. Kostar en slant att gå in, men ruinerna är i väldigt gott skick och du har dessutom en vacker utsikt över de Toscanska landskapen därifrån.

 • Le Cinque Terre: Består av fem gamla fiskebyar som ligger på fem olika kullar efter varandra. Dessa byar nås med tåg och tar nästan 3 timmar från Florens. Det finns direkttåg via Pisa som går till Riomaggiore, ta dessa. Hoppa av i Riomaggiore och gå den berömda kärleksstigen till nästa lilla by. Området är i dag en nationalpark och därför kostar det en slant att få gå in på området.

  Vandringsleden fortsätter mellan alla små byar, vissa är mer fysiskt påfrestande än andra. Ladda upp med rejäla skor. Du har ständiga vyer av hav, klippor, vinträdgårdar längs sluttningarna och byarna. För den som inte orkar eller vill gå hela sträckan går det att åka lokaltåget mellan byarna. Det finns också båtar att ta. Buss och att köra själv är inte tillåtet!

 • Chianti: Några av Italiens allra finaste viner kommer härifrån. Och områder ligger precis utanför Florens! Vägen mellan Florens och Siena går rakt genom Chianti och bjuder på fantastiska vyer. Ett hett tips är att hyra egen bil och upptäcka området på egen hand. Annars går det bussar (se SITA längre upp). Är man lite hurtig (vilket vi var en dag) hyr man cyklar och upptäcker Toscana på cykel, en upplevelse det med. Ta med picknick och sett er och njut vid en olivträdsodling.

DSC08621

 • Byar i Chianti:
  • Radda in Chianti: Ligger ca 1 timme söder om Florens, fina gränder och bra restauranger. Vi åt lunch här, underbara vyer mixat med gubbarna som läser tidning på en bänk.
  • Gaiole in Chianti: En pittoresk by, väl värt ett besök. Den anrika vingården Barone Ricasoli ligger uppe på en höjd nära Gaiole in Chianti, visst lite stort och maffigt, men utsikten över Toscana är värt det. Smaka deras underbara vin!
  • Greve in Chianti: Här bodde vi två nätter, bra utgångsläge när man ska se både Florens och Siena och andra delar av Toscana. Fint torg med småaffärer och restauranger runt.

DSC08525
DSC08671

 • Siena: Hit åker du med tåg eller buss. Tåg tar ca 2,5 timmar och buss 2 timmar, tåget är aningens billigare men bussen stannar närmare centrum. Staden ligger på en kulle, så gatorna går i vågor. Här är oerhört vackert och sött! Höjdpunkterna här är ”Piazza del Campo” samt den sockersöta Duomen.
 • Pisa: Ligger bara en timme bort med tåg.
  • Venedig: Hit kommer du på ungefär tre timmar. Tidsskillnaden mellan R-tågen och ES-tågen är ingen större skillnad, eftersom ES-tågen ändå stannar på så pass många stationer efter vägen. Men tågen går ofta.
  • Milano: Hit tar du dig på ca två timmar, många direkttåg och många avgångar.
  • Viareggio: Hit åker Florentinarna för att bada och sola. Går direkttåg varje timme fram och tillbaka, tar ca 1,5 timmar. Gå bara rakt nedåt (rakt fram) från det att du gått ut från stationen så kommer du ner till havet. För dig som har hyrbil kan du även fortsätta kusten uppåt och finna din egna strandstad.
  • Lucca: En annan liten by som ligger ca 1,5 timme bort. Har en jättevacker kyrka med många fina detaljer.
  • Rom: Ligger bara 1 timme bort med ES-tåg.Över lag är det lätt att ta sig till och från Florens, eftersom det ligger mitt i landet och egentligen nära till allt.

  Det är precis när du tror att du sett allt, som du upptäcker att du inte ens är i närheten.Florens lämnar du inte oberörd!

  Mer om Italien

  Upplevelser

  10 kommentarer på En guide till Florens höjdpunkter.

  1. Frida

   Ciao!
   Praktiserade i Cesena för ett halvår sedan och besökte även Florens under en dag! Jätte fin stad, verkligen! Jag tycker du har sktivit jätte bra om Florens, även om jag inte kan så mycket om själva staden. Jag ville i alla fall bara säga – otroligt bra skrivet och faktan är också väldigt bra! 🙂

  2. Peter Sundström

   Har själv varit i Florens. Fantastisk stad. Bra skrivet. Saknar om möjligt ”Golden view open bar” bland restauranger, fantastisk mat med brett utbud.

  3. Padre M

   Shit vad bra sammanfattning om Florens!
   Skall dit imorgon och tänker skriv ut hela din artikel och läsa på flyget!

   🙂

  4. Angela

   Hej! Det är verkligen bra tips o bra skrivet,enkelt o tydligt. Kommer att använda!!!

  5. Sarah

   Jag ska åka dit med min man några dagar och din guide har verkligen varit till en stor hjälp i planeringen, stort tack!

  6. Ulrika

   Hej

   En jättebra sida. För oss som åker till Florens för första gången är den väldigt användbar. Har skrivit ut den och lagt i handväskan.

  7. Eva-Christa

   Tack för informationen, återkommer när jag varit i Florens ( slutet av juli)

  8. Helen Drake

   Vilket arbete och wow vad jag är tacksam! Jag kände mig lite vilse, men nu är jag helt lugn 🙂 Några tips från en CS och lite här och jag är säker på att min Florens vistelse kommer att bli alldeles underbr 🙂

  Svara till