Klagomuren (Västra muren) – Israels mest besökta sevärdhet

Inför resan

Under den senaste tiden har läget i Israel på vissa ställen blivit mer oroligt. UD rekommenderar inga resor till Gaza och 40 km därifrån. När det gäller attacker i Jerusalem har de förekommit på senare tid, men de är ofta inte riktag på turister. Det är bra att alltid följa nyhetsrapporteringen, och här kan du läsa mer om nuläget i Israel. Israel är ett underbart land, och de flesta som besöker Israel har en problemfri resa.

Klagomuren

Klagomuren (Västra muren) i Jerusalem är en mycket speciell plats, dit människor från hela världen vallfärdar. Muren är den enda delen som återstår av de två judiska tempel, som tidigare stod i Jerusalem (på den plats där Klippmoskén ligger i dag) och anses därför vara den heligaste och viktigaste judiska platsen i hela världen.

Kung Salomon byggde det första judiska templet på Tempelberget i Jerusalems ”gamla stad” (som naturligtvis inte var gammal då) för cirka 3000 år sedan. Det förstördes emellertid efter cirka 400 år, då babylonierna intog Jerusalem och fördrev en stor del av de judiska invånarna. Sjuttio år senare kunde judarna dock återvända och det andra templet byggdes upp på samma plats. Strax före år 0 påbörjade Herodes ett enormt projekt på Tempelberget, då han bland annat expanderade de existerande byggnaderna. En del av detta projekt var att bygga den västra muren.
 
År 70 erövrade de romerska härarna Jerusalem och Israels land. Då förstördes Templet och Jerusalem totalt och nästan alla judar fördrevs från det Heliga landet. Romarna såg till att totalt smula sönder Templet, men, enligt sägnen, lät de den västra muren stå kvar, för att visa vilket enormt byggnadskomplex de rivit och vilken enorm kraft den romerska armén besatt.
 
Efter Templets och Jerusalems förstörelse fortsatte judar att oupphörligen komma till den återstående västra muren, bland annat för att beklaga sig över eländet. Därmed fick muren namnet ”Klagomuren”. (Om man i dag besöker Klagomuren, är det emellertid större chans att se bedjande, sjungande eller dansande människor än klagande.)

På 1100-talet anlades det så kallade marockanska kvarteret strax intill Klagomuren. De närmaste bostadshusen låg endast fyra meter från muren och för att nå den, var judarna tvungna att ta sig igenom en labyrint av gränder.
 
Under 1800-talet ökade antalet besökare vid Klagomuren, men samtidigt förbjöds de, av de styrande araberna, att hålla gemensam bön, ta med sig stolar, med mera. Detta ledde naturligtvis till motsättningar.
 
Upprepade försök gjordes av olika judiska grupper att köpa upp hela det marockanska kvarteret, för att riva det och på så sätt kunna återge Klagomuren en del av sin tidigare glans. Inget av dessa försök lyckades emellertid och 1917, då engelsmännen erövrade Israel, beslutades att alla religiösa platser skulle lämnas i dåvarande tillstånd; inga förändringar fick göras.

I början av 1920-talet förbjöd engelsmännen åter judarna att ta med sig stolar till bönen och det uppstod rejäl turbulens, då äldre bedjande trotsade detta förbud. Under de kommande åren gjorde araberna allt för att förstöra heligheten vid Klagomuren, bland annat genom att göra passagen nedanför muren till en genomfartsled, där bland annat åsnor passerade. Detta ledde till demonstrationer och svåra upplopp.

Under det arabiskisraeliska kriget 1948 ockuperade Jordanien de gamla stadsdelarna i Jerusalem och övriga östra Jerusalem. Enligt stilleståndsavtalet skulle emellertid judar i Israel ha rätt att besöka Klagomuren. Detta förhindrade dock jordanska soldater och trots israeliska påtryckningar på FN, förvägrades judarna att besöka den heliga platsen under 19 år.
 
Under sexdagarskriget 1967 återerövrade Israel östra Jerusalem och Klagomuren. Händelsen, när de israeliska fallskärmsjägarna nådde fram till murens stenar och grät av lycka, anses av många vara det största ögonblicket i modern judisk/israelisk historia. Det firades med sång och dans världen över.

Man började direkt städa området nedanför muren och det gjordes i ordning för pilgrimer, som kom för att be vid denna speciella plats. Så är det än i dag, då tusentals människor besöker Klagomuren dagligen. Många ber och/eller lägger ett litet papper med en personlig bön i en av håligheterna i muren. (Judar världen över ber också varje dag i riktning mot Klagomuren.) Under speciella judiska högtider samlas uppemot 100 000 människor på platån nedanför Klagomuren. Många firar också konfirmationer invid muren eller besöker platsen före sitt bröllop.
 

Klädsel

När man besöker Klagomuren, för att ta del av den fantastiska och speciella stämningen som råder där, är det viktigt att respektera de bedjande och platsens helighet. Män bör täcka huvudet (med till exempel en keps) och kvinnor bör inte gå i linnen eller korta shorts. Om man är vid Klagomuren under sabbaten (från fredag till lördag kväll), då stämningen är ännu mer speciell, är det viktigt att tänka på att inte använda kamera, prata i telefon, röka eller bryta mot någon av de andra reglerna som gäller på sabbaten.

 

3 kommentarer på Klagomuren (Västra muren) – Israels mest besökta sevärdhet

  1. Birgit

    Hej, intressant artikel, var där och fick uppleva stämmningen förra veckan. Har försökt hitta info om vad buskarna hette som växte efter muren men….

  2. Ruth

    Mycket intressant!
    Välskrivet och innehållsrikt men ändå inte alltför mycket information.:)

Svara till