Checklista inför resan

Läs även

Dagen närmar sig. Samtidigt som den enorma glädjen fyller kroppen med eufori, bankar nervositeten varje kväll när jag lägger mig. Att resa är det bästa som finns enligt mitt tycke och jag kan inte slappna av innan jag åker. Varje kväll när jag lägger mig far tusen tankar genom mitt huvud om alla saker jag måste förbereda. Med åren har vi gjort en checklista som jag tar fram varje gång jag ska resa. Här är några saker man ska tänka på innan man beger sig ut i världen. Skriv ut, sätt upp på kylskåpet och stryk punkterna efter att ni fixat dem. Då blir oron mindre och ni hinner längta mer. Om det är något du saknar på listan, komplettera gärna med en kommentar under artikeln.

Formella förberedelser inför resan:


  • Försäkring: Oftast har ni en reseförsäkring genom er hemförsäkring som gäller i 45 dagar. Om ni ska vara borta längre bör ni kolla upp om ni behöver en tilläggsförsäkring. Antingen kan ni förlänga er reseförsäkring genom hemförsäkringen, eller så kan ni skaffa er en sprillans ny som gäller när de 45 dagarna tar slut. Vet ni att ni ska göra en äventyrsresa, det vill säga befinna er på ställen där det inte finns sjukhus kan det vara bra att skaffa en särskild försäkring. Om du skadar dig i regnskog och behöver flygas med helikopter, räcker det inte med att betala en självrisk på 1500. Då får du ofta betala hela kalaset själv. Om du är osäker på vad som ingår i din reseförsäkring, ta kontakt med försäkringsbolaget när du beställt resan. Frågan du bör ställa dig är: Täcker försäkringen min resas syfte?
    Det bästa stället att köpa reseförsäkring är hos Europeiska ERV, som varje år tecknar 1,2 miljoner reseförsäkringar. Ofta ingår det även extra försäkringar på bankkortet, läs om bankkort längre ner.
    Läs även: Information om reseförsäkringar

  • Vaccination: Ska du resa till ett riskområden så läs på om vilka vacciner du behöver i god tid innan avresa, detta gör du bäst på Vaccinationsguiden.se. Är något oklart så rådgör alltid med en vaccinationsklinik innan du åker. Det räcker inte att fråga en arbetskamrat vilka vaccinationer hon tog före sin resa till Thailand, då du inte vet vilka vaccinationer hon har tagit tidigare. Dessutom spelar årstid och region stor roll i vaccinationens vara eller icke vara. Om ni har en snål budget kan det löna sig att jämföra priser. Ofta kan det vara billigare att vaccinera sig på en vårdcentral eller infektionsklinik, än på en privat mottagning.
    Läs även: Vaccination inför resan.

  • Hyra bil: Om du ska hyra bil i ett annat land är det värt att kolla upp vilka bestämmelser det finns i det landet du ska åka till. Som ett exempel får du inte hyra bil om du är under 21 år i USA. Det är också viktigt att boka bilen på rätt ställe för att få viktiga försäkringar inkluderade, därför rekommenderar vi hyrbilssidan Hyrbil24.se.
    Läs även: Hyra bil utomlands.

  • Upplevelser: De flesta utflykter och upplevelser går att boka under resans gång. Det är dock bra att planera lite vad man vill göra på de olika platserna för att inte komma hem och inse något som man gärna hade gjort. Hos oss kan du läsa mer och boka utflykter och upplevelser i hela världen. Även om du bara vill ha lite inspiration är detta ett bra ställe att surfa runt på.
    Läs mer: Få inspiration eller boka upplevelser

  • Kontokort/Kreditkort: Ibland tar banker ett par procent per uttag utomlands och ibland tar de ingenting. Om du ska vistas utomlands en längre tid kommer du garanterat tjäna stort på att ha ett kort med kostnadsfria uttag. Ha inte för mycket pengar på ert kort. Ha istället hela reskassan på på ett annat kort och gör själv överföringar genom internetbanken, eller be någon annan göra det. På det sättet slipper ni oroa er om något skulle hända. Det bästa är att använda Mobilt Bankid, men som backup kan en gammaldags bankdosa vara bra att ta med sig. Ica banken har tyvärr inför ett 1,25% valutapåslag men de har fortfarande gratis uttag, vilket är det viktigaste och gör din kontanthanteringen mycket enklare, billigare och säkrare. En annan fördel är att den även ingår extra försäkring, via till exempel Ica Bankens kort ingår ersättning vid både försening med allmänt färdmedel och bagageförsening. Ansök: Skaffa ett Ica Bank/kreditkort här.

  • Transport: Kolla upp transport till flygplatsen innan ni åker. Oftast tänker man att flygbussar går hela tiden, men åker du en röd dag kan schemat för bussarna se ganska tråkigt ut om du flyger från en mindre flygplats.
    För mer info: Flygbussarna.se

  • Växla pengar: Forex är ett alternativ, men det är dyrt. På de största valutorna (tex Euro och USD) har de ett valutapåslag på mellan 5% och 7%. På en Thailändsk baht lägger de på ca 10% och för mindre valutor lägger de på ännu mer. Det bästa är att ta ut pengar med sitt bankkort direkt vid ankomsten till flygplatsen. Mer eller mindre alla flygplatser har uttagsautomater runt om i världen. Vill du vara på den säkra sidan kan du ta med en lite summa som räcker till en taxiresa till ditt boende eller liknade. Besöker du riktigt fattiga länder i tex Afrika kan även lite summa dollar vara bra att ha med sig.
    Istället för att växla pengar: Skaffa ett Ica Bank/kreditkort.

  • Fota ditt pass. Kopiera pass och försäkringsbevis innan du åker. Det lättaste är att ta ett foto med sin mobilen och sedan skicka dem till sig egen e-mail. Då har man kopior både på sin mobil och på nätet. Det kan även vara bra att ha dem utskrivna men det känns lite onödigt.

  • Pass: För att komma in i många andra länder krävs det att ditt pass är giltigt sex månader efter ditt inresedatum. Reglerna varierar mellan olika länder och passregler för resor till USA är till exempel annorlunda, där endast ett giltigt pass erfordras.
    Boka tid och skaffa pass: På Polisen.se bokar du tid på ditt lokala kontor.

  • Visum: Vissa länder ger er automatiskt visum vid inresa, vissa säljer det automatiskt vid inresa och vissa länder kräver att ni köper det innan. Om ni vill resa till exempel till Kina måste ni ha köpt ett visum genom ambassaden eller konsulatet. Kolla upp innan ni åker.
    Läs även: Visumregler i olika länder.

  • Sjukdomar och tänder: Har du känt dig lite sjuk, har några utslag eller andra problem. Passa på att få detta kontrollerat innan din resa. Det är även bra att göra ett tandläkarbesök innan en längre resa. Det är aldrig roligt att börja resan med problem, oavsett vad det är.

  • Studentkort: Är du student kan det löna sig att skaffa ett internationellt studentkort. Det bästa är ISIC-kortet som ger förmåner och rabatter på över 40 000 platser runt om i världen.
    Beställ ditt ISIC-kort: Hos pp ISIC.se.

  • Avbeställningsskydd: Via de flesta bankkort ingår avbeställningsskydd om du bokar största del av resan (oftast minst 75%) med samma bankkort. Det är oftast helt meningslöst att köpa till ett avbeställningsskydd då nästan alla kan få det utan kostnad med ett bankkort.

  • Budget: Räkna ut en lämplig budget. Det är aldrig kul att ha med sig för lite pengar och tvingas ringa hem till mamma med gråten i halsen.

  • Kontrollera flygbiljetten: Ibland ändras flygtider och ibland kräver flygbolaget mer passageraruppgifter (passnr med mera). Försök i första hand logga in på flygbolagets hemsida. Ibland går inte detta när biljetterna är bokade via en resebyrå, gå i dess fall till resebyråns hemsida.

  • Hotell: Vissa länder kräver att ni har en adress eller hotell bokat när ni anländer, till exempel USA. Skriv alltid ner adressen till hotellet. Om ni ska åka till ett land där engelskspråkigheten är svag eller där ett annat alfabet råder så kan ni oftast skriva ut ett ”kort” på hotellets hemsida. Kortet brukar innehålla en adress, hotellets namn och ”Kör mig till…” på språket.

  • Medicin: Vissa mediciner räknas som narkotikaklassade läkemedel och du måste därför ha ett intyg. Kolla på apoteket om du är osäker angående någon av dina mediciner.

  • Sjukförsäkringskort: Om du reser till EU-länder och vissa andra länder i Europa är det bra att ha ett sjukförsäkringskort (EU-kort) från Försäkringskassan. Med EU-kortet betalar du lika mycket för vården som patienterna som själv bor i landet.
    Läs mer och beställ: EU-kortet hos Försäkringskassan.se

Förberedelser i hemmet innan avresa:


  • Vattenläckor: Ska du ut och resa kan du lika gärna stänga av vattnet i lägenheten så slipper du oroa dig för vattenläckor. Detta gör du oftast under vasken.
  • Posten: Om du har en brevlåda så be någon granne ta in posten.
  • Växter: Sätt alla växter i badkaret om du ska vara borta en vecka och duscha dem rejält med vatten. Om de inte får något solljus behöver de oftast inte vattnas mer. Om du ska vara borta en längre period kan det vara en god idé att rensa. Släng alla halvdöda växter och placera resten hos vänner. Det är ingen som har lust att gå hem till dig en gång i veckan i ett halvår för att vattna. Det kommer bara sluta med att alla halvdöda växter dör och att din vän kommer kräva samma tjänst när han är borta, vilket är vansinnigt tråkigt.
  • Elektronik: Dra ut alla sladdar innan du ger dig av. Många elektriska maskiner drar ström även när de är avstängda. Du sparar både pengar och slipper oroa dig för att något ska överhettas och börja brinna medan du är borta.
  • Grannarna: Berätta för någon granne att du ska bort och be dem hålla koll på lägenheten eller huset. Det han stoppa inbrottsförsök och annat som kan förstöra din resa.

Förberedelser för destinationslandet:


  • Prisnivå i landet: Kolla på prisguider på denna sida, prata med kompisar och läs i guideböcker. Det är inte roligt att bli skinnad de första dagarna på sin reskassa för att allting verkar billigt i våra ögon. Dessutom är det ett bra sätt att räkna ut en budget.
  • Transport från flygplats: Kolla upp hur ni tar er till hotellet ni bokat från flygplatsen och vad det kostar. Med jetlag är man inte alltid sugen på att åka buss i två timmar och om man inte har koll på vad en taxiresa kostar kan man lätt bli rejält lurad.
  • Personliga tips: Läs tips, tips, tips. Finns på den här sidan, i tidningar och hos era vänner. Ibland kan tips vara ovärderliga. Kanske hade jag aldrig funnit den där supermysiga loppmarknaden i Rom om det inte varit för den där artikeln på internet. Ovärderligt.
  • Varningar: Nästan viktigare än tips är varningar. Ta en timme innan ni åker och skriv ner varningar på hotell och firmor. Då slipper ni bli lurade.
  • Guidebok: Beroende på vilken slags resa man bestämmer sig för att göra kan en bra guidebok vara ens räddning. Bestämmer du dig för att bara luffa runt några månader utan ett bestämt mål, kan den vara perfekt för att läsa in sig på plats. Men besöker du städer som Rom, Paris, Aten eller Peking kommer du missa mycket som du inte läst in dig före. Att sitta på flygplatsen och inse att man inte sett något av det alla andra pratar om är knäckande.
  • Seder och bruk: Läs in dig på vilka seder som finns i landet. Särskilt för kvinnor kan denna bit vara viktig, sorgligt men sant. Att gå i bikini i vissa egyptiska byar kan ses som otroligt blasfemiskt och förargelseväckande.
  • Resplan: Lägg upp en eventuell resplan som underlättar förberdelserna. Då kan ni enklare räkna ut budget, kolla upp hotell och läsa tips och varningar.
  • Anteckningar: När du samlat ihop alla tips, läst och pratat så skriv ner allt och sammanfatta i ett dokument. Skriv ut och ha med det. Då slipper du mycket bläddrande i den tjocka guideboken
  • Karta: Bästa kartan köps på plats. Men om du ska besöka en stad där du har ett mål att skåda sevärdheter hela dagarna eller till exempel en weekend i Aten då massor ska hinnas med, är det smart att titta på en karta innan du åker. Kolla upp vilka sevärdheter som ligger nära varandra så slipper ni springa fram och tillbaka i stan och förlora dyrbar tid på buss och i taxis.
  • UD:s reserekommendationer. Innan du åker kan du kolla på UD:s hemsida vad de har för rekommendationer för det land du besöker.

 
Packning:
När ni packar så fundera över vad ni kan undvara. Vad är billigt i landet ni ska till? Vad kommer ni ändå köpa? Det är ingen idé att ta med sig ett extra par skor om ni ska till Kina där justa gympaskor kostar 15 kr. Jag tar till exempel aldrig med mig handväskor då jag vet att jag inom ett par dagar kommer ha ungefär tio stycken nya att välja mellan. En del gillar metoden att åka med en tom ryggsäck och handla allt där. Jag gör tvärtemot. Jag har med mig ganska mycket men slänger saker efter hand. Det värsta som finns är att springa runt i en stad och leta efter något man inte tog med sig. När jag ska åka hem slänger jag det mesta jag haft med mig och tar med mig allt jag handlat under resans gång. Ett ganska effektivt sätt att rensa i garderob och liknande.
Ta med så mycket som möjligt som ni kan slänga. Gräv fram de håliga underkläderna, slitna t-shirtarna och köp böcker på antikvariat ni kan undvara. Då kan ni slänga sakerna innan ni åker hem och kan välja mellan att ha en lättare väska eller att shoppa ännu mer.
Om ni är flera som åker så dela upp sakerna mellan er. Det finns ingen vits med att ha med sig två nagelsaxer, två ficklampor och två tvättlinor. Bestäm någon vecka innan vem som ska köpa / ta med sig vad. Det blir billigare och lättare packning.
Köp fryspåsar och lägg allt flytande i dem. En necessär indränkt i schampo eller passet som dränkts i bodylotion är ingen hit. Ta även med några extra plastpåsar som är perfekt för förvaring under resans gång.
 
 
Långresor och kortresor kräver olika packningar. Nedan har jag gjort en packlista där det mesta ska finnas med. Ta absolut inte med allt. Sätt er ner och stryk allt ni inte behöver ha med er. Själv har jag den här listan som en mall på datorn. Inför varje resa kopierar jag in den i ett nytt dokument, raderar allt jag finner onödigt och skriver ut. Mina packtips är utformade för långresor och backpacking. Om du ska två veckor till Phuket är de förmodligen ganska oanvändbara. Här är mina packtips:
 
Viktiga handlingar

  • Pass
  •  Kontokort
  •  Försäkringskort
  • Biljetter
  • Voucher
  • Packlista: Om du blir bestulen på ditt bagage eller om det försvinner under flygresan är det lätt att sitta på polisstationen och säga ”ööhhh jag hade typ kläder, och någon skiva och öööööhhhh”. Ta därför med er packlista. Dessutom måste ni redovisa innehållet för att få pengar tillbaka på försäkringen.
  • Vaccinationskortet
  • Viktiga telefonnummer: Till ambassader, spärrservice för kreditkort, flygbolag etc.
  • Några extra passkort: Vissa länder kräver det. Ibland behöver ni det till visum eller om ni ska köpa ett busskort.
  • Kopior av alla viktiga handlingar

 
Kläder:
Jag har inga bra tips när det gäller kläder. Allt beror ju på vart ni ska. Det jag gör är att jag lägger alla kläder jag vill ha med mig på sängen. Sen eliminerar jag hälften. Sen låter jag någon av mina realistiska vänner gå in och plocka bort. Sen brukar det vara klart. Tänk på att bara ta med favoriter. Varma länder kräver mindre kläder än kalla.

  • Säsongkläder: Åker du till ett varmt land så glöm inte badkläder, shorts och sköna sandaler. Åker du däremot till ett kallt land så ta med dig tjock vinterjacka, mössa, halsduk, vantar och varma skor. Åker ni till ett land under dess regnperiod är det smart att ha med sig regnkläder.
  • Sjal: Om du är tjej är det bra att ha en sjal med sig. Den kan du vira kring huvudet när du går på Kairos gator för att slippa uppmärksamhet, lägga över axlarna när du ska till Vatikanen och torka svetten med när du kokar i Turkiet. Mycket praktiskt.
  • Skor: Det absolut viktigaste. Att ha ont i fötterna är gudarnas hämnd på oss människor. Om du köper nya skor inför resan så se till att gå med dem hemma. ?
  • Kvantitet: Jag brukar försöka ta en sak av varje. Oftast blir det en tjock tröja, ett par långbyxor, ett par skjorts, en t-shirt, två linnen, en top , och fem underkläder. Är du tjej kan du betänka en kjol och en top (eller behå).

 
Necessär:

  • Mediciner: Ta med dig alla nödvändiga mediciner hemifrån. Ta även med magsjuketabletter (t.ex. Imodium eller Dimor) och vätskeersättning (t.ex. Resorb), nässprej, huvudvärkstabletter och åksjukepiller (om du lätt blir illamående på bussar eller tåg, t.ex. Postafen). Ta även med hydrokortison som dödar munsår bättre än alla andra dyra munsårsläkemedel i världen och som är fenomenalt på kliande myggbett. Om du är tjej och ska vara borta en kort period och inte äter p-piller kan du köpa tabletter på apoteket som skjuter upp mensen två veckor. Kan vara ganska skönt att slippa mens när du är i Thailand ett par veckor.  En antiseptisk kräm (t.ex. LHP) kan vara bra att ha om du skadar dig). Ta även med dig myggmedel om du ska till ett land där det finns till exempel Malaria eller Denguefeber. Ett tips är att gå in på Apotekets hemsida där de ger många bra tips. Du kan till och med göra ett test och se vilken resetyp du är.
  • Kondomer
  • Intimservetter: För tjejer kan även intimservetter vara bra att köpa om du ska tälta eller bo väldigt spartanskt. 
  • Första hjälpten-kit: Är det trekking som gäller på resan, kan detta rädda liv.
  • Öronproppar: Perfekta för flygresan när du vill sova, och perfekt när du bor på ett hotell med bullrande trafik utanför.
  • Ögonmask: Idealiskt på flyg, båt och bussar om man vill sova ett par timmar.
  • Tvättvål: Ska du vistas på landsbygd där tvättmöjligheterna är få, kan det vara bra att ha med sig en tvättvål som du kan tvätta hår, kropp och kläder med.
  • Nagelsax
  • Rakattiraljer: Ta med en rakhyvel och ett extra blad. Rakblad är oftast mycket billigare utomlands.
  • Tamponger och bindor
  • Pincett
  • Fluortabletter: Är din bästa vän när du inte hunnit borsta tänderna. Er tandläkare kommer vara stolta över er.
  • Solskydd: Ta inte med er flera stycken. Oftast går de att köpa dit ni åker. Men en flaska kan vara bra så ni kan tillbringa första dagen på stranden och inte i ett köpcentra. Om du lätt bränner dig kan det vara bra att även ta med dig Aftersun eller kylbalsam.
  • Deodorant
  • Solglasögon
  • Tandborste och tandkräm
  • Schampo, balsam och duschtvål
  • Borste
  • Tops
  • Toapapper eller näsdukar
  • Fuktkräm
  • Vaselin
  • Fotfil
  • Plåster: Plåster till fötterna när du fått skoskav är oumbärligt. Får du lätt skoskav är det bra att köpa speciella plåster för detta ändamål.
  • Våtservetter: Gör inte er själva till våtservettsfetischister genom att ta med er 100 våtservetter. Ni kommer aldrig använda dem. Ta 10 stycken istället.

Dokumentation:

  • Kamera och filmkamera:
  • Dagbok: Dagboken är en bra vän på resan. Skriv, skriv, skriv! Du kommer att vara tacksam om några år. Utnyttja tiden i bussarna, på stranden och under siestan. Istället för dagbok kan du även använda en liten anteckningsbok där du gör korta anteckningar som du sedan för över till en elektronisk dagbok eller blogg. Blir dock inte lika privat, men du behöver inte vara orolig för att tappa bort den.

Läsning och underhållning:

  • Guidebok: Guideboken är min bästa vän
  • E-bokläsare: Läser du mycket är en e-bokläsare det absolut bästa alternativet.
  • Pocket: Ta inte med tunga, inbundna böcker. Köp hellre ett par pocket för 10 kr styck i ett antikvariat som du kan lämna när du reser hem. Passa på att läsa författare från det landet ni reser i. Flaubert eller Zola i Frankrike, Coetzee i Sydafrika eller Gao Xingjian i Kina.
  • Kortlek
  • Block och pennor
  • Musik: Ladda ner ett par stora offline listor i Spotify innan avresa.
  • Tidning: Om du inte gillar att läsa speciellt mycket är en tidning ett bra alternativ. Köp en tjock tidning som ni kan ha länge. En korsordstidning eller sudoku bok är också ett plus om du ska flyga långt. Se till att korsordstidningen är för nybörjare, annars kommer ni att kunna kryssa in ett ord per sida.

Övrigt:

  • Tvättlina och klädnypor: Åker ni till ett land under regnperiod kan detta vara ganska användbart för att kunna hänga upp blöta kläder. Dock är det inget att rekomendera under en veckas solsemester i Grekland.
  • Uppblåsbar galge: Alternativ till tvättlina är att köpa ett par uppblåsbara galgar som ni tar med er istället. Välj själva.
  • Hänglås: Ska ni bo i bungalow kan det vara bra att ha ett eget hänglås man kan låsa med. Det minskar risken för inbrott. Funkar även till vissa safetyboxes.
  • Ficklampa: Ska ni bo på en landsort är det skönt att ha en liten ficklampa ni kan använda när ni går hem. Till exempel finns det många öar i Thailand som inte har gatubelysning.
  • Sarong: Ett vanligt tips bland backpackers är att man ska ta med sig ett lakan om man bor på hostels. Sarong är mycket bättre. Den kan ni ha på er på stranden, använda som lakan och som handduk när ni solar. Mycket praktiskt.
  • Handduk: Leta fram en ruggig handduk ni kan slänga efter resan som ni tar med er om ni ska sola och bada under resan. Föräldrar har en tendens att längst bak i linneskåpet förvara 70-talshanddukar som sett sin bästa dag. Om ni ber snällt kan ni säkert få ett de inte vill ha tillbaka.
  • Reseur: Förlita er inte på att alla billiga ställen har väckning. Ta med er ett reseur ni kan ställa in. Dessutom är det rätt skönt att veta vad klockan är.
  • Batterier:
  • En bra liten väska för dagsturer: Ska kunna rymma guidebok, vattenflaska, snacks och frukt och en kamera.
  • Syset: Går bikinin eller badbyxorna sönder är det skönt att kunna laga dem och slippa köpa nya. Köp ett litet sykit på en 10-kronorsmarknad som inte tar någon plats. Sen kan ni slänga det om ni inte får plats.
  • Plånböcker: Om du ska besöka många länder och har med dig flera valutor kan det vara bra att ha ett par plånböcker för att kunna ha den valuta du använder för tillfället i en och resten i en annan. Dessutom är det ett bra sätt att hindra att du blir bestulen på stora summor. Om du är ute kan du förvara en summa pengar i en plånbok i väskan, och ha en plånbok i fickan.
  • Multiverktyg
  • Grenfördelare
  • Tändare eller tändstickor: Är bra att ha i ett rum om elen går.

Lämna hemma:

  • Smycken: Att ha på sig guldsmycken kan tilldra sig alltför mycket uppmärksamhet. Lämna juvelerna hemma.
  • Smink: Kom igen tjejer, ni är lika snygga utan smink. Tar bara onödig plats.
  • Kläder: Lämna minst hälften av det du tänkt ta med dig. Tänk skönt i s f snyggt. Snyggast är man i det man trivs i.
  • Parfym: Det är onödigt att ha parfym i väskan som kan gå sönder. Om ni vill lukta gott, investera hellre i en parfymerad bodylotion som ni kan köpa på flygplatsen. Fuktkräm behöver ni ändå.
  • Krämer: Ta inte med handkräm, fotkräm, ögonkräm etc. Köp en bra bodylotion, en ansiktskräm och vaselin. Vaselin är bra för läpparna och gudomliga för fötter med förhårdnader.
  • Adressbok: Har du inte släktingar eller vänner som måste ha vykort är det bättre att mejla.
  • Klocka: Ska du ha med dig ett armbandsur så ta inte med dig din fina klocka du fick i studentpresent. Då drar du bara till dig onödig uppmärksamhet. Ta istället en av premieklockorna från diverse prenumerationer.
  • Strumpor: Åker du till ett varmt land och gillar gå i flip flops. Jag drar alltid med mig massa strumpor och jag använder dem aldrig.
  • Rakattiraljer: Om du är tjej och ska vara borta en månad kan du fundera på vaxning. Vaxar du ben, bikini och under armar slipper du ta med dig någonting.
  • Handtvättmedel: Ta inte med en massa handtvättmedel heller om du inte behöver. Det är ofta ganska billigt att tvätta på tvätterier.

Ja. Det här var våra tips. Jag hoppas att ni får någon användning av dem. Har ni några andra tips får ni gärna skriva dem här så jag kan göra min checklista ännu mer utförlig. Trevlig resa!
Denna lista uppdaterades grundligt augusti 2016.

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649

Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139

Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444

Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611

Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444

94 kommentarer på Checklista inför resan

  1. some0neelse

    Underbart, man kan helt enkelt inte göra fel efter att läst här.
    Du är grym som skriver för att hjälpa.
    Tack för att du finns.

  2. Erik

    Helt underbar packlista och cheklista, skulle dock vilja lägga till tex resorb på listan över mediciner (om man åker på diare så dricker man det för vätskeersättning och man återfår mycket av kroppen salter), helt omubärligt om man vill bli snabbt frisk igen.

    sen har jag en rekomendation till alla som är lite mer för att göra äventyr på sina resor att alltid ha med sig ett första hjälpen med sårrengöring och tryckförband. tar nästan ingen plats och kan rädda liv.

    och sen iaf för oss killar så behövs det mera än ett rakblad per resa 😉

    i övrigt var det en toppen artikel =)

  3. Ulrika

    Erik: Alla tips är väääldigt välkomna. Ska ju frösöka göra dne här cheklistan så fullkomlig som möjligt.

    Anledningen att jag glömemr första hjälpen-kit är för att jag själv inte är någon äventyrsmänniska.

    Vad är resorb för ngt? brustabletter?

  4. Lucifer

    Men både Resorb OCH Första förband-kit står ju med på packlistan, har ni inte läst igenom ordentligt eller?

  5. Mike

    Grymt bra artikel, generöst att lägga ner jobbet för oss som är för slöa för att göra en egen lista. Detta blir ovärdeligt för en kille som mig som åkte till Costa Rica och glömde ta med badbyxor… Tack!

  6. Fredrik Blom

    Bra lista, ganska utförlig. Skulle man ha med sig allt det där så skulle man väl få hyra ett smärre hangarfartyg för sina grejer. 🙂

    Men som du säger själv, så får man ju sålla en hel del. Dessutom finns det alltid personliga grejer man vill ha med sig som är olika från person till person. Väldigt bra lista att utgå ifrån dock, tack Ulrika.

    Skandiabanken stavas med k, för övrigt.

  7. Milla

    Tack för denna helt otroligt braiga lista!!! Själv ska jag ut på min första backpacking resa i september och då är denna lista oumbärlig för mig. Härligt att se när någon lägger ner sån energi för andra. Tusen Tack:-))

  8. Jenny

    Jättebra lista! Kan rekommendera att man kan lägga in automatiska överföringar så slipper man ha alla pengar på kortet.

  9. Ezra

    Ett par kommentarer från egna erfarenheter:
    Plånböcker är tunga och det syns var de är i dina kläder=> Köp ett par tvådelade,vikbara, fickstora plastfickor på bok/pappershandel. Tål regn, syns inte, känns inte!
    Tvål vill man ha i flytande form (handtvålar kletar), de flesta sådan är mckt otympliga med dåliga förslutningar…utom Bliw vilken är som gjord för att ha i en ficka, bara att fylla på när den är tom. Desseutom skön dagis/retrokänsla.
    Ha Norfloxacin (bästa magantibiotikan)för minst en omgång, köpes ofta väldigt billigt på plats. Och jodsalva för sår, bättre än hydrokortison. Loperamidmedicin (diarré) verkar snabbare o bättre om den är i kapsel, ej tablett. Bästa (billigaste) reseförsäkringsföretaget
    är worldnomads.com, för back-packers. Ficklampan skall gå att hålla i munnen (tex maglite) så händerna är fria.

  10. Ulrika

    Ezra: plånböcker behöver inte vara tunga och tjocka. Jag har tygbörsen min pappa köpte i Thailand som är perfekta.

  11. Ebbe

    Tackar för en underbar artikel. Den gjorde en lite mer ”tänkande” över vad som gäller för att kunna resa.

  12. Liit

    ang mobiler på backpacking resor… ta med en mobil köp ett kontant kort när du är där de är väldigt praktiskt när man har oroliga släktingar där hemma, dessutom får man ju med sig miniräknar valutaomvandlare väckarklocka etc…men ta inte med dennyaste coolaste modellen ta en gammal som ligger hemma o skräpar.

  13. Marielle Lidström

    TACK så hemskt mycket.. Denna lista kommer att vara en stor hjälp nu inför min resa. Förresten. tycker du inte att man ska ta med sig reselakan eller sovsäck??

  14. Ulrika

    jag personligen tar aldrig med mig det då jag inte tältar. jag köper eller har med mig en sarong som jag kan svepa om mig istället. men det är klart, ska du campa i nya zeeland kan det vara välbehövligt.

  15. Annika

    Superartikel, Ulrika! Skulle vilja lägga till en sak – resebrandvarnare, då många vandrarhem inte har ordentliga brandvarnare. Finns att köpa på till exempel Clas Ohlson och är en billig livförsäkring.

  16. Sara

    En gedigen och matnyttig lista. Kanonbra för en nybörjare som jag. Tackar så hemskt mycket!

    PS.En bra räddare för fotblåsor är Compeed plåster.

  17. Ingalill

    Tack så mycket för en bra checklista, så skönt att någon annan redan har skrivit den. Förr var det nämligen jag som skrev checklistor vart jag än skulle. Nu ska vi inte så långt bort (Scotland) men listan passar oss bra i alla fall. Tack igen!

  18. Fredrik Persson

    Jag tackar så otroligt mycket för denna checklista som kommer väl till användning inför min Jorden runt resa som går av stapeln i år=)

  19. Alma

    Bli din egen tandläkare under resan!

    Jag har ett tips till packningen. Jag fick det av min tandläkare. När man är på smester kan en tappad plomb vara ett stort problem.

    På Apoteket finns det något som heter Cavit och är en temporär tandfyllning. Det är en liten tub som absolut inte tar nån plast och kostar cirka 35 kronor.

    Tappar man en plomb eller får ett hål rengör man hålet så väl man kan och sedan trycker man dit en liten bit Cavit.
    Efter en kort tdi har det stelnat och är lika hårt som en vanlig fyllninh. Den håller inte lika bra som en riktig lagning men det fungerar jättebra under en period tills dess att man kan komma till en tandläkare. Caviten gör ofta att problemet inte förvärras då det stärker upp väggarna runt hålet så att de håller.

    Cavit är ungefär samma pasta som tandläkarna själv använder när de gör temporära fyllningar.

    Jag har själv provat det och det fungerar. Jag har alltid Cavit hemma. Jag tappade en plomb en julafton på grund av den där förädiska knäcken. Jag rengjorde hålet fyllde upp det med Cavit och kunde vänta till efter nyår med tandläkarbesöket.

    MVH
    Alma

  20. Josefine Andersson

    Kanon artikel verkligen! Väldigt användbar nu innan man ska åka iväg på en långresa. Tack för hjälpen!

  21. Ulrika

    Voucher är din ”hotellbiljett”. Alltså bekräftelsen eller bijetten du får när du bokat ett hotell.

  22. Henke

    Jäkla massa bra tips hörru… Nice å ha de toppen… Glöm inte att göra någon glad idag 😉

  23. Sara

    Förslag på tillägg:
    * Kontrollera giltighetstiden på kontokortet. Om detär på väg att gå ut, beställ ett nytt på din bank. Ett för gammalt kort är obrukbart i de flesta sammanhang.
    * Skaffa en fullmakt på banken till en pålitlig vän/familjemedlem. Det är en jättebra back-up om något händer exempelvis rån/stöld/avmagnetiserat kort. Tänk på att du måste kontrollera innehållet i det förskrivna fullmaktsdokumentet som finns på banken. Fundera igenom vilka eventuella behov du kan tänkas ha. Jag var tvungen att skriva till att personen jag gav fullmakt skulle ha rätt att beställa ett nytt VISA-kort i mitt namn.
    * Se till att ha nya batterier i internetbankdosan!

  24. Ulrika

    Tack Sara!

    Ska korrekturläsa artikeln under julen och lägger in dina superba tips!

  25. Lina

    Toppen med en lista, hade redan gjort en egen men fick mig några bra tips från din kompletta! tack så mkt!
    Litet tillägg är ev. fickordbok för de länder där det kan tänkas vara användbart. Underlättar när man ska fråga om vägen till busstationen osv.
    Har man med sig digitalkamera så kan det vara bra med extra minneskort, eller framförallt att ordna en plats på internet där man kan ladda upp bilder under resans gång. Då krävs så klart att man tagit med sig kabeln! återigen tack! och trevlig resa allihop!

  26. beatrice

    jätte bra artikel nånting för huvudet är oxå jätte bra typ keps jätte skönt i varma länder

  27. Pär

    Till necessären skulle i alla fall jag vilja komplettera med Sport tejp det ultimata att tejpa på när man ska ut och vandra eller i andra sammanhang befarar att få skavsår. Sätter på lagom lång bit absolut utan några veck och värma sedan med handen över tejpen.

    När det kommer till pencillin för magsjuka så finns det faktiskt ett par stycken man kan välja på, om nu de ena inte finns. Klipper in text från FASS om namn och dosering: ”Egenbehandling ges med norfloxacin i dosen 400 mg × 2 i 3 dagar alternativt ciprofloxacin (500 mg × 2) eller ofloxacin (300 mg × 2) i 3 dagar. Behandlingen påbörjas när man inom 24 timmar haft minst 3–4 lösa avföringar eller minst två lösa avföringar i kombination med feber och buksmärtor.”
    Sedan brukar alltid jag ha lite tejp, kompresser och väteperoxid för att kunna laga sår själv.

  28. Henks

    kan inget annat än hålla med de andra kommentarerna som visas ovanför, jättebra lista!
    även om det är en del grejer jag tänkt skippa, så är det iaf väldigt bra med en sammanställning. ska skrivas ut o hängas upp!:)

  29. Thomas

    Tack för en suverän lista! vill dock lägga till quick-clot i första hjälpen kittet

  30. Fredrik

    Grymt bra Lista Ulrika! Kul att du lägger ner tid för å hjälpa andra! =) Dock får man ju lite panik eftersom de känns som man missat hälften. Gillar å inte vara sådär grymt förberedd å ta de lite mer som de kommer…Men Tack för hjälpen!

  31. Kim Christensen

    Tack så hemskt mycket för alla bra tips! Sticker ut i en månad på onsdag, detta är ovärderligt 🙂

  32. roine s

    Jättebra lista, men hur stor plats tar de här packningen egentligen, jag menar hur stor ryggsäck måste jag ha med?

  33. Ulrika

    Som jag påpekar fyra gånger i denna artikel ska du inte ta med dig allt utan det som passar din resa. För mig hade det räckt med en 30 liters ryggsäck förra gången. Hade 55 l men den var rätt tom:)

  34. Johan

    Bra lista! Men varför slänga saker, på många hotell brukar det finnas bokhyllor att lägga gamla pocketar i till andras nöje. Kläder som inte är alltför slitna kan man ge bort om man är i ett fattigare land, brukar uppskattas. Halvfulla schampooflaskor o dyl kan man lämna till städerskan. Lämna växelpengar som dricks eller annat, de blir ändå bara liggande hemma i nån byrålåda.

  35. Caroline Svensson

    användbar lista, speciellt lämna hemma delen, tycker oftast det är svårare att veta vad man skall lämna hemma än vad man skall ta med sig,om nu den ekvationen går ihop..apotekets test var dock ganska meningslöst, fick veta att solbrännan var det viktigaste för mig på en resa..för att jag kryssade i att jag gillade New York..

  36. Lina Molander

    Superbra lista! 🙂
    Ska ut och luffa för första gången nu i vår och kommer säkerligen att få användning för tips som dessa!
    Har du något tips om hur man gör med hotell/hostel-bokningar? Bör man fixa sånt innan man åker eller på plats?

  37. Kenneth

    Jättebra lista. Kommer att titta på den nästa gång jag åker.
    Snören, en febertermometer, doxyciklin och som Alma sa: Kavit är nog det enda som inte finns med (om jag inte missade det när jag läste)

  38. Louise Reinius

    Underbar lista! Superbra 🙂 Kommer verkligen använda mig av denna när jag åker ut och reser!

  39. Anna

    Packlistan är ett jättebra tips som inte alls fallit oss in 🙂
    Nu är vi förhoppningsvis redo för allt.. vilket gör att vi kan koncentrera oss på att ha roligt våra två veckor i Kina!
    Tack för tipsen. Soliga sommarhälsningar A & P

  40. Malin B

    Jag är överlycklig! Behöver inte vara nervös för att missa något efter att ha läst detta! Hur bra som helst! Tack!

  41. Linn

    Ett tips till. På apoteket finns en helt fantastisk produkt som heter fiximul, funkar perfekt för alla typer av sår, skavsår och liknande problem. Ta med kompresser och gör dina egna plåster i rätt storlek. Den är jätte flexibel och andas bra. Jag har alltid med mig när jag reser.

  42. Pia

    Sonen ska resa till Nya Zeeland och vara borta ca 1 månad så packlistan var HELT PERFEKT, Tack!

  43. My

    Kan inte annat än att hålla med alla andra! Hade redan d mesta nedskrivet men ska ta mig en funderare ang d där extra shortsen samt allt annat onödigt Tack!

  44. Jenny

    Tusen tack ,för väl genomtänkta värdefulla tips! Bra skrivet precis så som man känner igen sig 🙂

  45. Ida

    Superbra lista! Listfreak som man är så var det perfekt att jämföra med sin egen:) Stort tack!

  46. Emelie

    Mycket läsvärd checklista! Ska strax sticka iväg tre månader till Centralamerika, och den här sidan har varit till stor hjälp för mig. Tack! 😀

  47. Anela

    Hej. tack för alla tipsen.

    Jag har en fråga och jag hoppas att du kan hjälpa mig. Vi ska snart åka till Beijing (första resa till Asien) och vi ska bo på Novotel Xin Qiao Beijing. Jag undrar om du kan tipsa mig om hur vi bäst kan ta oss till hotellet från flygplatsen. Finns det någon sida på internet där man kan kolla upp sånt?
    mvh

  48. Sabina

    Du är grym! Tack för en superbra lista!
    Och till Anela, det är billigt med taxi i Beijing, så det borde inte vara några som helst problem att ta sig till hotellet. Men ta en ”riktig” taxi (en med taxameter)! Luras inte av alla ”taxichaufförer” som nästan vill tvinga med er till en taxi (Dom kommer ofta och drar i en inne på flygplatsen).

  49. Arne

    Intressant det du skriver om att packa en sjal, Liftarens Guide skriver: ”A towel, it says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have”. 😉

  50. Nehaw

    En underbar checklista där allt det viktigaste står med. Det är mycket småsaker man inte tänker på och att få förslag av en erfaren resenär gör att förberedelserna och packningen inför resan blir mycket enklare. Absolute wonderful!

  51. Europa Nästa UF.

    Hejsan Ulrika.

    Vi är ett gäng ungdommar ifrån Göteborg som genomgår en kurs på gymnasiet som går ut på att starta och avveckla ett företag under ett års tid. Vi håller nu på att producera en ”resehandbok” som ska innehålla nummer och adresser till bla svenska ambassader, turistbyråer och vandrarhem för backpackers samt andra reslystna människor. Som vårt namn kanske redan antytt så omfattar boken de flesta länderna i Europa.

    Utöver det vill vi även ha med alla möjliga tips för när man ska ut och resa samt packningslistor av olika slag. Därför undrar vi nu om vi skulle kunna få använda några delar av ditt inlägg i vår bok. Vi skulle uppskatta att få ett svar snarast.

    Tack på förhand. Mvh Europa Nästa.

  52. Ingemar Lindqvist

    Hej
    Du skriver om Uppblåsbar galge. Jag har själv tänkt pådet, och letat och letat. Men detta verkar vara en av de saker som fanns förr men inte längre.

  53. Kajsa

    Trots att det var ett tag sedan listan skrevs känns den kanon att använda inför stundande Asien-tripp! Tummen upp för den Ulrika!

  54. albin

    ska i väg på en lång resa nästa vecka,
    och har fått en massa tips och råd att en Ipad/surfplatta med wii-fi är bra och ha om man ska boka hotel,bil och diverse. samt bara leka och läsa bok på flyget.

  55. Mumfi

    VIKTIGT! Glöm inte att öppna upp dina kontokort för utomlandsköp. Jag glömde detta nyligen och hade inte heller med mig bankdosa vilket blev lite jobbigt.

  56. Sandra

    Tack så mycket! Skall till Sydostasien nästa vecka och skall börja packa nu, tacktacktaack!

  57. Matts Josefsson

    Toppen tipslista och packlista och kommentarerna inte minst!Har haft en egen men ville nu dubbelkolla inför resa till Nya Zeeland om en drygt en vecka.Blir borta länge så det är viktigt!Hittade en del saker och har kompleterat!Tackar!God Jul och Gott Nytt år – dessa ska jag fira med maorier i Rotorua!Tjoho!:)

  58. Peter

    Fick ett råd från banken. Kom ihåg det tresiffriga koden på baksidan av kontokortet och skrapa bort det. Blir kortet stulet går det inte att använda

  59. Ellen

    Helt fantastiskt grym packlista! Guld värt inför en första, lång backpackingresa. Tusen tack!!

  60. Ingela

    Vad det gäller Resorb så kan man lika gärna göra den själv: 1 tsk salt och 5-6 normalstora sockerbitar, vitsen med den egna är att om man blandar till en egen flaska a 1.5 liter och dricker minst en sådan om dagen i varma länder klarar man sig rätt bra. Risken med 1 tablett Resorb i ett glas vatten är att man tror sig fått i sig tillräckligt både vatten och salt/socker men kroppen kräver minst 1.5 till 2.5 liter vätska.Mycket billigare men framförallt finns socker, salt och flaskvatten överallt! Användbar och bra lista!

  61. Elisabet

    Hej! Inte alls tokiga tips! Själva åker vi alltid med minimal packning = endast handbagage (ryggsäck). Så smidigt att slippa vänta på bagage på bagagebandet, så bra att kunna ha väskan med på bussen, istället för i bagageutrymmet. Stenkoll på grejorna alltså! Tvätta ofta istället – billigt på de flesta ställen! Släng och köp nytt när så behövs! En liten ryggsäck packas också ner – för dagsturer och sånt man ev vill bära på magen i trängseln… //Elisabet

  62. Elisabet

    Hej! Inte alls tokiga tips! Själva åker vi alltid med minimal packning = endast handbagage (ryggsäck). Så smidigt att slippa vänta på bagage på bagagebandet, så bra att kunna ha väskan med på bussen, istället för i bagageutrymmet. Stenkoll på grejorna alltså! Tvätta ofta istället – billigt på de flesta ställen! Släng och köp nytt när så behövs! En liten ryggsäck packas också ner – för dagsturer och sånt man ev vill bära på magen i trängseln… //Elisabet

  63. Gunnel

    Hej!
    Bra lista, men om du åker till Kina så SKA du ha med 100 våtservetter och även toapapper 🙂

  64. Lina

    Vad fint att du tagit dig tiden att skriva ner alla dessa tips! Dom kommer komma till användning inför min backpackingresa. Tack så mycket!

Svara till