Guide till natursköna Nicaragua

Corn Islands (Islas del Maíz) på Nicaraguas östkust - en av landets största turistmagneterNicaragua är ett land som många centralamerikaresenärer hoppar över. Synd, tycker Backpackings Johanna. Landet har kanske inte lika tydliga sevärdheter som Costa Ricas regnskog, Guatemalas ruiner eller Belizes dykning, men ändå väldigt mycket att erbjuda. I den här artikeln får du läsa en lång rad förslag.

Nicaragua är centralamerikas fattigaste land och inkomstklyftorna hos befolkningen är bland de största i världen. Vad gäller turismen har landet kommit på efterkälken gentemot grannarna, men de senaste 5-7 åren har den ökat enormt mycket och är numera landets näst största näringsgren.

Antalet turister är fortfarande mindre än hos grannländerna, men den växande turismen har pushat både handeln som finanssektorn och byggnadsindustrin i en positiv riktning. I huvudstaden Managua har det byggts många nya hotell de senaste två decennierna, även om majoriteten av besökarna fortfarande utgörs av affärsresenärer från grannländerna.

Sevärdheter i västra Nicaragua

Det finns faktiskt väldigt mycket att se i Nicaragua för en resenär, och dessutom är upplevelseutbudet mycket varierat. Stora delar av Nicaragua består av regnskog – grovt räknat kan man säga att den östra halvan består av täta snår som är svåra att ta sig igenom. De flesta sevärda städer och platser ligger därför på den västra halvan, och även om Nicaragua är Centralamerikas största till ytan blir avstånden små. Det går lätt att förflytta sig från plats till plats, även om färdsätten många gånger är långt ifrån bekväma. Lokalbussarna är ofta gamla avdankade skolbussar från USA, där du trängs med andra passagerare och sitter i draget från de öppna fönstren timme ut och timme in.

Många av resenärerna i Nicaragua, förmodligen de allra flesta, anländer först till huvudstaden Managua som ligger i den sydvästra delen av landet. Managua är på många sätt en typisk centralamerikansk stad, men mindre charmig än många andra. Den är svår att förstå sig på då det inte finns något tydligt centrum, trots att staden har omkring en miljon invånare. Min rekommendation är att ta sig vidare ganska snabbt efter ankomsten dit.

En stor motorväg – panamerican highway – löper genom landet från norr till söder, och via den är det lätt att ta sig norrut från Managua. Den som vill se en typisk nicaraguansk småstad kan stanna till i Darío, poeten Ruben Daríos hemstad. Hans hus finns att beskåda, be någon på gatan att visa dig var det ligger så får du garanterat hjälp.

Den som vill till en lite större stad än så kan fortsätta längs den panamerikanska motorvägen norrut till Estelí, landets tredje största stad. Den är typiskt nicaraguansk  med en liten asfalterad park, ”parque central” i mitten. Nicaraguanerna brukar säga att där råder en ”ständig vår”, eftersom temperaturen ligger på mellan 25 och 30 grader i princip året om.

Ett par kilometer från Estelí ligger Salto de La Estanzuela, ett vackert vattenfall med en liten damm under där besökare kan ta sig ett svalkande dopp. Vägen dit finner man söder om Estelí, nära den panamerikanska motorvägen. Det går att vandra hela vägen från stan, men det tar ett par timmar och är ganska svettigt.

En del städer bär mycket tydligare spår från kolonialtiden än vad Estelí gör. I både Léon och Granada kantas exempelvis gatorna av färgglad arkitektur från denna tidsperiod i landets historia. Till León, som ligger två mil från västkusten, tar du dig på ett par timmar från Estelí. León är landets näst största stad och med sitt 200 år gamla universitet är det landets intellektuella centrum.

En häftig upplevelse här, som varmt rekommenderas, är att besöka den aktiva vulkanen Cerro Negro. Det betyder ”svart kulle”, vilket är ett mycket passande namn eftersom hela vulkanen består av svart vulkanisk sand och sten. Vulkanen hade sitt senaste utbrott 1999, och i kratern pyser det ut varm svavelstinkande ånga. Darren, en australiensisk kille som uppfunnit sporten ”volcanoboarding” på Cerro Negro, arrangerar turer dit för besökare. De utgår från hans mycket trevliga hostel ”Bigfoot” som ligger i centrala Leon. På turen får deltagarna klättra upp för vulkanen, kana ner i kratern och sedan – med mycket stor möda ska tilläggas – försöka ta sig upp ur den igen. Ett svårt uppdrag när stenar och sand bara försvinner under ens fötter.

Slutligen tar man sig ner från vulkanens kolsvarta sidor genom att åka pulka på en specialkonstruerad bräda i upp till 40 kilometer i timmen (eller för den modige: stå på den som en snowboard). Enda skillnaden mot vanlig vintersport är att backen nu består av en aktiv vulkan, och att de små taggiga stenarna som utgör ”snön” är rejält vassa… Volcanoboarding på Cerro Negro är en galen och inte helt ofarlig, men ofantligt rolig och unik upplevelse.

Granada som ligger vid centralamerikas största sötvattenreserv Nicaraguasjön, är en annan sevärd stad att besöka. På vägen dit rekommenderas ett stopp i Masaya för den stora berömda marknaden. Här finns allt från vackra hängmattor och handgjorda lerkärl till spik, frukt och kött som ligger och lockar till sig flugor i den starka solen. Det är allt annat än glamouröst, men kanske är det här du har störst chans att hitta souvenirer att ta med hem. En hängmatta är både ett både prisvärt och användbart exempel på det inhemska hantverket, om man bara kan överse med omaket att bära den med sig.

Byggnaderna i Granada är mycket vackra och staden har också vackra omgivningar. Här finns en mängd aktiviteter: man kan åka båt på Nicaraguasjön, vandra på vulkanen Mombacho, åka ut till vulkanön Isla Ometepe som ligger ute i sjön, för att nämna några exempel. Mellan Granada och Masaya ligger Laguna de Apoyo – en flera hundra meter djup sjö som bildats i kratern på en vulkan. Vattnet är kristallklart och extremt behagligt att bada i under en het solig dag. ”The monkey hut” som ligger i sluttningen ner mot sjön erbjuder kanoter, kajaker, snorklings- och dykutrustning, hängmattor, barbeque och en massa annat som gör ett stopp där till en otroligt avkopplande upplevelse. (Stället hänger ihop med hostelet ”The bearded monkey”, ett av Granadas bästa hostel. De anordnar dagliga turer till The monkey hut från Granada).

Även om Laguna de Apoyo förmodligen måste utses till Nicaraguas bästa badupplevelse finns förstås också havsstränder lite här och där längs kusterna. De mest berömda ligger i San Juan del Sur i landets sydvästra hörn. Jag och mitt resesällskap valde att ta oss till Majagual, en alldeles tom strand en bit norrut från San Juan del Sur. Vi fick skjuts på flaket till en pickup och avtalade med mannen som körde att han skulle hämta upp oss igen ett par dagar senare.

En bit från den stranden ligger en liknande strand med ett ensamt trähus på, ett trähus som bebos av hängivna surfare som kommit dit för vågornas skull. Här består dagarna mest av att slappa, surfa och läsa böcker under palmerna. På kvällarna sitter man och tittar på stjärnorna som framträder klarare än någonsin när lägerelden blir den enda ljuskällan att tillgå. Det är en speciell känsla när allting blir alldeles, alldeles svart, utom den lilla cirkel av ljus som bildas av elden framför en. Kanske blir det en av resans mest minnesvärda stunder.

Upplevelser på östkusten

Östkusten i Nicaragua är som sagt mer otillgänglig än den västra delen av landet, och där bor endast omkring en tiondel av landets befolkning. De flesta av dem är engelsktalande svarta som härstammar från slavar som engelsmän och holländare tog från Västindien under 1600- och 1700-talen.

Den största hamnstaden längs östkusten heter Bluefields. Det finns fortfarande ingen väg dit från den västra delen av Nicaragua, och för att nå staden måste man alltså flyga eller åka båt. Från staden El Rama kan man åka ”panga” (en ganska liten träbåt) längs floden Río Escondido.

Trots otillgängligheten finns en av landets största turistmagneter på öns östra sida: den lilla ögruppen Islas del Maíz (Corn Islands) som ligger i Karibiska havet, 70 kilometer från fastlandet. Hit kan man flyga i små, små plan från Managua, antingen via Bluefields eller direkt.

Ögruppen består av två öar: Big Corn Island (som ofta bara kallas ”Corn Island”) och Little Corn Island. Flygfältet ligger på den stora ön och den som vill ta sig till den lilla får åka i en enkel men snabb träbåt som går skytteltrafik mellan öarna. Boendet på den lilla ön är väldigt enkelt, det som finns att hyra är ofta små trä- eller betonghyddor som inte sällan är hem åt både dig och ett stort antal spindlar om nätterna. På plussidan finns dock närheten till vattnet – var på ön du än befinner dig är du aldrig långt ifrån en strand. Stränderna i sig är naturliga och vackra, palmerna närmast vattnet är ofta påtagligt vindpinade och hukar sig för det väder som kommer utifrån havet. Nedfallna palmblad och kokosnötter ligger kvar där de landat, liksom stjärnfrukt och annat som växer på ön.

Här finns en liten sjukstuga, någon liten butik att handla frukt och konserver i, samt några små restauranger. De har oftast bara en rätt på menyn: färsk fisk eller skaldjur med ris eller pommes.

Mycket att se – till liten budget

Med andra ord: även om Nicaragua kanske saknar en tydlig nisch som turisterna kan lockas av, som ju många av de andra centralamerikanska länderna har, betyder inte det att här finns mindre att se. Tvärtom har Nicaragua väldigt mycket att erbjuda en resenär – man kan lätt spendera många veckor i landet utan att känna att man ”sett allt”. Det är dessutom billigt att äta och bo i landet.

Nicaragua är ett av de säkraste länderna i regionen, även om brott mot turister ökat de senaste åren i takt med att turisterna blivit fler. Man bör som alltid vara noga med att inte skylta med pass, pengar och smycken, och det kan vara bra att ha kontanter motsvarande några hundra svenska kronor lättillgängliga för att snabbt bli av med eventuella rånare. (För övrigt ett råd som kan vara bra vilket land man än ska resa i).

I Managua sker generellt fler brott än i de mindre städerna, varför man bör vara extra uppmärksam där. Vid större bussterminaler och turisttäta platser är rånrisken extra stor, och man bör lyssna på vad lokalbefolkningen och hotellpersonalen säger om var och när det är tryggt att besöka vissa platser. Om en taxichaufför inte vill släppa av dig på platsen du angett är det bra att lyssna – förmodligen ser han att det samlats mycket folk där och förstår att risken att du ska råka ut för något när du packat ut väskorna ur bilen är mindre om han släpper er på en lugnare gata.

Om man tacksamt tar emot sådana tips, är försiktig efter mörkrets inbrott och ser till att inte skylta med pengar och värdesaker, så har man gjort vad man kan för att minska riskerna. Att resa med privata bussbolag anses tryggare än lokalbussarna ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Mer om Centralamerika

Upplevelser

Inför resan

Äventyrsresor

Äventyret Costa Rica
Hika långt in i djungeln till en avlägsen by där enbart tre familjer bor. Upplev ett massivt vattenfall i en gömd grotta och lär dig om medicinväxter. Detta är en spektakulär resa med mycket äventyr genom Costa Rica.
$1444

Upplev mayakulturen
Lämna turiststråken i Cancun och utforska den genuina delen av Yucatanhalvön på riktigt. Från soliga stränder och grönskande djungel till höglandet i Chiapas, res genom Belize, Guatemala och södra Mexico under 22 dagar.
$2136

Det bästa av Centralamerika
Från antika ruiner till aktiva vulkaner, rör dig utanför de vanliga områdena. Under 33 dagar får se nästan alla Centralamerikas länder. Det blir tropiska regnskogar, koloniala städer och hisnande landskap däremellan.
$3099

Artiklar om Centralamerika

6 kommentarer på Guide till natursköna Nicaragua

 1. Johanna Lagerfors

  Tack Sebastian!

  (Ett litet tillägg: Jag har varit i Nicaragua i omgångar men reserverar mig för förändringar som kan ha skett sedan mitt senaste besök. Exempelvis är det åtta år sedan jag var på Little Corn Island, det är möjligt att det nu finns fler restauranger och ställen att bo på än det fanns då. År 2003 var turisterna på Little Corn ett mycket begränsat antal, men turismen i landet har som sagt ökat sedan dess. Om någon varit där mer nyligen får ni gärna fylla på med info i kommentarsfältet.)

 2. Marcus & Maria

  Tack, det här var verkligen matnyttigt. Massa fullgoda tips! Vi kommer passera landet nåra veckor och det är precis de här tipsen man söker, någon flergångsbesökares syn på landet och vad som är värt att besöka.

 3. Linda Norrman

  Hej och tusen tack för fin läsning! Jag och min vän Lina åker till Nicaragua om tre veckor för en två månader lång fältstudie till vår kandidatuppsats. Ska bli så spännande och just nu försöker vi suga in alla information om landet som vi kan hitta. Har du fler tips till två ressugna studenter? 🙂 Vi kommer att göra vår fältstudie upp i norra Nicaragua, i Las Sabanas, men har möjlighet att resa på helger och även ett par veckor efter fältstudiens slut.

  Allt gott!

Svara till