Studera och upptäck världen

Läs även:

Många medlemmar på Backpacking.se funderar på att kombinera resor med studierna. Dessa frågor kommer ofta upp på forumet, och till alla som funderar på detta kan Saras artikel vara till stor hjälp. Artikeln innehåller tips på olika sätt att förverkliga dessa planer, generella tips, och många nyttiga länkar! På backpacking.se´s forum har resa versus studera varit ett återkommande ämne. För mig har det inte varit ett val om antingen eller, utan snarare en förändring i hur jag numer föredrar att resa.
 
Att börja studera innebär oftast en mindre budget, men öppnar samtidigt upp enorma möjligheter för att fortsätta komma ut i världen, dock kanske på ett annorlunda sätt jämfört med den ”typiska” backpackerresan.
 
Sedan jag själv började studera hösten 2003, har jag utöver en ”klassisk” backpackerresa i Asien, hunnit med en tvåmånaders fältstudie i Uganda, en termins praktik i Rwanda, en termins studier i Australien och till sommaren väntar ett veckolångt seminarium i Japan. Med andra ord, studerandet till trots, eller snarare tack vare, har jag haft och har enorma möjligheter att upptäcka världen, samtidigt som det förhoppningsvis gör mig mer attraktiv på arbetsmarknaden.
 
Nedan följer ett axplock av de möjligheter som finns för studenter att ta sig ut
i världen.
 
Praktik
Fler och fler högskolor och universitet har börjat erbjuda praktikkurser, vilket innebär att du får ut högskolepoäng för att göra en praktik relaterad till din utbildning. Kraven kan variera mellan olika universitet och högskolor, men ofta får man förlägga sin praktik utomlands. Förutsatt att man får ut högskolepoäng för sin praktik (att högskolan eller universitetet med andra ord erbjuder en praktikkurs) kan man söka CSN.
 
Huruvida CSN täcker kostnaderna för din vistelse i ditt valda land beror givetvis på kostnadsnivån i just det landet. Min tid i Rwanda täckte det med råge. För att hitta praktikplatser på till exempel ambassader är Arbetslivscentret på Lunds Universitet att rekommendera. Ett tips är att dessutom skicka in ansökningar även till dem som ej utlyst platser, samt mindre kontor som inte är lika välkända eller populära (ambassaders
hemsidor hittar du enkelt via UD:s hemsida). Konkurrensen om en del praktikplatser
kan vara hård, så inrikta dig på att söka till flera platser.
 
Fältstudier
De flesta utbildningar innehar någon form av större uppsats: kandidatuppsats, magisteruppsats eller examensjobb. För många är detta en ypperlig chans att se sig om i världen samtidigt som man studerar och samlar in material till sin uppsats. Ett vanligt stipendium många söker för att kunna utföra en fältstudie är Sida:s Minor Field Study stipendium (MFS) vilket handläggs av Programkontoret. Stipendiet är riktat till dem som befinner sig i slutfasen av sin utbildning och vill skaffa sig kunskap om utvecklingsländer och utvecklingsfrågor.
 
Programkontoret fördelar stipendium till de olika lärosätena i Sverige och de får i sin tur bestämma huruvida de ska delas upp på de olika fakulteterna eller om de ska sökas centralt. En del högskolor och universitet accepterar externa sökande, du behöver alltså inte alltid studera på det lärosäte där du kan få stipendiet.
 
Generella regler: man måste vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd, man kan enbart få stipendiet en gång, man måste ha goda kunskaper i engelska, franska, spanska eller portugisiska om det är ett officiellt språk i värdlandet. Fältstudien ska vara åtta till tio veckor lång och kan genomföras i de länder som definieras som utvecklingsländer av OECD:s biståndskommitté, DAC. Lärosätena får själva bestämma hur stora stipendierna ska vara, men i de flesta fall gäller 25,000 kr, oftast får man ut 20,000 innan avresa och 5,000 då uppsatsen är godkänd och klar. Stipendierna utlyses vid varje lärosäte och sista ansökningsdag varierar. För fältstudier i Europa erbjuder Svenska Institutet liknande stipendium. Mer info finns på deras hemsida (se länk nedan).
 
Studera på distans
Det finns en uppsjö av kurser och även en del program som erbjuds på distans. Det innebär att du kan studera var du vill, vissa av kurserna kräver dock ett antal fysiska träffar under terminens gång, eller att tentamens skrivs i närvaron av godkänd tentavakt. För att veta exakt vad som krävs bör du kontakta det lärosäte du önskar studera vid. En bra samlingssida för de flesta distansutbildningar finns på ”Netuniversity”.
 
Då Thailand generellt är ett populärt resmål är det många som väljer att studera via distans därifrån, ett tips kan isåfall vara kolla in Lanta Learning Centre:s hemsida (se länk nedan). 
 
Studera Utomlands: “Free mover”
Free mover innebär att du på egen hand ordnar en plats på ett universitet och själv tar hand om alla praktiska detaljer (boende, resa, försäkring etcetera). Det är ditt ansvar att försäkra dig om att kurserna är CSN berättigade samt att kurserna kan tillgodoräknas i Sverige. Det krävs ofta en hel del arbete, men å andra sidan står du med fler valmöjligheter.
 
Studera Utomlands: Utbytesstudier
Högskolor och universitet erbjuder flertalet utbytesplatser till sina studenter. Det innebär att högskolan eller universitetet redan har ett avtal med institutionen du kommer åka till. Du får fortfarande (i de flesta fall) stå för resa och boende etcetera, däremot är du täckt av Kammarkollegiets försäkring (förutsatt att du utför det minimala pappersarbete som krävs). Oftast är utbytesplatserna ett halvår långa, men det finns även platser som är ett år långa.
 
Stipendier
Antal stipendier vid olika högskolor och universitet varierar. Vid Malmö Högskola kan du genom ”The Global Citizenship project” få en utbytesplats i Australien med tillhörande stipendium på 4500 Euro. De erbjuder även en till två deltagare per sommar att åka på ett veckolångt seminarium i Japan igenom ”The International Network of Universities” (INU). Dessa stipendier går dock till de egna studenterna. Men liknande möjligheter finns vid de flesta universitet eller högskolor. Var uppmärksam på anslagstavlor och liknande då där ofta kan finnas information om utlysta stipendier. De flesta högskolor och universitet har dessutom en speciell stipendiesida länkad från sin egen hemsida.
 
Generella tips
Vid många högskolor och universitet kan det vara svårt att få utbytesplats det första året, ofta har de som läst lite längre företräde. Hur hård konkurrensen är varierar givetvis, ett tips kan dock vara att engagera dig även utanför studierna, i kårer eller andra typer av föreningar. Då antalet sökande överstiger antalet platser är ofta CV:t en utslagsfaktor. Detsamma gäller i
sökandet av olika stipendier. MFS ansökan kräver att du har en handledare i värdlandet, det är därför vist att börja med ansökan i god tid om du inte redan har en kontakt.
 
Lycka till!
 
Länksamling:
CSN:s hemsida
 
Praktik:
Studera utomlands – Lunds Universitet
Praktik på Malmö Högskola
Utbyte via universitet – Universitets- och högskolerådets verksamhet och uppdrag att informera om och ge stöd till internationellt samarbete och utbyte.
MFS – Minor Field Study
Svenska Institutet – Främjar Sverige i världen
 
Studera på distans:
Läs thailändska i Thailina/ – Lanta Learning Centre
Distansutbildningar – Se över vad för kurser som du kan läsa på distans. Det finns ett riktigt bra utbud.
 
Stipendier:
Studentstipendier – Bra sökmotor

Studera utomlands

Läser du på universitet ligger det nära till hands att se över utbudet av utbyteskurser. Ofta behöver du inte betala någon terminsavgift och du kan vara borta i upp till ett år. Att ha pluggat en längre tid på ett universitet utomlands kan innebär att du får stanna kvar i valt land på ett permanent visum och jobba efter studierna. Mycket bra. Inte bara får du dig en utbildning, med på köpet följer även ett visum. Befinner du dig på ett universitet så är det därmed läge att leta reda på första bästa internationella koordinator som kan skicka dig till andra sidan jorden. Eller kanske till Frankrike. Om du vill söka dig utomlands på egen hand kan du gå genom organisationer som CIS, IBM eller direkt ansöka via universitetens hemsidor. Var dock beredd på relativt höga terminsavgifter beroende på universitet och studieort. Om du inte vill rensa fisk i Norge i 10 år innan du kan åka, var god se länkalternativ nedan:
 
Svensk Amerikanska stiftelsen – kan vara en väg till studier i USA. Sök stipendium och flytta till Kalifornien.
 
 
www.stipendier.se
Alfabetisk ordning av stipendierSammanställning av stipendier från Metro (från 2007 dock)
 
Om du tycker att det är läge att jobba och gärna utanför EU är det dags att ta reda på vilka länder som erbjuder så kallade Working Holiday Visa. Dessa visum innebär att du kan tillbringa upp till ett år i ett land och med vissa tidsbegränsningar även arbeta. Bland annat Australien, Nya Zeeland och Kanada erbjuder WH visum. Och du vet väl att USA har ett green card lotteri? Varje år har du chans att vinna ett liv i USA. Se vidare här:
 

6 kommentarer på Studera och upptäck världen

 1. Sarah

  om man vill åka som ’free mover’, vilket jag verkligen kan rekommendera då man har total valmöjlighet och inte behöver konkurrera om plater genom sitt svenska universitet, eller ens vara skriven på ett svenskt universitet (plus att man kan stanna längre om man väl där inser att man älskar landet och vill stanna mer än en termin), så kan man gå genom http://www.cis.nu, dom representerar universitet i australien, kanada, usa och nya zeeland och tar ingen avgift för att hjälpa till. dom ser till att ansökningarna blir rätt, att betygen blir översatta osv. utan dom hade det varit mycket svårare att lista ut hur allt funkade när jag skulle söka till universitet i australien! när det gäller försäkring så har csn en speciell för utlandsstudier, man kryssar bara i när man ansöker om studiemedel att man vill ha försäkring också.

 2. Tiia Suvanto

  Hej.

  Det här artikeln ger en utmärkt bild av olika alternativ man har. Tack för det och alla de där nyttiga länkar! 🙂

  Jag har en sak att tillsätta. Jag har hittat företaget Asia Exchange som hjälper free mover att åka till olika länder i Asien.

  Om nån blev intresserad här är länken: http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=849&SubMenu=2

  Har själv tänkt mig att åka till Bali med en kompis. (:

 3. Jatta

  Hej alla,

  Tack Sara för artikeln! Mycket intresserande.

  Tiia, kul att du nämde Asia Exchange! Jag studerade själv i Phuket med två kompisar förra hösten via Asia Exchange (AE). Det var hur lätt som helst att söka in till universitetet: allt gick snabbt och lätt och vi alla fick studieplatser. Min skola hade inte så många platser i Asien och det skulle inte ha varit möjligt att åka till samma universitet med vännerna utan AE.

  Vi studerade på engelska kurser om bl.a. internationell affär och lokal kultur. Hela erfarenheten var upplysande. Om nån är intresserad kolla http://www.asiaexchange.org

  🙂

 4. Elin

  Hej alla,

  Kul att höra av dessa möjligheter. Jag hade inte hört av Asia Exchange tidigare men det låter intressant. Jag tänker att åka till Bali nästa år. Länken funkar inte så här finns det igen:
  http://www.asiaexchange.org

Svara till