Ubud – Balis konstcentrum

Linda berättar om en favoritstad, Ubud på Bali. Alla har vi läst om Balis vackra sandstränder, men här berättar Linda om kulturella Bali, och med följer en fantastisk guide för dig som ska besöka staden. Ubud ligger i provinsen Provinsi Bali, i den sydvästra delen av landet, 100 mil öster om huvudstaden Jakarta.

Läget på Bali

Läget på Bali och hela Indonesien är mer oroligt än på länge, och det finns en terrorbild mot landet. Som ni säkert vet, skedde under 2002 en terroristattack på Bali, och sedan tre år senare 2005 ytterligare en. Läs på vad som händer i landet innan ni beger er. Det har även förekommit metanol i alkohol som inköpts i landet, vilket kan vara bra att veta. UD:s rekommendation är att vid besök i Indonesien följa rapportering om händelseutvecklingen i landet.

UBud

När vi landar på flygplatsen i Denpasar, Bali, är mitt första intryck andetagande: himlen utgör ett grönblått panorama till marknivåns träd och spetsiga hustak. Bali är vackert, hett och ger en direkt mersmak. De tusen templens ö är fortfarande bedårande, trots senare års terrorattacker i Kuta. Dit är vi dock inte på väg nu, utan mot Ubud.

Staden Ubud, som vi tar oss till med bil, är inbäddad i ett kuperat landskap av klippor och grönska. Befolkningen här vill visa ”det riktiga Bali”. Made, vår indonesiske vän och guide, säger att han ser det som sin uppgift att presentera ön utanför det västerländskt anpassade. Han berättar att på besök i tempel, vid vulkaner och sjöar vill han gärna vara på plats tidigt för att slippa folkmassorna och ge oss möjlighet att få uppleva naturen ostört, ”the way it is intended to be experienced”. I bilen ber han oss vara oblyga och be om att få stanna var vi vill.

Många söker sig till Ubud av just detta skäl: att finna ”det äkta”. Bali bakom turismens kulisser. Byn har på senare år expanderat enormt och där förr skulpterade risplatåer var allt som fanns att skåda, ligger i dag mängder med guesthouses som kantar de ständigt krympande fälten. De som besökte Ubud för flera år sedan, menar att även denna by håller på att exploateras sönder för turisternas skull. Andra, som sätter sin fot för första gången på Bali, är tagna av vyerna och den enorma skillnaden Ubud utgör i förhållande till kuststäder som Kuta och Seminyak. Intensitet, neon och tung trafik ersätts med avkoppling, gaslampor och puttrande motorcyklar.

Ubud är familjärt, en konstnärsby med traditionell karaktär. Lugnet är aldrig långt borta om man söker det: en balkong med utsikt, vajande palmer, solmogen mango som smälter i munnen. Kommersen är visserligen omisskännlig, men som nämnt: i jämförelse med andra turistorter på Bali är den småskalig och fokuserad på sådant som den balinesiska kulturarvet. Gallerier och museum ligger tätt intill varandra. Souvenirbutikerna har därav fortfarande framför allt sådant som inhemskt hantverk till försäljning.

Molnstänk på himlen. En kakofoni av fåglar och insekter, det surrar och sjunger oavbrutet. På det ljusgröna risfältet dyker småfåglarna i vad som ser ut som en koreograferad cirkel; på avstånd som en prickig, perfekt formad våg. Ubuds lockelse ligger i rural charm och kulturella uttrycksformer. Tavlor trängs på gatorna, istället för försäljare och bikiniklädda resenärer. Med jämna mellanrum frågar en försynt mansröst om vi behöver transport. Våra leende nekanden besvaras med leenden och inlärda responser: ”Maybe tomorrow, yes. Later”. Männen sitter på trottoarerna, röker väldoftande örtcigaretter och väntar på nästa blekansikte att fråga. Rutinen upprepas var man än befinner sig på Bali, men just i Ubud känns det aldrig påfrestande.

Staden somnar tidigt, men erbjuder mycket. Sand, sol och alkohol intas på strandorterna; här njuts kvällen med en annan känsla. I skymningen ackompanjeras promenaden till restaurangen med musik från danserna som uppförs vid palatsen. Kvinnor och män i traditionell balinesisk klädsel närmar sig försiktigt med flyers och biljetter: ”Want to see some dance tonight?” Just ikväll väntar dock maten på oss. Friterad tofu, grillad chili och rött ris. Portionerna är generösa, smaklökarna tillfredsställda. Det doftar ljuvligt. Hemvägen till vårt homestay leder på en smal stig mellan risfälten. Vi är inkvarterade hemma hos en familj; pappa, mamma och tre döttrar.

Pappan i familjen, som också går under namnet Made, pratar bra engelska och gör allt för att ta väl hand om oss. Vi bjuds på gratis te och kaffe när vi vill under dygnets vakna timmar. Ibland knackar det försynt på vår dörr och vi bjuds på frukter som de hoppas att vi inte smakat tidigare. Snakeskinfruit, dragonfruit. Bakom hårda och fantasifulla skal smakar det annorlunda och sött.

Grodorna kluckar. Cicadorna mässar. En hund skäller i fjärran. Det gäller att vara försiktig och inte halka ned i ett dike, på väg hem mellan risfälten. Stillheten är nästan fysiskt påtagligt, runt omkring och inuti.

Ta sig dit – inklusive runt och därifrån

Först och främst ska du förstås ta dig till Bali.

Inresedokument (Uppdaterad oktober 2016)

I mars 2016 ändrades reglerna för vad som krävs för att svenska medborgare får komma in i Indonesien, till vår fördel. Vi stå nu på Short Visit Visa Free Facility-listan, vilket innebär att svenska medborgare med ordinarie pass inte har krav på visum till Indonesien för turistbesök i 30 dagar. Syftet med resan får vara turism, familjebesök, socialt besök, konst och kultur, officiellt uppdrag från regering eller myndighet, hållande av föredrag eller deltagande i seminarier, deltagande i internationella expon, deltagande i möten med centrala eller underlydande representanter för Indonesien eller för genomresa till andra länder. Vistelsen 30 dagar går inte att förlänga, inte heller kan man ändra visumet till annan kategori inne i landet. OBS! Provisoriska pass godtas inte för inresa i Indonesien, även om du ordnar visering i förväg.

Kravet för att kunna erhålla en viseringsfri vistelse är följande:

Stanna upp till 60 dagar

Vill du stanna upp till 60 dagar måste du ansöka om ett visum i förväg, det kostar 450 SEK. Antingen att du besöker ambassaden i Stockholm, eller skickar in dokumenten nedan:

  • Att resenären har ett ordinarie pass med minst sex månaders kvarvarande giltighetstid vid inresan till Indonesien.
  • Fyller i ett dokument som finns i länken nedan.
  • Ett nyligen taget foto, storlek 3*4
  • Utresebiljett från Indonesien.
  • Kvitto på betalt visum. Ambassaden tar inte emot kontanter.
  • Ett brev där man kan skicka tillbaka brevet (förslagsvis rekommenderat brev)
  • Visumet är giltigt i 60 dagar, och måste användas inom 90 dagar. Om en sökande inte reser till Indonesien inom 90 dagar, blir visumet ogiltigt.
  • Läs mer här om hur du ansöker om 60-dagars turistvisum

Med flyg

Balis flygplats heter Ngurah Rai och ligger 2,5 kilometer söder om orten Kuta, vid vilken både in- och utrikesflyg landar. Härifrån går det dagligen bussar till Denpasar och de största turistorterna.
Taxi finns förstås. Insistera på taxameter eller kom överens om pris i förväg. Kolla med turistinformatörer på flygplatsen vad som är en rimlig kostnad: bensinpriserna i Indonesien ökade i slutet på 2005 dramatiskt, och det som tidigare varit normalpriser har förskjutits.

Reser du från flygplatsen, bör du notera utreseskatten på Rp100,000 / person – något som gäller för alla flygplatser i hela Indonesien.

Med båt och buss

Färjor till och från Java utgår från hamnstaden Gilimanuk på västra Bali, och överfarten tar ungefär30 minuter.

Ska du hela vägen till eller från Jakarta, är det förslagsvis lämpligt att köpa en biljett där överfarten ingår. För detta rekommenderar jag personligen bussbolaget Safari Dharma Raya, som visserligen inte har någon lyxig standard, men är väldigt pålitliga. Pris för bussresa till/från Jakarta (non-stop, inklusive färjeöverfart och tre måltider) är Rp300,000.

Jag rekommenderar även komplementet ”final destination”, som innebär att du, mot tilläggssumman Rp10,000, blir körd av en av bussbolagets minibussar hela vägen dit du ska, till exempel ditt hostel, efter att du nått ändhållplats. Detta är både bekvämt och säkert.

I Denpasar finns mängder med bussterminaler, och beroende på var du ska bör du ta dig till olika. För norra och västra Bali, inklusive Java, är det Ubung Terminal som gäller. Vill du till intilliggande ön Lombok med populära Giliöarna, ska du ta dig till Batubulan Terminal, som har avgångar till Padangbai och dess färjeläge.

Till Ubud

Ubud ligger norr om Denpasar och Kuta, och är i dag en av de orter på Bali som räknas till turistcentrum. Även om det alltså inte finns taxibilar i själva stan är det lätt att ta sig dit och därifrån. Ring till exempel efter en Blue Bird.

Mellan Ngurah Rai och Ubud var priset hos Three Dewis (det homestay vi bokat på förhand via mailkontakt, och som kom och mötte oss på flygplatsen) Rp150,000 för en bil, med max fyra personer. Från flygplatsen utgår även ”vanliga” taxi, till fasta priser (ca Rp200,000).

Bemos (ungefär som en songthaew i Thailand) har fasta rutter omkring hela Bali och en del av dem stannar i Ubuds centrum. Beroende på var du ska, ska du tänka på bemons färg och om du eventuellt behöver byta till en annan vid någon terminal för att nå planerat slutmål.

Vad som snabbt blir tydligt är även att du överallt stöter på privatpersoner som erbjuder dig skjuts, i så gott som alla fall med orden: ”Taxi, yes?”. Jag har själv inte tackat ja till ett sådant erbjudande, men enligt balinesiska vänner är det ofta pålitligt – men dyrt.

Personligen föredrog jag att använda den transport som erbjöds av Three Dewis. Priset var lite lägre, stöldrisk och obekvämlikheter obefintligt. Möjligheten att på god engelska fråga om och diskutera Bali förhöjde upplevelserna vi hade, liksom att vi kunde säga till var som helst och när som helst, att vi ville stanna till. Många hotell och dylikt erbjuder liknande tjänster.

Trafiken på Bali är annorlunda än den svenska i fler avseenden än vänsterhållningen på vägen. Hyr du bil eller motorcykel är det förstås viktigt at vara försiktig, ytterst sällan ingår någon försäkring. Motorcykel kostar ca Rp30,000 / dag.

Ett lite mindre riskfyllt alternativ är att hyra cykel (cirka Rp10,000 / dag), vilket är ett enkelt sätt att komma åt Ubuds, och Balis, oerhört vackra landsbygd.

Tänk på: tacka konsekvent nej till så kallade porters som vill bära dina väskor. De ser ofta respektabla och ärliga ut, men de flesta som ”råkat” tacka ja finner sig i slutänden i bästa fall tvungna att betala hutlösa överpriser för en egentligen onödig tjänst, i värsta fall bestulna. Porters finns på i stort sett alla platser där det avgår transporter med intresse för västerländska resenärer; mest ökända är de som håller till på Ngurah Rai och vid färjeläget i Padangbai.

När ska jag åka?

Generellt sätt löper regnperioden mellan november och mars, med mest nederbörd i december och januari. Dessa två månader är emellertid högsäsong; mer eller mindre hela Bali invaderas då av turister, framför allt från Australien och Japan. Vill du vara på Bali, till exempel i Ubud, över jul och nyår gör du därför klokt i att boka med mycket god marginal.

Den torra perioden inträffar mellan maj och september. Under hela året finns dock risk för tropiska skyfall, oftast under eftermiddagen. Förutom december, tar Bali emot mest turister under månaderna juli till augusti.

Boende

Det är inte svårt att hitta boende i Ubud. Längs Jalan Monkey Forest såväl som Jalan Bisma ligger hotell, bungalows och guesthouses tätt, med varierande standard. De flesta lockar med vacker utsikt över risfälten, har många gånger pool och ett stort antal erbjuder även diverse SPA-behandlingar utöver övernattningskostnaden. Priserna ligger från cirka Rp50,000 / natt, till betydligt dyrare. Vanligast är mellan Rp100,000 – 150,000 för ett dubbelrum med bra standard, privat badrum och tillgång till varmvatten.

Personligen rekommenderar jag Three Dewis, ett homestay med bara fyra rum till uthyrning. Dessa är rymliga, fräscha och helkaklade, har fläkt och privat badrum med badkar och varmvatten. Rummen ligger i ett separat hus på familjens gård: två på ovanvåningen med inbjudande utsikt över de omgärdande risfälten (som ligger i alla väderstreck), roströda tegeltak och palmer; två rum har trädgårdsutsikt.

Läget är avskiljt, lugnt och vackert – men på bara några minuters gångavstånd från Ubuds ”centrum”. Familjen är öppen och vänlig, och får en att känna sig som hemma utan att inkräkta på den privata sfären. Min vistelse på Three Dewis var till stor njutning.Det erbjuds, som redan skrivet, även transporter och utflykter.

Kultur

Eftersom det oftast är för kulturens skull människor söker sig till Ubud, går dess uttryck i den lilla staden vanligen hand i hand med vad det finns för aktiviteter, utflyktsmål och liknande. Här följer ett axplock av vad som finns att upptäcka i, och med utgångspunkt från, Ubud.

Religion och tempelbesök

Balinesernas liv präglas starkt av religionen i vilken man dyrkar samma treenighet som hinduerna: Brahma, Shiva och Vishnu. Kvällspromenadernas arom är stark av rökelser; på alla gator, vid alla ingångar och många tempel finns de små vikta bananbladen med dagliga offergåvor till andarna. Med uppskattningsvis 20,000 tempel och palats är hela Bali en skattkista av kulturella inslag.

Eftersom tempel är heliga platser måste alla besökare – barn som vuxna, kvinnor som män – klä sig i en speciell typ av sarong och midjesjal. I vissa fall krävs även bara fötter. En fast donationsutgift ingår också vid besök: Rp6000 för vuxna; Rp4000 för barn.

I hela Ubud kantas gatorna av tempel, stora som små. Stenstoder klädda i rutig tempelklädsel hälsar vid ingångarna. Som utlänning är du i många tempel välkommen in, men tänk alltså på klädseln.

Vid de flesta, framför allt de mer kända, tempelplatserna finns oräkneliga stånd med försäljare av kläder, hantverk, kalla drycker och annat möjligt och omöjligt. I många fall är de aggressiva i sin försäljningsteknik. De flesta balinesiska guider uppmanar dig som besökare att aldrig ta emot något av dem, speciellt inte om de påstår att det är gratis: många västerlänningar har hamnat i besvärliga, ibland obehagliga, trångmål när det visat sig vara allt från gratis eller priset plötsligt mångdubblats när man ska betala. Det bästa sättet att hantera situationen, om du inte vill handla, är enligt min vän Made, att undvika ögonkontakt och konsekvent tacka nej – bli däremot inte otrevlig!

Tänk på: i de Rp6000 du betalar för att komma in i ett tempel ingår lån av både sarong och midjesjal. Dessa är ofta strategiskt placerade utom synhåll för besökare, vilket gör det lätt att ”luras” att köpa saronger av de otaliga försäljare som kommer att börja ropa på dig. Klädesplaggen finns att tillgå där du betalar inträdet; om du inte ges det automatiskt, fråga om det.

Med så många tempel som det finns runt om på Bali, är det förstås omöjligt att lista dem alla här. De flesta Baliresenärerna väljer att besöka Tanah Lot, speciellt i spektakulär solnedgång då det avtecknar sig i svart siluett på sin klippavsats vid havet. Balis modertempel Beakih är också populärt där det ligger kargt, men vackert, placerat på det heliga berget Agungs höjder.

Personligen uppskattade jag verkligen Gunung Kawi, Udayanafamiljens kungliga tempel som ligger strax norr om Ubud. Efter djupt intagande klättring – såväl för lungor som ögon: området bjuder på ett fantastiskt landskap som stiger ganska brant – finns här stenuthuggningar på vardera sida om en vacker liten flod. De tros vara från 1000-talet, och omringat av risfält och tjock vegetation, är det väl värt ett besök.

Traditionell dans

De balinesiska danserna uppvisas varje kväll i Ubud. Valen står mellan Kecak and fire, Maha Brata, Wayang Kulit, Legong, Ramayana Ballet och liknande traditionella uppvisningar. Biljettpriset är fast, Rp 50,000, och går att köpa direkt på gatan, från turistinformationer eller eventuellt där du bor. Fråga om dansernas betydelse, längd och liknande när du köper biljetten – kanske tilltalar en uttrycksform dig mer än en annan. Danserna visas kvällstid, oftast runt 19. Beroende på veckodag visas de olika varianter.

Museum

Längs Jalan Raya finns mängder med museum, framför allt om balinesisk konst av olika slag. Inträde ligger på cirka Rp10,000 och uppåt.

Andra typer av utflykter & aktiviteter

Många hotell i området erbjuder matlagningskurser till diverse priser. Three Dewis erbjuder många utflykter, komponerade på olika vis, men också möjligheten att själva sätta ihop ett program utifrån vad man är intresserad av att se i närheten av Ubud (eller över huvud taget runt om på Bali).

För en hel dags utflykt på minst åtta timmar till bland annat vulkanen Kintamani, elefantgrottan Goa Gajah och templet Penataran Sasih var Rp350,000 för en bil, med max fyra personer. Överallt i hela Ubud finns denna typ av erbjudanden hos olika turistbyråer. Tiderna, priserna och utflyktsmålen är i stort sett alltid desamma – men sådant förändras, så det lönar sig säkert att ”shop around” lite innan du bestämmer dig.

Tänk på: inträden, mat och parkeringsavgifter kan tillkomma ovanpå en utflykts grundpris. Under lågsäsong är det dock inte ovanligt med kraftigt rabatterade priser på dem.

Mandala Wisata Wenara Wana – Sacred Monkey Forest Sancturay

I kurvan där Jalan Hanoman och Jalan Monkey Forest möts, ligger Mandala Wisata Wenara Wana – för besökare mer känt som Sacred Monkey Forest Sanctuary. Området huserar inte bara 300 vilda balinesiska makaker, utan även tre tempel och är en viktig och helig plats för framför allt byborna i intilliggande byn Padangtegal.

Det är en vibrerande och livfull tropisk skog där aporna är den mest prominenta underhållningsfaktorn – de är däremot inte i skogen för besökarnas skull. På mycket nära håll äter, leker, umgås och lever de. Ibland lite för nära. Det är därför viktigt att respektera både apornas heliga status, liksom det faktum att de är vilda: håll dig på säkerhetsavstånd och var försiktig. Gör ingenting för att reta upp dem eftersom de kan rivas, eller i värsta fall attackera. Skulle något hända finns skötare i skogen, som känns igen på sina gröna saronger.

Det är dock inte bara aporna som gör Wisata Wenara värt ett besök. Skogen i sig är lummigt intagande, ett mindre grönt mirakel av banyanträd och surrande insekter. Det kompenserar förstås inte ett besök i tät, ångande djungel – men ger definitivt längtan efter just det. Visuellt kittlande är stigarna kantade med stenuthuggna statyer, många bekanta ur den hinduiska mytologin.

Nedför ett antal branta trappsteg, intill vattendraget, finns det mycket vackra templet Pura Beji med en helig badplats. Karpar glittrande i utsökt organge badar i klart vatten i mitten av denna helgedom byggd efter Tre Mandala Konceptet, med utrymme för både människor och gudar.

Tänk på: hela skogen är en helig plats. Respektera detta med ett modest klädval och lugnt beteende. Glöm inte bort att du är gäst och att bete dig därefter.

Böcker och tidningar

För engelskspråkiga böcker och tidningar finns en del alternativ. Ary’s BookshopJalan Raya (alldeles intill korsningen vid palatset) har internationella tidningar som Newsweek och Time Asia, och ett stort utbud av böcker om Bali, mat, livsstil samt en sektion med skönlitteratur.
Längre ned för Jalan Raya, intill Jalan Jembawan, ligger Ganesha Bookshop med stor tillgång begagnad litteratur, framför allt på engelska. Ganesha köper alltså även böcker om det är något du vill bli av med; själv sålde jag två romaner på svenska för hela Rp15,000 / styck.

Bali Tourist Advertiser är en gratis tidning med information och kartor av turistintresse. The Beat är namnet på Balis, och Javas, engelskspråkiga guide över klubbar, restauranger, mode och mycket annat med populärkulturell- och nöjesprägel. Tidningen kommer ut varannan vecka, är gratis och ger god inblick i vad som händer under perioden för publicering. I slutet finns kartor, samt adress och telefonnummer i alfabetsordning till alla platser som kan vara av intresse inom tidningens ram. Mycket användbar! Jakarta Post och Herald Tribune är de engelskspråkiga dagstidningarna, vilka går att köpa både i affärer och av försäljare på gatan.

Hälsa och skönhet

I Ubud ges stora möjligheter att njuta av massage och österländska hälsokonster. Längs Jalan Bisma, Jalan Monkey Forest och Jalan Hanoman ligger institut och SPAn tätt. Även om de erbjuder liknande tjänster lönar det sig att ”shop around”: priserna kan variera kraftigt, rabatter erbjudas tillfälligt och metoder variera så att du kan hitta det som passar dig det där lilla extra. Koppla av med aromatiska bad i paradisisk omgivning eller ge hela din kropp en varsam behandling med allt från pedikyr till massage till hårklippning. Möjligheterna är vittspända, kombinationerna många.

Shopping

Shoppingmöjligheterna i Ubud är också de många. Utmed Jalan Raya finns affär efter affär, liksom en stor marknad mitt emot palatset. Både Jalan Monkey Forest och Jalan Hanoman följer samma mönster. Välj mellan traditionellt hantverk, konst, organiska skönhetsprodukter, guld och silver, och oändligt mycket annat smått och gott. Saknar du västerländsk lyx hittar du även butiker med namn som Polo Ralph Lauren och Dolce & Gabbana (varornas eventuella äkthet vågar jag däremot inte intyga, mest troligt är det ganska dyra kopior).

Personligen är jag väldigt förtjust i lilla Kuo Organic Soap, på Jalan Dewi Sita, som säljer just organiska tvålar. Fantastiska dofter och naturliga ingredienser kittlar sinnena och lovar att lämna dig fräschare än någonsin.

Tänk på: Att handla i Ubud kräver tålamod. Orsaken är tvåfaldig. För det första säljer många av butikerna (inklusive marknaden) samma varor – till mycket varierande priser. Ovanpå det berättar balinesiska vänner att prutning till minst 50-60% av priset hör till det normala. Personligen var jag med om att en försäljerska prutade ned en vara hela 80% – utan att jag ens hann öppna munnen. Med andra ord: se dig omkring innan du slår till!

För det andra är försäljare i sig, det besökare på Bali oftast klagar på och upplever som störande. Det är ibland svårt att ens gå förbi en affär eller ett marknadsstånd, utan att bli överöst med övertalningsförsök, ibland till och med fysiskt fasthållen och indragen i butiken. Många blir stressade, kanske avskräckta, av ”försäljningstekniken” som i många fall riskerar att ha motsatt effekt på en potentiell köpare. Öva dig på att bli duktig på att stänga av hörseln tillfälligt så att du kan koncentrera dig på det du eventuellt vill köpa istället. Och kom ihåg: ett leende och en vänlig attityd är alltid den bästa medicinen!

Att pruta på allt från varor till tjänster tas ofta för givet i hela Indonesien, inte sällan alltså till så mycket som över 50%. Att pruta är likväl en konst som kräver tid och tålighet, och lättast sköts om du försöker se det som någonting roligt. Tänk däremot på att inte lägga pris eller pruta på något som du inte tänkt köpa: i Indonesien tas det oftast för självklart att du ska handla om du gör så, och anses vara som ”ett brutet löfte” om du inte följer upp överenskommelsen.

Är du inte intresserad är det tveklöst lättast att inte säga något alls och bara ha leendet med sig. Att undvika direkt ögonkontakt och att ”fingra” på varor man inte ämnar köpa rekommenderas allmänt sett också. Det kan dock vara på sin plats att vara resonlig vid prutning: att få saker till samma pris som lokalbefolkningen är i stort sett omöjligt och vad som är en struntsumma för dig kan vara dagens vinst för någon annan.

Fest och nöje

Få kommer till Ubud för att festa. Några enstaka ställen erbjuder dock ”nattliga aktiviteter”. Jazz Café, Jalan Tebesaya har ett utbud med just vad namnet avslöjar, samt god mat i avslappnad atmosfär med livemusik alla dagar i veckan. Det brukar tonas ned vid 23:30 dock, så kom inte för sent. På Jalan Monkey Forest ligger Putra Bar med Kutastämning i miniformat. Här spelar ofta reggeaband för indonesisk såväl som utländsk publik.

Warung OperaJalan Pengosekan har livejazz och batuan ethnic fusion. För aktuell repertoar: ring, eller se anslag uppsatta i Ubud.

Mer privata och lugna alternativ som att avnjuta ett par Bir Bintang på en restaurang, eller köpa med sig detsamma hem till sin balkong, finns naturligtvis också.

Mat

Autentisk indonesisk mat är inte svår att hitta någonstans. Ett förslag är Putri MinangJalan Monkey Forest. Att äta indiskt, italienskt eller thailändskt är emellertid inte heller svårt: restauranger med olika specialiteter ligger tätt i hela Ubud.

Att vara vegetarian i Ubud

Ubud har en tydlig hälsoprofil som innefattar både kropp och själ, vilket som en naturlig följd också innebär att det finns en stor möjlighet att njuta både vegetarisk och vegansk kost på orten. Äter du kött är det förstås inte svårt; utbudet är, som på de flesta ställen, stort och varierande. Men även de restauranger som serverar kött har vegetariska menyer, ofta ganska omfattande och till betydligt lägre, ibland så mycket som halva, priser än kötträtter (mellan Rp.6000 – 30,000).

Jalan Raya ligger The Soy Bean Vegetarian Paradise som i svala lokaler erbjuder ett stort utbud av veg(etari)anska rätter, sötsaker och drycker. Njut av en stor smoothie gjord av upp till tio olika frukter och grönsaker eller vegansk sushi, samtidigt som du kan lära dig massor om fördelen med att hålla en kost på råa varor, hälsosamma matkombinationer för mesta näringsutvinning eller soyabönans oändliga helande möjligheter. Varje beställning inleds med ett glas gratis kaneliste, och det finns möjlighet att boka tid för samtal med en dietist med speciell örtkunskap. The Soy Bean har även ett modest tidskriftsbibliotek för den som är ytterligare intresserad av hälsotidningar som Healthy Times.

Hanoman Juice Ja är liknande och ligger ungefär mitt på Jalan Hanoman. Bali Buddha har sedan 1994 skänkt Balibor och –besökare organisk mat i både en butik och ovanpåliggande restaurang. Hembakat bröd, kakor och ett stort sortiment av te, kaffe, honung, frukt och diverse hälsopreparat och –produkter (framför allt veg(etari)anska, men ett litet utbud av icke-veg. finns också att tillgå). Bali Buddha tillhandahåller även källsortering, eftersom t.ex. plastskräp är ett problem på ön.

Tänk på!

Växel under Rp1000 kan vara svårt att få. Bli inte förvånad om du ser godis ligga i myntfacken på en kassa och du plötsligt har två mangokarameller istället för Rp500 i handen. Rp1000 motsvarar ungefär 83 SEK-ören, så få lär nog se det som en katastrof. Vill du däremot undvika det är ett tips att handla för jämna tusental.- 10% statlig skatt, och ibland 5% dricks, läggs på så gott som alla restaurangnotor.- 21% statlig skatt läggs emellanåt på boendekostnaden. Kontrollera i förväg vad som gäller där du tänkt bo, så att du inte får en otrevlig överraskning när betalningen ska göras.

Praktiskt

Du vill väl inte göra mer skada än nytta under din vistelse på Bali? En gärning som är enkel för dig men enormt betydelsefull i längden för den indonesiska miljön och naturen, är att istället för att köpa en ny flaska vatten varje gång den tagit slut, gå och fylla på den gamla med nytt vatten. Det är inte billigare än att köpa en ny, men bättre på alla andra sätt och vis!

Du hittar anslag överallt i Ubud om var du kan fylla på din vattenflaska, och vad det kostar.- ATMs och växlingskontor finns överallt. – Postkontor finns på Jalan Jembawan, som har post restante och ett auktoriserat växlingskontor. Var man väljer att växla sina pengar är förstås individuellt, men posten har sin licens via Bank Indonesia och medlemscertifikat från Money Changer’s Association.

Det är alltid tryggast att växla på ställen som har dessa, och när vi frågade balinesiska vänner om vad de rekommenderade hänvisade de oss till just huvudpostkontoret. Små röda postlådor finns överallt. Vykort (från ca Rp1500), och frimärken (förhållandevis dyrt: Rp9000 för Europa) i ännu större utsträckning.- Det finns hyfsat god tillgång till internet med start från Rp200 / minut och möjlighet att skriva ut, bränna CDR o.s.v. – Internationella samtal kostar från Rp8000 / minut.

Mer om Bali

 

10 kommentarer på Ubud – Balis konstcentrum

  1. Tina

    Ett tillägg under ”Inresedokument” är att man som svensk kan få visa-on-arrival för 30 dagar om man är turist och därför inte behöver ordna visum innan man kommer in i landet. Det är dessutom billigare, 25US dollar =)

  2. Anita

    När jag läste artikeln om Bali undrade jag om det var samma Bali som jag hade varit på för en månad sen. Tänk att två personer kan uppleva samma sak så olika. Visserligen så är det nog en hel del år emellan oss men ändå.
    Det första jag upplevde var på Balis flygplats när jag skulle gå igenom och visa pass och visum. Visumet hade jag sökt i Sverige en tid innan, för att det skulle gå så smidigt som möjligt att komma in. Men se det var helt fel. När mannen upptäckte det blev han mycket förgrymmad och frågade ut mig varför jag hade sökt i Sverige och inte där. Skulle jag bara vara tre veckor i Indonesien så skulle jag ha sökt visa on arrival. Han informerade mig att det borde jag ha gjort, det var ju mycket billigare. Sen frågade han ut mig om mitt yrke och mycket annat. Och inte på ett speciellt trevligt sätt. Efter det så sökte de igenom våra väskor. Detta var min första upplevelse av Indonesien. Man känner sig väldigt liten när man står där och är helt beroende av dem, även om man vet att man inte har gjort något orätt.
    Sen själva Bali uppfattade jag inte som speciellt vacker, husen var smutsiga, allt var grått och rörigt. Massor av motorcyklar som förde oväsen. Att solen sen inte visade sig, är där ju ingen som kan klandras för. Men att be turister tänka på att låta bli att slösa på handdukar när sen själva befolkningen inte tänker på sin natur är lite ”to much” Bakom plank och staket slängs allt avfall, burkar, glas, plast, byggmaterial, allt. Detta kan väl i alla fall inte turisterna klandras för. Bali har ju ändå varit ett turistmål i många år. Sanur beach var heller inte något att hurra för. Men flertalet av befolkningen var mycket gästvänliga sen att försäljarna var ettriga, var för att de behövde sälja för att leva kan man ju förstå.

    Är där nu någon som läse den här artikeln så säger ni säkert, varför stannar människan inte i sitt land om det nu är så mycket negativt. Men problemet är ju inte det. Problemet är ju att om de inte tar vara på sin ö och sitt land så försvinner ju allt det här vackra som jag vid detta tillfälle, tyvärr inte fick uppleva men som många andra skriver om i artiklar och resebroschyrer. Jag ångrar absolut inte min resa hit men kommer inte att återvända som så många andra gör.

  3. Linda

    Till Anita:
    Vi sokte visum i Sverige efter att ha fatt reda pa att man inte kunde fa det som svensk pa plats… Vad lustigt att man kan fa sa olika besked. Men det ar ju definitivt nagot att ha i atanke om det gar att fa visa on arrival!
    Och gallande sjalva Bali har jag ocksa ganska mycket negativa intryck. Ettriga forsaljare, smutsiga gator, hus och strander, hard trafik, trangsel, … Ingenting av detta upplevde jag dock i Ubud, vilket kanske gor att jag ger ett intryck av att HELA Bali skulle vara vackert och fint. Men det var ju just for att Ubud var sa fint – och jag hade samre intryck av platser som t.ex. Kuta och Seminyak – som jag var dar i 9 dagar 😉
    Naja, alla upplevelser ar olika! Det finns sa mycket att se i varlden att det inte ar nagon ide att atervanda till en plats man redan varit pa som man inte gillade, inte sant? 🙂

  4. Fredrik

    Anita//

    De som sitter vid passkontrollen vid Balis flygplats är välkänd, speciellt för backpackers utan fast tidpunkt på utresebiljetter. Ofta försöker de få en liten ”muta” från en skrämd turist som vill in i landet.

    Angånde problemen med skräp, avgaser och allt det där.
    Tänk på att det är ett U-land man reser till och det är stor fattigdom i många områden. Med andra ord, det finns inte alltid resurser eller kunskap.

    Men jag förstår dig, antingen gillar man inte Bali alls, eller så älskar man det. Jag tillhör den senare gruppen, men förstår också de som blir lite besvikna. Hoppas du hittar ditt paradis i kommande resor.

    Mvh
    Freddan

  5. Linda

    Efter samtal med Indonesiska Ambassaden i Sthlm, har jag fatt besked om att svenskar forr kunde fa visa on arrival, men att det inte ar sa langre. Sa alltsa, att svenskar numera maste ha visum i forvag – atminstone officiellt.

  6. Anna

    Ja det är ganska förvirrande det här med visum, eftersom de ändrar regler titt som tätt. De 3 första gångerna jag var där var det visa on arrival som gällde. Fjärde var vi tvugna att skaffa här hemma. Tror säkert att det har med bomberna att göra.

    Men någon otrevlg personal på flygplatsen har inte jag sett till.

    Bali äär underbart. Men tillåt er att se mer än bara kuta för att uppleva Bali…

  7. Christina Nylén

    Hej Linda, vilken innehållsrik och intressant artikel! Perfekt för oss som åker dit om en vecka.

  8. Kalle i candidasa

    Candidasa på den nordöstra sidan av ön har inte så många besökare ca 2500 vid mitt första besök vid senaste endast en handfull besökare efter attentaten längre söder ut men försäljarna är lika envisa som övrigt på denna Gudarnas ö Ubud börjar få mer och mer turistbesök
    det kan inte bero på morgonens serinad där tusentals tuppar startar 04,00 varje morgon jag besökt Ubud Kalle L

  9. Hillevi

    Hej tack för dina fina upplysningar om Bali och Ubud dét är till mycket stor hjälp.

Svara till