Mexiko för nybörjare

Läs även:

Allmänt

Här hittar du restips inför din kommande Mexikoresa. Jag skriver även lite om restid och transporter, priser, pengar, säkerhet och restips. Hoppas guiden kan hjälpa er som ska till Mexiko som enligt mig är ett fantastiskt land. Det man ska tänka på är att brottsligheten är väldigt hög i Mexiko, det är därför väldigt bra att se över vad som ingår i din hemreseförsäkring och eventuellt om du måste lägga till något till den. ERV har väldigt bra reseförsäkringar och de har även landsguider om varje land. Här kan du läsa mer om reseförsäkringar >

Som svenska behöver du inget visum till att resa in i Mexiko, dock rekommenderar vi att ditt pass är giltigt i minst 6 månader vid hemresan. Här finns bra information inför din resa till Mexiko, läs mer på Sveriges Ambassads hemsida i Mexiko

Mexikos valuta är Peso (förkortas ofta med $) oktober 2016:

 • 1 SEK = 2,15 Pesos
 • 1 Peso = 0,47 SEK
 • I de flesta turistområdena är även US-dollar gångbar valuta, framförallt i lägre valörer.
 • Tänk på att se skillnaden på symbolerna för valutan: en $-signatur används för att visa priset i pesos, US$ menas US dollar.

Restid och Transporter:

På kartan ser Mexico inte så stort ut, men landet är väldigt stort. Beroende på tiden ni har till er resa så är mitt tips att begränsa er något. Man kan försöka ha ett mål med sin resa.Vi skrev en lista på saker vi ville göra och sen försökte vi passa in vår resväg efter det.På vår lista fanns bland annat snorkla, dyka med tuber, surfa, dricka en coco loco, slappa på en karibisk ö…Fundera lite på vad ni vill göra helt enkelt.En månad är inte på långa vägar tillräckligt lång tid för att se allt man vill se i Mexico.

Två veckor är lagom att till exempel resa runt på Yucatan-halvön och slappa på de karibiska stränderna, kika på lite ruiner och sen flyga hem igen. Alltså inte lämpligt för några jätteutflykter.

Tre – fyra veckor och man kan ge sig ut på till exempel Yucatan, lite mer tempel och en bit in i landet. Mexico City, San Cristobal eller Oaxaca. Eller rentav en tripp in till Tikal i Guatemala.

Själv hade jag fem veckor på mig och tog mig från Los Angeles via San Diego längst Mexicos västkust med två stopp innan södra Oaxaca, in i Gutatemala och sen upp genom Belize, till Yucatan och sist till Mexico City. Fick sortera bort massor av saker och inrikta mig på det viktigaste, men hade en helt fantastisk resa.

Restider
Lonely Planets guidebok om Mexico har ungefärliga restider till alla delar av Mexico med Mexico City som utgångspunkt. Orkar inte skriva ner dem här, men här är några cirkatider. Tiden beror på busschauffören och hur mycket paus han vill ha. Man kan räkna mellan 50-60 timmars bussresa från norra till södra Mexiko, så pass stort är det.

 • Gränsen vid Texas, USA – Mexico City. 24h
 • San Diego,USA/Tijuana,Mexico – Mazatlan. 28h
 • Mazatlan – Guadalajara. 12h
 • Mazatlan – Acapulco. 28h
 • Acapulco – Puerto Escondido. 10h
 • Puerto Escondido – Oaxaca. 6h
 • Guadalajara – Mexico City. 10hCancun – Mexico City. 24h
 • Cancun – Chetumal. 8h
 • Cancun – Tulum. 2h

Restiden brukar stå på busstationernas tavlor. Första klass bussar tar kortare tid på sig än andra klass bussar. Dessa tider är för första klass bussar.

Priser

Resor:

 • 24h bussresa – 800 peso
 • Taxi inom stan – 30-40 peso
 •  

Mat och dryck:

 • Tre tacos i gatustånd – 15 peso
 • Hel friterad fisk – 60-250 pesoFyra-rätters färdig lunchmeny – 40-60 peso
 • Öl på restaurang/bar – 15-30 peso (två för en halverar ofta priserna)
 • Drink på bar/disco – 30-35 peso (två för en halverar ofta priserna) Frukost – 30-60 peso

Boende:

 • Dubbelrum på billigare hotell – 150 peso.
 • Cabana och hängmatta i Tulum (för två pers) – 100 peso. Dorm i San Cristobal – 25 pesos.
 • Dorm i södra Mexico – 40-60 pesos.
 • Generellt så kan man säga att Yucatan-halvön är dyrast tillsammans med de stora turistorterna. Till exempel Acapulco, Hutahulco och Mazatlan.
  De södra staterna är fattigare och därmed billigare än övriga Mexico.

Pengar: Från början kan ni försöka ha 1500-2000 pesos med er, så att ni kan leva medan ni bekantar ermed landet. Tänk på att försöka få pesona i mindre valörer, i många mindre orter har de inte möjlighet att växla ens 100 pesos. Än mindre 500 pesos.Som jag sprang (bokstavligt talat) runt i Tijuana letandesefter uttagsautomat och massamexicaner som inte förstod vad en ATM var.

För att slippa detta problem så kan ni lära er ett viktigt ord: Cajero Automatico – Uttagsautomat. Alla orter utom de allra minsta har Cajero Automaticos, fråga till exempel en taxichaufför efter vägen omni inte hittar (dock inte i Mexico city). Ett MasterCard eller VISA att ta ut pengar med fungerar utmärkt. Maestro fungerar inte lika braeftersom det kräver att bankomaten är online, vilket de inte alltid är.

Kortbetalning fungerar på många ställen, dock rekommenderar jag inte detta. Försök att alltid ha 100 dollar i ett förråd till nödfall. Resecheckar använder jag inte personligen, men om ni trivs bäst med det så får ni göra som ni vill. Vi tog ut antingen 1000 eller 2000 pesos åt gången oftast (600 och 1200 skr) eftersom man får betala 35 kr / uttag (om man inte har någon speciell bank), och behövde väl gå till banken två ggr/vecka.

Säkerhet: Jag tar inget ansvar för just er resa. Kan bara berätta hur jag och de jag pratat med upplevt landet. Centralamerika (även om Mexico egentligen tillhör Nordamerika) har ett rykte om sig att vara väldigt osäkert och våldsamt. Men på fem veckor blev jag inte rånad, inte bestulen, inte påhoppad, ingenting. Folk var tvärtom väldigt hjälpsamma om de kunde hjälpa. I Mexico City var jag lite nervös eftersom det varnas för den staden lite varstans. Men om man är försiktig klarar man sig bra. Lonely Planet nämner Highway Robbery, och att inte färdas i bussar om natten. Dock gjorde jag detta gång efter gång utan att något hände. Antingen hade jag väldig tur, eller så är ryktena överdrivna.Dock manar jag till försiktighet eftersom det trots allt är en annan kultur och ett annat språk och hamnar du i knipa så är det alltid du som ligger allra värst till.

Restips:

Puerto Escondido – Stor surfarort i söder. Härlig stämning, trevliga stränder och bra klimat. Runtomkring finns mindre orter som man kan åka till om man inte trivs just i Escondido. Zipolite, Mazunte och så vidare. Jag trivdes jättebra där. Hade jag kunnat surfa så hade jag säkerligen trivts ännu bättre. Bodde på Mayflower hostel som ligger cirka 30 meter från stranden, bredvid huvudgatan.

Ägaren Minnie som pratar bra engelska, tyska och spanska har varit runt överallt i centralamerika och hjälper gärna sina gäster med hur de kommer vidare. Fick jättebra hjälp med resväg och tips om Guatemala av henne.I Puerto Escondido ligger även Hostel Shalom. Mycket bra hostel, ligger nära stranden men en bit från stan. Har trevlig bar och en pool, schyst stämning, dock mycket israeler om man man inte har frågor kring det.

Puerto Angel – Puerto Angel bör man enligt mig gå längs stranden från där man blir avsläppt med bussen och vidare till nästa strand som är betydligt trevligare. Puerto Angel är en ganska lugn by med mycket barnfamiljer (tips från Henrik).

Yucatan-halvön: Många ställen längst den karibiska kusten där man kan ligga och njuta av den vita sanden, det turkosa havet och härliga vädret. Dykning i världsklass både i havet och i cenoterna inåt landet.

Isla Mujeres – Lonely Planet beskriver ön som ett backpackerns Cancun, själv vill jag inte kalla den det. Dock kommer många backpackers dit. Härliga stränder och fantastiskt hav gör att jag rekommenderar denna ö. Man kan bo billigt, dock hade de största barerna precis brunnit ner när vi var där (5/7-04) så nattlivet kan vara lite ljummet emellanåt. Det senaste jag hört så har allt blivit återuppbyggt, så det är bara att resa dit. Jag kommer att åka dit fler gånger.

Tulum – Ruiner med grymt läge, sova i hängmatta i en cabana på stranden, lite halvtråkiga stränder när jag var där men i stort sett bara ryggsäcksfolk som bodde där. The Weary Traveller är ett hostel inne i Tulums stad där många bor och de kan hjälpa dig med det mesta.Playa del Carmen, Cancun – Turistorter. Cancun kallades av en amerikan Miami fast i Mexico. Amerikanskt, mycket trafik, mycket fest och dyrt. Playa del Carmen är lugnare än Cancun, men ändå händer där mycket. Stränderna var inte speciellt fina när vi var där, men det kanske blir bättre.

Cozumel – Hann själv inte med Cozumel, men Monica som arbetat på Cozumel i 7 månader skrev det här: ”En heeelt undebar ö, glöm inte den när ni reser. Helt underbara stränder, superbra dykning och på andra sidan ön är det en del surfing och härlig stämmning. Cruise ship kommer in vissa dagar så mängden av folk varierar, men jag själv ville inte vara nere i stan när de låg inne i hamnen. Alldeles för mycket amerikanare på en gång.. Alla som inte varit där, åk dit!!”

Yaxchilanruinen – Vid gränsen mot Guatemala ligger denna ruin som Daniel Martinez rekommenderar.San Cristobal las Casas – Många tycker väldigt bra om denna stad. Värd ett besök

Tepoztlan – Någon timma söder om Mexico City ligger Tepoztlan (nära Curnevaca). Alla som är intresserade av yoga och meditation borde komma till tashirat där de ger ut gratis lektioner i utbyte mot att man arbetar i deras barnhem eller deras ekoodling

San Miguel de Allende – En jättemysig stad som ligger några timmar norr om Mexico city. Den är lite dyrare men samtidigt lite fräschare. Verkligen värd ett besök i några dagar (Uteliv existerar inte). Men ta med varma kläder för det blir ohyggligt kallt på nätterna.

Zihuantanejo – Även Zihuantanejo var helt underbart. Härliga stränder, både surfing och dykning. Där kan jag rekommendera Angelas hostel & hotel. Ett jättemysigt hotell som ägs av några kanadensare. I Zihua finns inga discon men flera mysiga barer. Men vill man gå på disco så finns det i Ixtapa som ligger fem minuter bort med taxi.

Taxco – En av södra mexikos absolut mysigaste städer. Litet, backigt, brant och med väldigt trånga gränder där bilar på någon oförklarligt sätt lyckas passera varandra utan att krocka är detta den perfekta platsen att mellanlanda på ett par dagar, sitta och softa på någon mysig bar eller titta runt bland de (bokstavligt talat) hundratals silverstånd som finns. Får inte missas! Dessutom kan man nog bekosta resan genom att köpa med sig billigt silver som man sedan säljer dyrt när man kommit hem

Sayulita vid Pacific Coast – bo pa Sayulita Bungelows and Trailer Parc, softa vid stranden och surfa.

La Paz och Todos Santos – La Paz och Todos Santos på Baja De California är också helt fantastiska platser i Mexico

Mexico City – Mexico Citys bästa boende, Hostel Moneda (finns i alla guideböcker), ligger alldeles bredvid Zocalo nära alla historiska ställen med mera. Det kostar $10 vilket är väl spenderade pengar då man får (i mars 2005) gratis frukost, gratis internet, gratis middag och två gratisturer i staden! Priset gäller dorm med 4-6 bäddar och alla dorms har egen toalett.Från Mexico City kan man ta bussen ut till Teotihucan o pyramiderna där. Kan varmt rekommendera en dagstripp dit. Tar cirka 1-2 timmar att ta sej dit.

Guatemala
Är man i närheten av Guatemala och har lite tid över rekommenderar jag verkligen en trip dit. Från Puerto Escondido på sydkusten går bussar till gränsen mellan Mexico och Guatemala, sedan kan man ta buss därifrån. Lago de Atitlan, Antigua och Tikal är platser jag rekommenderar er att besöka om ni har tid. Men att åka från Puerto Escondido-sidan kräver lite mer av den resande än att åka från Yucatan-hållet.

Jag blev själv avsläppt mitt ute i ingenstans när jag åkte från Puerto Escondido. Eftersom jag sagt att jag ville till Lago de atitlan släppte busschauffören av mig och tyckte att jag kunde hitta busstation själv. Med knagglig spanska och god hjälp av vänliga guatemalaner kom vi dock ändå ganska rätt så småningom. Kommer man från Yucatan-hållet, till exempel Cancun eller Tulum, tar man bussen till Chetumal, byter buss där och åker via Belize till (vanligtvis) Flores i Guatemala, varifrån man sedan åker till Tulum. Tulum, är ett grymt fint och grymt stort tempelområde som om man har tid måste besökas.

Mer om Mexiko

Upplevelser Mexico

Äventyrsresor Centralamerika

Äventyret Costa Rica
Hika långt in i djungeln till en avlägsen by där enbart tre familjer bor. Upplev ett massivt vattenfall i en gömd grotta och lär dig om medicinväxter. Detta är en spektakulär resa med mycket äventyr genom Costa Rica.
$1444

Upplev mayakulturen
Lämna turiststråken i Cancun och utforska den genuina delen av Yucatanhalvön på riktigt. Från soliga stränder och grönskande djungel till höglandet i Chiapas, res genom Belize, Guatemala och södra Mexico under 22 dagar.
$2136

Det bästa av Centralamerika
Från antika ruiner till aktiva vulkaner, rör dig utanför de vanliga områdena. Under 33 dagar får se nästan alla Centralamerikas länder. Det blir tropiska regnskogar, koloniala städer och hisnande landskap däremellan.
$3099

Upplevelser Centralamerika

64 kommentarer på Mexico för nybörjare

 1. Daniel Martinez

  Tjenare.. precis hemkommen från Mexico, var där i 1 åt.. inte helt fel land =) Okej skrivet tycker jag för den som vill veta vad saker och ting kostar. Kanske nämna att de södra regionerna är mycket billigare än kolonialstäderna i centrala mexico. Du kan ju på i dorm i San cristobal för 25 pesos, annars i söder varierar det mellan 40-60 pesos för en dorm. Smultronställen som Yaxchilanruinen vid Guatemala gränsen kan också vara vårt att nämna. Annars rent generellt så kan man dela in olika typer av reser när man åker till Mexiko som typ olika teman. Finns ju allt från gamla spanska konialstäder, mayakulturen, stränderna osv. Man kanske ska nischa sig innan man åker dit. bla bla bla.. annars tycker jag det du skrev var bra

 2. Jojjan

  Ska snart iväg till Mexico (en tre veckors tur). Bra inspiration å tips från din sida. Du råkar inte ha några bra tips på boende i puerto Angel, puerto escondido, mazunte å san cristobal (gärna hemsidor el. e-mail adresser)?

 3. Daniel Lundin

  Jojjan: Det finns en bra hemsida för just området runt Pto Escondido, http://www.tomzap.com/mayflower.html

  Länken pekar på mayflower hostel som jag bodde på och trivdes jättebra på. Ser du dig om på sidan så hittar du många fler tips på boende med mailadresser om sådana existerar. Minnie som äger stället är grym guide och hjälper gärna backpackers med tips med resväg och boende. Hoppas du får en trevlig resa, vill själv tillbaka… =/

 4. Monica

  Varit på Cozumel och arbetat i 7 månader för några år sedan…En heeelt undebar ö, glöm inte den när ni reser…Helt underbara stränder,super dykning och på andra sidan ön är det en del surfing och härlig stämmning.Cruise ship kommer in vissa dagar så mängden av folk varierar..men jag själv ville inte vara nere i stan när de låg inne i hamnen…alldels för mkt amerikanare på en gång….=) en väldigt bra sida och mkt bra info som stämmer…=) Alla som inte varit där,åk dit!!=)
  //Monica

 5. Håkan

  Jag har varit i Mexico tre gånger senast feb04.Vill ni kosta på er några extra pesos om ni är fyra st, så blir det inte så dyrt.Bungalows Los Delfinos.Hängmatta och utsikten över havet, och nära till stranden.Och se solnedgången.PL. resa igen i mars.(surfstranden)

 6. Daniel Lundin

  Håkan: Var någonstans ligger bungalows los delfinos? Hade varit ett bra komplement till ditt tips! =)

 7. lisa

  befinner mig i ett stalle i timma soder om mex city som heter tepoztlan (nara curnevaca) alla som ar intresserdade av yoga och meditation borde komma till tashirat dar dom ger ut gratis lektioner i utbyte mot att man arbetar i deras barnhem eller deras eko odling (las min post i forumet)
  annars tack for dina tips . lisa

 8. Rebecka

  San Miguel de Allende heter en jättemysig stad som ligger några timmar norr om Mexico city. Det är lite dyrare men samtidigt lite fräschare. Verkligen värt ett besök i några dagar(Uteliv existerar inte). Men ta med varma kläder för det blir ohyggligt kallt på nätterna. Även Zihuantanejo var helt underbart. Härliga stränder, både surfing och dykning. Där kan jag rekomendera Angelas hostel & hotel. Ett jättemysigt hotell som ägs av några canadensare.
  I Zihua finns inga discon men flera mysiga barer. Men vill man gå på disco så finns det i Ixtapa som ligger 5 minuter bort med taxi.
  Sen måste jag slå ett slag för älskade Acapulco och världens bästa bar/disco: Paradise! Så roligt varje kväll! Även de fina bussarna! Jag ska tillbaka i december igen! Längtar….

 9. Elin Pettersson

  Cozumel är helt underbart! Där kan man dyka och snorkla hur länge som helst! Jag såg en hummer, bläckfisk och en barracuda bl.a. 🙂 Folket är trevliga, kan vara lite väl påfrestande ibland dock, när man fått förfrågningar om giftermål och/eller ”heta nätter” några gånger. Playa del Carmen var ett ganska lugnt och mysigt ställe. Fina stränder när jag var där iallafall.

 10. Sebastian Irminger

  trevligt initiativ att starta en guide till det underbara mexiko! bodde där i ett år, och måste säga att du har varit ganska pricksäker i dina prissättningar och tidsbedömningar. skulle dock vilja slå ett slag för taxco, en av södra mexikos absolut mysigaste städer. litet, backigt, brant och med väldigt trånga gränder där bilar på någon oförklarligt sätt lyckas passera varandra utan att krocka är detta den perfekta platsen att mellanlanda på ett par dagar, sitta och softa på någon mysig bar eller titta runt bland de (bokstavligt talat) hundratals silverstånd som finns. får inte missas! dessutom kan man nog bekosta resan genom att köpa med sig billigt silver som man sedan säljer dyrt när man kommit hem 😉

 11. Cecilia

  Sayulita vid Pacific Coast – bo pa Sayulita Bungelows and Trailer Parc, softa vid stranden och surfa. La Paz och Todos Santos pa Baja De California ar ocksa helt Fantastiska platser i Mexico!

 12. K_I_S_M_E_T

  Hej
  Jag ska till mexico i vinter, skulle vilja åka förbi Tikal. Vi stratar i mexico city och rör oss sedan söderut hade vi tänkt. Dock hittar jag ingen information om vad det kostar att resa till Tikal. Hur gjorde du?

 13. Idha

  Oj vad mkt bra tips! Hjälper oerhört när man skall planera sin resa… Tack tack!

 14. Henrik Andersson

  Mycket bra skrivet, har ett tips på boende och en redigering.

  Om Ni ska till Puerto Escondido så finns ett hostel som heter hostel shalom. Mycket bra, ligger nära stranden men en bit från stan. Har trevlig bar och en pool, schyst stämning, dock mycket israeler om man man inte har frågor kring det.. I puerto Angel bör man enligt mig gå längs stranden från där man blir avsläppt med bussen och vidare till nästa strand som är betydligt trevligare. Puerto Angel är en ganska lugn by med mycket barnfamiljer.

  Min redigering är buss från Oaxaca till Puerto Escondido tar mellan 5 – 10 timmar om de inte byggt ny väg sedan förra året. Vi tog en shuttle genom bergen som tog 6 timmar, chiken bussen skulle ta 10. Men där var det rätt mycket ryggsäcksstölder sades det..

  Ha det trevligt alla!

 15. David R

  Lägger till ett tips på Mexico Citys bästa boende: Hostel Moneda (finns i alla guideböcker), ligger alldeles bredvid Zocalo nära alla historiska ställen etc. Det kostar $10 vilket är väl spenderade pengar då man får (i mars 2005) gratis frukost, gratis internet, gratis middag och två gratisturer i staden! Priset gäller dorm med 4-6 bäddar och alla dorms har egen toalett.

 16. Bosse

  Hej. Jag va i Mexico i dec-januari 03-04 o jag ska dit igen i januari nästa år.(06) jag tycker din artikel va intresant o bra. Jag va i MX city o sen besökte jag Teotihucan o pyramiderna där. Kan varmt rekomendera en dagstripp dit. Tar ca 1-2 timmar att ta sej dit. sen åkte jag vidare med buss till Zihuatanejo och Ixtapa på västkusten. Där stannade jag i 17 dagar. Jag måste rekomendera att åka dit. Fantastiska mäniskor bra mat o fina långa stränder o bra priser på det mesta. Ixtapa e något dyrare men väl värt ett besök. Jag åkte ut till Ixtapa island där jag bl.a snorklade i korallreven där. Det finns oxå möjligheter o dyka o fiska om man vill det.Om det e nån som funderar på att åka till Mexico i januari.- februari 06 så hör gärna av er. Skulle va kul o träffa lite svenskar på nästa resa. Bosse!!!

 17. Daniel Lundin

  Bilderna kommer upp snart igen, servern de ligger på är tillfälligt nere.

 18. Daniel Lundin

  Tilfälligt nere varade lite längre än jag planerat. Men nu är de uppe iaf 🙂

 19. martin

  jag och min tjej ska åka till mexico i dryga månaden. tack för tipsen, vi har tack vare dig bestämt oss på yucatan halvön hela tiden. inte så dyrt att bo där? vi tänkte väl bo på 3 stjärningt hotell, vad kostar det ca tro? kan man äta gatumaten där, ex tacosen?

 20. Daniel Lundin

  Sent svar, men här kommer det =)
  Härligt att ni ska åka dit, värmer att veta att man hjälpt någon oxå.
  Då vet man att det är någon mening att man skriver en sådan här guide.
  Prisnivån varierar självklart, men billigt boende ska inte vara något
  problem. Dubbelrum kostar som jag skrivit ca 100 kr/natt. Går att hitta
  både billigare och dyrare. 3 stjärnigt går kanske på 200kr/natt, bodde
  aldrig på något sådant. Men kan tänka mig att prisnivån ligger ungefär där.
  Gatumaten är något som du nästan måste äta, några av de bästa tacos jag ätit
  var hos en gammal tant i Mazatlan. Varenda kväll vi kom hem gick vi inom henne
  och köpte vars två tacos 🙂
  Lycka till och ha en trevlig resa!

 21. Malin

  Funderar över att åka till Mexico i november. Vad kan man förvänta sig att få för väder?

 22. Lindapinda

  Tja! Sitter just nu i mysiga San Cristobal i Mexico och tankte ge lite tips… 2 ganger tidigare, sammanlagt 10 manader har jag tillbringat har i Tequila landet sa jag hoppas jag kan va till lite nytta….Forutom dom som namnts som jag gillar(Tulum, Mazunte, puerto Escondido, San Cristobal…)sa kan jag ju borja med Oaxaca dar jag spenderat mycket tid. En jatte mysig stad men fin stadskarna dar det finns manga restauranger, manga pubar och uteserveringar. Aven toppen om man vill plugga spanska eller kanske ta en salsakurs :-). Guanajuato ar oxa en MYCKET mysig stad vart att namnas. Den ligger 3-4 timmar norr om Mexico city. En gammal stad som tidigare producerade 20% av varldens silver, det som marks nu ar alla omkomverterade biltunnlar som gar under staden. Mycket studenter, gamla farglada hus, cafeer overallt..TOPPEN! (En av favvo staderna som jag och min pojkvan besokt pa var jorden runt resa). Que mas?…Jo Yelapa, som man nar med speedbat fran puerto Vallarta, ar ett skont relaxat stalle pa stranden (ett bra stalle att bo dar ar Casa Iguana)….. Tagresan mellan Chihuahua och los mochis i norra Mexico ar otroligt vacker. Ta ett stopp i creel och besok Cooper canyon (varldens djupaste canyon. FINT! Ja och Palenque maste ju namnas saklart! Ca 4 timmar fran San Cristobal. Massa ruiner fran en gammal Maya stad som ligger i djungeln….
  :-)))))). ENJOY!!!!!

 23. Stina

  Jätte bra att få lite tips åker på vår första resa till Mexico och har fått mycket hjälp av din artikel. Tusen tack

 24. Henrik

  Hejsan Bra sida. Har fått många bra tipps. Har dock en fråga. Vad har de för volt i mexico på uttagen. Kan man använda converter för att få svenska el produkter att funka. MVH Henrik

 25. Daniel Lundin

  Lindapinda: Tack för tipset. Ska uppdatera artikeln med det snart 🙂
  Stina: Tack för din kommentar, det är kommentarer som dina som gör att det känns kul att lägga tiden det tar för att skriva artiklar.
  Henrik: Har för mig att volttalet är annorlunda, men saker såsom mobiltelefonladdare och mp3-laddare med transformator brukar fungera om du har en sk. ”världskontakt”.

 26. Tessan

  Låter som ett jättemysigt land, jag o en kompis ska dit den 27:e december nu i år. Undrar även om de är någon som badat med delfiner o vad det kostar? är det mycket dyrt i Playa Del Carmen? Om det är nån som vet svaren, mejla gärna (tesse_e@hotmail.com) berätta gärna mer om Playa Del Carmen / Cancun o va ni rekommenderar att göra där 🙂 //Tessan

 27. Daniel

  Hej!

  Jag funderar på att åka till Mexico på en 3-4-veckorsresa nästa sommar och målet är sol, bad, surfing, dykning. Hur mycket kan man räkna med att göra över med per vecka inkl. boende, mat o allt? Räknar med att utnyttja billigt boende!

  /Daniel

 28. Emma

  Hejsan!
  Mycket bra tips! Tänkte höra om du vet var man kan finna (billigt) boende i Playa del Carmen. Åker dit i sommar i ca 3 veckor. Finns det nån sida att tipsa om? Tacksam för svar! MvH/Emma

 29. Daniel Lundin

  Tessan: Väldigt sent svar och jag ber så hemskt mycket om ursäkt för det. Har inte haft tid att svara. Bada med delfiner vet jag bara ett ställe (och jag vet verkligen inte alla ställen som har det 😉 ), och det är Xel-Ha och de tar typ 500 kr för det och du badar inte med dem i havet.
  Aldrig varit i playa del carmen, så prisnivån vet jag ingenting om. Den är billigare än cancun men dyrare än många andra ställen.

  Daniel: Först och främst vilken del av mexico tänkte du besöka, och hur pass mycket dykning hade du tänkt göra. Dykning kostar var än i världen du är.
  Gjorde av med 13k inkl flyg när jag var över i 5 veckor. Så du borde klara dig på 6-7k på 4 veckor. Ung 1750 kr/vecka. Kan bli billigare kan bli dyrare beroende på hur mycket övriga aktiviteter du tänkte göra.

  Emma: Boende i Playa del Carmen vet jag som sagt ingenting om, lonely planet har säkert tips. Mitt tips är att inte boka upp dig för länge i just playa del carmen, testa att bo på isla mujeres utanför cancun och bo i en cabana på stranden i tulum söder om playa del carmen om du har tid. Definitivt värda ett besök.

 30. Molle

  hej hopp!
  blev mycket glad när jag hittade denna sidan. har varit i många delar av sydamerika tidigare, när jag var yngre, men nu har jag bestämt mig för att återbesöka mexico. det är alltid trevligt med tips, kan man inte få nog av. har just nu inte så mycket att tillägga – men åk till macchu pichu om ni ska till peru någon gång!dom funderar på att stäng hela staden då den håller på att falla i hop…

 31. Malin

  Hej!

  Mycket intressant läsning! Jag är helt nybörjar på Mexico men skall åka dit på min honeymoon nästa år. Vi funderar på Baja. Hittade direkt ingen info om den här. Någon som vet något om bra billigt boende?

 32. Elisabeth

  hej! Jag tänkte bara höra, för jag blev lite ”rädd” när ni skriver att cancun inte alls verkar någon höjdare. Det verkar som det BARA är amerikaner och sånt där.. Vi hade tänkt att åka dit för spanskan och så.. Vi hade tänkt att va i mexico i ungefär 2 månader och då hinna se isla mujeres( eller ska man ta cozumel?) och hinna se lite tempel m.m. Men jag känner mig lite lost. Kan någon hjälpa mig..?

 33. Daniel Lundin

  Malin: Baja besökte jag själv aldrig så det vet jag ingenting om. Men det löser sig säkert när du kommer dit ska du se 🙂

  Elisabeth: Cancun är inget ställe om du ska prata spanska, då alla du kommer i kontakt med säkerligen talar engelska. Men 2 månader och planen är Isla Mujeres, Cancun och Cozumel + lite tempel?
  På två månader så hinner du se (utan att stressa) mycket mer än så.
  Cancun är säkert kul om man vill åka på chartersemester, det var inte mitt mål med resan och säkerligen inte de flesta andras mål heller därav den lite negativa inställningen.
  Isla Mujeres kan du ta det lugnt på, ligga på stranden och äta gott. Cozumel är man främst på för dykningen, men är en trevlig ö på många andra sätt oxå. Välj själv, eller ta båda 🙂
  Men mitt bästa tips är att gör din egen resa, fundera på vad du vill göra och se och sen lägger du en ungefärlig rutt utefter detta.

 34. Sofie

  Ska ut o resa med min son(4år) och sambo. Vi hade tänkt oss att volontärarbeta… Känner du till något. Vi har aldrig rest i Mexico, skulle vilja till de södra delarna…

 35. Hanna

  Hej!Vilken bra och trevlig sida. Jag och min pojkvän ska åka till Mexico vid jul, vi kommer vara borta ca 2 veckor. Vi funderar just nu var vi ska spendera tiden…Vi kommer landa i M.City. Vi är ute efter stränder, bungalows, lugn stämning, god mat och snorkling. Ser fram emot lite tips!

 36. emma

  suuuuuuuperkul med så många tips. Jag och min dyk-fanatiker till pojkvän drar till mexico i februarioch nu när man fått så mycket inspiration känns 4 veckor helt plötsligt alldeles för lite…tack för tipsen!! =)

 37. Johanna Sueca

  Vilken grym artikel! Nu blir jag verkligen sugen på Mexico! 😀

  Vet du billiga flygbolag som flyger dit? Eller kan man finna billiga paketresor dit? 😀

 38. lena

  tjena.
  har som plan å åka ner till mexiko med en vän och spendera 3 måander där.
  vad vi letar efter är ett boende (lght eller hus) som inte kostar mer än 5000kr per skalle i månaden. vilka siter ska man leta på? dem jagahar hittat har veckoRhyrningar å dem ligger På alledleS För mycket 🙁

  tipps någpon?

 39. Charlotte

  Hej Daniel! Jag funderar på vart jag ska resa i augusti/september i år. Tror du Mexiko kan vara något eller regnar det för mycket under den perioden? Bör man istället åka till Mexiko under vårt vinterhalvår? Vore underbart med svar, du verkar veta vad du snackar om 🙂

 40. Kristian Hagelin

  Tja alla glada mexresare!!
  Vilken sjysst artikel, funderar på mexiko i Juni.
  Vi funderade starkt på att besöka bajahalvön och La Paz. Är det någon som har kolla på priserna i La Paz?? Vi kan tänka oss att bo ganska primitivt som backpackers..
  Är det överlag lätt att hitta billiga ställen att bo på? Ungefär hur mycket kostar det att ta sig runt? Tåg? Buss? Skulle bli sjukt glad för alla tips jag kan få….;-)

 41. Martin

  Hej,

  Jag ar just nu i Acapulco. Bor i en lagenhet pa cirka 40 kvm for trehundra pesos natten.. Lagsasong nu. Acapulco ar inte nagon hojdare. Men solnedgangen ar grym. Den ses fran bat eller om man tar sig runt udden. Mycket amerikaner har nu. Kan rekommendera restaurang Jovitos som bjuder pa sju sorters salsa till nachos. Innan maten.
  Veckan innan jag var har var jag i Playa del Carmen. Ganska mysigt och kandes hundra procent sakert. Fin strand men jobbigt langgrunt. Acapulco battre pa det sattet. Funderar nu pa att aka vidare soderut. Svar beslutsangest.

 42. Tove

  Jag och min sambo reste runt på Yucatan halvön i feb-mars i år, 18 dgr. Vill tipsa om att inte missa att åka ner till Palenque. Helt fantastisk natur och vackra tempel.Slog Chitchen Itza med hästlängder och helt klart värt de timmarna vi satt på nattbuss för att komma dit. Dessutom är allting billigt där! Missa inte Don Muchos i El Panchan, grym restaurang, med underhållning på kvällarna. Och missa inte att åka och titta på alla vattenfall i området. Helt fantastiskt!Vi betalde ca 90 sek för en heldagsutflykt.

  Vill även tipsa om Valladolid, en liten kolonialstad i närheten av Chitchen Itza. Vi bodde här två nätter och åkte till Chitchen en dag och kollade olika cenotes andra dagen. Perfekt och grymt avslappnad och mysig stad. Ingen partystad dock! Missa inte restaurangen som ligger vid hotel meson del marques! Grym!

  Och missa inte Tulum! Underbara stränder, och ruinerna vid stranden är oslagbara! Skulle stannat här längre och struntat i Cozumel om vi gjort om resan.

  Cozumel och Cancun var verkligen inget vi gillade. Playa del Carmen var väldigt turistigt och dyrt men kul om man vill festa! Och missa inte Babe’s vid La Quinta närmast Playa Norte. Grymma och billiga drinkar och urgod thaimat!

  Vi träffade på en del folk längs resan som rekommenderade Uxmal och Merida. Vi hann inte med detta men har bara hört gott om dessa ställen.

 43. isabel

  hej!
  vad glad jag blev när jag hittade den här sidan! (bättre sent än aldrig…)
  jag brukar åka till mexico så ofta jag kan och då framförallt till zipolite. jag tror att bungalows los delfinos som håkan pratade om ligger i puerto escondido, playa zicatela. skulle även vilja slå ett slag för att resa med båt över gränsen ner till guatemala. resan går från la palma (nära palenque) till el naranjo i guatemala och därifrån tar man buss till flores varifrån det inte e långt till de fantastiska ruinerna i tikal.. den här resan tar lite längre tid än de vanliga sätten att ta sig över gränsen men det är det väl värt!!

 44. la hermosa

  Tack för många bra tips! Ska själv till Guadalajara till hösten för att plugga och skulle bli glad för lite strandtips på västkusten…någon sjyst kuststad med lite backpacker-stämning och fina stränder??
  En annan fråga…hur farligt är det egentligen att åka nattbussar om man ska en bit, läste på UDs hemsida att det absolut inte rekommenderades…?

 45. Nybörjare i Mexico

  Hej och tack för en helt fantastisk guide och för alla bra frågor och svar. Denna info kommer verkligen kommma till användning. Man är ju så tacksam för sådana här sajter. Bra jobbat! Skulle vilja kompletera med ett ngr frågor.
  1) I vår resrutt ingår bla Chichen Itzá och Palenque. Undrar var man bäst bor i samband med besöket där. Har förstått att Palenque är en stad och att där är bra att bo? men varifrån utgår man för besöket till Chichen Itza för att smidigt och inte alltför dyrt ta sig dit?
  2) Vi har inte tänkt hyra någon bil. Hur är bussnätet? är det lätt att ta sig runt? Vi har tänkt Mexico City, Palenque och vidare ut på Yucatan. Ev San Cristobal på tillbakavägen.
  3) Väl ute vid stränderna ska vi snorka osv så klart. Ngn som har en uppfattning vad snorkelturer under en dag eller en halv dag ligger i ca-pris?
  4) Är det dyrt att flyga inrikes? ev blir det flyg Cancun-Mexico City

  Tacksam för all hjälp jag kan få och tackar i förväg 🙂

 46. Daniel Lundin

  servern jag hade alla bilder på kraschade i veckan, försöker ordna fram bilderna inom kort

 47. liselott

  Tack för en bra artikel! Jag och min man är just inflyttade i Mexico/Irapuato sedan 5 v tillbaka och håller på att lära oss både språk och landsfakta. Irapuato är inte en drömstad precis men ca 20-30 min norrut ligger Guanajuato (staden, delstaten här heter likadant)och den staden är något som inte lämnar någon oberörd, det kan jag lova! En gammal silvergruvstad men hus som ligger insprängda i bergen i de mest varierande färgskalor man kan tänka sig. Där finns också en del skolor som erbjuder spanskkurser, en av dom är välkända Don Quijote. Här i Guanajuato, delstaten, bor man högt, 1740 möh i Irapuato, så det är varmt på dagarna men sena kvällar och nätter är kyligare, kan bli 4-12 grader men å andra sidan ganska skönt att sova svalt! Jag hoppas kunna ge mer Mexicoinfo efterhand så tills dess, hasta luego!

 48. helena

  Hej,
  ska till Mexico, Playa del Carmen för 5:e gången.
  Jag och en kompis åker den 30:e oktober och ska vara där 6 mån. Ska plugga lite spanska, se lite av landet och bara njuta.
  Billigt, god mat, bra uteliv och underbara stränder!
  Vill rekommendera ett företag som vi hyrt en lägenhet av med 2 balkonger, takterass, 2 rok med alla bekvämligheter och ligger precis på stranden med gemensam pool oxå för 7000kr/mån!
  http://www.vimexcondos.com.
  Ha det gott!

 49. Anna Olsson

  Billigaste flyget till Mexico city från köpenhamn ligger på 11.000 kr i januari 2008, kan detta stämma, eller finns det billigare alt. ???
  tacksam för svar ! 🙂

 50. Daniel

  Kort svar, leta mer eller be om hjälp på en resebyrå. På big travel fann jag två blijetter från köpenhamn för 7418 kr/person den 10:e januari till den 3:e februari t.ex.

 51. Maja

  Hej, vilken bra hjalp denna artikel varit for mig! Tack! Jag undrar om nagon rest fran LA till Mexico? Vad ar bast, buss eller bil? Halsningar Maja

 52. Daniel Lundin

  Maja: Buss åkte jag, Greyhound från L.A. till San Diego. Och sedan buss från San Diego till Tijuana, bussbyte i Tijuana och sedan söderut. Förbered dig på långa bussresor.

 53. Daniel Lundin

  Så snart jag skaffat mig ett HTML redigeringsprogram lovar jag att uppdatera artikeln så att bilderna kommer med igen

  //Daniel

 54. Adde

  Hej!
  grym artikel.. Mycket givande.. Vi sticker till Mexico snart, cancun för att vara specifik. Snälla Daniel, hur hittar vi ett bra och billigt hotell?

  Tack Tack

 55. camilla

  Hej!
  Jag planerar att göra en jorden runt resa nästa år i Sep kommer komma från Fiji eller nya Zeeland till Mexico via Los Angeles,någon gång i dec,jan såg din resa och vill göra något liknande, hur mycket kostade de för dig totalt?,tänkte typ stanna 5-6 v nämligen

 56. Pojii

  Tjena har tänkt dra till Cancun mellan 22dec-6 jan och undrar hur vädret är där och hur priser på mat/sprit är för vi är 2 unga killar som ska dra ditt för fest/strand

 57. lh

  fin artikel om Mexico! Mexico är helt klart mitt favoritland, bodde där i ett år men åker varje år tillbaka för lite sol och fest! Man kan inte få nog av mexico,
  Det finns något för alla att se och uppleva där borta, för att inte tala om maten!

  Och på tal om säkerheten, har aldrig stött på något otrevligt/blivit rånad etc, men det gäller att ha ögonen öppna och veta var man rör sig och med vem!

 58. Delicieuse muke

  Hej!

  Hur många visum behövde du totalt?Blev det billigare att åka ner via LA eller var det bara du som ville se fler ställen?

  Tack på förhand!

 59. lotto barn

  Någon som vet cirka hur lång tid det tar med buss att ta sig från Belize City till Lake Atilan, misstänker att jag måste byta i Guatemala city?

  mvh

Svara till